ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:181/334)

BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE NA ZAKWASIE 275

ewentualnego dosypania) - 10g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 150g zakwasu żytniego (wyjętego wcześniej z lodówki) - 30g oliwy lub oleju  (daję oliwę z oliwek) - 240g (ml) wody - 40g słonecznika Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść jednolite ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Nie wyrabiam długo, bowiem mąka orkiszowa i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania

Smaczne Zdrowe
Makaron z dyni z kremowym sosem - wege, bez glutenu, light :) 154

drożdżowe, przyprawy i kawałki uprowanej dyni, o których wspominałam wcześniej. Całość zmiksuj na gładki krem.  Dyniowy makaron wyłóż na talerz, dodaj sos oraz uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika

Zdrowie na języku :P
Warzywa korzeniowe 2017 - zaproszenie do akcji kulinarnej 135

korzeniami. Składnikiem dania dodawanego do akcji może być: - batat (wilec ziemniaczany); - burak ćwikłowy; - maniok jadalny; - maranta trzcinowa; - marchew; - pasternak; - pietruszka korzeniowa; - salep (bulwy storczyków); - kozibród porolistny (salsefia); - seler korzeniowy; - słonecznik bulwiasty (topinambur); - wężymord czarny korzeń (skorzonera). Zasady akcji: 1. Warzywo korzeniowe powinno być głównym składnikiem dania, lub mieć znaczący wpływ na smak całości. 2. Do akcji można dodawać kilka wpisów

Pełny talerz
Czekoladowo-śliwkowe batony proteinowe 137

Batony proteinowe: 200 g masła 250 g powideł śliwkowych 5 miarek białka czekoladowego ALE pół szklanki mleka 200 g płatków owsianych 25 g wiórek kokosowych 150 g ziaren słonecznika 100 g pestek dyni 200 g sezamu 200 g orzechów ziemnych bez soli 150 g rodzynek 25 g jagód goji 150 g suszonej żurawiny 50 g siemienia lnianego Do rondelka wrzucamy

Cooking Monster
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 243

przykryciem do fermetacji w temperaturze pokojowej, na 24 godziny. Sól dodana na tym etapie ma spowolnić fermentowanie zaczyny, wzbobacając jednocześnie ostateczny aromat chleba.   Nasiona: 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g ziaren siemienia lnianego 300 g wrzątku Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem.   Ciasto chlebowe

Grahamka, weka i kajzerka
Sałatka szpinakowa 166

się, tłusty się rozpada) 3/4 szklanki pokrojonych na połówki oliwek 1/2 szklani pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oliwy 2 łodygi selera naciowego pokrojonego 3/4 szklanki nasion łuskanego słonecznika uprażonego na patelni na złoty kolor   sos: 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub najlepiej użyjcie tej oliwy w której były suszone pomidory 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi

Jadło i czytadło
Karkówka dojrzewająca – karkówka z mangalicy 199

jaskółczobrzuchej” (jasny brzuch i czarny grzbiet. Występuje również mangalica dzika, rzadka rasa – prawdopodobnie skrzyżowanie mangalicy blond z dzikiem. Mangalice hodowane są cały rok na pastwisku. Świnie są karmione grochem, słonecznikiem, dynią, topinamburem. Bardzo lubią wytłoczyny jabłkowe. Mięso mangalicy jest bardzo smaczne, poprzerastane miękkim i bardzo smacznym tłuszczem.  Karkówkę, którą użyłam kupiłam od Pana Zbigniewa Piekarskiego, z agro sandacz

królestwo garów
Chleb razowy z ziarnami 239

Składniki mąka pszenna razowa chlebowa, 300g mąka żytnia jasna, 100g mąka pszenna chlebowa, 100g sól, 10g drożdże instant, 10g woda, 340ml miód, 2 łyżki pestki słonecznika, 80g pestki dyni, 80g mak, 20g sezam, 80g len, 60g Przygotowanie Wszystkie mąki, sól i suche drożdże mieszamy w ogrzanej misce. Stopniowo dodajemy letnią wodę, miód i nasiona (odkładamy połowę nasion sezamu do posypania

Gotowanie moimi oczami
Jakie warzywa można hodować w domu. 120

dawno rozpoczęliśmy zabawę w małego botanika, udało nam się wyhodować cztery roślinki: słonecznik, pietruszkę, marchewkę oraz ciecierzycę. W planach mamy zrobić swój domowy zielnik, może dzięki  niemu Karolina przekona się do jedzenia zieleniny? Pewnie wiele mam ma problem z pietruszką w zupie. Mam nadzieję, że pietruszka o którą mała sama dbała codziennie podlewając będzie lepiej smakować. My posadziliśmy cztery

Pani domowa
Warsztaty kulinarne z Darią Ładochą- Bez laktozy? Bez glutenu? W LIDLU bez kłopotu! 159

zapoznania się z przepisami, jak i ofertą sklepu, podczas najbliższych zakupów! Przygotowaliśmy cztery posiłki (przepisy na poniższym zdjęciu): 1. Pasta z zielonego groszku i awokado z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą 2. Krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami 3. Krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo- miętowym 4. Sorbet z mango z ciepłą

SMYKWKUCHNI
Domowa granola 184

samemu nie będzie Was już kusić :) Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki orzechów (u mnie laskowe i migdały) 3/4 szklanki ziarenek (u mnie chia, siemię lniane i słonecznik) 3/4 szklanki suszonych owoców (u mnie rodzynki, brzoskwinie i jagody goja, liofilizowane truskawki) 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego sok z 1/2 pomarańczy Do miski wyciskamy sok z pomarańczy

Ciastkozercy
Pesto z natki młodej marchewki 167

smakosz pesto, stwierdzam, że to jest naprawdę pyszne! Składniki: pęczek naci młodej marchewki (korzeń można wykorzystać jak w TYM PRZEPISIE ) 80 ml dobrej jakości oleju 75 g prażonych pestek słonecznika 20 g prażonych płatków migdałów 20 g drobno tartego parmezanu mały ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Wykonanie: Liście marchwi moczymy w zimnej wodzie (często bywa naprawdę bardzo zabrudzona ziemią

gutfut
Kurczak w masie orzechowej z brokułami 160

Składniki (1 porcja): 150 g filetu z kurczaka 200 g różyczek brokułu 2 łyżki masła orzechowego łyżka oliwy z oliwek do smażenia 30 g uprażonych pestek słonecznika 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Brokuły umyć, pokroić, ugotować w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, sola i pieprzem. Wrzucić na rozgrzany olej razem z czosnkiem. Gdy się zarumieni

Menu Zdrowia
Granola z owocami goji i żurawiny 190

długowieczność, a panom - poprawić płodność i potencję. Poniżej podaje przepis na pyszną granolę Mojej Mamy: Składniki: 700 g płatków owsianych 200 g migdałów 50 g sezamu 50 g nasion słonecznika owoce goji lub żurawiny 150 g dobrego oleju słonecznikowego (najlepiej tłoczonego na zimno) 150 g miodu 150 ml soku jabłkowego lub wody 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: • w małym garnku podgrzać

Moja Mama Gotuje
Zupa dyniowa 135

przyprawy, zmiksować blenderem i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Zupa ma być gęsta, ale jeżeli potrzeba można dolać troszkę bulionu lub gorącej wody. Podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, albo z grzankami. Smacznego! P.S. Każda zupa potraktowana jak „gorący kubek” może być doskonałą alternatywą drugiego śniadania do pracy. Jeżeli nie mamy gdzie jej podgrzać wystarczy kupić sobie niewielki termos

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania