Poznaj mój sprawdzony przepis na pyszne żeberka w sosie słodko-kwaśnym rozpływają się w ustach. To danie z pewnością każdemu się uda, a przy okazji jest niezwykle proste do wykonania. Danie obiadowe z żeberek z pewnością zachwyci Was swoim słodko kwaśnym smakiem. Składniki na 6 porcji obiadowych: 1 kg żeberek wieprzowych (płaty dzielę na mniejsze kawałki) przyprawa do mięsa(...)większe cebule 4 ząbki czosnku słoik dżemu z żurawiny lub borówki (do mięsa) mały słoik keczupu pikantnego np. Włocławek tłuszcz do obsmażenia mięsa, ja używam smalcu gęsiego. Sposób wykonania żeberek w sosie słodko kwaśnym Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym. Krok 1. Myję i przyprawiam mięso. Żeberka dzień przed pieczeniem myję pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Osypuję
Ania gotujeŻeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy. Przepis krok po kroku Dzisiaj mam dla Was przepis na moją ulubioną marynatę do żeberek. Jest to mieszanka przypraw, ziół nad którą pracowałem dobre kilka lat. Zmieniałem kombinowałem, korygowałem ilości i w końcu mogę powiedzieć, że jestem zadowolony. Żeberka pieczone(...)marynacie z kolendry i gorczycy wymiatają, niezależnie od pory roku Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka miodu 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu do karkówki i żeberek (ja użyłem tego od Roleskiego ) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 łyżeczki
kuron.com.plSkładniki: żeberka wieprzowe pół kilo liść laurowy 2 sztuki ziele angielskie 2 kulki pieprz ziarnisty 3 kulki bulion warzywny 1 szklanka sól i pieprz łyżeczka papryki czerwonej kilka suszonych grzybków cebula 1 duża olej mąka pszenna – ok. 2 łyżki szklanka bulionu około 5 liści czosnku niedźwiedziego Mięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy(...)koniec rozrabiamy w połowie szklanki wody ok. 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy by nie było grudek. Wlewamy rozrobioną mąkę do gorącego sosu, intensywnie mieszając i przez 5 minut gotujemy. Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami Propozycja podania żeberek: z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty. Kluski mają kolor żółty gdyż były gotowane z dodatkiem kurkumy
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 500 g żeberek 1 bardzo mała dynia 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 400ml mleka kokosowego 3 cm imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy do podania 1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili(...)dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę. 2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię
Tajskie smakiŻeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSkładniki: 3 l wody 300 g żeberek 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 mały korzeń pietruszki 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól, pieprz Przepis: Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut
Emcia Pichciniego ciągle przygotowywuje posiłki, jakiś czas temu "chodziła" za nim kwaśnica, więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę. Zapraszam do wspólnego gotowania! Składniki: - 500 g żeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce(...)kilka ziarenek kopru włoskiego - garść suszonych prawdziwków Do dużego garnka (ok. 4,5 - 5 l) wlewamy zimną wodę, wkładamy żeberka, przyprawy, grzyby i włoszczyznę, gotujemy do miękkości (około 1h). Następnie dodajemy pokrojony w plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy rózgą w naczyniu ze szklanką wody, i wlewamy
SMYKWKUCHNIDawno nie kupowałam wieprzowych żeberek chociaż bardzo je lubię. Niestety, jakoś nie mogłam natrafić na ładne i chude kawałki a tylko takie warto przygotować. Wczoraj jednak wypatrzyłam piękny, gruby pasek i szkoda by było zostawić go w sklepie. Już płacąc za zakupy wiedziałam, że żeberka będą się dusiły z pysznymi dodatkami :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberka wieprzowe w kapuście Przepis na pyszne żeberka w słodkiej kapuście czyli solidna porcja przysmaku niejednego łasucha. Przepis jest prosty i nie pracochłonny za to efekt pracy to bardzo smaczna potrawa, przyznam że to jest moja ulubiona wersją żeberek. Żeberka wieprzowe w kapuście Składniki: 1,2kg żeberek wieprzowych (paski) 1,2kg kapusty białej (jedna mała główka(...)cebule 3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 6 ziaren ziela angielskiego 30g masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu Szczypta gałki muszkatołowej Żeberka wieprzowe w kapuście Żeberka oczyszczamy, kroimy na kawałki z jedną bądź dwiema kostkami, wkładamy do dużego garnka, mięso zalewamy wodą w ilości mniej więcej połowy wagi żeberek, czyli w tym przypadku 600ml
Księga-SmakuŻeberka w młodej kapuście Korzystacie z sezonu na młodą kapustę ? Jeśli próbowaliście już mojej pysznej zupy z młodej kapusty z pulpecikami , polecam również żeberka w młodej kapuście . To konkretne, pożywne danie przygotujecie bez problemu przy użyciu prostych składników. Żeberka duszone w młodej kapuście potrzebują czasu, by odpowiednio zmięknąć. Ja lubię, gdy żeberka są tak miękkie, że wręcz rozpadające (wtedy(...)słodko-kwaśna i wspaniale łączy się z wieprzowym mięsem - możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie, ale nie żałujcie świeżego koperku, który nada świeżości całemu daniu. Młoda kapusta z żeberkami to wspaniałe, sycące danie. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami albo po prostu z pieczywem. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad :) Polecam również moją karkówkę w sosie własnym: Kliknij
Lekcje w kuchniPoczątek tygodnia i początek jesieni. Smutek i melancholia w głowie. A najlepsze lekarstwo to jedzenie. Pachnące, sycące i na dodatek bardzo mocno rozgrzewające. Chili, kimchi, żeberka i żeby było bardziej zdrowo – warzywa Zupa nie jest skomplikowana. Trzeba tylko ładnie … Czytaj dalej
slodkokwasnaplprzepis ma już rok, najczęściej robię go w piekarniku, jednak z grilla zdecydowanie smakuje lepiej. Zapraszam na letnią odsłonę żeberek w mielonej kawie, prosto z rozgrzanego grilla, które idealnie pasują do kufla zimnego piwa. A ten i inne przepisy na grilla śląskich blogerek znajdziecie w jutrzejszy dodatku do Dziennika Zachodniego. Zapraszam do zakupu Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJesień nadeszła pełną parą a z nią na nasze stoły wędrują bardziej treściwe jesienne obiady. Jednym z naszych ulubionych w tym okresie są żeberka zapiekane razem z kapustą, raz świeżą a raz kiszoną. Syte, treściwe, rozgrzewające danie, typowo polski klasyk. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikEksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami. Już kilka podobnych potraw na stałe zagościło na naszym stole. Dziś przyszła pora na żeberka w dawnym stylu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCiąg dalszy eksperymentów z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Próbuję odtworzyć smaki takimi jakimi były w dawnych wiekach. Dziś przerabiam przepis na żeberka ,, z kurnej chaty" ( tzn. z okresu mniej więcej wczesnego średniowiecza ). Używam produktów i przypraw , które wydaje mi się , że były wtedy w zasięgu gotującego. Co prawda przypuszczam , że wtedy mięsiwa były raczej pieczone jako rąbanka
Buniabaje w kuchniŻeberka duszone w kapuście kiszonej, to taki błyskawiczny bigos. Pracy przy nim niewiele, nie trzeba super umiejętności, a efekt powalający. Warto przetestować ten przepis, bo naprawdę warto. Żeberka wpierw obsmażamy i dusimy do miękkości, a następnie przekładamy kiszoną kapustą i odstawiamy do drugiego dnia dla przegryzienia smaków. My zwykle jednego dnia mamy na obiad smażone żeberka, drugiego lub jeszcze kolejnego(...)żeberka duszone w kapuście. Nabierają zupełnie innego, niepowtarzalnego smaku. Smakują jak dobry bigos, a wystarczają tylko: żeberka i kapusta, no i trochę pieprzu do smaku. Składniki: - ok. 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych - ok. 1 kg dobrej kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - sól - mielony czosnek - kilka łyżek bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu gęsiego lub dowolny inny tłuszcz Żeberka obsmażamy na rozgrzanym
Smaczne ZdroweKapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska Pyszna zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, dawniej zwany zarzucajką. Przepis na najlepszy kapuśniak z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, cebulą i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na rosole z żeberek, doprawiony czosnkiem, selerem i kminkiem. Do kapuśniaku można dodać 1/2 szklanki namoczonego i ugotowanego wcześniej grochu. Tradycyjny kapuśniak na żeberkach - zobacz wypróbowany przepis, składniki(...)przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na staropolski, domowy kapuśniak i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak na żeberkach. Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska Składniki na kapuśniak na żeberkach: 0,5kg wieprzowych żeberek 0,5kg kiszonej kapusty 1 marchew 1 cebula 3 suszone grzyby 5-6 ziemniaków 2 liście laurowe 1-2 ząbki czosnku
Moja Książka KucharskaDziś wpadam tylko na chwilkę i zapraszam Was na żeberka! Już kiedyś wspominałam, że lubię marynaty miodowo-musztardowe do mięsa. Tym razem dodałam jeszcze sos sojowy i czosnek więc wyszły pysznie pikantne żeberka :) Polecam! Składniki: 1 kg żeberek Marynata: 2 liście laurowe 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki musztardy ostrej sól, pieprz
Kuchnia domowa Anirozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z wołowiny , drobiu . Rzadziej na wieprzowinie, chyba , że na ładnym kawałku żeberek .Mięso z krupniku robię potem na drugie danie w jakimś sosie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniNabyłam drogą kupna sprzedaży piękne żeberka i już wracając z zakupów zastanawiałam się nad sposobem przyrządzenia. Grilla w planach nie było więc musiał mi wystarczyć piekarnik. Posmarowane dużo wcześniej aromatyczną bejcą i potem długo pieczone po prostu rozpływały się w ustach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŻeberka - u nas wszyscy je lubią. Zapieczone w pysznej marynacie, podane z kaszą ugotowaną na sypko i warzywną surówką to smakowity obiad. Ja użyłam ketchupu śliwkowego, ale jeśli takiego nie macie to namoczcie 4-5 śliwek suszonych i zmiksujcie je razem z wodą, w której się moczyły a potem wymieszajcie ze swoim ulubionym ketchupem - polecam pikantny żeby danie miało charakter
Smaczna PyzaŻeberka Duszone w Kiszonce z Ziemniakami. Przepis na tradycyjny polski obiad: żeberka duszone w kiszonej kapuście z ziemniakami. Soczyste żeberka w aromatycznej kapuście kiszonej, podane z maślanymi ziemniakami. Idealny, pełen smaku i tradycji obiad na rodzinne spotkanie. Przepis na tradycyjny polski obiad: żeberka duszone w kapuście kiszonej z ziemniakami. Żeberka duszone w kapuście kiszonej Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych(...)ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku sól i pieprz do smaku 1 szklanka bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) świeża natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Przygotowanie żeberek : Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Smażenie : Na dużej patelni rozgrzej smalec lub olej. Obsmaż żeberka z każdej strony na złocisty kolor. Wyjmij i odłóż
Moja Książka KucharskaŻeberka 12345… Nie mój drogi czytelniku, oczywiście nic nie wybuchnie, nazwa odnosi się do ilości i wielkości składników na sos: 1️⃣🪣 Wina Shaoxing 2️⃣🪣 Octu z czarnego ryżu 3️⃣🪣 Cukru 4️⃣🪣 Sosu sojowego 5️⃣🪣 Wody Samo danie natomiast pochodzi z prowincji Guangdong z południowych Chin oczywiście. A konkretnie z regionu Xinjiang, gdzie żyli tureckie grupy etnicznie, zwane Ujgrowie, którzy(...)uwielbiali jeść i jednym z dań, były oczywiście te Żeberka 1️⃣2️⃣3️⃣4️⃣5️⃣ Żeberka te można zrobić z dowolnego rodzaju żeberek, chociaż Ujgrowie przyrządzali, je z żeberek jagnięcych. Nazwa odnosi się jak, pisałem oczywiście wcześniej mój drogi czytelniku od ilości składników, ale legenda głosi, że robiło się je z pięciu kawałków żeberek. Dziś danie jest popularne w całych
RafalCookNajlepsze pieczone żeberka na serio są najlepsze: mięciutki, lepiące się do rąk od pysznego słodko-kwaśnego sosu barbecue. Czas: 4 godziny marynowania, 3 godziny pieczenia Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 4 Najlepsze pieczone żeberka zrobiliśmy według przepisu Gordona Ramsaya . Lubimy tego kucharza, bo ma proste i smaczne pomysły. A najlepsze pieczone żeberka są mega proste. Cała tajemnica polega(...)marynaty. A zrobisz go bez najmniejszego problemu, bo jest to najzwyklejszy sos BBQ, który spokojnie zrobisz w domu z łatwo dostępnych składników. W oryginalnym przepisie na najlepsze pieczone żeberka Gordon Ramsay radzi, żeby jako bazę wykorzystać zwykły keczup. U nas sos zrobiliśmy ze zwykłego sosu pomidorowego. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny, gdyż nie ma w nim cukru
Niedzielny kucharzLubicie żeberka? Myślę, że tak. Widzę to po tym, jak często odwiedzacie strony właśnie z przepisami na żeberka. Czytam Wasze komentarze i wiem, że żeberka należą do ulubionych dań zwłaszcza wśród panów. Dlatego zrobiłam kolejną wersję dania z żeberkami w roli głównej, tym razem w sosie słodko - pikantnym z nutą chili... Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych listek laurowy(...)szklanki) ½ szklanki wody 4-5 ząbków czosnku ¼ łyżeczki chili 5 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki musztardy Wykonanie: Do dużego garnka wlałam wodę, zagotowałam z listkiem laurowym. Żeberka opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i włożyłam do ganka do gorącej wody. Przykryłam przykrywką i zostawiłam do gotowania na małym gazie na około 45 minut. W tym czasie przygotowałam
Kuchnia u KrysiMieliśmy małą przerwę w blogowaniu. Mało czasu, dużo rzeczy na głowie i trzeba było wybierać: albo gotowanie i jedzenie, albo pisanie o nim. Chyba nie trzeba
slodkokwasnaplPrzepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W końcu kupiłam
Buniabaje w kuchni