żeberka - 2743 przepisów (strona:24/183)

Żeberka w piwnej marynacie 108

Żeberek w piwie nigdy nie piekłam i nie jadłam, więc gdy usłyszałam, że są smaczne, postanowiłam przekonać się na własnych kubkach smakowych. Marynata jest bardzo aromatyczna, pachnie czosnkiem, miodem i musztardą. Uduszona cebula dodaje smaku żeberkom, jest miękka i krucha. Bardzo nam smakowały żeberka w tym wydaniu i polecam je gorąco(...)Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 2 cebule • sól, pieprz Marynata: • 1 szklanka piwa • 2 łyżki musztardy • 4 łyżki miodu • 4 ząbki zmiażdżonego czosnku • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka pieprzu Wykonanie: • Żeberka pociąć na małe porcje z jedną kością, posypać solą i pieprzem. • Cebulę obrać i pokoić w półplasterki. • Wymieszać wszystkie

To co kocham
Grochówka na wędzonych żeberkach 163

nadchodzącą chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę(...)tymianek, pomagających w trawieniu grochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera 15 cm pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżki majeranku ½   łyżeczki cząbru 2-3 ząbki czosnku

Codziennik Kuchenny
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 112

Kupując żeberka, najlepiej wybierać dość chude i mięsiste kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)SKŁADNIKI :  1 kg mięsistych żeberek wieprzowych sól, pieprz i kmin do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka w proszku do smaku liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju 2-3 szklanki wody

Kulinarne Fantazje Marioli
Żeberka w sosie cebulowym. 220

Osobiście nie jestem wielką zwolenniczką żeberek, czasem zjem ale muszą być naprawdę chudziutkie z malutkimi kostkami. Ostatnio właśnie takie wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam dość sporą ilość z myślą o grillu. Ale pogoda jak zwykle spłatała nam figla, więc zamiast grillowanych, są żeberka duszone w cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo(...)gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam na wysokim ogniu kawałki żeberek. Kiedy się

Kuchnia z widokiem na ogród
Żeberka jarmarczne duszone 154

Dawno nie było mięsa, a więc czas nadrobić zaległości. Zrobiłam żeberka duszone w sosie z kiszonym ogórkiem. Polecam Wam, bo są rewelacyjne w smaku. Do tego ziemniaki i surówka. Czyż nie jest to pyszny obiad? Jeśli macie ochotę wypróbować żeberka przygotowane w inny sposób, ale równie smaczny to zapraszam tutaj A na sobotni lub niedzielny obiad polecam poniższy sposób(...)żeberka 1 kg żeberek wieprzowych 2 duże cebule 5 ogórków kiszonych 2 łyżki mąki + 1 łyżka mąki 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wody sól pieprz słodka papryka Żeberka podzielić na porcje, oprószyć solą i 2 łyżkami mąki . Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zrumienić mięso z dwóch stron. W rondlu rozgrzać 1 łyżke masła i zeszklić cebulę pokrojoną

O kuchni z uczuciem
Żeberka duszone z warzywami (w sosie własnym) 123

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis jest klasyczny, prosty i bez żadnych innowacji.  Jednakże takiego dania nie trzeba urozmaicać. Żeberka smakują wyśmienicie, a soczyste mięso - idealnie odchodzi od kości. 1-1,5 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe przyprawa do żeberek sól, pieprz Dodatkowo: natka(...)pietruszki mąka olej   Żeberka umyć, osuszyć i przeciąć na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek i wstawić do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie żeberka dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć (na rumiano) i przełożyć do garnka. Na tym samym oleju zeszklić cebulę (pokrojoną w piórka). Cebulę i starte

Di gotuje
żeberka cielęce duszone w warzywach 170

żeberka duszone Pora roku jest  odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli delikatne cielęce żeberka, podamy w aromatycznym warzywnym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla czterech osób mięso i marynata 4  ładnie spore kawałki żeberek cielących każdy o wadze  około 300 g sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego(...)ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol,  pieprz 2 liście laurowe sposób przygotowania Żeberka myjemy i tasakiem dzielimy na mniejsze części ( możemy również poprosić o przecięcie w sklepie).  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi.  Pokrojone żeberka wkładamy

Miód i pieprz
Żeberka duszone w piwie karmelowym 160

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Pyszne i aromatyczne żeberka z nutą karmelowego piwa. Są bardzo proste w przygotowaniu i myślę, że ich smak każdemu z Was przypadłby do gustu. Mięso wychodzi miękkie, soczyste i doskonale odchodzi od kości.  Jeśli lubicie - dodajcie odrobinę miodu (*). (2-3 porcje) 600g żeberek wieprzowych 250 ml piwa karmelowego 1 cebula(...)ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku przyprawa do żeberek Dodatkowo: olej Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki (wg gustu). Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek. Całość odstawić do lodówki (na minimum 1 godzinę). (Można pominąć ten etap, ale wtedy mięso będzie mniej aromatyczne.) Po tym czasie żeberka obsmażyć (na rumiano

Di gotuje
Żeberka z grilla 125

Sezon grillowy czas zacząć" chciało by się krzyknąć. Bez komentarza zostawiam pogodę majową, która popsuła chyba nie tylko moje plany. Na przekór tej aurze proponuje pyszne grilowane żeberka z delikatnym smakiem miodu. Jeśli chodzi o ten kawałek mięsa jestem dość wymagająca co tu dużo mówić żebro musi być miękkie i soczyste. Takie właśnie wyszło, dla mnie pyszne. Zapraszam... Składniki(...)żeberek przyprawa do żeberek

Kubki smaku
Żeberka w sosie z grzybów leśnych 232

Mięciutkie żeberka wieprzowe w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Długo duszone, co sprawia, że mięso z łatwością odchodzi od kości. Do tego dania warto wybrać mięsne i nietłuste żeberka. S KŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych sól pieprz czarny ok 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 400ml grzybów leśnych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietanki 30% smalec Żeberka(...)pociąć na kawałki, tak aby znalazły się po 2 kostki. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Niewielką ilość smalcu rozgrzać na patelni i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Muszą być dobrze zrumienione. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem. Cebulę posiekać w piórka i usmażyć na patelni, na której smażyły się żeberka. Jeżeli wytopiło się dużo tłuszczu należy

https:KKuchniaMniam
Żeberka w modrej kapuście 125

Większość z Was pewnie zna żeberka na kiszonej kapuście. Ja dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty(...)octu balsamicznego, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, kostka mięsna (można pominąć), olej do smażenia, 1 łyżka mąki na zasmażkę Sposób przygotowania: Żeberka podzielić na porcje, opłukać i osuszyć. Porządnie oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami. Odstawić na 3 - 4 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć

Nie tylko w kuchni
Wędzone żeberka z fasolą 149

wędzonych żeberek*, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki czerwonej, tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi.. 600 g pomidorów podłużnych*** Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę. Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić(...)wody z gotowania nie wylewać) następnie obrać ziarna fasoli z łupiny. Obraną fasolę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą z gotowania fasoli i dogotować fasolę do pożądanej miękkości. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki (tak, aby każdy kawałek zawierał 2-3 żebra), włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, ząbki czosnku, zalać wodą (tylko aby przykryła mięso) i gotować

królestwo garów
Żeberka duszone w cebuli. 118

Jest to danie, które przygotowuję na obiad, gdy nie mam czasu "stać przy garach", a jednocześnie chcę zaskoczyć bliskich pyszną potrawą. Żeberka należy dusić na wolnym ogniu co najmniej dwie godziny, przez co stają się one mięciutkie, soczyste, same odchodzą od kości i wręcz rozpływają się w ustach. Dodatek cebuli sprawia, że ich smak jest obłędny. Lubię je serwować(...)ziemniaczkami okraszonymi pysznym cebulowo-mięsnym sosikiem, a do tego mizeria ze śmietaną... Mmmm.... Pycha!!! Składniki na żeberka duszone w cebuli 1,2-1,5 kg żeberek ekstra mięsnych 4-5 średnich cebul przyprawa do żeberek      Żeberka dzielimy na porcje (każda ma mieć 1 kość), posypujemy przyprawą do żeberek i wlewamy około 1 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem

Rozpustne gotowanie
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 152

wina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo" to nie najgorzej, prawda? Więc jak fakty na temat "chemiczności" tych esencji mamy ustalone to przejdźmy do konkretów. Dzisiaj mamy dla Was żeberka w sosie cebulowo-keczupowym. Danie naprawdę łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Łatwe, bo właśnie takie zwykle przedstawiamy na naszym blogu. Nie silimy się na bycie kopiami pana Amaro (chociaż(...)sianem, czy z dodatkiem lodów chrzanowych. Wiem, że większość z Was po prostu po pracy chce zrobić obiad. I w tym właśnie staramy się Wam pomóc. Potrzebujemy: 1 kg żeberek 2 cebule 3 łyżki miodu 250 g pikantnego keczupu sól esencja do sosu cebulowego Knorr Żeberka kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i dodajemy keczup wymieszamy

Marder&Marder Manufacture
Żeberka papryką wędzone, w miodzie i chili pieczone. Pyszny mięsny obiad 205

Prędzej czy później przychodzi pora na pyszny, mięsny obiad. Dawno w mojej kuchni żeberek nie było. Kilka razy z rzędu przygotowywałam je w coli . Tym razem będzie odmiana. Też pieczone lecz po uprzednim zamarynowaniu w miodzie płynnym i aromatycznych przyprawach. Najlepszą z nich i zarazem najnowszym nabytkiem Kuchni po mojemu jest wędzona papryka prosto z Anglii. Zamówiliśmy ją u Teściowej(...)przyprawa, która pięknie wzbogaca smak dań różnego rodzaju. Zabawne, że w Anglii dostępna jest w byle markecie, a u nas trzeba się jej trochę naszukać. Czy doda smaku Waszym żeberkom? Sprawdźcie sami ;) Składniki: ok 70 dag chudych żeberek 2 łyżki miodu płynnego (np wielokwiatowego lub z mniszka) 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka oliwy 1 średni ząbek czosnku solidna szczypta

Kuchnia po mojemu