zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:91/201)

Zapiekanka rybno-ziemniaczana 211

szybciej niż zwykle, skończyło się na zapiekance. Pomimo dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację:) Zapiekanka rybno-ziemniaczana Składniki: 500 dkg filetów ulubionej ryby   1 kg ziemniaków 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 por (biała część) 2 łyżki soku z cytryny 2 jajka 1/2 cebuli(...)wodzie (gotować krócej niż standardowo, około10-15 minut), wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rybę skropić sokiem z cytryny. Pora posiekać w półksiężyce, wrzucić go na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, zmniejszyć ogień, dusić chwilę aż zacznie robić się szklisty, a następnie wyłożyć na niego rybne filety. Dusić pod przykryciem około 3-4 minut. Po tym czasie zdjąć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnący Ogród 110

kolorystycznie ;) Zapiekanka warta zachodu bo niestety, ale odrobinkę trzeba przy niej postać ale za to ile zachwytu potem i smaku, myślę że warto, a teraz, wiosną jest na taką zapiekankę najlepsza pora gdyż mamy dostęp do większej ilości warzyw w dodatku świeżych warzyw. Danie wprawdzie zawiera boczek, ale to nie są duże ilości jest on tylko na smak, natomiast ziemniaki(...)praskę ziemniaki wczorajsze. Dodajemy śmietankę 30 %, starty ser, Vegetę Natur z koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem dość mocno żeby puree nie było mdłe. 3. W tym czasie na patelni przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. 4. Szpinak (jeśli jest mrożony to rozmrażamy) blendujemy na gładko, tak samo postępujemy z botwinką oraz ugotowaną marchewką. Puree dzielimy na 4 części. Do pierwszej

Gotowanie...to proste !
Cannelloni... z mięsem w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 149

Znacie zapewne zapiekanki z wykorzystaniem makaronu przypominającego rurki zwane  cannelloni. Moje cannelloni zrobiłam z płatów makaronu w kształcie prostokątów. Płaty posmarowałam przygotowanym farszem, polałam sosem pomidorowym i wszystko zapiekłam pod pysznym beszamelem. W ten sposób uzyskałam inną wersję cannelloni z mięsem i.... Składniki: 11 -12 płatów lazanii 250 g cielęciny 250 g mięsa wieprzowego (np. schab) 150 g wątróbki(...)sera ( parmezan) 250 ml domowego sosu pomidorowego Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej ½ l mleka sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa Wykonanie: Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Mięso umyłam, pozbawiłam błon, pokroiłam w kostkę, oprószyłam mąką i  przełożyłam na rozgrzaną patelnię. Wymieszałam, żeby mięso podsmażyło się  z każdej strony. Wyjęłam

Kuchnia u Krysi
Dynia makaronowa po bolońsku 253

pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2- 4 łyżki tartego parmezanu oregano bazylia papryka słodka mielona pieprz czarny mielony sól Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić do przestudzenia. Dynię przekroić na dwie(...)stronę www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji ;) Przepis bierze udział w akcji kulinarnej #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: dynia , feta , parmezan , pomidory , sos sojowy

https:KKuchniaMniam
Pasta z nóżek grzybowych – do zapiekanek, pizzy, pasztecików, zupy, sosów itp. 147

wykorzystuje same kapelusze. Marynuje je w zalewie octowej, smażę, mrożę lub suszę. Z nóżek grzybowych natomiast przygotowuje pyszną, aromatyczną pastę, która świetnie sprawdza się jako nadzienie do pierogów, krokietów, zapiekanek, pizzy, pasztecików, oraz jako dodatek do zup i sosów. Pastę robi się łatwo i szybko, jednak trzeba ją pasteryzować trzykrotnie aby grzyby nam się nie zepsuły, co niestety lubią robić(...)masła klarowanego lub oleju       *** Nóżki oczyszczamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy *** *** Nóżki gotujemy przez 3 minuty po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej i podsmażamy na nim nóżki przez około 20 minut często mieszając *** *** Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 5 minut

Blog z Apetytem
Kalafior zapiekany z boczkiem 81

Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Zazwyczaj podawałam go z podsmażoną na maśle bułką tartą, a tym razem postanowiłam przygotować go w formie zapiekanki z wędzonym boczkiem. Zapiekanka ta jest sycąca i może stanowić danie obiadowe, a dodatek boczku wędzonego nadaje jej charakterystycznego smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kalafior 150 g boczku wędzonego 40 g startego parmezanu(...)posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kalafiora podzielić na różyczki. Ugotować przez 3-4 minuty i odcedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na ciepłą patelnię i wytopić tłuszcz. Następnie boczek przełożyć na talerzyk, a do tłuszczu dodać łyżkę mąki (gdyby boczek był bardzo chudy to można dodać łyżkę masła) i zrobić zasmażkę. Powoli wlewać śmietankę

Danka Pichci
Grillowane tosty z mięsem mielonym i cebulką prażoną. 190

Grillowane tosty z mięsem :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco zachęcam. Ja w zeszłym sezonie grillowym miałam okazję zajadać się nimi na pikniku u znajomych. Tak

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka z cukinią 135

mojej działce powoli startuje sezon na cukinie. Zastanawiałam się dzisiaj co by tu z niej zrobić na obiad:) Padło na zapiekankę. Cukinia nie jest w niej postacią pierwszoplanową. Wtapia się w pomidorowe tło wraz z makaronem i mięsem mielonym. Lecz razem smakują wybornie:) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cukinie pomidory(...)pieprz  oregano bazylia Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. 3. Cebulę oraz czosnek drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, wrzucamy cebulę  z czosnkiem.  Dusimy do momentu zeszklenia.  4. Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone.  Dodajemy sól oraz pieprz. Smażymy do momentu uzyskania

la cuchara
Tosty- z serem i pieczarkami 160

rozsmarować kremowy serek topiony, następnie po 2 plasterki sera Gouda oraz po 3 plasterki pieczarek. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż się zarumienią, a ser w środku będzie ciągnący.  Podpieczoną kanapkę wyłożyć na talerz, a na górze położyć lubczyk, pieczarkę i pomidorka. Smacznego! Gouda to jeden(...)nielicznymi oczkami o średnicy ziarna. Gouda MSM Mońki jest cieniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego idealnie sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Źródło: KLIK   Wysoka jakość w poręcznej formie Prócz tradycyjnych bloków, umożliwiających zakup sera na wagę, produkty MSM Mońki dostępne są również w plasterkach, w funkcjonalnych opakowaniach typu „otwórz – zamknij

ClauditteMissCooking
Zapiekane chorizo z ziemniakami 105

1,2 kg ziemniaków, 700 g chorizo wędzonego pikantnego, 2 cebule, oliwa, sól Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować al dente w lekko osolonej

królestwo garów
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 180

ładnie, ale nie lubię pracować z czymś, czego nie znam, bo nie wiem tak do końca jak to się zachowa. Dlatego na łatwiznę idę dziś i po prostu zrobię zapiekankę.Czego użyję:-pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny-ok 400 g wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek(...)Edam w kostce-por część biała-cebula -białe półwytrawne wino-suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na godzinę, siekamyKiełbasę kroimy w kotkę i przesmażamy bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Odstawiamy do innego naczynia.Na tłuszczu z kiełbasy szklimy cebulę, po minucie dodajemy posiekany, zgnieciony w garści por. Dorzucamy zgnieciony nożem, a potem posiekany czosnek. Solimy i pieprzymy. Podlewamy winem.Jak wino

BaRepas
KOTLETY PIECZARKOWE Z SOCZEWICĄ 167

dawno nie jadłam soczewicy!Uwielbiam ją w każdej postaci.A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety!Połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek, marchewki i aromatycznych przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad.Smaczne i zdrowo!Polecam!SKŁADNIKI:* soczewica czerwona – 1 szkl* pieczarki – ok. 150-200 g* marchew(...)pęczek* mąka – ok.3-4 łyżki* jajko – 1 szt* sól, pieprz , papryka – do smaku* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przepłukaną soczewicę gotujemy al dente w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy drobno posiekaną cebulkę.Do przesmażonej cebuli dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażymy do miękkości.Soczewicę mieszamy z pieczarkami i cebulą, dodajemy garstkę

Ostra na Słodko
Brak tytułu 202

polecam filety z dorsza, ja tej ryby właśnie użyłam 2 łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju(...)przecieru pomidorowego - NIE koncentratu, jest za gęsty ! 2 łyżki śmietany przyprawa uniwersalna Wymieszać składniki i polać rybę z warzywami. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pietruszką Zapiekanka bardzo smaczna - polecam. Naczynie TERMISIL znowu ułatwiło mi pracę w kuchni. Świetne do zapiekanek ! Tym razem użyłam go bez pokrywy, żeby zapiekanka się ładnie zrumieniła. Zapraszam na stronę producenta

kolorowotorcikowo
Zapiekane bakłażany 170

Ciekawa jestem jakie miny mieliby grzybiarze gdyby zobaczyli nas wiklinowy koszyk wypełniony kasztanami? Przyjemne chwile na łonie natury szybko nam minęły. Po powrocie do domu czekała na nas pyszna zapiekanka z bakłażanów. Przepis zaczerpnąć z lipcowego wydania Mojego Gotowania. Zapiekany bakłażan składniki 2-3 bakłażany 2-3  kulek mozzarelli 150 g tartego parmezanu 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry(...)około 0,5 cm Posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut by puściły gorzki sok. Po tym czasie opłukujemy ze soli, smarujemy delikatnie oliwą i smażymy każdy plaster na patelni grillowej z dwóch stron. Trzeba uważać by bakłażany się nie rozpadły, ponieważ będą jeszcze zapiekane. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Szalotkę należy zeszklić

Przysmaki Karolki
Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 354

pokrywki. Rozwiązanie z folią, o ile wykonane uważnie, jest szczelniejsze od pokrywki. Nie mniej jednak jeden lub dwa razy w czasie pieczenia warto sprawdzić co dzieje się w garnku. Zapiekankę podajemy na ciepło, najlepiej w jednej z 2 opcji dodatków: z maślanką lub zsiadłym mlekiem, albo z czerwonym barszczem. Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem(...)łyżek oleju rzepakowego i nieco wody. Brytfannę starannie wykładamy na dnie i na bokach dużymi luźnymi liśćmi kapusty. Boczek i kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej na średnim ogniu „na sucho” patelni – od 5 do 10 minut, aż wytopi się tłuszcz i zależnie od tego jak mocno podsmażone nam odpowiadają. Warzywa oraz boczek i kiełbasę układamy w dwóch warstwach, w każdej

Kulinarna Pokusa