ziemniak - 9653 przepisów (strona:233/644)

Zupa krem z indyjską nutą, posypana serem pleśniowym 126

minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Ostatnio stałam się maniaczką wszelkich zup o kremowej konsystencji.  O to jeden z moich wielu eksperymentów. SKŁADNIKI 3 CUKINIE 2 ZIEMNIAKI 1 MARCHEW 1cm KAWAŁEK IMBIRU 1 ŁYŻECZKA CURRY 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ KOZIERADKI I KMINU RZYMSKIEGO 1-2 ŁYŻKI JOGURTU LUB ŚMIETANY KOSTKA BULIONOWA/SÓL SER Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ WYKONANIE(...)niewielkiej ilości wody (tak, żeby przykryła warzywa) gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i cukinie z dodatkiem kostki bulionowej (można to zamienić na sól).  Następnie wyciskamy świeży kawałek imbiru, wsypujemy resztę przypraw i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Potem dodajemy jogurtu lub śmietany i miksujemy całość. Posypujemy serem pleśniowym i delektujemy się niesamowitym smakiem

Zofiana
Nugettsy z mozarelli, tofuz frytkami ze słodkich ziemniaków i dipem z kiszonych nerkowców 120

wszystkie dzieci nugettsów i frytek. Najfajniejszy był okrzyk "mamo wreszcie coś niezdrowego" :)Składniki:20 dkg mozarelli30 dkg tofu (u mnie domowe w wersji z ziołami)szklanka maślankibułka tartaduży słodki ziemniak (albo dwa mniejsze - ja wybrałam duży aby frytki były dłuuugie)olejsól i i pieprz do smaku miseczka dipu z kiszonych nerkowcówPrzygotowanie:Tofu i mozarellę dzielę na niewielkie kawałki (staram się(...)miały nieregularny kształt). Do miseczki wlewam maślankę doprawioną sola i pieprzem a następnie wrzucam przygotowane kawałki obydwu serów. Odstawiam na 10-15 minut.W tym czasie obieram słodkiego ziemniaka i kroję na frytki.Kawałeczki sera obtaczam w bułce tartej i układam na posmarowanej olejem blaszce i pakuję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Słodkie frytki wrzucam na głęboki mocno rozgrzany olej

Magiczna kuchnia Darii
Pierogi rusko-norweskie 299

Zastanawiałam się czy z łososiem to ciągle pierogi ruskie, bo ziemniaki, ser i cebulka pozostają przecież. Czy  może po wprowadzeniu łososia przestają być ruskimi... Może są po prostu pierogami z ziemniakami, serem, łososiem i koperkiem? Jakkolwiek nie dumać by nad nazwą, powiem jedno. Czasami mam wrażenie, że resztki z lodówki specjalnie czekają na swój moment. Tak miałam z łososiem. Kupiłam

bistro mama
Biała kiełbasa z ziemniakami i nasionami kopru włoskiego - salsiccia con le patate e finocchietto selvatico 216

pomoże nam w trawieniu i zapobiegnie niepożądanym wzdęciom. SKŁADNIKI1,5 kg białej surowej kiełbasy ząbek czosnku5 łyżek oleju z oliwyłyżeczka nasion kopru włoskiegopapryczka chili ( niekoniecznie )1 kg ziemniaków SPOSOB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni podsmażyć obustronnie  kiełbasę na oleju z oliwek. Wyjąć na chwilę i na tej samej patelni z dodatkiem ząbka czosnku umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki

zielonacukinka
Sałatka z szynką i pieczarkami 285

składniki* 40 dag szynki* 1 słoik pieczarek marynowanych* 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach* 1-2 czerwone cebulki* 1/2 szklanki oliwy z oliwek* 1 łyżka octu winnego* sok z 1/2 cytryny* przyprawa do zup typu magii ok. 3-4 łyżki* pieprz naturalny najlepiej świeżo mielony, ok. 2 łyżeczkiSposób wykonaniaSkładniki na sos połączyć w szklance i odstawić.Ziemniaki obrać pokroić

Mix smaku
Pieczone bliny ziemniaczane z jajkiem 245

kaloryczne. Do tego sadzone jajko i mamy świetny obiad.Składniki:1 kg ziemniaków2 cebule2 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsza kostki, cebulę obieramy i tniemy na ćwiartki. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy

Niezły Młynek
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 124

gotujemy 3 minuty do odparowania alkoholu. Wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy, aż do powstania syropu (około 10 minut). Przecedzamy do garnuszka i odstawiamy na bok.2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką.3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy

My Culinary Art
Tortilla pieczona w piekarniku 131

przez praskę 4 cebulki dymki - białe i zielone części dobrze posiekane1 zielona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić1 czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroićok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę 5 jajek100 ml kwaśnej śmietany180 g żółtego sera - np Chedar, Parmesan, Gouda - startego na drobnej tarcepęczek szczypiorku drobno pokrojonysól, pieprzopcjonalnie50 - 70 g wędzonego boczku , pokrojonego(...)wrzucić paprykę , dymkę  i czosnek. Mieszając smażyć na małym ogniu, ok 10 min. aż cebule zmiękną ale nie zaczną brązowieć. Odstawić do ostygnięcia, gdy warzywa przestygną - dodać ziemniaki i szczypiorek. Jeżeli dodajemy boczek, należy podsmażyć go na patelni, odsączyć z tłuszczu i przestudzony dorzucić do mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić jaja, roztrzepać, dodać śmietanę, żółty ser. Dobrze

Stare Gary
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 160

cienkie plasterki 4  - 6 ząbków czosnku, pokrojony w plasterki łyżka suszonego oregano 2 x 400 g puszki pomidorów ( pokrojone w kostkę )4 - 5 niedużych ziemniaków obrane i pokrojone na plasterki ok 8mm gr250 g  zielonej fasolki, (nie dodałam)1 mały bakłażan, pokroić w plasterki ok 8 mm gr1 średnia cukinia, pokroić w plasterki(...)wrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki,  fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego,  na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program 2 (high

Stare Gary
Zupa kalafiorowa z dodatkiem sera 163

zimowe dni. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki (4 porcje)25 g masła1 łyżka oliwy1 cebula, pokrojona w kostkę1 nieduży ziemniak 150 g , pokrojony w kostkę600 ml bulionu1 łyżeczka musztardy3 łyżeczki sosu Worcestershire 50 g parmezanu lub cheddara, starte200 ml mlekaszczypta gałki muszkatołowejok 150 ml śmietanysól, pieprzgrzanki do podaniaprzygotowanieWolnowar(...)rozgrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut aż nieco zmiękną.Dorzucić kalafior,   sos Worcestershire, musztardę,  bulion i ser. Zagotować. Przelać do wolnowaru,  przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować , dodać mleko i gotować

Stare Gary
Zupa z selera naciowego 239

seler podduszony na oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam! Na podstawie przepisu z tej strony.składniki25 g masła5 łodyg selera, posiekane, liście odłożyć140 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę1 por, pokrojony (biała część)700 ml bulionu warzywnego (lub 1000 ml jeśli nie użyjemy mleka)1 liść laurowy300 ml mleka półtłustego (opcjonalnie)sól(...)świeżo zmielony czarny pieprzszczypiorek i płatki chili do posypaniaprzygotowanieRoztopić masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut .Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy . Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy

Stare Gary
Ostra zupa dyniowa 116

Z dynią właściwie nigdy nie byłam zaprzyjaźniona. Zawsze wydawała mi się za słodka. Na dodatek przez lata królowała u nas dynia olbrzym, z

Stare Gary
Knedle ze śliwkami na kaszy mannie- bez mąki 131

wypadku jest zbędne (kasza manna jest 'łącznikiem').Najlepiej smakują mi polane stopionym masłem i obsypane cukrem z cynamonem- z czystym sumieniem i Wam polecam taką wersję :)26 sztuk:* ziemniaki- 600 g* kasza manna- 200 g* śliwki węgierki- 13 szt.    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (te bardziej wodniste odparować).Ostudzić i przecisnąć przez praskę.Dodać kaszę mannę

Kraina Miodem Płynąca
Powrót pasternaku.Puree ziemniaczane z pasternakiem 143

żółciowych,bo działa oczyszczająco na nerki i pęcherz moczowy.Obniża ciśnienie.Działa uspokajająco.Dzięki sporej ilości błonnika usprawnia pracę jelit.Niegdyś warzywo bardzo powszechne,całkowicie zostało wyparte przez ziemniaka i pietruszkę.W Niemczech jest bardzo popularne,bardziej niż pietruszka i leży na wszystkich stoiskach z  warzywami.Dostępne w każdym większym markecie.Sama nie wiem ,czemu tak późno siegnęłam(...)warzywo.Jest naprawdę smaczne.Przepis na puree ( na 4 porcje):500 g ziemnaków250 g pasternaku150 ml   mleka lub więcejmasło 1-2 łyżkiWykonanie: Obrane ziemniaki zalać wrzącą wodą.Posolić.Po 5 minutach dołożyć obrany,pokrojony na mniejsze kawałki pasternak.Dorzucamy go pózniej,ponieważ gotuje się trochę krócej niż ziemniaki.Po 20 minutach odcedzić i ubić tłuczkiem do ziemnaków.Dalej ubijając dodawać porcjami gorące mleko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ze śliwkami i masełkiem makowym- Zwetschgenknödel mit Mohnbutter 130

prasce do ziemniakow.Dodac make,jajko, lyzke oleju i wyrobic gladkie ciasto.W knedlach,by byly smaczne i mieciutkie wazny jest stosunek maki do ziemniakow i wynosi tu 1:3.Przecisniete ziemniaki w misce dziele na 3 czesci.Jedna czesc odjac i to miejsce wypelnicmaka.Dodatkowo dodac1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju.Sprawi to,iz ciasto jest gladkie i plastyczne.Z ciasta uformowac walek,odcinac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!