czego nie znam, bo nie wiem tak do końca jak to się zachowa. Dlatego na łatwiznę idę dziś i po prostu zrobię zapiekankę. Czego użyję: -pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny -ok 400 g wołowiny -ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia) -starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi -dwa ząbki czosnku -papryka czerwona mielona
BaRepasmanną, dokładnie mieszamy. 4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów ziemniaki. 5. Śmietanę mieszamy z startym żółtym serem, szczyptą gałki muszkatołowej i kminku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę. 6. Całość wstawiamy do nagrzanego do ok.180 st. C piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia
Kuchnia domowa Anijedna z moich ulubionych wersji ziemniaczanych zapiekanek. Robi się ją dość szybko, a poza tym jest świetnym patentem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu. Podana w kokilkach wygląda o wiele bardziej estetycznie niż przygotowana w dużym naczyniu. Każdy ma swoją małą porcję i jest zadowolony. Wiadomo, że jemy też oczami, więc ładne przybranie potrawy też punktuje, a na pewno
Fabryka pomysłówłatwo, kiedy smak Dziecięcia zmienia się niemalże z dnia na dzień. Dziś nic zielonego! Jutro nic pomarańczowego! Nie chcę na obiad ziemniaków! Nie zjem tej kanapki i już! I tak dalej, i tak dalej... A nóż widelec, poniższa zapiekanka makaronowa trafi jednak w Smyka preferencje? Jest w niej zaserwowany czekoladowy makaron , dużo jabłka , trochę słodyczy . A wszystko zapieczone pod apetyczną
Grunt to przepis!Babka ziemniaczana z boczkiem i cebulką to bardzo proste i tanie danie na domowy obiad. To niewyszukana, ale bardzo smaczna potrawa, która ma wielu zwolenników. Babkę
e-PrzepisyKulinarneBardzo prosta do zrobienia zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu do zapiekania. Składniki 7 ziemniaków (w miarę dużych, zależy jakie mamy naczynie żaroodporne) 1 kg mięsa mielonego pietruszka natka 2 jogurty naturalne czosnek przyprawy do smaku Przygotowanie Ziemniaki gotujemy na pół miękko, następnie kroimy w talarki i układamy na dnie(...)talarku na spodzie naczynia. Odgradzamy pulpeciki talarkami. Na koniec zalewamy jogurtem z wciśniętym czosnkiem i pieczemy 45 min w 200 stopniach aż mięso będzie upieczone. Autor przepisu: Klaudia Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyczasem zdarza im się wyrzucać żywność. „Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.). Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania(...)ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów
Obiad gotowyzioła i przyprawy. Natłuszczamy naczynie. Następnie w naczyniu układamy kolejno jedno obok drugiego: kaszankę, jabłko, ziemniak, cebulę aż do zapełnienia naczynia. Wszystko zalewamy sosem z jajek i śmietany oraz sera. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Pieczemy w 190 stopniach C około pół godziny. gotowa zapiekanka z kaszanki zapiekanka przed pieczeniem http://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg
Bon Appetit MałgorzatyZnajdują zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej, w leczeniu cukrzycy oraz chorób zapalnych. Bataty mają bardzo niski indeks glikemiczny 56, który jest znacznie niższy niż indeks dla tradycyjnych ziemniaków po ugotowaniu. Szczyt sezonu na słodkie ziemniaki trwa od października do marca. Bataty mogą służyć jako ciekawa alternatywa dla dobrze nam znanych kartofli i stanowią urozmaicenie naszej kuchni wzbogacając ją o nowe ciekawe(...)można przyrządzić na wiele sposobów, mogą być ugotowane, pieczone, grillowane i zapiekane. Świetnie sprawdzą się także jako składnik aromatycznych zapiekanek, doskonale odnajdą się w zupach. Bardzo popularną potrawą są frytki z batatów, coraz częściej zastępujące frytki przygotowane z tradycyjnych ziemniaków. Frytki z batatów są bardzo smaczne, nieco słodkie w smaku. Aby nasza potrawa była zdrowsza i zawierała mniej kalorii możemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką to świetna propozycja na jednogarnkowy obiad lub gorącą kolację. To nieskomplikowane w przygotowaniu, proste, bardzo smaczne, sycące i pożywne danie szczególnie polecam wielbicielom wątróbki. składniki na żaroodporne naczynie 23cm na 35 cm 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg ziemianków 2 cebule 1 jabłko 1 papryka czerwona 3 jajka 200g śmietany 18% olej do smażenia 2 łyżki(...)następnie wrzucamy pokrojone jabłko oraz paprykę i wszystko krótko podsmażamy. Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy 3/4 plastrów ziemniaków, a na wierzch kładziemy podsmażoną wątróbkę, całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na warstwie wątróbki układamy resztę ziemniaczanych talarków. Zapiekankę pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. W tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę całość
Smakowite DaniaZapiekanka warzywna z klopsikami Bardzo smaczne danie z mięsnymi kuleczkami i mnóstwem warzyw zapiekane pod pierzynką z sosu pomidorowego. Polecam! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielka cukinia(...)smaku *** *** Dłonie natłuszczamy olejem i z mięsa formujemy niewielkie klopsiki *** *** Cukinie kroimy w krążki a papryki w dużą kostkę *** *** Ziemniaki oraz czerwoną cebulę kroimy w krążki *** *** Dno i boki naczynia żaroodpornego natłuszczamy masłem lub olejem i układamy w nim składniki zapiekanki pionowo, naprzemiennie tak jak jest to widoczne na zdjęciu *** *** W małej miseczce mieszamy 4 łyżki oleju z dwoma przeciśniętymi
Blog z ApetytemJednym z najsłynniejszych dań z bakłażanem w roli głównej jest grecka Moussaka – przepyszna zapiekanka. Przepis na grecką musakę Składniki: 3-4 bakłażany, 800 gramów mielonej wołowiny (można użyć też mięsa wieprzowego), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie, 800 gramów ziemniaków, 2 kulki mozzarelli, oregano, sól, pieprz, oliwa. Na sos beszamelowy pół kostki masła, 2 kopiaste(...)ziemniaki, oprósz solą i pieprzem, posmaruj kolejną porcją beszamelu, ułóż “na zakładkę” połowę bakłażanów pokrojonych w plastry, ponownie oprósz solą i pieprzem, polej beszamelem, wyłóż cały sos mięsny, na nim ułóż pozostałe bakłażany, dopraw raz jeszcze, polej resztą beszamelu i wyłóż mozzarellę pokrojoną w plastry. Piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Artykuł Musaka: słynna grecka zapiekanka
Kulinarna Polskapergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła i posiekany czosnek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Składniki zapiekanki zalać sosem
Czerwień i błękitSól i tłuszcz. To na pewno nie jest jedzenie, za które będzie Wam wdzięczna Wasza wątroba! Ale jaka pyszka… Tydzień wcześniej kończycie zatem z masłem
GRUBY WAŁEKPieczarki, cebula, czosnek, śmietana – kilka podstawowych składników a powstaje pyszny sos. Danie uniwersalne, z dużym potencjałem. Możemy podać go z ziemniakami, kaszą, makaronem. Dobrze komponuje się z kopytkami i kluskami śląskimi. Będzie też pysznym dodatkiem do zapiekanek czy kotletów. Sos jest wegetariański. Zabielałam go mąką pszenną, ale w wersji bezglutenowej można użyć mąki ziemniaczanej. Danie to bierze udział
Dorota Smakuje