Żeberka paski to jedno z ulubionych dań mięsnych wielu osób. Ich soczystość i intensywny smak sprawiają, że trudno im się oprzeć. Dzisiaj podpowiem Wam, jak przyrządzić żeberka paski pieczone z dodatkiem aromatycznych pomarańczy. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, paski 2 pomarańcze 2/3 szklanki soku pomarańczowego 3 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 4 łyżki dżemu morelowego łyżka musztardy łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy tabasco sól, pieprz Żeberka pokroić na paski, natrzeć solą i pieprzem. Z pomarańczy wykroić miąższ i pokroić w kostkę. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem, mąką ziemniaczaną, tabasco( do smaku), sosem sojowym, musztardą, dżemem morelowym i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodać miąższ pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać. Żeberka posmarować marynatą i odstawić do lodówki
gotuj ze mnąChodziły za mną, chodziły, aż ... wychodziły 😎. Mięciutkie żeberka w pysznym, ciemnym pieczeniowym sosie. Podane w moją ulubioną kaszą kuskus perłowy i ogórkiem małosolnym podbiły nasze podniebienie 😍 Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych mięsnych 3 cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy majeranek smalec do smażenia bulion/woda do podlania Wykonanie: Żeberka kroimy na mniejsze kawałki(...)Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i majerankiem. Na patelni roztapiamy. Na mocno rozgrzanym smalcu partiami podsmażamy żeberka z każdej strony, aż do porządnego zrumienienia. Możemy je nawet odrobinę przypalić. Im będą mocniej podsmażone, tym ciemniejszy będzie nasz sos. Następnie przekładamy je do garnka, a na patelnię po ich smażeniu dodajemy pokrojone cebule. Zeskrobując cały smak, który zostawiły żeberka, podsmażamy cebulę
Walijskie PichcenieŻeberka w białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek z wieprzowiny rasy puławskiej, która jest już sama w sobie bardzo smaczna(...)Składniki: ? 1 kg żeberek wieprzowych ? 1 szklanka jogurtu greckiego ? 3 łyżki majonezu ? 1 łyżka musztardy ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. ? Żeberka pokroić na porcje z 1 kością, posypać solą i pieprzem. ? Włożyć żeberka do marynaty pokrywając je całe i odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. ? Przed
To co kochammoim domu wszyscy lubią żeberka i dlatego dość często je przygotowuję. Na blogu najbardziej popularne są pieczone żeberka, które cały czas znajdują się bardzo wysoko w Top 10 dań blogowych. Ale uznaniem cieszą się również pieczone żeberka glazurowane czy żeberka w białej marynacie. Za każdym razem eksperymentuję z różnymi składnikami. Tym razem był to miód, musztarda i orzechy, co okazało(...)się genialnym połączeniem smakowym. Żeberka zniknęły w oka mgnieniu. Wykonanie: ? 1 kg żeberek ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego Sos musztardowo-miodowy ? 2 łyżki musztardy ? 2 łyżki miodu ? 4 łyżki sosu sojowego ? 1/2 szklanki wody ? 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 1/2 szklanki orzechów włoskich Wykonanie: ? Żeberka polać sosem sojowym, posypać solą i pieprzem. Odłożyć na noc do lodówki
To co kochamZeberka to ciasto bardzo popularne wśród ludzi, którzy nie chcą za długo stać nad ciastem. Wystarczy mieć mikser oraz 40 minut na „dopilnowanie” ciasta w piekarniku. Deser ten można wykonywać z dziećmi, gdyż nie wymaga dużo pracy, a zrobienie masy nie jest skomplikowane. Ciasto to przypomina suchą babkę, którą ze smakiem można zajadać do kawy lub herbaty. Nie jest(...)słodkie, nie jest za ciężkie. Jedno z prostszych ciast. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zeberka – szybka babka z ciemnym kakao 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 15 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 200 kcal Błyskawicznie szybkie i proste ciasto. Zeberka to dwukolorowe ciasto przypominające biało czarną pasiastą babkę. (adsbygoogle
ProstePesto.plKapusta z żeberkami i komosą – proste danie jednogarnkowe Dwa tygodnie (co najmniej!) siedzenia w domu z powodu krajowego zagrożenia koronawirusem to czas, kiedy trzeba mądrze gospodarować swoimi zapasami żywności. Raz by na jak najdłużej wystarczyły, dwa by nic się nie zmarnowało, trzy by odżywiać się zdrowo i swoja odporność utrzymywać na najwyższym poziomie. Ja zaczynam od czyszczenia swoich półek(...)najłatwiejsze w przygotowaniu zawsze były w zapasie, by nawet mąż czy dzieci, czy osoby z którymi będziemy chcieli się podzielić umiały je przygotować. Dlatego proste danie jednogarnkowe – kapusta, żeberka wędzone z zamrażalnika (możecie dodać każdą wędzonkę jaką macie np boczek) i zdrowe węglowodany – komosa ryżowa. PRZEPIS KAPUSTA Z ŻEBERKAMI I KOMOSĄ Składniki kapusta z żeberkami i komosą
Dorota SmakujeCześć! Tę marynatę zrobiłam w ciągu kilku minut i całe szczęście, że zapamiętałam proporcje. Okazała się strzałem w dziesiątkę Żeberka w niej marynowane były delikatne w smaku, żadna z przypraw nie dominowała a wszystkie tworzyły świetną kompanię. Składniki: * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżka miodu prawdziwego * 2 łyżki musztardy dijon * 2 łyżki ketchupu * 1 łyżeczka ostrej papryki * 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka soli * 1 łyżeczka imbiru mielonego * 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam. Tak uzyskaną marynatą natarłam żeberka i odstawiłam na ok. 3 godziny by przeszły smakiem. Myślę, że jeszcze lepszym pomysłem będzie natrzeć żeberka na noc i dopiero na drugi dzień upiec. Notatki: * miałam żeberka paski i pokroiłam je na 15 cm szerokości * marynaty
Pieprzyć z Fantazjąkapuśniaczki, pierogi z kapustą, albo gołąbki. Wiosną zupy albo polewki na kapuścianym kwasie. Zimą natomiast najczęściej kapusta gotowana, przyrządzana na różne sposoby – kapusta z grochem, kapusta na żeberkach, kapusta z kminkiem. Bez dań z kapusty nie obejdzie się na Podkarpaciu żadne poważnie traktowane święto. Na wieczerzę wigilijną, śladem gospodyń z różnych zakątków naszego regionu, polecam lasowiacką kapustę z grzybami, groch(...)zgodnie z tradycją przygotowuje się bez mięsa i tłuszczu zwierzęcego. W wielu domach masło zastępuje się olejem, najczęściej olejem lnianym. Do świątecznego obiadu natomiast doskonale będzie pasowała kapusta na żeberkach, kapusta z grochem i boczkiem albo czerwona kapusta zasmażana. Wybór jest duży, a ja przypominam przepisy na gotowaną kapustę, które pojawiły się na blogu w ciągu ostatnich trzech lat. Kapusta
Trzeci talerzSkładniki: żeberka cielęce 1,5 kg, przyprawa do żeberek 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, woda 1 szklanka kapusta biała 1 główka średnia, sok pomidorowy 1/2 litra, przyprawa w płynie 2 łyżeczki Porcje żeberek natrzeć przyprawą do żeberek, w garnku szybkowara żeberka zrumienić z każdej strony, odłożyć na talerz. Kapustę białą pokroić drobno, sparzyć gorącą wodą, wymieszać i po 3 minutach(...)odlać wodę z kapusty. Kapustę wsypać do garnka szybkowara po smażeniu żeberek, wlać sok pomidorowy, wymieszać. Na kapuście położyć żeberka, wlać wodę, przyprawę w płynie maggi, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie - cielęce żeberka są delikatne, mięsko kruche, soczyste, z białą kapustą w pomidorach smakują doskonale........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękilka przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty, np. gołąbki , parzybrodę , na słodko-kwaśno czy też w formie zapiekanki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach. Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych żeberek 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg młodych ziemniaków (waga(...)wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 1 cebula sól, pieprz 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego ewentualnie 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego posiekany koperek Surowe żeberka umyć, przełożyć do garnka. Zalać wodą i dodać do garnka listki laurowe oraz ziele angielskie. Żeberka zagotować, zdjąć szumowiny i gotować około 1 godziny. W międzyczasie wędzone żeberka pokroić
UgotowaćŻeberka zapiekane z czerwoną kapustą to przepyszne danie. Mięciutkie żeberka podane z przepyszną, czerwoną kapustą zadowoli nie jednego łasucha. SKŁADNIKI : 1,5 kg mięsistych żeberek sól, pieprz, czosnek, słodka i ostra papryka. majeranek do smaku mąka do obtoczenia mięsa olej do podpieczenia 2 liście laurowe 2-3 kuli ziela angielskiego kilka kulek pieprzu 3/4 l wody(...)KAPUSTA : 1/2 główka czerwonej kapusty 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE : Żeberka tniemy na średniej wielkości kawałki. Posypujemy przyprawami i mieszamy. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i podsmażamy na złoto na oleju. Podsmażone żeberka przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele i pieprz w ziarnkach. zalewamy wodą i dusimy
Kulinarne Fantazje MarioliMój drugi kociołek rozmaitości to propozycja dania jednogarnkowego z żeberkami i pieczoną kapustą. W piekarniku dusimy żeberka z dodatkiem pysznej kapusty z grzybami. Powstały w ten sposób bigos jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Stanowi świetny dodatek do żeberek, ale też jest bardzo dobry jako oddzielne danie. Całość nie wymaga skomplikowanych przygotowań i tylko jednego garnka lub naczynia żaroodpornego. ŻEBERKA(...)DUSZONE z KAPUSTĄ Składniki: 500 g kapusty kiszonej 8-10 żeberek (1 większy pasek) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 30 g suszonych grzybów 1/2 łyżeczki miodu 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki majeranku 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki whiskey (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 szklanki gorącej
Bon appetit mon amieGołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka Gołąbki z kaszą to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni podkarpackiej. Najczęściej jest to kasza gryczana, ale tym razem proponuję Wam moją ulubioną kaszę jęczmienną. Z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli taka kasza jest już daniem samym w sobie. Jednak mięso z żeberek w farszu i rosół, w którym najpierw gotuje się(...)mięso, a później kaszę, sprawiają że gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach godne są nie tylko niedzielnego, ale i świątecznego stołu. Namawiam zatem na przygotowanie gołąbków według receptury pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Wzdowa (gmina Haczów, okolice Krosna) i celebrowanie doskonałych podkarpackich smaków. Przepis pochodzi z kopalni receptur na pozornie zwykłe, a jednak często nieprzeciętne dania regionalne pt. „Wielka
Trzeci talerzŻeberka w marynacie z musztardy, sosu sojowego, z dodatkiem curry i pieprzu czarnego, chwilę poleżały a następnie w rękawie foliowym „wylądowały”. Do nich cebule i marchewki dołączyły, a ziemniaki pokrojone w ćwiartki do drugiego worka wskoczyły. Równocześnie w piekarniku piekły się wspaniale, a po godzinie, już smakowały - doskonale. Składniki: 1 kg żeberek, ziemniaki, 4 marchewki, 3 średnie cebule(...)białe, olej rzepakowy, sól do smaku, marynata: 2 łyżki musztardy bawarskiej, 2 duże łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 mała łyżeczka curry, 1 płaska łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego. Przygotowanie: Żeberka kroimy na paski. Marynata: musztardę mieszamy z sosem sojowym z dodatkiem curry i pieprzu. Żeberka nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 1 godz. Marchew obieramy i kroimy w grubsze
Moniki SmakołykiWracając jednak do zupy, to jakiś czas temu już jedną robiłam. Wtedy jednak ziemniak był bardziej wysunięty na pierwszy plan. Dziś postarałam się, by czuć było aromat wędzonego żeberka i nieskromnie powiem, że mi to bardzo dobrze wyszło :P Składniki dla 4 osób: ½ kg wędzonych żeberek 700ml wody 1 marchewka 1 pietruszka Mały kawałek selera 1 większy ząbek(...)klarowanego Jajka na twardo do podania Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia umieszczamy najpierw nóż ultra blade (przyda się w dalszej części gotowania), a następnie wędzone żeberko oraz warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki oraz czosnek. Zalewamy wodą, ustawiamy temperaturę 100⁰C, czas 45minut. Szczaw płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na sicie, a następnie papierowym ręczniku. Przesmażamy na rozgrzanym
Kuchnia w czekoladzieIdealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia na tarce imbiru. Kiedyś przyrządzaliśmy je w piekarniku, ale od kilku lat żeberka w miodzie robimy w wolnowarze. Po uzupełnieniu naszego kuchennego królestwa o crock-pot z misą metalową ( taki jak ten ) odpadło(...)też... zmywanie patelni. Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku, a mięso bez problemu odchodzi od kości. Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami. Ps. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat wolnowarów - czym są, jak działają i do czego można je wykorzystać, to tutaj znajdziecie przygotowany przez mnie opis " Wolnowar – wszystko
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWIEPRZOWE ŻEBERKA Z GRILLA Moi Drodzy, mam dzisiaj dla Was przepis na żeberka wieprzowe z grilla. Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne; idealne na grill-party :) Świetne z białym pieczywem i świeżą sałatką. Polecam przepis, mam nadzieję, że spodoba się Wam. Czas marynowania: około 2h Czas przygotowania : około 30 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych w dużych(...)łyżki brązowego cukru biały, mielony pieprz (odrobina) szczypta pieprzu Cayenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej świeże zioła, natka pietruszki i/lub szczypiorek do posypania plasterki cytryny do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Żeberka płuczemy , osuszamy - kroimy na 8 lub 4 porcje. Krok 2. Przygotowujemy marynatę : w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, miód i cukier, doprawiamy pieprzem białym i Cayenne. Żeberka układamy w płaskim
Moja Książka KucharskaŻeberka w białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek(...)wieprzowiny rasy puławskiej, która jest już sama w sobie bardzo smaczna. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 1 szklanka jogurtu greckiego • 3 łyżki majonezu • 1 łyżka musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. • Żeberka pokroić na porcje z 1 kością, posypać solą
To co kochammoim domu wszyscy lubią żeberka i dlatego dość często je przygotowuję. Na blogu najbardziej popularne są pieczone żeberka, które cały czas znajdują się bardzo wysoko w Top 10 dań blogowych. Ale uznaniem cieszą się również pieczone żeberka glazurowane czy żeberka w białej marynacie. Za każdym razem eksperymentuję z różnymi składnikami. Tym razem był(...)miód, musztarda i orzechy, co okazało się genialnym połączeniem smakowym. Żeberka zniknęły w oka mgnieniu. Wykonanie: • 1 kg żeberek • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego Sos musztardowo-miodowy • 2 łyżki musztardy • 2 łyżki miodu • 4 łyżki sosu sojowego • 1/2 szklanki wody • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki orzechów włoskich Wykonanie: • Żeberka polać sosem sojowym
To co kochamSkładniki: cielęcina żeberka 1,2 kg, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 4 łyżki, kostka rosołowa grzybowa 1 szuka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 sztuki, ząbek czosnku 3 sztuki, grzyby suszone 3 łyżki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, woda 6 szklanek, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka żeberka cielęce obsypać mąką i na gorącym smalcu podsmażyć(...)każdej strony na rumiano, odłożyć na talerz na tłuszczu po żeberkach podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę ząbki czosnku do cebuli włożyć żeberka, dodać kostkę grzybową z kucharkiem, wsypać suszone zmielone grzyby (mam swoje suszone prawdziwki i zmielone w młynku, w słoiku przechowuję z liściem laurowym), dodać paprykę ostrą wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości żeberek, żeberka wyjąć
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, sos - w opisie baranina po wymoczeniu w maślance z octem(...)jabłkowym jest krucha, traci zapach barani, żeberka wystarczy moczyć całą noc, większe mięsa jak kulka czy inne można do 2-3 dni co jakiś czas je obracając w trakcie moczenia = umyte porcje świeżych żeberek baranich włożyć do miski, wlać maślankę i ocet jabłkowy, przykryć talerzem i schować do lodówki na całą noc, przed smażeniem opłukać pod zimną wodą i ręcznikiem
W Mojej Kuchni LubięŻeberka duszone w sosie własnym to bardzo prosty obiadek, który bardzo lubię. Gotowe żeberka można podać z różnymi dodatkami, pasują do nich i kluski i ziemniaki i kasze. Co prawda wymagają dłuższego duszenia ale są równie pyszne jak duszona karkówka. składniki: ok 1 kg chudych żeberek 3 listki laurowe 4 kulki angielskiego ziela sól gorąca woda mąka do zagęszczenia(...)sosu ok 2 łyżek Żeberka podzielić na małe kawałki. Obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie zalać gorącą wodą tak aby dobrze przykryła żeberka. Dodać listki i ziele angielskie, sól do smaku. Przykryć i dusić na średnim ogniu aż zeberka będa miękkie. Jeśli podczas duszenia płyny za bardzo odparują dolać jeszcze wody. Gdy żeberka będą miękkie powstały sos zagęścić mąką wymieszaną
Monia miesza i gotujeDzisiaj u nas klasyczne żeberka duszone w sosie własnym. Kto lubi ? :) W moim domu, Mama przygotowywała je z dużą ilością cebuli, bo właśnie ona nadaje im niepowtarzalny aromat i smak. Ja przygotowuję je już znacznie rzadziej ale dzisiaj dla Was smak i aromat domowej kuchni. Dla mnie aby żeberka były numerem 1 muszą być soczyste i niemalże(...)się rozpadać. Podane z ziemniakami, kaszą czy ryżem będą idealnym obiadem. A Wy jakie lubicie najbardziej ? Żeberka w sosie własnym z cebulą SKŁADNIKI : 1 kg żeberek mięsnych 1 cebula olej rzepakowy przyprawa do żeberek liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Żeberka myjemy, opiekamy na rozgrzanym tłuszczy oprószając przyprawą do żeberek i pieprzem. Kiedy żeberka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiem jak Wy, ale żeberka uważam za jedno z lepszych kawałków mięsa. Udało mi się kupić taki ładny pasek chudych , grubszych żeberek. Postanowiłam z nimi nie kombinować, ale zrobić je w bardzo prosty sposób. Do tego podałam ziemniaczki i surówkę z kapusty kiszonej . Prawda, że obiadek pierwsza klasa :) Jeżeli macie ochotę na inne pyszne żeberka to polecam żeberka(...)amerykańsku lub żeberka duszone w kapuście kiszonej Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 duża cebula 1,5 szklanki wody sól pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka mąki (opcjonalnie) 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego Żeberka umyć i pokroić w mniejsze części., oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić
O kuchni z uczuciemSkładniki: 2 kg żeberek wieprzowych (super mięsnych) 6 dużych cebul sól, pieprz do smaku mielona ostra papryka (3 łyżki) mieszanka myśliwska 1 łyżka smalcu ze skwarkami i cebulką 1 szklanka bulionu warzywnego (z włoszczyzny) Przygotowanie: Żeberka opłukałam, osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam w kawałki (ok. 4 - 5 cm), oprószyłam z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami(...)prowansalskimi. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzałam do 180°C (g/d). Na patelni rozgrzałam smalec i wkładałam żeberka na gorący tłuszcz. Obsmażyłam krótko z każdej strony i przełożyłam do brytfanny, podlałam 3 łyżkami wody i wstawiłam bez przykrycia do piekarnika na 15 minut. Cebulę pokroiłam w piórka, wrzuciłam na patelnię, na której smażyły się żeberka
ClauditteMissCookingŻeberka, żeberka, żeberka...Och! Żeberka! Tematem przewodnim miała być cukinia (której za dużo kupiliśmy)...więc co...trzeba było połączyć oba produkty. Do duetu doszedł makaron (uwielbiany w każdej postaci) chow mein...boskie połączenie...YUMMY! Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 łyżka masła ghee 2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 1 liść kaffiru 25 g grzybów mun (paski) 4 łyżki(...)mein sól, pieprz Przyprawy: 1 łyżka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kolendry szczypta cynamonu 1 łyżeczka masali 1 goździk Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy żeberka z każdej strony, następnie dodajemy posiekane szalotki, szklimy i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść kaffiru, sproszkowane przyprawy
R'n'G KitchenPyszne i aromatyczne żeberka w sosie cynamonowym. Zdecydowanie mój ulubiony przepis na podanie żeberek :) Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju sól, pieprz 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałą marynata nacieramy(...)dokładnie żeberka i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy w rękawie do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i szczelnie zamykamy rękaw z obu stron. Igłą robimy kilka nakłuć w woreczku żeby nie wystrzelił podczas pieczenia. Tak przygotowane żeberka pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy z rękawa żeberka a wytopiony tłuszcz przelewamy
Na Ciasteczkowych Papierachlato, kiedy na dworze przyjemnie i ciekawie. W ten weekend udało mi się pogodzić obie przyjemności, czyli spędzanie czasu na wolnym powietrzu i gotowanie. Na weekendowy obiad przyrządziłam żeberka w słodko pikantnej marynacie z miodowego syropu z mlecza. Składniki (na dwa obfite dwuosobowe obiady): ok 1 kg żeberek z łopatki 3 - 4 łyżeczki miodu z mlecza 3 - 4 łyżeczki musztardy(...)łyżka keczupu 1 suszony pomidor kilka kaparów (opcjonalnie) 1 łyżeczka chili szczypta płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 niewielki ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski. Posoliłam i posypałam pieprzem. Odstawiam na ok. 2 godziny do wchłonięcia soli. Można na krócej - mi się tyle zeszło na spacerze z Synem. Kiedy już wróciliśmy zabrałam
Kuchnia po mojemuzdecyduję się je wykonać to na pewno nie będzie opcja z torebki. W zeszły weekend w końcu nadszedł dzień zmierzenia się z pomysłem. Składniki: 1/2 kg chudych i mięsnych żeberek wieprzowych 100-150 ml coca-coli 2 łyżeczki sosu sojowego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki keczupu sól, pieprz chili (może być sporo) cząber, tymianek, rozmaryn(...)Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski. Posoliłam i popieprzyłam i przyprawami. Jedną łyżeczkę sosu sojowego wymieszałam z keczupem i drobno startym czosnkiem. Posmarowałam żeberka powstałym, gęstym sosem. Żeberka wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia obtoczyłam delikatnie w mące i krótko obsmażyłam na odrobinie oleju (wraz z posiekaną cebulą). Przełożyłam do rękawa do pieczenia. Zalałam colą wymieszaną z łyżeczką
Kuchnia po mojemupolskich stołach często goszczą żeberka, dziś proponuję ŻEBERKA W KAPUŚCIE ŻEBERKA W KAPUŚCIE SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula mąka do obtoczenia żeberek olej do obsmażenia mięsa sól pieprz ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka ) liść laurowy ( 2 - 3 liście ) szczypta majeranku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku WYKONANIE: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki(...)mniej więcej połowy wysokości kapusty Po ewentualnej zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko razem gotować około pół godziny przed dodaniem do niej żeberek. Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami ) Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem ,a następnie obtoczyć w mące Na patelni rozgrzać tłuszcz
Kuchnia BeatyŻeberka w sosie jałowcowo- musztardowym :). Trochę inaczej niż zawsze. Ostatnio szał odchudzania, więc żeberka odeszły w odstawkę. Ale ja postanowiłam je trochę urozmaicić i wyszło to całkiem pysznie. Polecam do kaszy gryczanej, pęczaku a nawet makaronu! :) Żeberka w sosie jałowcowo-musztardowym SKŁADNIKI : 1,5 kg żeberek 1 duża cebula 3 kostki grzybowe 2 łyżki musztardy 1,5 łyżki śmietany(...)ziaren pieprzu 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka majeranku, cząbru, estragonu, rozmarynu, tymianku, pieprzu ziołowego, odrobina szałwii, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Żeberka kroimy na kawałki, obtaczamy w mące. W garnku do gotującej się wody (3 szklanki) dodajemy kostki grzybowe, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec rozgnieciony i pieprz. Na patelni obsmażamy żeberka
Zainspiruj się kuchniążeberek można przyrządzić soczyste, smakowite danie. Najlepiej nadają się do tego żeberka extra-mięsne. Dwa kilogramy żeberek kroimy na porcje. Przygotowujemy marynatę, w której żeberka będą się peklowały co najmniej przez 12 godzin. Marynata: -1 duża łyżka soli peklowej -15 dkg soli -2-3 ząbki czosnku -kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego -3-4 listki laurowe(...)solą peklową, dodajemy pokrojony drobno czosnek, pokruszony liść laurowy i potłuczone ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do 4 litrów wystudzonej, przegotowanej wody. Żeberka wkładamy do marynaty. Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin. W plastry kroimy 3 duże marchewki. Dużą cebulę kroimy w półplasterki. Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy
Maminek kulinarnySkładniki: żeberka wieprzowe 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, Stek przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie, kapusta kiszona 1 kg, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie całe 4 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 2 szklanki żeberka z mięskiem ale mało tłuszczu dobrze natrzec przyprawą stek i na kikla godzin schowac do lodówki na mocno gorącym oleju zrumienić żeberka z każdej strony(...)kapustę kiszoną /jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać z 2 razy/ pokroic na drobniej i wsypać do szybkowara, dodać zrumienione żeberka, przyprawy, wodę, tłuszczyk ze smażenia żeberek szybkowar zamknąć szczelnie i na duzym ogniu zagotować, gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyć ogień na minimum i gotować 35 minut, po zakończeniu gotowania żeberka zostawić w szybkowarze
W Mojej Kuchni LubięŻeberka duszone w sosie własnym Jestem fanem nowości, jednak lubię też zjeść coś tradycyjnego, a nawet próbować to co zrobią inni, bo może przypadnie do gustu... 👉Jak zrobić żeberka duszone z cebulą w sosie własnym❓ Do zrobienia takich żeberek w sosie własnym potrzeba tylko 3 składniki; żeberka, cebula i przyprawy... Jakie przyprawy(...)już zobaczycie w filmie. Zapraszamy na przepis na żeberka w sosie własnym. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Jak zrobić PYSZNE żeberka duszone z cebulą w sosie własnym - Tradycyjny przepis Składniki: żeberka (miałam ok. 1,4kg) 3 duże cebule 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŻeberka zapiekane w ketchupie Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad, to te aromatyczne, soczyste żeberka zapiekane w rewelacyjnej marynacie będą idealnym rozwiązaniem! Koniecznie do wypróbowania! Składniki: ok 1 kg żeberek w paskach 5 łyżek pikantnego ketchupu 3 ząbki czosnku 1 cebula Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu pół łyżeczki pieprzu(...)Żeberka kroimy na porcje, po 2-3 kości w każdej *** *** Do miseczki przekładamy ketchup, przeciśnięty czosnek i przyprawy *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Żeberka nacieramy tak przygotowaną marynatą, zakrywamy i odkładamy do lodówki na całą noc *** *** Po tym czasie cebule kroimy w plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego *** *** Na cebuli układamy zamarynowane wcześniej mięso *** *** Całość szczelnie zakrywamy i wkładamy do piekarnika
Blog z ApetytemŻeberka po amerykańsku (danie z piekarnika) Są mięciutkie, ekstra kruche i niebiańsko smaczne. Konkretnie doprawione i bardzo aromatyczne, a mięso samo odchodzi od kości. Palce lizać! Składniki: ok 1 kg żeberek wieprzowych opcjonalnie 1-2 łyżki sosu bbq Marynata: 1 szklanka coca-coli pół szklanki pikantnego ketchupu 1-2 łyżki słodkiego sosu chilli 1/4 szklanki whisky(...)ząbki czosnku 2 łyżki miodu lub brązowego cukru Przyprawy: sól, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki *** Żeberka myjemy, osuszamy i solimy *** *** Przygotowujemy marynatę. Wszystkie wymienione składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego – czosnek kroimy w plasterki *** *** Całość dokładnie razem mieszamy *** *** Żeberka umieszczamy w marynacie na co najmniej 4 godziny
Blog z ApetytemŻeberka duszone w aromatycznym sosie z pomidorami Mięciutkie i wręcz rozpływające się w ustach żeberka wieprzowe, w pysznym sosie pieczeniowym z dodatkiem cebuli, czosnku i pomidorów. Obiad palce lizać! Składniki: ok 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku zioła (świeże lub suszone): bazylia, oregano, majeranek, itp. 500ml bulionu lub wody 1 ciemna bułka(...)zaciągnięcia sosu) Marynata: 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1 płaska łyżeczka miodu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra *** Żeberka kroimy na mniejsze porcje *** *** W miseczce mieszamy składniki marynaty: olej, sos sojowy, miód, ocet winny i przyprawy ( po 1 łyżeczce soli i słodkiej papryki oraz po pół łyżeczki pieprzu i ostrej
Blog z ApetytemKlasyczny przepis na amerykańskie żeberka BBQ, które możesz zrobić w domowym piekarniku. Są niezwykle aromatyczne, a mięso samo odchodzi od kości. Nic dziwnego, że za oceanem ludzie za nimi szaleją. Prawdziwy raj dla mięsożerców. Przepis na amerykańskie żeberka BBQ Składniki: około kilograma żeberek wieprzowych (paski), na marynatę 3/4 szklanki dobrego keczupu, 2 łyżki gładkiej musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka(...)dokładnie natrzyj mięso, zawiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Drugą część marynaty również odłóż. Zawinięte w folię żeberka najpierw piecz w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny, następnie wyjmij, rozwiń, posmaruj połową pozostałej marynaty i piecz kolejne 20 min (już nie zawinięte) w temp 200 stopni
Kulinarna PolskaZupa z młodej kapusty na żeberkach Każdy kto kocha młodą kapustę i żeberka zrozumie to połączenie bez zbędnych słów To po prostu duet idealny , a podany w formie zupy jest też lekki . Wiadomo że żeberka do najbardziej dietetycznych nie należą , ale zupy na nich są wprost wyborne . Polecam tą potrawę , ja jestem wybitnie zupożerna i jest to jedna z moich(...)ulubionych zup sezonowych . Nie może być wiosny bez zupy z młodej kapusty i to koniecznie na żeberkach Tak więc jest ! składniki : 1 główka młodej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 kg wieprzowych żeberek , raczej chudych sól , pieprz do smaku Zupa bardzo prosta w składzie i wykonaniu , tak więc szatkujemy drobno kapustę , siekamy cebulę . Marchewkę także
Ogrodnik w podróżyPikantno słodka marynata z aromatycznym tymiankiem nadaje żeberkom wyjątkowego smaku. Żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem polecają się do obiadu. Do tego gotowane ziemniaczki i moja ulubiona surówka – kapusta pekińska z sokiem z cytryny, majonezem i miodem. Pyszności! Nawet moje wybredne dziecię zajada się takim obiadem. Przepis na te żeberka mam od mojej(...)obłędne. Szczęście, że mieszkamy w tym samym mieście:) Często się gościmy, a każda kolacja w jej wykonaniu to taka mała Wigilia- jest tyle pyszności do spróbowania. Przepis na żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem koniecznie wydrukuj i przy najbliższej okazji wypróbuj! Nie pożałujesz! Takie soczyste i rumiane….. Składniki na marynatę: 3 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu
Rusty ForkŻeberka to rodzaj mięsa, który bardzo lubię. Sos na bazie żeberek nie ma sobie równych. Fakt, może i są kaloryczne i tłuste. Ale ich smak wynagradza wszystko, nawet dodatkowe kilogramy. Żeberka można podawać w panierce czy w śmietanowym sosie . Tym razem jednak zachciało mi się czegoś bardziej tradycyjnego. Duszone żeberka z cebulą i czosnkiem- idealne nie tylko na niedzielny(...)obiad. Składniki: 1,50 kg żeberek 2 duże czerwone cebule 5 ząbków czosnku śmietana sok z połowy cytryny sól, pieprz cukier smalec Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Przekładamy do mięsa. Wlewamy 4-5 szklanek
Pobite gary Barbarypotrawa zawsze kojarzy mi się ze Śląskiem.Często gdy byłam tam u brata, na moje życzenie zawsze gotował to danie...Przepyszne żeberka ,kapusta i zapach unoszący się z małej kuchni.Cudowne.Dlatego na letnią melancholię polecam żeberka w kapuście. 1kg.żeberek 2 łyżki majeranku 3cebule 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu mała główka kapusty 2 marchewki koperek 4 listki laurowe smalec sól(...)pieprz vegeta mąka do zasmażki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~Żeberka kroimy na kawałki,doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem,przesmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym smalcu.Na drugiej patelni dusimy posiekaną drobno w piórka cebulę,dodajemy do niej rozgnieciony czosnek,przesmażamy,dolewamy trochę bulionu i doprawiamy majerankiem, kiedy cebula zmięknie dokładam odrobinę masła,pokrojona w talarki marchewkę, potem poszatkowaną kapustę .Gotujemy chwilę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPieczone żeberka w pysznym, gęstym słodko-ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego(...)kminku sól świeżo zmielony czarny pieprz Warzywa: 3 szt. cebuli 4 szt. marchewek 2 szt. pietruszki 6 szt. buraków zioła prowansalskie sól pieprz sos worcester łyżka miodu (opcjonalnie) Żeberka umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do miseczki kolejno dodawałam: olej, sos sojowy, ocet balsamiczny, sos worcester, starte ząbki czosnku, miód, ketchup, musztardę, przyprawy, starty korzeń
potrawyregionalneŻeberka miodowo-musztardowe Zima za pasem , więc i organizm domaga się tłuszczu , białka , wszystkiego co kaloryczne ..jak u misia – trzeba sadło związać , co by zimno nie było " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po jednokrotnej żeberkowej rozpuście , nie obrośniecie w tłuszcze , to na pewno , ale jaki smak(...)jaka pokusa..mniam . Ten przepis jest bardzo lubiany przez moich domowników , ale oni żeberka zjedzą pod każdą postacią …nieważne jakie , byle wieprzowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , fajny , szybki i bezobsługowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyProdukty potrzebne; żeberka- 30 dag papryka słodka- 1 łyżka woda- 1 litr ziele angielskie- 3 ziarenka liść laurowy- 2 listki vegeta- 1 łyżka mąka- 50 gram czosnek- 1 ząbek cebula- 1/2( pół) sztuki olej- 2 łyżka przyprawa do mięsa lub żeberek Sposób przygotowania; 1. W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. 2. Dodajemy(...)żeberka i smażymy około 2 minut, po czym zalewamy wodą. 3. Po 10 minutach przyprawiamy Vegetą, liściem i zielem angielskim. Gotujemy około godziny aż nasza woda będzie parować. 4. Wyjmujemy miękkie żeberka i odkładamy je. Dokładnie mieszamy naszą mąkę z wodą. Mieszając, wlewamy do sosu. 5. Doprawiamy papryką, nieustannie mieszając. Żeberka przyprawiamy przyprawą do mięs lub żeberek i obsmażamy
pichcisztoLekko słodkie i aromatyczne - żeberka w marynacie żurawinowej. Idealne na grilla :) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych sól, pieprz 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego marynata: 5 łyżek ketchupu 3 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki żurawiny do mięs sól, pieprz papryka ostra Żeberka umyć, osuszyć i pociąć na zgrabne kawałki. Do garnka wrzucić żeberka, wlać wodę(...)przykryła żeberka), dodać odrobinę soli, pieprzu, 1 listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotować na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie mięso wyjąć i ostudzić. Następnie składniki do marynaty dodać do miski i za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Ostudzone żeberka polać przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na samym końcu żeberka
Ugotowaćwiecie jestem wielką miłośniczką żeberek ! Tak , to chyba żeberka są jednym z takich mięs , które wcale mi się nie nudzą i z przyjemnością zajadam je w różnej postaci. Żeberka duszone … żeberka smażone … w miodzie …na ostro czy też pieczone z jabłkami. Dziś mam dla Was te najbardziej proste , ale nie znaczy , że najmniej smaczne – wręcz przeciwnie(...)przyjemnością skuszą się na nie zarówno panowie , jak i panie. Polecam! SKŁADNIKI: * żeberka – 800 g * cebula – 3 szt * olej – 125 ml * śmietana 18% – 1 łyżka * sól , pieprz , papryka , listek laurowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żeberka oczyszczamy i dzielimy na porcje. W gęsiarce ( lub dużej patelni ) rozgrzewamy olej , dodajemy żeberka i podsmażamy kilka minut z każdej strony
Ostra na Słodko