ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:185/334)

Muffinki śniadaniowe z ziarnami 145

poranek, kiedy to  można zrobić rodzinie smaczną i pachnącą niespodziankę. Składniki na 15 muffinek: Składniki suche • 2 szklanki mąki • 4 łyżki nasion sezamu • 4 łyżki nasion słonecznika • 6 łyżek pestek dyni • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1/2 łyżeczki soli • 100 g sera żółtego startego na drobnej tarce Składniki mokre • 2 jajka

To co kocham
Chrupiące ogórki greckie 138

lekką, dietetyczną kolację. Może to być również dodatek do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami. Zamiast sezamu czarnego można użyć zwykły jasny lub inne ziarna, np. słonecznika czy pestki dyni. Składniki: • 4 ogórki gruntowe ok. 10 cm • 4 łyżki jogurtu greckiego • 2 łyżki płatków migdałowych • kilka orzechów włoskich • szczypta czarnego sezamu

To co kocham
Kremowa zupa brokułowa ze szpinakiem 177

zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe, pestki dyni czy słonecznika. Składniki: • 1 brokuł • 3 ziemniaki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 mała cukinia • 2 garści szpinaku • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • czarny sezam i płatki migdałów

To co kocham
Farfalle ze słonecznikowym pesto 128

najwdzięczniejszy temat na obiad. Wszystko dodać można, i tak świetnie smakuje. Tutaj wersja w 20 min. Składniki 300 g makaronu farfalle 1 garść świeżego oregano 2-3 łyżki pestek słonecznika 1/3 szklanki startego parmezanu 100 ml oleju rzepakowego pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy

R'n'G Kitchen
Zupa krem z cukinii 228

pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Można również podać z prażonym słonecznikiem lub grzankami Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Zapiekana dynia ze słonecznikiem i ziarnami sezamu 185

banalna w wykonaniu. Może być również dodatkiem do dania głównego. Składniki: plastry dyni (u mnie 2 duże) 2 łyżeczki oliwy z pestek winogron sól himalajska 1 garść pestek słonecznika mielona papryka słodka, może być również ostra Piekarnik nastawić na 190 stopni - termoobieg Plastry dyni ułożyć na papierze do pieczenia Posolić i doprawić papryką Skropić olejem Piec 30 minut, a następnie

Szczęśliwa kuchnia
Mini bułeczki na imprezę, nadziane serem żółtym 789

naturalny,  4 łyżki majonezu, 1 czubata łyżka ketchupu pikantnego, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz. Ponadto: 170g sera żółtego ( ja użyłam cheddar ), 1 jajko ( temp. pokojowa ), olej, pestki dyni, słonecznik łuskany, majeranek, czerwona słodka papryka, sezam. Przygotowanie:                            Smacznego

W kuchni u Moniki
Bezglutenowa domowa granola 179

mleka. U mnie bije rekordy popularności z jogurtem naturalnym. Świetna na śniadanie, ale także do deserów.  Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 300 g płatków owsianych bezglutenowych Jumbo 100 g ziaren słonecznika 100 g ziaren sezamu  100 g posiekanych orzechów włoskich 150 g migdałów 50 g stewii 1 białko 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego dowolne suszone owoce ( u mnie rodzynki, morele

Kuchnia bezglutenowa
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 228

żytniej razowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu) ➧  400 gramów mąki orkiszowej ➧   550 ml ciepłej wody ➧   1 łyżka soli ➧   1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dodać pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sos z suszonych grzybów 207

suszonych grzybów, ponieważ wydają mi się bardziej aromatyczne. Dla mnie najlepszy sos grzybowy to taki, który jest zabielony śmietaną i podany z kaszą. Do zabielenia posłużyła mi śmietana ze słonecznika , ale z powodzeniem możesz użyć dowolnej innej. U mnie sos oblepił na początku kaszę owsianą, ale za drugim razem użyłem gryczanej palonej i było równie dobre, a może nawet lepsze

Blendman
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i kurczakiem 235

jajeczne, bo akurat taki miałam, ale najlepszy jest orzo , czyli ten w kształcie ryżu) - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów - pojedyncza pierś z kurczaka - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - ziarna sezamu/ słonecznika (u mnie oba) - dwie łyżki sosu sojowego - sól (u mnie czosnkowa), pieprz, bazylia 1. Nasiona prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie spalić. 2. Makaron gotujemy wg przepisu

Cook&Love
Tropikalna granola bez glutenu 173

się surową kaszą jaglaną, po pieczeniu staje się znacznie smaczniejsza i chrupiąca. Składniki (na 1 duży słoik): 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 szklanka płatków jaglanych 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca 3 łyżki oleju kokosowego 2-3 łyżki pestek dyni 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki syropu klonowego 1 łyżka wody różanej szczypta gałki muszkatołowej

Mango Papaja
Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką 209

szkoły a dla dorosłych do pracy. Zapomnijcie o kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci z ciasta. Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką Potrzebujemy • 450g mąki orkiszowej jasnej, • 260g ciepłego mleka, • 30g świeżych drożdży

Leśny Zakątek
ROLADKI Z SUROWEJ CUKINII Z GUACAMOLE 164

pół małej cebuli, 2 daktyle, 1 duży ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki suszonego koperku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, Do podania: kiełki rzodkiewki, słonecznika, gryki. Wykonanie: Cukinię kroimy na płaty obieraczką do warzyw.  Awokado kroimy wzdłuż, pozbywamy pestki, wyciągamy miąższ i rozgniatamy widelcem. Cebulę i daktyle kroimy w drobną kosteczkę, a następnie dodajemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
WYTRAWNA TARTA NA JAGLANYM SPODZIE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA) 158

cebuli, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika, 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej cebuli. Wykonanie: ciasto: Kaszę jaglaną namaczamy na noc. Przed gotowaniem przepłukujemy kilkakrotnie wrzątkiem, a następnie zimną, filtrowaną wodą (zabieg

Jeść, by żyć w zdrowiu