zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:95/201)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake 214

także moją zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem i grzybami , makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem , czy zapiekankę makaronową z tuńczykiem . Polecam! Scroll down for recipe in English   Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami (4-5 porcji) Składniki: 450 g mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka oleju roślinnego 100 g grzybów(...)mleka 1 łyżka masła, rozpuszczona i chłodzona posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, włóż cebulę i smaż przez 3 minuty do zeszklenia. Dodaj mięso i czosnek, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, rozdrobnij mięso drewnianą łyżką i smaż, mieszając

karmelowy
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 78

daniem tak lubianym. Swój smak oraz teksturę zapiekanka z bakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka z bakłażana w smaku momentami przypomina rybę po grecku, właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany(...)mąkę. Panierować plastry bakłażana w mące, strzepując nadmiar, następnie w jaju, a na końcu w bułce tartej. 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania Na dużej patelni rozgrzać 7 mm warstwę oleju (około 1 szklanki) do temperatury 170°C (jeśli nie mamy termometru to olej będzie gotowy do smażenia, jeśli wrzucony kawałek panierowanego bakłażana zacznie od razu

Moja Delicja
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 228

tego przepisu 15-20 listków świeżej bazylii 375 g mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania po 125g) 1 szklanka startego Parmezanu lub Grana Padano sól   Przygotowanie zapiekanki z bakłażana: Z bakłażanów odkroić oba końce. Umyć, osuszyć. Obrać ze skóry zostawiając 1 cm paski w 2 cm odstępach (pozostawianie fragmentów skóry bakłażana pomoże utrzymywać kształt) . Następnie pokroić bakłażany wzdłuż(...)mąkę. Panierować plastry bakłażana w mące, strzepując nadmiar, następnie w jaju, a na końcu w bułce tartej. 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania Na dużej patelni rozgrzać 7 mm warstwę oleju (około 1 szklanki) do temperatury 170°C (jeśli nie mamy termometru to olej będzie gotowy do smażenia, jeśli wrzucony kawałek panierowanego bakłażana zacznie od razu

Moja Delicja
Makaron muszle nadziewane dynią, szpinakiem i trzema serami 173

nadziewa się bardzo łatwo, szczególnie w porównaniu do rurek  canneloni . A efekt - goście na pewno będą zachwyceni tak podanym makaronem! Już od pewnego czasu chciałam przygotować tego typu zapiekankę, bo zachwycał mnie je wygląd. Możliwości smakowych jest wiele (choćby klasycznie - muszle nadziewane mozzarellą w sosie pomidorowym), jednak zdecydowałam się na bardziej oryginalną wersję wykorzystującą królującą obecnie na targowiskach dynię(...)solą i pieprzem i wymieszaj, aby kawałeczki dyni obtoczyły się w przyprawach. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 10-20 minut, aż dynia będzie miękka.  Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć na nią szpinak razem z posiekanymi ząbkami czosnku. Smaż, aż szpinak zwiędnie, następnie zdejmij z ognia i odczekaj, aż trochę przestygnie. Teraz odciśnij szpinak

Chilli Czosnek i Oliwa
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym 115

dwie-trzy łyżki oleju, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Śmietankę 30% przelewamy do miski, dolewamy 100ml wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, przelewamy na patelnię z zeszkloną cebulą. Do sosu dodajemy jeszcze po dwie łyżki kwaśnej śmietany 18% i tartego chrzanu, całość mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 5min, aż sos zacznie gęstnieć(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 170 o C i pieczemy bez przykrycia przez około 25min.   Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Placek po zbójnicku – przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą 146

całości (trwa to około 5 minut). Odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać, pokroić w plastry i usmażyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Na patelni podsmażyć cebulę a następnie dodać kiełbasę. Po usmażeniu odłożyć na bok. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać do nich sporą ilość soli(...)wyłożyć podsmażone pieczarki i 1/3 startego sera. Następnie poukładać drugą część ziemniaków, na nie cebulę z kiełbasą i drugą część sera. Na końcu rozłożyć ostatnią część ziemniaków. Zapiekankę zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać resztą sera. Włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekać aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni (około 30-40 minut

My simple kitchen
Krewetki na maśle z chili 276

Krewetki na maśle z chili to idealny pomysł na przystawkę. Bardzo proste danie, które smakiem urzeknie nie jeden żołądek. Krewetki , jako afrodyzjak można stosować w różnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 205

grube plasterki. Kawałki karkówki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć z obu stron plasterki mięsa. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć cebule. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Całość posolić i smażyć, aż do lekkiego skurczenia się pieczarek. Podsmażone warzywa wyłożyć na karkówkę. Ogórki pokroić(...)Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.  Przygotowanym sosem zalać mięso wraz z warzywami. Piekarnik rozgrzać do 180ºC i piec 1,5 godziny (pod przykryciem, aż do miękkości mięsa). "Składanie" zapiekanki: - podsmażone mięso, - pieczarki wraz z cebulą - ogórki kiszone i sos pomidorowy

Ugotować
Zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowymi mozzarellą 272

Aromatyczna zapiekanka makaronowa, czyli zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowym i mozzarellą. Składniki (3 duże porcje): 2 średnie cebule 4 duże ząbki czosnku 8 łyżek oliwy extra vergine 2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 duże garście siekanych liści bazylii 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2 kulki mozzarelli 300 g makaronu penne Wykonanie(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na 5 łyżkach oliwy. Cebula powinna się zeszklić. Cebulę odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sok. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Sos przykrywamy

Smak mojego domu
Zapiekanka makaronowa z cynamonowym jabłuszkiem 132

jest idealną propozycją na chłodne, deszczowe dni, których ostatnio jest dość dużo. Zrobiłam jedną porcję, ale szybko musiałam przygotować kolejną, bo moje pociechy bardzo lubią jabłka, więc i ta zapiekanka przypadła im do gustu Spróbujcie i Wy. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej(...)słodkie jabłka 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego cynamon 1 łyżeczka cukru trzcinowego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (najlepiej al dente). Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy gaz i wrzucamy nasze jabłka. Całość posypujemy cynamonem (ilość wg uznania, pod koniec smażenia można spróbować smak). Jabłka w cynamonie smażymy około 3-4 minuty

Słodkie okruszki
PATLICAN MUSAKKA, czyli musaka z bakłażanem 167

Smaczna zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Podawać z jogurtem i ryżem. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 3 bakłażany 200g mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody olej do smażenia natka sól pieprz ½ szklanki wody Przygotowanie Bakłażany obrać w pasemkach(...)pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Zostawić w solonej wodzie na około 20 min. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć bakłażany z obu stron. Obrać i umyć cebulę, czosnek i papryki. Pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Zeszklić. Dodać mielone mięso. Udusić. Posolić i popieprzyć

Tureckie Przepisy
Domowy ketchup z pomidorów - przepis 259

przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy, który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną wystarczy nie dodawać papryczek. Domowy ketchup z pomidorów Składniki(...)ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki cukru 4 łyżeczki musztardy 2 łyżki octu Domowy ketchup z pomidorów - składniki Wykonanie: Pomidory kroimy w kostkę i dusimy na patelni partiami aż się rozpadną i miąższ odejdzie od skórki. Następnie przecieramy je przez sitko. I tak całe 5 kg. Im większe sitko tym szybciej pójdzie przecieranie. Cebulę siekamy w drobną

Pyza i Surówka
Tarta ze szparagami, boczkiem i kozim serem 178

kozim serem na cieście francuskim. Kiedy tylko jej spróbowałam, wiedziałam, że muszę coś podobnego zrobić w domu! Przepis Magdy zainspirował mnie do zrobienia tarty ze składnikami z jej zapiekanki. Składniki: Na spód: 1/4 kg mąki 1/2 kostki masła 1 żółtko szczypta soli  Ciasto należy szybko zagnieść  i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie rozwałkować(...)zrumienić.  Nadzienie: pęczek zielonych szparagów 5 jajek kilka grubych plastrów boczku   kozi ser biały  sól, pieprz do smaku Boczek pokroić na kawałeczki i wrzucić na suchą patelnię. Podsmażać na wolnym ogniu, aby wytopił się tłuszcz. Można dodać odrobinę oleju. Dodać szparagi. Podsmażać chwilkę wszystko razem, aby szparagi troszkę zmiękły (będzie je łatwiej układać na kruchym cieście

Kulinarne Inspiracje
Zapiekana fasolka szparagowa 99

Postanowiliśmy troszkę bardziej ożywić klasykę fasolki z bułką tartą, czosnkiem i masełkiem. Składniki 1/2  kg fasolki szparagowej 100 g masła 2 ząbki czosnku 4 łyżki

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania