Bardzo dobry i szybki obiad. Wszystko razem warzywa, zioła i mięso. Polecam było pyszne. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć
Kuchnia PokoleńZapiekanka jest pełna smaków i aromatów, możemy ją podać gościom, a sposób serwowania na pewno ich zaskoczy. Zapiekanka ta urzekła również Panią Ewę Wachowicz, która po przesłaniu jej przepisu na tę potrawę zaprosiła mnie do swojego programu i wykonała ją właśnie według mojego przepisu. Było to co prawda w 2015 roku, ale dynia dojrzewa co roku i warto wykonać(...)Smażyć aż warzywa odparują. Ewentualnie odcedzić na sitku. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Ziemniaki pokroić w plasterki i blanszować przez 10 min w osolonej wodzie. Sery zetrzeć na tarce (odłożyć 3 plasterki na wierzch). Pomidory pokroić w plasterki (również parę plasterków pokroić. Wszystkie składniki zapiekanki wymieszać, doprawić przyprawami i napełnić nimi podpieczoną dynię. Zalać wszystko rozkłóconym jajkiem. Na wierzchu
Krylowa Kuchniapoczytacie pod linkiem Zapomniane warzywa . Nasze babcie jadały brukiew na co dzień bo zastępowała im ziemniaki a była do tego tania. Brukiew to warzywo z rodziny kapustnych. Ma mnóstwo dobrych składników dla naszego organizmu i warto ją zajadać, a do tego jest smaczna. Zapiekanka o której mowa pojawia się na stole wigilijnym u Finów. Dzisiejsze danie smakuje samo w sobie
Moje Małe CzarowanieObiad fantastyczny. Zrobiłam z ziemniakami dla mojego męża, ale można zrobić bez nich. Będzie wtedy idealnym obiadem dla osób które chcą zgubić kilogramy. Można to danie
Kuchnia PokoleńDzisiaj nieco odchudzona wersja zapiekanki chłopskiej. Normalnie tworząc takie danie, pomimo procesu pieczenia, i tak większość składników najpierw trafiłoby na patelnię. Oczywiście to dodatkowe kalorie no
PichceniomaniaSkładniki: 4 filety miruny u mnie mrożona 4-5 ziemniaków sałatkowych o zwartym miąższu ½ pora 1 cebula 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki oliwy 1
Wanilia i KardamonSyty i wydajny obiad dla tych, którzy lubią ziemniaki. Składniki ok. 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml … Czytaj dalej Zapiekanka ziemniaczana
czarrna od kuchni100g świńskich uszu wędzonych krojonych, 800 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej, 2 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny ziarnisty, tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi
królestwo garówśrodowy poranek mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę z ziemniaczkami. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje ze szklanką zsiadłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1/2 kg młodych ziemniaków, 20 dag cienkiej kiełbasy, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz, 2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzam. Ziemniaki kroję w plastry. Cebulę
Tradycyjna kuchnia Kasikostkę i wyłożyć na ziemniaki. • Brokuły lekko obgotować w posolonej wodzie z łyżeczką cukru – nie stracą koloru. • Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. • Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. • Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. • Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
To co kochamwłoska atmosfera, gościnność i otwartość. Niestety tym razem trochę się zawiodłam co do menu. Wiecie, kuchnia włoska może być różna, a taka typowo domowa włoska jest oparta o chleb, ziemniaki, ser, zatem sporo węgli i tłuszczu. Generalnie oni tak jedzą, a ja lubię wybierać takie smaczki, które nie zaburzą zanadto moich glikemii. Dlatego kocham lekkie caprese czy lazanię, ale taką(...)naleśniki na beszamelu z serem zapiekane pod serem, włoską zapiekankę ziemniaczaną (też ze sporą ilością sera) czy wytrawne pączki z czerstwego chleba z ricottą posypane parmezanem. Wiedziałam, że to nie menu dla mnie. Najlepszym daniem na warsztatach w moim odczuciu była mozzarella na ciepło podana na kremowym puree z ziemniaków (wiecie, takie kremowe ziemniaczki od serca z tłustą śmietanką
Dietologwłoska atmosfera, gościnność i otwartość. Niestety tym razem trochę się zawiodłam co do menu. Wiecie, kuchnia włoska może być różna, a taka typowo domowa włoska jest oparta o chleb, ziemniaki, ser, zatem sporo węgli i tłuszczu. Generalnie oni tak jedzą, a ja lubię wybierać takie smaczki, które nie zaburzą zanadto moich glikemii. Dlatego kocham lekkie caprese czy lazanię, ale taką(...)naleśniki na beszamelu z serem zapiekane pod serem, włoską zapiekankę ziemniaczaną (też ze sporą ilością sera) czy wytrawne pączki z czerstwego chleba z ricottą posypane parmezanem. Wiedziałam, że to nie menu dla mnie. Najlepszym daniem na warsztatach w moim odczuciu była mozzarella na ciepło podana na kremowym puree z ziemniaków (wiecie, takie kremowe ziemniaczki od serca z tłustą śmietanką
Dietologłosoś, pyszne kawałki polędwicy z dorsza, pomidory i mozzarella. Sama zapiekanka jest bardzo aromatyczna. Nic nie jest mdłe za sprawą przypraw. Jeśli lubicie jarskie dania rybne, to ta propozycja z pewnością Wam posmakuje! Składniki na 2 duże porcje: 150g łososia 150g polędwicy z dorsza 2 małe ziemniaki 2 pomidory 150g mozzarelli sok z 1/2 limonki sól, pieprz, zioła(...)plasterkami ziemniaków. Na ziemniakach układamy obie ryby pokrojone w grubą kostkę. Na rybach rozkładamy plasterki pomidorów. Oprószamy lekko solą i pieprzem oraz szczyptą kolendry. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. Pieczemy przez ok. 25min, ostatnie 10minut z opcją termoobiegu. Po tym czasie na wierzch wykładamy mozzarellę pokrojoną w plastry. Zapiekamy jeszcze ok. 10minut. Gotowe! Artykuł Zapiekanka rybna z pomidorami
Raj dla Podniebienia