foremkę, posypaliśmy karobem miejsce kół w formie i upiekliśmy biszkopt. Biszkopt nie przekładany niczym, a tym bardziej niczym skomplikowanym. Ot. biszkopt. Jego zadaniem było ślicznie wyglądać. Dołożyliśmy dioramę ze słonecznika, migdałów, kandyzowanych ananasów oraz leśnego mchu . Efekt? 3letni solenizant nie posiadał się z radości i każdemu opowiadał o ciuchciotorcie. Efekt został wzmocniony przez prezent urodzinowy
Przepysznik - BLW i nie tylkoroku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 8. K ompot jabłkowy do słoików na zimę 9. Ciasto szpinakowe - Zielony mech 10. Ciasto "Ciemny snickers
Mania WypiekaniaBulwy królujące kiedyś na stołach, to nic innego, jak tak modny obecnie topinambur, który był „ziemniakiem” Indian. Topinambur, słonecznik bulwiasty, w smaku przypomina trochę szparagi, trochę karczochy, a trochę młode ziemniaki. Można jeść go na surowo, gotowany , pieczony, smażony... . Bardzo łatwy w uprawie „sam rośnie”, tylko dlaczego obecnie jego cena jest tak wysoka? Chyba tylko dlatego, że powracając na stoły
królestwo garówcytryny cz arnuszka do posypania garść pestek słonecz nika Przygotowanie: Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki: buraki, tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek, sok z cytryny olej słonecznikowy , słonecznik i miksujemy na gładką masę. Pastę posyp ujemy czarnuszką. Pas ta idealnie pasuje do kanapki czy jaglanki
Łycha smakówdobry, szybko się go robi - miodzio :) Potrzebne składniki: 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki zmielonych nerkowców 0,5 szklanki pestek słonecznika 4 jajka 3 łyżeczki domowego proszku do pieczenia (przepis znajdziesz tutaj ) 2 marchewki 3 szalotki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
Łycha smakówpęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe 0,5 papryki czerwonej garść oliwek zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego pieprz, sól Przygotowanie: Białe szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy
Łycha smakówczasu. Sklepowe niestety zazwyczaj zawierają gluten. Zatem proponuję własną domową, której przygotowanie zajmuje chwilę a cieszyć się można nią długo :) Potrzebne składniki: 2 szklanki płatków jaglanych 1 szklanka słonecznika 1 szklanka orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców 1 laska wanilii szczypta soli himalajskiej 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Pr zygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Łycha smakówRozsmakowałam się w domowej granoli:) Teraz eksperyment z jabłkową :) Potrzebne składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 0,5 płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka słonecznika 0,5 szklanki orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców 1 szklanka orzechów włoskich 0,5 szklanki suszonej morwy białej mus z 2 jabłek 1/2 cynamonu świeżo startego garść ususzonych
Łycha smakówswojego gustu. (około 24 sztuk) 200g płatków owsianych błyskawicznych 50g masła 2-3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka (małe) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki suszonej żurawiny 5-6 łyżek wiórek kokosowych Masło roztopić na patelni. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski. Całość połączyć
Di gotujepieczenia, potem delikatnie mieszamy to z białkami, tak, żeby masa nie straciła puszystości. Jeśli chcesz, możesz do masy dodać łuski babki płesznik, nasiona, na przykład siemię lniane czy słonecznik, lub też orzechy, zioła, by zmienić smak chlebków. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę – u mnie wyszło 9 średnich chlebków. Pieczemy w 150ºC przez 20-25 minut
Jak gotować i nie zwariowaćwody 22 g oleju sezamowego 255 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 172 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 1,5 łyżeczki soli 90 g ziaren słonecznika 90 g ziaren dyni 38 g sezamu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem
Przepisy na domowy ser i chlebktóry służy nie tylko naszej figurze ale także i zdrowiu. Składniki na 1 bochenek: 1/2 kg mąki z pełnego przemiału np. Basia 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1/2 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1/2 litra wody Mąkę, ziarna, sól i pokruszone drożdże
Kubki smakuporcje: 100 g kaszy jaglanej ( ok. 1/2 szklanki) 1 łyżeczka kurkumy 2 jabłka 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka migdałów (płatki, słupki) 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka suszonej żurawiny cynamon, imbir, kardamon do smaku Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach, zalej
Kubki smakumąki pszennej 1/2 szkl. mąki żytniej 1/2 łyżki soli 1/2 szkl. ciepłego mleka 1/2 szkl. ciepłej wody 3/4 szkl. żurku w butelce 35g.drożdży ulubione ziarna- pestki dyni, słonecznik, siemie lniane Wykonanie Zrobić zaczyn z drożdży - pokruszyć drożdże zalać je odrobiną ciepłego mleka plus 1 łyżeczką cukru, wymieszać odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki umieścić w misce
Kubki smaku