Składniki: 2 kromki chleba żytnio-pszennego z siemieniem lnianym i słonecznikiem 2 łyżki tuńczyka jajko pomidor mała czerwona cebula chili w płatkach Wykonanie: 1. Jajko ugotuj na twardo. Pokrój w plasterki. 2. Na kromce rozsmaruj łyżkę tuńczyka, ułóż plasterki jajka i pomidora oraz cienko pokrojoną w plasterki cebulkę. 3. Posyp solą i chili. Instrukcja wykonania - film
Atlas Smakówotrębów pszennych 50g drożdży świeżych 1 l wody ciepłej 4 łyżki cukru 1,5 łyżki soli 4 łyżki octu balsamicznego Dodatki: 5 łyżek pestek słonecznika (u mnie sezam) 5 łyżek pestek dyni 5 łyżek siemienia lnianego (w ziarenkach) Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z cukrem oraz ciepłą wodą. Dodać resztę składników. Całość dokładnie wyroić
Di gotujejednej strony na drugą. Śmietanę mieszamy w obiema mąkami i dodajemy do reszty. Gotujemy do do momentu, aż sos zgęstnieje. U mnie filety podane z ziemniakami, rukolą i słonecznikiem. Smacznego
kruche babeczkicynamonu. Nasze pomarańczowe kakao przelewamy do pucharka. Podajemy z plastrem pomarańczy (powinien być lekko zanurzony w kakao, jak na zdjęciu). Do takiego kakao wyśmienicie smakują lekkie wafle ryżowe ze słonecznikiem. Pomarańczowe kakao z nutą cynamonu Smacznego
Słodkie okruszkitoffi bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto Ciemny Snickers wg s. Anastazji 6. Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem 7. Ciasto Kinder Country bez pieczenia 8. Maślana chałka z kakao a la żyrafa 9. Ciasto z ptasim mleczkiem 10. Ciasto Poezja (karmel, kawa, czekolada, orzechy
Mania WypiekaniaBardzo smaczny chleb na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Długo zachowuje świeżość. Przepis na dwa duże bochenki. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas
Bulliogrejpfrutem jest bardzo pożywna, a dodatkowo mało kaloryczna – polecana na diecie. Pistacje, jakie dodacie do sałatki dodadzą jej smaczku. Oczywiście możecie również wykorzystać inne orzechy czy pestki słonecznika lub dyni. Zobaczcie też: 10 przepisów na pożywne sałatki Przepis na sałatkę z kurczakiem i grejpfrutem Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 15 minut Składniki garść mieszanki sałat 150 g piersi
Kuchnia Bazyliiłyżką miodu i wiórkami kokosowymi i doprawiam do smaku sokiem z cytryny. Dokładnie mieszam. Do szklanek przekładam warstwowo ananasa i jogurt, Na wierzch posypuję prażonymi pestkami migdałów, dyni, słonecznika i sezamu. Wy możecie użyć w tym celu swojej ulubionej granoli. Przed podaniem schłodziłam swój deser
Przysmaki Karolkiciasto wg przepisu około 40 g obranej dyni kruszonka: 50 g zimnego oleju kokosowego 50 g cukru 50 g orzechów u mnie włoskie ale mogą być dowolne, a nawet słonecznik 50 g mąki (dowolnej) 2 łyżki cynamonu łyżka mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotuj ciasto drożdżowe z poprzedniego przepisu. Obraną dynię pokrój na grubość nie większą nić pół centymetra
greenscarfewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Dodać mleczko kokosowe i jeszcze raz zmiksować. Ewentualnie jakby zupa była zbyt gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę podałam z prażonymi ziarnami dyni i słonecznika
Monia miesza i gotujepochodzą jeszcze z czasów Babilonu. W różnych państwach pod jej nazwą kryją się różne produkty, na przykład w Rosji i na Ukrainie chałwę robi się z maku lub nasion słonecznika, zaś chałwa uznawana za klasyczną - robiona z sezamu i miodu najpopularniejsza jest w Turcji. W Polsce to niewątpliwie smak dzieciństwa dla wielu z nas. W czasach PRL'u chałwa była
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńCzytelnicy mojego bloga wiedzą, że na śniadanie pijamy zielony sok z jarmużu, a później zazwyczaj domowej roboty jogurt z orzechów. Dziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą z awokado, suszonymi pomidorkami i dużą ilością kiełków alfalfa. Moja
Jeść, by żyć w zdrowiusię upiec domowego chleba to zachęcam , bo naprawdę warto 😋 Składniki: m ą ka orkiszowa 4 szklanki, m ą ka pszenna 2 szklanki, płatki owsiane 1 szklanka, słonecznik pół szklanki, majeranek 1 łyżeczka, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 3 szklanki, sol 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy bardzo dokładnie
kulinarne odsłony patiminut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Zblendować. Pesto z bazylii: 20 g bazylii (1 doniczka) 25 g orzechów , użyłam nerkowców, ale mogą być również migdały lub pestki słonecznika, dyni 2 łyżki pecorino lub parmezanu, startego 1 mały ząbek czosnku 4-5 łyżek oliwy sól i pieprz Wszystkie składniki umieścić w niewielkim wysokim pojemniku i zblendować do uzyskania odpowiedniej
Pełny talerzziarna i wszystkie te zdrowe cuda od których ,moje półki w spiżarni aż się uginają. Nie musisz od razu zaopatrywać się we wszystkie dodatki, doskonale wzbogacisz swoje owsianki pospolitym słonecznikiem, pestkami dyni, orzechami, nasionami lnu, kokosem itp. Często również łączę płatki owsiane z kaszą, używam do tego celu zazwyczaj kaszy jaglanej, orkiszowej lub owsianej, nie gardzę jednak bardziej egzotycznymi odmianami
Słodki Kompromis