pizza bezglutenowa i bez laktozy - tofu w różnych wersjach, mój HIT: wędzone, świetna jakość i całkiem spora ilość za taką cenę - pasty do chleba, mój HIT: pasty na bazie słonecznika, zwł. curry z ananasem, rewelacja! bardzo ciekawe połączenie smaków - pozostałe, dostępne pasty, tych akurat nie próbowałam - kiełki na patelnię, mój HIT, bardzo smaczne, szybki pomysł na ciepłe danie: podsmaż kiełki
Qlinarnie i Qlinarniemąki 650, 1-2 szklanki mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody, 2 duże ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, łyżkę cukru, łyżkę soli, trochę nasion: mak, siemię, słonecznik... Z wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Ziemniaki ucieramy na tarce i dorzucamy do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później
chleba naszegotyp2000- 1 szkl., drożdże 1/2 kostki, woda ciepła- 2 szkl., cukier- 1 łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane, słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe... Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy
chleba naszegożytniej typ. 720 1 płaska łyżka soli 3/4 szkl wody o temp pokojowej 1/2 szkl mleka o temp. pokojowej 3 łyżki oliwy Dodatki: 3 łyżki lnu 3 łyżki podprażonego słonecznika 3 łyżki płatków owsianych garść maku do obsypania po wierzchu 1. Z mleka, cukru, jednej łyżeczki mąki oraz drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misie szykujemy obie
Gotowanie...to proste !miód, owoce, bakalie, różnego rodzaju lekkie sałatki, chrupkie pieczywo razowe, koktajle owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo. Polecamy eksperymentować i poszukiwać kolejnych przepisów
upichconaTopinambur to nic innego jak swojsko brzmiący słonecznik bulwiasty. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, znana tam już Indianom przed przybyciem Krzysztofa Kolumba. Ceniona była zawsze za to, że miała wiele zastosowań: bulwy są jadalne przez ludzi, liście mają zastosowanie jako karma dla zwierząt, a kwiaty są piękną ozdobą. Topinambur zawiera inulinę, która pomaga obniżyć poziom cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaewentualnego dosypania) - 10g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 150g zakwasu żytniego (wyjętego wcześniej z lodówki) - 30g oliwy lub oleju (daję oliwę z oliwek) - 240g (ml) wody - 40g słonecznika Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść jednolite ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Nie wyrabiam długo, bowiem mąka orkiszowa i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania
Smaczne Zdrowedrożdżowe, przyprawy i kawałki uprowanej dyni, o których wspominałam wcześniej. Całość zmiksuj na gładki krem. Dyniowy makaron wyłóż na talerz, dodaj sos oraz uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika
Zdrowie na języku :Pkorzeniami. Składnikiem dania dodawanego do akcji może być: - batat (wilec ziemniaczany); - burak ćwikłowy; - maniok jadalny; - maranta trzcinowa; - marchew; - pasternak; - pietruszka korzeniowa; - salep (bulwy storczyków); - kozibród porolistny (salsefia); - seler korzeniowy; - słonecznik bulwiasty (topinambur); - wężymord czarny korzeń (skorzonera). Zasady akcji: 1. Warzywo korzeniowe powinno być głównym składnikiem dania, lub mieć znaczący wpływ na smak całości. 2. Do akcji można dodawać kilka wpisów
Pełny talerzBatony proteinowe: 200 g masła 250 g powideł śliwkowych 5 miarek białka czekoladowego ALE pół szklanki mleka 200 g płatków owsianych 25 g wiórek kokosowych 150 g ziaren słonecznika 100 g pestek dyni 200 g sezamu 200 g orzechów ziemnych bez soli 150 g rodzynek 25 g jagód goji 150 g suszonej żurawiny 50 g siemienia lnianego Do rondelka wrzucamy
Cooking Monsterprzykryciem do fermetacji w temperaturze pokojowej, na 24 godziny. Sól dodana na tym etapie ma spowolnić fermentowanie zaczyny, wzbobacając jednocześnie ostateczny aromat chleba. Nasiona: 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g ziaren siemienia lnianego 300 g wrzątku Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem. Ciasto chlebowe
Grahamka, weka i kajzerkasię, tłusty się rozpada) 3/4 szklanki pokrojonych na połówki oliwek 1/2 szklani pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oliwy 2 łodygi selera naciowego pokrojonego 3/4 szklanki nasion łuskanego słonecznika uprażonego na patelni na złoty kolor sos: 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub najlepiej użyjcie tej oliwy w której były suszone pomidory 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi
Jadło i czytadłojaskółczobrzuchej” (jasny brzuch i czarny grzbiet. Występuje również mangalica dzika, rzadka rasa – prawdopodobnie skrzyżowanie mangalicy blond z dzikiem. Mangalice hodowane są cały rok na pastwisku. Świnie są karmione grochem, słonecznikiem, dynią, topinamburem. Bardzo lubią wytłoczyny jabłkowe. Mięso mangalicy jest bardzo smaczne, poprzerastane miękkim i bardzo smacznym tłuszczem. Karkówkę, którą użyłam kupiłam od Pana Zbigniewa Piekarskiego, z agro sandacz
królestwo garówSkładniki mąka pszenna razowa chlebowa, 300g mąka żytnia jasna, 100g mąka pszenna chlebowa, 100g sól, 10g drożdże instant, 10g woda, 340ml miód, 2 łyżki pestki słonecznika, 80g pestki dyni, 80g mak, 20g sezam, 80g len, 60g Przygotowanie Wszystkie mąki, sól i suche drożdże mieszamy w ogrzanej misce. Stopniowo dodajemy letnią wodę, miód i nasiona (odkładamy połowę nasion sezamu do posypania
Gotowanie moimi oczami