Żeberka na wiele sposobów... Co jeden przepis, to smaczniejsze żeberka. Każdy przepis jest inny, inaczej wszystko się przygotowuje, doprawia... A efekt końcowy? To już zależy od kubków smakowych. Albo kupujecie przepis w całości, albo zmieniacie coś tam. Albo wybieracie inny wariant. Ciekawa jestem jak będzie tym razem. Czy zasmakują Wam moje żeberka, które najpierw leżały w marynacie? Dzięki(...)niej żeberka uzyskały niezwykły smak i piękny kolor. A z marynaty powstał pyszny sos i świetna glazura... Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych Suche składniki: 120 g brązowego cukru 1łyżka kuminu (nie mylić z kminkiem) 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 7 ząbków czosnku (brak na zdjęciu) ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki
Kuchnia u KrysiŻeberka z młodą kapustą to kolejna propozycja po domowej kiełbasie à la gołąbki na sezonowe wykorzystanie młodej kapusty. Bo któż nie lubi młodej, zielonej kapusty wiosną? My uwielbiamy! Moje pozostałe przepisy z młodą kapustą w roli głównej: młoda kapusta z kurkami młoda kapusta z wędzonym boczkiem gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, pieczarkami surówka z młodej kapusty Przepis(...)żeberka z młodą kapustą jest prosty, ale efekt końcowy jest doskonały w smaku, polecam! Składniki, około 4 porcje: 750 g żeberek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule 1 główka młodej kapusty, ok. 1 kg przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i sól do smaku koperek Przygotowanie: Żeberka kroimy na mniejsze kawałki z jedną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukinia, bakłażan i cebula – są w różny sposób łączone z mięsem w różnej formie i różnych rodzajów. Pieczonym, duszonym, grillowanym, zarówno drobiowym jak i wieprzowym. Dzisiaj proponujemy połączenie z żeberkami wieprzowymi. Pomijając niuans związany z czasem pieczenia (patrz porady) potrawa jest łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu, a pozyskanie składników, jeśli podjęte z 1 czy 2 dniowym wyprzedzeniem, nie powinno(...)stanowić większego problemu. Dlatego polecamy to zdrowe i bardzo smaczne danie zarówno osobom „małoczasowym” jak i z niewielkim doświadczeniem w kuchni. Pieczone żeberka a la ratatouille 2015-01-03 15:04:30 Żeberka wieprzowe pieczone z warzywami charakterystycznymi dla ratatouille – papryką, pomidorami, cukinią, bakłażanem i cebulą – w aromatycznych ziołach prowansalskich. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób
Kulinarna PokusaPieczone żeberka w sosie teryiaki i miodzie to dla mnie hicior ! Nie wymagają dużo pracy, a efekt końcowy powala. Ten smak, ten zapach, ten aromat... i kolor. Wszystko idealne. Zróbcie je koniecznie. Składniki: * około 1 kg żeberek * 3 łyżki miodu * 80 ml sosu teriyaki * 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego * 1 łyżeczka ziaren kolendry * 1/2 łyżeczki soli morskiej Wykonanie: Rozgrzać suchą(...)patelnię. Na gorącą wsypać ziarna pieprzu i kolendry - podgrzewać przez chwilę, aż zaczną wydawać mocny aromat. Uwaga - nie spalić ziaren. Uprażone ziarna, wraz z solą morską utrzeć w moździerzu. Żeberka umyć, osuszyć. Nie krójcie na cząstki, lepiej zrobić to już po upieczeniu. Całe kawałki żeberek natrzeć przyprawami z solą. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Przygotować marynatę. Miód dokładnie
kolorowotorcikowoŻeberka po koreańsku Ekstra kruche, mega aromatyczne i banalnie prost w przygotowaniu. Takie właśnie są te fenomenalne żeberka w azjatyckim klimacie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 1kg żeberek wieprzowych 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu szczypta chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Sos koreański: 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki słodkiego sosu(...)chilli 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny) 2 łyżki miodu 2 łyżki pikantnego ketchupu *** Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z 2-3 kostkami każdy *** *** Mięso nacieramy przetartym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i chilli *** *** Żeberka przekładamy do naczynia i zostawiamy na kilka minut, aby przeszły przyprawami *** *** W tym czasie przygotowujemy
Blog z Apetytemzjadłby nazajutrz żurek ze wszystkim. Nie mogąc odmówić przygotowałam żurek ze wszystkim co najlepsze: jajkiem na twardo, gotowanym ziemniakiem, białą kiełbasą i kiełbaską wędzoną. Żurek przygotowałam na wywarze z żeberek surowych i wędzonych, na najlepszych zakwasie z nutą czosnku od Piskorka. Wyszło coś wspaniałego, nigdy wcześniej żurek nie wyszedł mi aż tak doskonale jak tym razem. Nie ma lepszego przepisu(...)niż gotowanie z miłością i dla miłości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Żurek gotowany na żeberkach 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 2 godz. Kalorie 370 kcal Żurek gotowany na surowych i wędzonych żeberkach wieprzowych. Najlepszy żurek z ziemniakami, jajkiem, białą i wędzoną kiełbasą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
ProstePesto.plŻeberka są dość tanim i wdzięcznym mięsem, dającym się przygotować na wiele sposobów. Dziś zapraszam Was do wypróbowania przepisu na żeberka w marynacie, która daje przyjemnie wędzony posmak (za sprawą wędzonej papryki). Pieczone w towarzystwie młodych warzyw, mogą stanowić naprawdę fajną propozycje obiadu. Polecam Składniki do ugotowania żeberek: 800 g żeberek wieprzowych 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 kulek(...)pieprzu 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka sól Składniki na marynatę: 800 g ugotowanych żeberek wieprzowych 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej 6 łyżek oleju pieprz sól Ponadto: młode ziemniaki ze skórką młoda marchewka świeży tymianek 4-5 szt dymki oliwa sól Przygotowanie: Żeberka myjemy, kroimy na kawałki. W garnku gotujemy wodę
KierunekuchniaŻeberka, Gordon Ramsay to połączenie nie może się nie udać. Co by o Nim nie powiedzieć, jest jednym z najlepszych kucharzy na świecie. Pierwsza restauracja którą otworzył zdobyła trzy gwiazdki Michelina. Jego przepisy inspirują zawodowych kucharzy i kuchennych amatorów. Bardzo cenie jego podejście do jedzenia i pasje z jaką gotuje w swojej kuchni. A teraz przejdźmy do dania głównego tego(...)wpisu i możemy razem przetestować kunszt Gordona czyli: Żeberka z imbirem i anyżem. Danie, które jest wyśmienite w mroźne zimowe dni, (chociaż tych ostatnio nie ma za wiele) ale również nadaje się, jako popisowe danie na wykwintną kolację dla zaproszonych znajomych. Genialnie gra tutaj intensywny smak imbiru balansujący pomiędzy słodkim miodem, a ostrym smakiem płatków chilli. Całość dopełnia sos sojowy
PaleoLifeDzisiaj u mnie żeberko. Bardzo lubię żeberka . Ale chude. Tłuszcz jest nośnikiem smaku ,podobno. Jednak dla mnie smak jest zamknięty w chudziutkim kawałku mięska. Składniki 1 kg żeberek wieprzowych główkę kapusty młodej 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki oleju (ja używam rzepakowego(...)pęczek koperku. Wykonanie 1 Umyte żeberka podzielić na porcje. Sosy sojowe i oliwę zmieszać . Do tej marynaty włożyć żeberka i dokładnie wymieszać . Każdy kawałek musi być dokładnie pokryty marynatą. odłożyć do lodówki na ok 2-3 godziny. Może być na całą noc. 2 Wyciągnąć żeberka z marynaty Na patelnie wlać 2-3 łyżki oliwy ,podsmażyć żeberka
Eli Gotowanietrzeba go żywić a być może kupi wam ten cholerny śmigłowiec. Okres wiosenny sprzyja grillowaniu, to chyba wszyscy Polacy lubią, a to okazja, żeby posiadany zadatek na milionera nakarmić żeberkami. Sprzedam wam patent na żeberka idealne. Potrzebujemy: 2 kg mięsnych żeberek główkę czosnku 3 duże cebule 4 łyżki słodkiej papryki 3 łyżki majeranku 1 łyżka ostrej papryki 6 ziarenek ziela(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki soli kilkanaście ziarenek pieprzu cytryna pokrojona w grube plastry Na glazurę: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju sok z cytryny Żeberka kroimy na mniejsze porcje. W wielkim garze gotujemy wodę. Do gotującej wody wrzucamy wszystkie składniki (żeberek nie wrzucamy). I gotujemy na mocnym ogniu przez pięć minut. Wyłączamy. I wsadzamy żeberka
ladykitchendużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem balsamicznym i konfiturą z czerwonych porzeczek. Dodać tymianek, rozmaryn, czosnek i jałowiec. Mieszaninę dokładnie wymieszać i dodać pieprz do smaku. Żeberka marynować w lodówce w przygotowanej mieszaninie przez około 2 godziny, szczelnie zamknięte. Pieczony czosnek: 1 duża główka czosnku oliwa z oliwek sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz Rozgrzać piekarnik lub grilla(...)zredukuje przed dodaniem bulionu wołowego. Następnie dodajemy bulion oraz resztę składników. Dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż sos się zredukuje do mniej więcej ¼ objętości początkowej (około 30 minut). Żeberka z sarny: Żeberka z sarny grillujemy w dwóch etapach. Najpierw grillujemy przez 12 minut (po 6 minut z każdej strony) w temperaturze 210-230 stopni. Następnie zdejmujemy je z grilla
naRuszcieŻeberka z piekarnika Żeberka to chyba najbardziej ulubiona część prosiaka jaką lubię. Nawet bardziej niż kotlety schabowe. 👉Jak zrobić żeberka pieczone w piekarniku❓ Zanim dotrzemy do tematu piekarnika, który jest w drugim etapie, to musimy najpierw zrobić coś ważnego, czyli odpowiedzieć sobie na pytanie: 👉Jak zrobić marynatę do żeberek(...)Zapoznać się z tematem i zamarynować żeberka, a potem dopić resztę piwa... Jak zrobicie takie fajne żeberka jak robi Agnieszka, to zobaczycie sami, że warto zmienić wiarę z wyznawców schabowych -schaboemitów i dołączyć do sekty żeberkowej - żeberkistów. Zapraszamy na przepis na żeberka z piekarnika w naczyniu. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŻeberka pieczone w marynacie miodowo-balsamicznej to doskonały obiad dla całej rodziny. Są po prostu przepyszne! Miękkie, delikatne oraz aromatyczne mięso łatwo odchodzi od kości i posiada bardzo subtelną nutę słodyczy. Ocet balsamiczny idealnie podbija smak żeberek. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a zapewniam, że jeszcze nie raz do niego powrócicie. >> Lubicie żeberka na obiad? Sprawdźcie pozostałe przepisy(...)klik ! Ilość porcji: około 3 Czas przygotowania: 10 minut Czas marynowania: minimum 1 godzina Czas pieczenia: około 1 godzina Żeberka pieczone w marynacie miodowo-balsamicznej - składniki: 500g żeberek wieprzowych Marynata: 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona) 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól
Di gotujevotes) Duszone żeberka po polsku Duszone żeberka to nasz polski klasyk taki jak schabowy czy bigos Kto ich nie zna i nie lubi . Oczywiście żeberka możesz przyrządzić na tysiąc różnych sposobów ale i tak w końcu wrócisz do tego domowego – duszonego Prosty, smaczny przepis, który możesz przygotować wcześniej i odgrzać w dogodnym momencie. Idealne do ziemniaczków, surówki z kiszonej(...)kapusty czy buraczków. Taki zdrowy, domowy, polski obiadek dla całej rodzinki składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 5-6 suszonych grzybków ( dowolnego gatunku, u mnie podgrzybki ) 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka miodu lub cukru 3-4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz czarny do smaku dodatkowo smalec do smażenia mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Ogrodnik w podróżyŻeberka wędzone z marchewką i groszkiem to rewelacyjny pomysł na smaczny i prosty obiad , który przygotujecie w prawie 30 minut. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię od czasu do czasu zjeść żeberka wędzone i właśnie wtedy najczęściej przyrządzam je w sosie z dużą ilością warzyw. Warzywa do podstawa. Jestem ciekawa jak Wy podajecie żeberka i koniecznie spróbujcie mojej propozycji(...)Żeberka wędzone z marchewką i groszkiem - składniki: około 300g żeberek wędzonych około 500 ml wody 200g marchewki z groszkiem (użyłam warzyw mrożonych) 2 liski laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól (opcjonalnie), pieprz Dodatkowo: olej do smażenia około 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu Żeberka wędzone z marchewką i groszkiem - przygotowanie: Żeberka należy rozdzielić na mniejsze kawałki, obsmażyć
Di gotuje