większą przyjemnością dołączyłam do sierpniowego pieczenia. Tym razem piekłyśmy chleb wybrany przez Badylarkę z bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Ponieważ nie przepadam za oliwkami zastąpiłam je słonecznikiem. W przepisie są maleńkie zmiany,po prostu napisałam jak ja robiłam ten chleb. 240 g aktywnego zakwasu żytniego
Polska Zupaaktywnego, żytniego zakwasu 350 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000 200 g mąki otrębów żytnich 0,5 łyżki soli lub odrobinę więcej 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki ziaren słonecznika 4 łyżki mieszanki otrębów lnianych z nasionami konopi (Melvit) 0,5 łyżki miodu 275 g ciepłej wody (lub trochę więcej) Wszystkie skladniki wymieszać, najlepiej mikserem, przez co najmniej 6 minut
FitKotszklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki gryczanej 30 gram świeżych drożdży 50 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka garść nasion słonecznika garść pestek dyni Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Dodaję resztę składników i wyrabiam gładkie ciasto. Jeśli jest
Mango PapajaProsta sałatka z gotowanym jajkiem, pieczonym burakiem i grillowaną papryką z dodatkiem sera feta i pestek słonecznika oraz migdałów w płatkach. Przyjemne danie na rozpoczęcie dnia. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 2 jajka 1 burak 1/2 papryki czerwonej 50 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki migdałów w płatkach sos balsamiczny Buraka owijam folią aluminiową i piekę
Mango Papajawymieszacie, więc nie ma to znaczenia w przypadku smaku, raczej jeśli chodzi o estetykę. Eksperymentujcie ze smakami, łączcie różne owoce, zróbcie kilka warstw. Dodajcie czekoladę, orzechy, ziarna słonecznika - ogranicza Was wyobraźnia, a wszystko i tak będzie smakowało wyśmienicie. Smacznego
Cooking MonsterTrochę zdjęć z mego magicznego ogrodu :) Ten słonecznik jest samosiejką, która rośnie dzięki ptactwu, które zgubiło wiosną nasionko, a ono postanowiło wyrosnąć :) Piękne floksy, które do tego jeszcze pięknie pachną Powój, który w tym roku jest bardzo bogaty i ogarnia wszystkie płoty Jeszcze raz rzut oka na floksy Tajemniczy tunel , ciężko odwiedzany przez jeży jako stała ścieżka Kolejna piękna kępka
W Moim Magicznym DomuVodka – czysta wódka, długo leżakowana; Samogon- wódka palona; Zielona Natura, Wódki. OlejowyRaj – oleje tłoczono na zimno. Produkowane są oleje z nasion konopi rzepakowy, lniany, sezamowy, z ostropestu, z pestek słonecznika, pestek dyni, wiesiołka, czarnuszki – tłoczone z nasion posiadających certyfikaty. Ujęła mnie wielka wiedza i umiejętność jej przekazania osobom odwiedzającym stoisko. ZielonyZakątek ... o tym za chwilę
królestwo garówdodać 1 łyżeczkę suchych drożdży ** ilość wody zależy od gęstości zakwasu Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (najlepiej mikserem)- ciasto ma być lepkie i dosyć luźne. Można dosypać jakieś ziarenka- pestki słonecznika, dyni, sezam. Zostawić na godzinę, przykryte ściereczką. Następnie krótko wyrobić i umieścić w nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi formie- może to być duża keksówka 10x30 cm. Posmarować wierzch oliwą
Przepisy na domowy ser i chlebbiałko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin i minerałów. Oczywiście kolejną ważną kwestią jest czas ostatniego posiłku. Zaleca się spożywanie posiłku około 2 godziny przed aktywnością fizyczną
Menmagazinecukinii sprawia, że sałatka nabiera ciekawego smaku. Próbujecie ? A po więcej cukiniowych przepisów klikajcie TUTAJ \ Składniki: 1 nieduża cukinia 1/2 czerwonej cebuli kilkanaście pomidorków koktajlowych garść ulubionych nasion ( dynia, słonecznik, orzeszki pinii ) oliwa z oliwek biały ocet winny sól Wykonanie: Cukinię umyć i przy pomocy obieraka do warzyw pociąć w długie paski. Paski cukinii oprószyć solą i pozostawić
kolorowotorcikowobiałko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin i minerałów. Oczywiście kolejną ważną kwestią jest czas ostatniego posiłku. Zaleca się spożywanie posiłku około 2 godziny przed aktywnością fizyczną
Menmagazinewolny czas niech zabiera się za pieczenie, bo to bardzo prosty przepis i pyszny chleb. Składniki: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka sezamu złotego 1 łyżka sezamu czarnego 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka nasion chia 1 płaska łyżka soli morskiej 2,5 łyżki cukru
Ala piecze i gotujeDziś urodziny mojego kochanego męża i z tej okazji przygotowałam mu jego ulubione ciasteczka - pełne ziarenek i miodu, bez mąki i bez cukru. Składniki: 100g ziaren słonecznika 100g ziaren dyni 100g suszonej wiśni 150g otrąb owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu Wszystkie składniki mieszamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce wykładamy łyżkę ciasta, formujemy ciasteczko. Masa będzie bardzo luźna
Gotowanie i blogowaniemasłem. Najlepiej smakuje tego samego dnia. Polecam dla "leniuchów" chlebowych, nie trzeba tutaj czekać aż urośnie, on rośnie sam w piecu. Razowy chleb na sodzie ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemusi mieć koloru czerwonego, a jeśli nie masz dużej ilości brokuła, to dodaj miks sałat. Całą sałatkę posypałam prażoną dynią, ale możecie posypać ją zarówno sezamem jak i pestkami słonecznika. Ja dodałam filet z kurczaka marynowany i podsmażany, ale możecie dodać dowolnie przyrządzony kawałek kurczaka i gotowany i smażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego, co zalega właśnie w Waszej
Mieszam w Garnku