Żeberka po amerykańsku (danie z piekarnika) Są mięciutkie, ekstra kruche i niebiańsko smaczne. Konkretnie doprawione i bardzo aromatyczne, a mięso samo odchodzi od kości. Palce lizać! Składniki: ok 1 kg żeberek wieprzowych opcjonalnie 1-2 łyżki sosu bbq Marynata: 1 szklanka coca-coli pół szklanki pikantnego ketchupu 1-2 łyżki słodkiego sosu chilli 1/4 szklanki whisky(...)ząbki czosnku 2 łyżki miodu lub brązowego cukru Przyprawy: sól, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki *** Żeberka myjemy, osuszamy i solimy *** *** Przygotowujemy marynatę. Wszystkie wymienione składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego – czosnek kroimy w plasterki *** *** Całość dokładnie razem mieszamy *** *** Żeberka umieszczamy w marynacie na co najmniej 4 godziny
Blog z ApetytemŻeberka duszone w aromatycznym sosie z pomidorami Mięciutkie i wręcz rozpływające się w ustach żeberka wieprzowe, w pysznym sosie pieczeniowym z dodatkiem cebuli, czosnku i pomidorów. Obiad palce lizać! Składniki: ok 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku zioła (świeże lub suszone): bazylia, oregano, majeranek, itp. 500ml bulionu lub wody 1 ciemna bułka(...)zaciągnięcia sosu) Marynata: 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1 płaska łyżeczka miodu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra *** Żeberka kroimy na mniejsze porcje *** *** W miseczce mieszamy składniki marynaty: olej, sos sojowy, miód, ocet winny i przyprawy ( po 1 łyżeczce soli i słodkiej papryki oraz po pół łyżeczki pieprzu i ostrej
Blog z ApetytemKlasyczny przepis na amerykańskie żeberka BBQ, które możesz zrobić w domowym piekarniku. Są niezwykle aromatyczne, a mięso samo odchodzi od kości. Nic dziwnego, że za oceanem ludzie za nimi szaleją. Prawdziwy raj dla mięsożerców. Przepis na amerykańskie żeberka BBQ Składniki: około kilograma żeberek wieprzowych (paski), na marynatę 3/4 szklanki dobrego keczupu, 2 łyżki gładkiej musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka(...)dokładnie natrzyj mięso, zawiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Drugą część marynaty również odłóż. Zawinięte w folię żeberka najpierw piecz w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny, następnie wyjmij, rozwiń, posmaruj połową pozostałej marynaty i piecz kolejne 20 min (już nie zawinięte) w temp 200 stopni
Kulinarna PolskaZupa z młodej kapusty na żeberkach Każdy kto kocha młodą kapustę i żeberka zrozumie to połączenie bez zbędnych słów To po prostu duet idealny , a podany w formie zupy jest też lekki . Wiadomo że żeberka do najbardziej dietetycznych nie należą , ale zupy na nich są wprost wyborne . Polecam tą potrawę , ja jestem wybitnie zupożerna i jest to jedna z moich(...)ulubionych zup sezonowych . Nie może być wiosny bez zupy z młodej kapusty i to koniecznie na żeberkach Tak więc jest ! składniki : 1 główka młodej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 kg wieprzowych żeberek , raczej chudych sól , pieprz do smaku Zupa bardzo prosta w składzie i wykonaniu , tak więc szatkujemy drobno kapustę , siekamy cebulę . Marchewkę także
Ogrodnik w podróżyPikantno słodka marynata z aromatycznym tymiankiem nadaje żeberkom wyjątkowego smaku. Żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem polecają się do obiadu. Do tego gotowane ziemniaczki i moja ulubiona surówka – kapusta pekińska z sokiem z cytryny, majonezem i miodem. Pyszności! Nawet moje wybredne dziecię zajada się takim obiadem. Przepis na te żeberka mam od mojej(...)obłędne. Szczęście, że mieszkamy w tym samym mieście:) Często się gościmy, a każda kolacja w jej wykonaniu to taka mała Wigilia- jest tyle pyszności do spróbowania. Przepis na żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem koniecznie wydrukuj i przy najbliższej okazji wypróbuj! Nie pożałujesz! Takie soczyste i rumiane….. Składniki na marynatę: 3 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu
Rusty ForkŻeberka to rodzaj mięsa, który bardzo lubię. Sos na bazie żeberek nie ma sobie równych. Fakt, może i są kaloryczne i tłuste. Ale ich smak wynagradza wszystko, nawet dodatkowe kilogramy. Żeberka można podawać w panierce czy w śmietanowym sosie . Tym razem jednak zachciało mi się czegoś bardziej tradycyjnego. Duszone żeberka z cebulą i czosnkiem- idealne nie tylko na niedzielny(...)obiad. Składniki: 1,50 kg żeberek 2 duże czerwone cebule 5 ząbków czosnku śmietana sok z połowy cytryny sól, pieprz cukier smalec Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Przekładamy do mięsa. Wlewamy 4-5 szklanek
Pobite gary Barbarypotrawa zawsze kojarzy mi się ze Śląskiem.Często gdy byłam tam u brata, na moje życzenie zawsze gotował to danie...Przepyszne żeberka ,kapusta i zapach unoszący się z małej kuchni.Cudowne.Dlatego na letnią melancholię polecam żeberka w kapuście. 1kg.żeberek 2 łyżki majeranku 3cebule 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu mała główka kapusty 2 marchewki koperek 4 listki laurowe smalec sól(...)pieprz vegeta mąka do zasmażki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~Żeberka kroimy na kawałki,doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem,przesmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym smalcu.Na drugiej patelni dusimy posiekaną drobno w piórka cebulę,dodajemy do niej rozgnieciony czosnek,przesmażamy,dolewamy trochę bulionu i doprawiamy majerankiem, kiedy cebula zmięknie dokładam odrobinę masła,pokrojona w talarki marchewkę, potem poszatkowaną kapustę .Gotujemy chwilę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPieczone żeberka w pysznym, gęstym słodko-ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego(...)kminku sól świeżo zmielony czarny pieprz Warzywa: 3 szt. cebuli 4 szt. marchewek 2 szt. pietruszki 6 szt. buraków zioła prowansalskie sól pieprz sos worcester łyżka miodu (opcjonalnie) Żeberka umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do miseczki kolejno dodawałam: olej, sos sojowy, ocet balsamiczny, sos worcester, starte ząbki czosnku, miód, ketchup, musztardę, przyprawy, starty korzeń
potrawyregionalneŻeberka miodowo-musztardowe Zima za pasem , więc i organizm domaga się tłuszczu , białka , wszystkiego co kaloryczne ..jak u misia – trzeba sadło związać , co by zimno nie było " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po jednokrotnej żeberkowej rozpuście , nie obrośniecie w tłuszcze , to na pewno , ale jaki smak(...)jaka pokusa..mniam . Ten przepis jest bardzo lubiany przez moich domowników , ale oni żeberka zjedzą pod każdą postacią …nieważne jakie , byle wieprzowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , fajny , szybki i bezobsługowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyProdukty potrzebne; żeberka- 30 dag papryka słodka- 1 łyżka woda- 1 litr ziele angielskie- 3 ziarenka liść laurowy- 2 listki vegeta- 1 łyżka mąka- 50 gram czosnek- 1 ząbek cebula- 1/2( pół) sztuki olej- 2 łyżka przyprawa do mięsa lub żeberek Sposób przygotowania; 1. W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. 2. Dodajemy(...)żeberka i smażymy około 2 minut, po czym zalewamy wodą. 3. Po 10 minutach przyprawiamy Vegetą, liściem i zielem angielskim. Gotujemy około godziny aż nasza woda będzie parować. 4. Wyjmujemy miękkie żeberka i odkładamy je. Dokładnie mieszamy naszą mąkę z wodą. Mieszając, wlewamy do sosu. 5. Doprawiamy papryką, nieustannie mieszając. Żeberka przyprawiamy przyprawą do mięs lub żeberek i obsmażamy
pichcisztoLekko słodkie i aromatyczne - żeberka w marynacie żurawinowej. Idealne na grilla :) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych sól, pieprz 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego marynata: 5 łyżek ketchupu 3 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki żurawiny do mięs sól, pieprz papryka ostra Żeberka umyć, osuszyć i pociąć na zgrabne kawałki. Do garnka wrzucić żeberka, wlać wodę(...)przykryła żeberka), dodać odrobinę soli, pieprzu, 1 listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotować na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie mięso wyjąć i ostudzić. Następnie składniki do marynaty dodać do miski i za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Ostudzone żeberka polać przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na samym końcu żeberka
Ugotowaćwiecie jestem wielką miłośniczką żeberek ! Tak , to chyba żeberka są jednym z takich mięs , które wcale mi się nie nudzą i z przyjemnością zajadam je w różnej postaci. Żeberka duszone … żeberka smażone … w miodzie …na ostro czy też pieczone z jabłkami. Dziś mam dla Was te najbardziej proste , ale nie znaczy , że najmniej smaczne – wręcz przeciwnie(...)przyjemnością skuszą się na nie zarówno panowie , jak i panie. Polecam! SKŁADNIKI: * żeberka – 800 g * cebula – 3 szt * olej – 125 ml * śmietana 18% – 1 łyżka * sól , pieprz , papryka , listek laurowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żeberka oczyszczamy i dzielimy na porcje. W gęsiarce ( lub dużej patelni ) rozgrzewamy olej , dodajemy żeberka i podsmażamy kilka minut z każdej strony
Ostra na SłodkoJeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu, będą doskonałym wyborem. Połączenie słodkiego ananasa i żeberek w marynacie sprawia, że danie to jest niezwykle smaczne i aromatyczne.Pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Składniki(...)żeberek wieprzowych 1 puszka ananasa w plastrach 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oliwy pepperoni 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo ryż ugotowany na sypko Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Zalewę z ananasa wymieszać z miodem, oliwą, sosem sojowym. Do miski przełożyć mięso polać marynatą dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzać
gotuj ze mnąŻeberka w połączeniu z kiszoną kapustą są fantastyczne. Polecam wszystkim mięsożercom Co potrzeba: 1200 g żeberek wieprzowych z kostkami (paski), 400 g kiszonej kapusty, 4 większe cebule, 2 liście laurowe, 5 szt. ziela angielskiego, 4 łyżki oleju do smażenia, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, Sól Pieprz, Czosnek granulowany, Tymianek Wykonanie: Żeberka myjemy, osączamy z wody, kroimy na kawałki(...)koniec smażenia dajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, mieszamy. Kiedy cebula będzie miękka, zgarniamy ją na bok patelni, na wolnych miejscach układamy żeberka stroną mięsną do dołu, cebulę przekładamy na żeberka, a w pozostałym miejscu po cebuli układamy resztę żeberek. Smażymy je ok. 7-10 minut odwracając, żeby mięso obsmażyło się z każdej
Bułka z ChlebemJeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu, będą doskonałym wyborem. Połączenie słodkiego ananasa i żeberek w marynacie sprawia, że danie to jest niezwykle smaczne i aromatyczne.Pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Składniki(...)żeberek wieprzowych 1 puszka ananasa w plastrach 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oliwy pepperoni 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo ryż ugotowany na sypko Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Zalewę z ananasa wymieszać z miodem, oliwą, sosem sojowym. Do miski przełożyć mięso polać marynatą dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzać
gotuj ze mnąSkładniki na ok. 3-6 porcji : – 600 g świeżych żeberek wieprzowych ( przy założeniu, że jedno ma ok. 100 g) marynata do żeberek : – 3 łyżki miodu, – 2 łyżki musztardy, – 4 łyżki oleju rzepakowego, – przyprawy: świeżo zmielony pieprz (około 1/2 łyżeczki), łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka wędzonej papryki, łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka ziół prowansalskich. Do podania np: – sałatka z czerwonej kapusty, ogórek kiszony, surówka, młode ziemniaczki, kopytka Przygotowanie: Żeberka umyj i pokrój jeśli kupujesz w całości mięso. Jeden kawałek powinien mieć ok. 100 g. W misce rozmieszaj musztardę, miód i olej. Dosyp mieszankę przypraw i całość dobrze wymieszaj. Żeberka nasmaruj gotową marynatą i schowaj do pojemnika
I LOVE LIFEŻeberek w piwie nigdy nie piekłam i nie jadłam, więc gdy usłyszałam, że są smaczne, postanowiłam przekonać się na własnych kubkach smakowych. Marynata jest bardzo aromatyczna, pachnie czosnkiem, miodem i musztardą. Uduszona cebula dodaje smaku żeberkom, jest miękka i krucha. Bardzo nam smakowały żeberka w tym wydaniu i polecam je gorąco! Składniki: ? 1 kg żeberek wieprzowych ? 2 cebule ? sól, pieprz(...)Marynata: ? 1 szklanka piwa ? 2 łyżki musztardy ? 4 łyżki miodu ? 4 ząbki zmiażdżonego czosnku ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżeczka soli ? 1 łyżeczka pieprzu Wykonanie: ? Żeberka pociąć na małe porcje z jedną kością, posypać solą i pieprzem. ? Cebulę obrać i pokoić w półplasterki. ? Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nią żeberka z cebulą. Odstawić na noc do lodówki. ? Żeberka wrazz
To co kochamKwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, w mojej wersji przygotowywana z kiszonej kapusty i żeberek. Jest to zupa, która wyśmienicie smakuje podana z ziemniakami lub pieczywem, doskonale syci i rozgrzewa. składniki na 4-5 porcji 500 g żeberek wieprzowych surowych 500 g żeberek wieprzowych wędzonych 2,5 litra wody 500 g kapusty kiszonej z sokiem 1 duża(...)mała garść suszonych grzybów 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 1kg ugotowanych ziemniaków przepis Opłukane i osuszone surowe i wędzone żeberka kroimy na mniejsze kawałki z jednym, dwoma żeberkami. Surowe żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, Po tym czasie do wywaru dodajemy wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, suszone
Smakowite Daniamięsa bardzo wpływa na smak każdej potrawy, w tym kapuśniaku. U mnie podstawą kapuśniaku jest dobrej jakości boczek i kiełbasa. Tak, tak kiełbasa. Mąż nie przepada za mięsem z żeberek (choć oczywiście wywar z żeberek jest), dlatego dla smaku i tego by zupa była jeszcze bardziej sycąca zawsze dodaję sporą ilość kiełbasy. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. A jeśli zwracacie uwagę(...)spróbować kiełbasy z dzika. Dla mnie, to nowość. Smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Mąż też zadowolony Jak przygotować domowy kapuśniak z kiełbasą i boczkiem? Domowy kapuśniak na wywarze z żeberek, to świetny pomysł na obiad. Mój z dodatkiem kiełbasy i boczku syci jeszcze bardziej i jeszcze lepiej smaku. Konieczne spróbujcie. Przepis na kapuśniak krok po kroku. Składniki: 2,5 litra
Słodkie okruszkiKapuśniak z kiszonej kapusty - przepis na kapuśniak na żeberkach Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, prosta i smaczna zupa, która wraca u nas do łask jesienią i zimą. Gorąca, gęsta i wyraźnie kwaskowa rozgrzewa i dodaje energii. Kapuśniak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, najlepszy gotowała moja babcia, ale bez fałszywej skromności przyznaję, że mój kapuśniak jest równie smaczny. Kapuśniaku(...)nawet smaczniejszy niż świeżo ugotowany, a przy okazji mam zawsze w lodówce przygotowany pożywny obiad. No to gotujemy najlepszy kapuśniak Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki duża porcja 500 g żeberek wieprzowych surowych 300 g wędzonych żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 700 g kapusty kiszonej, najlepiej z marchewką 1 duża cebula 1 marchewka średniej wielkości 2 duże liście laurowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis na żeberka jest bardzo prosty, a mięso po upieczeniu jest przepyszne, aromatyczne i soczyste z lekką nutą słodyczy i pikanterii. To wszystko za sprawą dodanego do marynaty miodu i ostrej papryki. Kolejnym plusem jest to, że mięso tak naprawdę wystarczy tylko zamarynować a potem włożyć do piekarnika, cała reszta "robi" się już sama. Prawdziwa uczta. Tak przygotowane żeberka można(...)podać zarówno na obiad jak i kolację. Polecam :) Składniki: * około 700 g żeberek wieprzowych * pół szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej (użyłam Skworcu ) * 1 łyżka przyprawy do żeberek (użyłam Skworcu ) * 3 łyżeczki miodu * pół łyżeczki soli Wykonanie: Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać olej z miodem i przyprawami. Włożyć żeberka i wszystko wymieszać
Zrób to smacznieMięciutkie, kruche wprost rozpływające się w ustach żeberka wolno duszne w aromatycznym pysznym sosie własnym. To prawdziwa uczta dla wielbicieli tego mięsa. ok. 1 kg mięsistych żeberek wieprzowych 1 duża cebula sól pieprz słodka papryka 1 ząbek czosnku 2/3 liście laurowe 4/5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki smalcu Pasek żeberek dzielimy na mniejsze kawalki(...)każdej porcji były 2/3 kostki. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, następnie roztopić smalec na dużej głębokiej patelni lub brytfance. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładamy porcje żeberek, obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany ząbek czosnku, całość przypiekamy dość mocno, mieszamy, mięso obracamy dolewamy ok. 2 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie
Andzia PichciCześć! Tę marynatę zrobiłam w ciągu kilku minut i całe szczęście, że zapamiętałam proporcje. Okazała się strzałem w dziesiątkę :) Żeberka w niej marynowane były delikatne w smaku, żadna z przypraw nie dominowała a wszystkie tworzyły świetną kompanię. Składniki: * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżka miodu prawdziwego * 2 łyżki musztardy dijon * 2 łyżki ketchupu * 1 łyżeczka ostrej papryki * 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka soli * 1 łyżeczka imbiru mielonego * 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam. Tak uzyskaną marynatą natarłam żeberka i odstawiłam na ok. 3 godziny by przeszły smakiem. Myślę, że jeszcze lepszym pomysłem będzie natrzeć żeberka na noc i dopiero na drugi dzień upiec. Notatki: * miałam żeberka paski i pokroiłam je na 15 cm szerokości * marynaty
Pieprzyć z FantazjąPomysł na żeberka z "Doradcy smaku",bardzo fajny obiad,żeberka pięknie rumiane,do tego pyszne warzywa,ugotowałam do tego jeszcze ryż i pyszny obiad gotowy Składniki: 800 g żeberek 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat 3-4 łyżki miodu 1 biała cebula 2 marchewki 1 seler naciowy 1 pietruszka 3 pomidory pelati z zalewą(...)mielona-szczypta, Sól morska, Pieprz czarny mielony Przygotowanie: Do miski dodajemy miód, oliwę i musztardę rosyjską. Doprawiamy ostrą papryką oraz majerankiem i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy żeberka,odstawiamy najlepiej na kilka godzin. Marchewki, seler naciowy i pietruszkę kroimy na paski. Cebulę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy marynowane żeberka (na rumiany kolor). Doprawiamy
Swojskie jedzonkoPyszne glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z mnóstwem aromatycznych przypraw, miodem i odrobina sosu pomidorowego. Idealne danie grillowe dla miłośników solidnego kawałka mięsa. Składniki: 1,5 kg „mięsnych” żeberek marynata: 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu pomidorowego lub zmiksowanego i zredukowanego pelatti 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sól, czarny pieprz, ostra papryka, oregano(...)tymianek, kmin rzymski, cukier, rozmaryn Sposób przygotowania: Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jedna kostką. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste. Przygotowujemy marynatę: sos pomidorowy, ocet winny, miód, olej i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy po łyżce każdej z przypraw. Żeberka pokrywamy marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami
Pyry na GazDziś mamy dla Was patent na stir fry z żeberkami. Mały kulinarny przekręt wystarczy, aby metoda super szybkiego smażenia w 3 minuty sprawdziła się dla wieprzowiny. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: Co najmniej 3 Szybkie smażenie nie tylko dla wołowiny Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza(...)szybkiego smażenia nadaje się wieprzowina? A no właśnie. To rodzaj mięsa, który musi być bardzo dobrze wysmażony. Ale czy można w 2-3 minuty dobrze wysmażyć np. mięso z żeberek? Wieprzowina w 3 minuty Dość tych pytań, bo pewnie już wiecie, że znamy odpowiedź i tylko podkręcamy temperaturę. Mamy dla Was super przekręt na spreparowanie wieprzowiny w taki sposób
Niedzielny kucharzWyraziste, pikantne żeberka w aromatycznej, ciemnej marynacie na bazie wyrazistego sosu, słodkiego miodu, ostrej musztardy, ketchupu i pachnącego czosnku to świetna propozycja na grilla. Składniki: 1kg żeberek 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz ziarnisty sól Marynata: 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 6 łyżek łagodnego ketchupu 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku(...)mała cebula 1/2 papryczki chilli pieprz Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić w paski o szerokości około 4-5 cm, przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryć całe żeberka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Gotować około 30 minut, a następnie wyjąć żeberka z wody i wystudzić. 2. Marynata: Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekać przełożyć
Szalona Kuchnia EwelinyUdało mi się kupić już młodą kapustę! Uwielbiam ją i na pierwszy ogień postanowiłam przygotować mój ulubiony kapuśniak z młodej kapusty, jednak tym razem z dodatkiem żeberek żeby dodać jej smaczku. Zabieliłam oczywiście śmietanką i zupa wyszła przepyszna. Ponadto, dzięki żeberkom była też bardzo sycąca. Idealna na obiad. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa z młodą kapustą(...)żeberkach (4-5 porcji) Składniki: 250 g żeberek, pokrojonych na kawałki 1 pęczek koperku, drobno posiekany 1 marchewka, obrana i przekrojona na pół 1 pietruszka, obrana i przekrojona na pół 1/4 selera, obranego 1/4 pora, umytego i przekrojonego na pół 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka masła klarowanego 1/2 główki młodej kapusty
karmelowysuszonych grzybów. Wynika to z tradycji regionu położonego na południowych krańcach dawnej Puszczy Sandomierskiej. Przypalanka to właśnie jedna z takich zup z grzybowym akcentem. Jej bazę stanowi wywar z żeberek, a głównym składnikiem są ziemniaki. Suszone grzyby są zaledwie dodatkiem, jednak ich smak nadaje przypalance charakter. A skąd nazwa? Mogę tylko zgadywać, że pochodzi ona od złotej zasmażki, która razem(...)aromatem grzybów. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi (gmina Kolbuszowa), a znaleźć go można w publikacji LGD Siedlisko „Smaki Kolbuszowszczyzny”. Składniki: 200 g żeberek 6-7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie gałka muszkatołowa garść suszonych grzybów 2-3 łyżki masła 2 łyżki
Trzeci talerzostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka. Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie... Składniki: 1-1,5 kg żeberek - najlepiej takich ze sporą ilością mięsa Sos barbecue: 1 cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki sosu sojowego(...)pieprz szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej Żeberka pokroić na pojedyncze kawałki. Przygotować sos. Do blendera wrzucić cebulę pokrojoną na kawałki i obrany czosnek. Dodać resztę składników i wszystko zblendować na jednolitą masę. Należy zwrócić uwagę na ilość sosu sojowego. Stanowi on zastępnik soli więc powinien nadać całości mocno słony smak. Sos nie powinien być przesolony
Ze smakiem bez glutenuMOJEJ KSIĄŻCE KUCHARSKIEJ pojawiły się ŻEBERKA Z GRILLA, czyli kolejny przepis na posiłek na świeżym powietrzu. Żeberka marynujemy 2-3 dni przed pieczeniem na ruszcie, dzięki temu mięso jest bardzo miękkie, soczyste oraz aromatyczne. Polecam przepis na te wspaniałe żeberka! ----------------------------------------------------------------------- Liczba porcji: 4-6 Czas przygotowania : 50 minut + 2-3 dni na marynowanie mięsa ----------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych(...)korniszony natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy w miseczce zmiażdżony czosnek, keczup, musztardę, olej, miód, piwo oraz przyprawy - odstawiamy na chwilę. Krok 2. Umyte i osuszone żeberka kroimy na kawałki ( z dwoma żebrami) - obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Krok 3. Zamarynowane żeberka pieczemy na grillu z każdej strony - smarujemy
Moja Książka KucharskaWitam Kochani Ostatnio było trochę słodkości dlatego dziś przychodzę do Was z mięsiwem :P Konkretnie chodzi o żeberka. Mam jeszcze w starym zeszycie z przepisami wspaniałą recepturę na żeberka do obiadu. Ich sekretem jest rewelacyjna marynata :-) SKŁADNIKI -około 1-1,2 kg żeberek wieprzowych -sól -pieprz MARYNATA -5 łyżek ketchupu łagodnego (jak lubicie dania pikantne-można dać pikantny(...)łyżki miodu -3 łyżki musztardy -3 średnie ząbki czosnku -125 ml oleju rzepakowego -łyżeczka ziół prowansalskich -płaska łyżeczka słodkiej papryki -sól i pieprz do smaku DODATKOWO -1 cebula Żeberka kroimy na kawałki i lekko solimy i posypujemy pieprzem. Następnie w osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Miód podgrzewamy by był płynny, następnie dodajemy do niego musztardę, przepuszczone przez praskę ząbki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuUwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos(...)osób 0,5 kg żeberek 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu worcester 2 kostki rosołowe sól, pieprz, mąka do obtaczania olej do smażenia Żeberka pokroić na dwie kostki. Posolić i popieprzyć ale bardzo mało, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor
Jadło i czytadłoZamarzyły mi się żeberka… Plan był taki, że po moich zajęciach pakujemy się w furę i jedziemy na „Wieś”, gdzie odpalamy ognisko robię żeberka z żeliwnego kotła. Pogoda wydawała się sprzyjać. Co prawda lodowaty wiatr urywał głowę, ale słoneczko świeciło. A poza tym, cóż to dla nas, hardkorów. Tak przynajmniej było jeszcze wtedy, gdy wchodziłam do uczelnianej(...)cebra. Już nie tylko wiało, jak wściekłe, ale żywcem waliło z nieba zło w najczystszej postaci. Plany należało zweryfikować, bo chyba jednak aż takimi hardkorami nie jesteśmy. Cóż, żeberka zrobiłam. W domu. Na blasze. Były palce lizać Składniki: 2kg żeberek wieprzowych 2 średnie cebule 2 garście suszonych śliwek ciemne piwo 1 łyżka miodu kminek sól/pieprz do smaku wg uznania
Kate's KitchenŻeberek w piwie nigdy nie piekłam i nie jadłam, więc gdy usłyszałam, że są smaczne, postanowiłam przekonać się na własnych kubkach smakowych. Marynata jest bardzo aromatyczna, pachnie czosnkiem, miodem i musztardą. Uduszona cebula dodaje smaku żeberkom, jest miękka i krucha. Bardzo nam smakowały żeberka w tym wydaniu i polecam je gorąco(...)Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 2 cebule • sól, pieprz Marynata: • 1 szklanka piwa • 2 łyżki musztardy • 4 łyżki miodu • 4 ząbki zmiażdżonego czosnku • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka pieprzu Wykonanie: • Żeberka pociąć na małe porcje z jedną kością, posypać solą i pieprzem. • Cebulę obrać i pokoić w półplasterki. • Wymieszać wszystkie
To co kochamnadchodzącą chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę(...)tymianek, pomagających w trawieniu grochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera 15 cm pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżki majeranku ½ łyżeczki cząbru 2-3 ząbki czosnku
Codziennik KuchennyKupując żeberka, najlepiej wybierać dość chude i mięsiste kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)SKŁADNIKI : 1 kg mięsistych żeberek wieprzowych sól, pieprz i kmin do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka w proszku do smaku liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju 2-3 szklanki wody
Kulinarne Fantazje MarioliOsobiście nie jestem wielką zwolenniczką żeberek, czasem zjem ale muszą być naprawdę chudziutkie z malutkimi kostkami. Ostatnio właśnie takie wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam dość sporą ilość z myślą o grillu. Ale pogoda jak zwykle spłatała nam figla, więc zamiast grillowanych, są żeberka duszone w cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo(...)gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam na wysokim ogniu kawałki żeberek. Kiedy się
Kuchnia z widokiem na ogródDawno nie było mięsa, a więc czas nadrobić zaległości. Zrobiłam żeberka duszone w sosie z kiszonym ogórkiem. Polecam Wam, bo są rewelacyjne w smaku. Do tego ziemniaki i surówka. Czyż nie jest to pyszny obiad? Jeśli macie ochotę wypróbować żeberka przygotowane w inny sposób, ale równie smaczny to zapraszam tutaj A na sobotni lub niedzielny obiad polecam poniższy sposób(...)żeberka 1 kg żeberek wieprzowych 2 duże cebule 5 ogórków kiszonych 2 łyżki mąki + 1 łyżka mąki 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wody sól pieprz słodka papryka Żeberka podzielić na porcje, oprószyć solą i 2 łyżkami mąki . Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zrumienić mięso z dwóch stron. W rondlu rozgrzać 1 łyżke masła i zeszklić cebulę pokrojoną
O kuchni z uczuciemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis jest klasyczny, prosty i bez żadnych innowacji. Jednakże takiego dania nie trzeba urozmaicać. Żeberka smakują wyśmienicie, a soczyste mięso - idealnie odchodzi od kości. 1-1,5 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe przyprawa do żeberek sól, pieprz Dodatkowo: natka(...)pietruszki mąka olej Żeberka umyć, osuszyć i przeciąć na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek i wstawić do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie żeberka dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć (na rumiano) i przełożyć do garnka. Na tym samym oleju zeszklić cebulę (pokrojoną w piórka). Cebulę i starte
Di gotujeżeberka duszone Pora roku jest odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli delikatne cielęce żeberka, podamy w aromatycznym warzywnym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla czterech osób mięso i marynata 4 ładnie spore kawałki żeberek cielących każdy o wadze około 300 g sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego(...)ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol, pieprz 2 liście laurowe sposób przygotowania Żeberka myjemy i tasakiem dzielimy na mniejsze części ( możemy również poprosić o przecięcie w sklepie). W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi. Pokrojone żeberka wkładamy
Miód i pieprzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszne i aromatyczne żeberka z nutą karmelowego piwa. Są bardzo proste w przygotowaniu i myślę, że ich smak każdemu z Was przypadłby do gustu. Mięso wychodzi miękkie, soczyste i doskonale odchodzi od kości. Jeśli lubicie - dodajcie odrobinę miodu (*). (2-3 porcje) 600g żeberek wieprzowych 250 ml piwa karmelowego 1 cebula(...)ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku przyprawa do żeberek Dodatkowo: olej Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki (wg gustu). Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek. Całość odstawić do lodówki (na minimum 1 godzinę). (Można pominąć ten etap, ale wtedy mięso będzie mniej aromatyczne.) Po tym czasie żeberka obsmażyć (na rumiano
Di gotujeSezon grillowy czas zacząć" chciało by się krzyknąć. Bez komentarza zostawiam pogodę majową, która popsuła chyba nie tylko moje plany. Na przekór tej aurze proponuje pyszne grilowane żeberka z delikatnym smakiem miodu. Jeśli chodzi o ten kawałek mięsa jestem dość wymagająca co tu dużo mówić żebro musi być miękkie i soczyste. Takie właśnie wyszło, dla mnie pyszne. Zapraszam... Składniki(...)żeberek przyprawa do żeberek
Kubki smakuMięciutkie żeberka wieprzowe w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Długo duszone, co sprawia, że mięso z łatwością odchodzi od kości. Do tego dania warto wybrać mięsne i nietłuste żeberka. S KŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych sól pieprz czarny ok 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 400ml grzybów leśnych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietanki 30% smalec Żeberka(...)pociąć na kawałki, tak aby znalazły się po 2 kostki. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Niewielką ilość smalcu rozgrzać na patelni i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Muszą być dobrze zrumienione. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem. Cebulę posiekać w piórka i usmażyć na patelni, na której smażyły się żeberka. Jeżeli wytopiło się dużo tłuszczu należy
https:KKuchniaMniamWiększość z Was pewnie zna żeberka na kiszonej kapuście. Ja dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty(...)octu balsamicznego, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, kostka mięsna (można pominąć), olej do smażenia, 1 łyżka mąki na zasmażkę Sposób przygotowania: Żeberka podzielić na porcje, opłukać i osuszyć. Porządnie oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami. Odstawić na 3 - 4 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć
Nie tylko w kuchniwędzonych żeberek*, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki czerwonej, tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi.. 600 g pomidorów podłużnych*** Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę. Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić(...)wody z gotowania nie wylewać) następnie obrać ziarna fasoli z łupiny. Obraną fasolę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą z gotowania fasoli i dogotować fasolę do pożądanej miękkości. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki (tak, aby każdy kawałek zawierał 2-3 żebra), włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, ząbki czosnku, zalać wodą (tylko aby przykryła mięso) i gotować
królestwo garówJest to danie, które przygotowuję na obiad, gdy nie mam czasu "stać przy garach", a jednocześnie chcę zaskoczyć bliskich pyszną potrawą. Żeberka należy dusić na wolnym ogniu co najmniej dwie godziny, przez co stają się one mięciutkie, soczyste, same odchodzą od kości i wręcz rozpływają się w ustach. Dodatek cebuli sprawia, że ich smak jest obłędny. Lubię je serwować(...)ziemniaczkami okraszonymi pysznym cebulowo-mięsnym sosikiem, a do tego mizeria ze śmietaną... Mmmm.... Pycha!!! Składniki na żeberka duszone w cebuli 1,2-1,5 kg żeberek ekstra mięsnych 4-5 średnich cebul przyprawa do żeberek Żeberka dzielimy na porcje (każda ma mieć 1 kość), posypujemy przyprawą do żeberek i wlewamy około 1 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem
Rozpustne gotowaniewina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo" to nie najgorzej, prawda? Więc jak fakty na temat "chemiczności" tych esencji mamy ustalone to przejdźmy do konkretów. Dzisiaj mamy dla Was żeberka w sosie cebulowo-keczupowym. Danie naprawdę łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Łatwe, bo właśnie takie zwykle przedstawiamy na naszym blogu. Nie silimy się na bycie kopiami pana Amaro (chociaż(...)sianem, czy z dodatkiem lodów chrzanowych. Wiem, że większość z Was po prostu po pracy chce zrobić obiad. I w tym właśnie staramy się Wam pomóc. Potrzebujemy: 1 kg żeberek 2 cebule 3 łyżki miodu 250 g pikantnego keczupu sól esencja do sosu cebulowego Knorr Żeberka kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i dodajemy keczup wymieszamy
Marder&Marder ManufacturePrędzej czy później przychodzi pora na pyszny, mięsny obiad. Dawno w mojej kuchni żeberek nie było. Kilka razy z rzędu przygotowywałam je w coli . Tym razem będzie odmiana. Też pieczone lecz po uprzednim zamarynowaniu w miodzie płynnym i aromatycznych przyprawach. Najlepszą z nich i zarazem najnowszym nabytkiem Kuchni po mojemu jest wędzona papryka prosto z Anglii. Zamówiliśmy ją u Teściowej(...)przyprawa, która pięknie wzbogaca smak dań różnego rodzaju. Zabawne, że w Anglii dostępna jest w byle markecie, a u nas trzeba się jej trochę naszukać. Czy doda smaku Waszym żeberkom? Sprawdźcie sami ;) Składniki: ok 70 dag chudych żeberek 2 łyżki miodu płynnego (np wielokwiatowego lub z mniszka) 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka oliwy 1 średni ząbek czosnku solidna szczypta
Kuchnia po mojemuJeśli uda się nam kupić chudziutkie żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu, a do sosu nie dodaję żadnych zagęszczaczy typu mąka, czy śmietana. Tak przygotowane żeberka są bardzo smaczne i delikatne, doskonale komponują się z lekkim sosem z marchewki, cebulki i dobranych przypraw. Składniki - żeberka wieprzowe paski(...)marchewka 3 szt. - cebula 1 duża szt. - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek, listek laurowy, ziele angielskie Wykonanie Żeberka pocięte na mniejsze kawałki wkładam do szerokiego rondla i zalewam gorącą, przegotowaną wodą. Tylko tyle aby woda przykryła mięsko. Następnie do żeberek dodaje pokrojoną w plasterki marchewkę, w półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek, i wszystkie przyprawy. Duszę na wolnym ogniu do całkowitej
Kuchnia z widokiem na ogródPyszny kapuśniaczek ugotowany na wywarze z żeberek wieprzowych z dużą ilością majeranku. Smaczna kwaśna i rozgrzewająca zupka. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 700 g obranych ziemniaków ok 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 3 liście laurowe 3-4 łyżki majeranku sól,pieprz woda Na żeberkach ugotować bulion. Żeberka zalać ok 3 l wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać cebulę(...)listki laurowe oraz sól i pieprz do smaku, gotować aż żeberka będą miękkie. Ugotowane żeberka wyłowić z bulionu i odłożyć. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jeśli jest bardzo kwaśna. Kapustę wrzucić do bulionu, dodać majeranek i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku. Gdy kapusta będzie już miękka dodać odcedzone ugotowane ziemniaki. Gdyby
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 kg żeberek 200 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 czerwone papryki 2 pomidory oliwa z oliwek 0,5 kubka brązowego cukru szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka słodkiej papryki łyżka ostrej papryki 2 łyżki miodu sól pieprz Przygotowanie: żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie cebulę obieramy, siekamy drobniutko, paprykę myjemy, filetujemy, kroimy w kosteczki(...)obieramy ze skórki, kroimy na ćwiarteczki. oliwę wlewamy na patelnię podgrzewamy, wrzucamy paprykę oraz cebulę, podsmażamy, dosypujemy gałkę oraz ostrą i słodką paprykę do papryki wlewamy oliwę spod żeberek, dusimy, po około 5 minutach wlewamy całość do ciągle podsmażanych żeberek pomidory podsmażamy na odrobinie oliwy, wlewamy przecier i przelewamy wszystko do żeberek. Całość doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Cukier
Luźna Kuchnia