kaszy. I wiecie co...jest rewelacyjna. I kasza i zapiekanka :) A suszone pomidory świetnie wzbogacają jej smak. Na pewno kasza bulgar na stałe zagości w mojej kuchni, a ta zapiekanka w naszym menu :) Gorąco polecam! Składniki: 3 torebki kaszy bulgur (300g) 500g gotowanego mięsa z kurczaka lub indyka (u mnie mieszane z rosołu) 1/2 dużego słoiczka suszonych pomidorów puszka pomidorów(...)ugotować al dente. Mięso obrać od kości i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę i czosnek. Mięso wymieszać z suszonymi pomidorami, wsypać kurkumę, obie papryki i doprawić solą i pieprzem. Dodać wszystko do cebuli i czosnku. Chwilę
kuchnia doskiKropką nad "i" są wyśmienite, rumiane bułki, oczywiście domowej produkcji. Mają bardzo chrupiącą skórkę, są bardzo puszyste i mają mięciutki środek. Są wręcz idealne do burgerów, hot dogów i zapiekanek. Tego typu burgery dobrze smakują także na zimno, jako zwyczajna- niezwyczajna kanapka do pracy. Składniki na 4 średnie burgery: Bułki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka(...)plastry czerwonej cebuli 4 plastry sera na grilla Apetina 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego z miętą* świeże liście szpinaku 4 kwiaty nasturcji * taki dżem możemy zrobić błyskawicznie, podsmażając na patelni pół szklanki porzeczki z gałązką mięty, pod koniec dodając płaską łyżeczkę cukru Ciepłe mleko łączymy z cukrem, drożdżami i łyżką mąki. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy go do reszty mąki, dodajemy
Wrzosowa Polanawarzywnym przez 15 minut gotujemy kaszę bulgur. Odcedzamy i studzimy. Z pieczarek wyłamujemy korzonki. Korzonki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Kapelusze obieramy ze skórki. Na patelni z niewielką ilością oleju szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. . Cebulką wypełniamy kapelusze pieczarek. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Odlewamy nadmiar(...)ziemniaczane. Układamy pieczarki i przykrywamy masą ziemniaczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy z piekarnika i na wierzch każdej zapiekanki nakładamy odrobinę masła. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Upieczone wyjmujemy z piekarnika a po 2-3 minutach z foremek. Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym i dowolną surówką. Smacznego
Maminek kulinarnyPyszne danie, uwielbiam takie zapiekanki. Wszystko w jednym, zarówna warzywa jak i mięsko. Użyjcie trochę wyższego naczynia do zapiekania, ponieważ podczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu. Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również(...)pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół -plasterki. Natomiast pieczarki ja zawsze podsmażam, ponieważ mają dużo wody, ale nie musicie jak nie chcecie. Na małej patelni z odrobiną oleju obsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem i obłożyć na przemian
Kuchnia Pokoleńkurczakiem rosołowym. Jest to mój jeden z kilku sposobów na wykorzystanie mięsa ugotowanego w rosole. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na kotleciki (przepis) . Pojawiła się też zapiekanka (przepis) . A jakie Wy robicie dania z gotowanym kurczakiem . Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: mięso z ugotowanego(...)jajka bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć naleśniki z dwóch stron. Farsz Mięso oddzielić od kości i bardzo drobno posiekać nożem. Szczypiorek posiekać
O kuchni z uczuciemJest to mięsna potrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem indyjskiej przyprawy garam masala. Ciekawe połączenie ostrego sosu z lekko słodkawym mięsem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g bakłażana (2 sztuki) 125 g sera mozzarella(...)czasie zmiksować wszystkie produkty na harissę i dodać 1 łyżeczkę. Całość wymieszać i gotować przez około 30 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Na suchej patelni podprażyć orzech. Do naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować na spodzie. Następnie ułożyć warstwowo: bakłażany, mięso, sos pomidorowy, kolejną warstwę bakłażanów, mięsa
KuchniaWeDwoje.plpieczonego kurczaka czy kotletów schabowych . Ważne jest to, aby pieczarki były dobrze wysmażone, a nie uduszone. Należy przygotowywać je na dużym ogniu. Tak przygotowane pieczarki możecie wykorzystać do klasycznych zapiekanek lub do tortilli zapieczonej z serem i szynką. Zapraszam Was po przepis. Zobacz też: Glazurowane pieczarki do obiadu Sałatka z pieczarkami marynowanymi Omlet z płatkami kukurydzianymi, kiełbasą i pieczarkami Karkówka(...)słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Przepis 1 Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, około 0,5 cm grubości. Cebulę kroimy w drobną kostkę. 2 Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na dużym ogniu, do momentu, aż wypuszczą wodę. Następnie przekładamy je na durszlak, aby je odcedzić. 3 Na drugiej patelni na 2 łyżkach masła
Kuchnia Bazyliidzisiejszy obiad to polecam Wam pyszną, łatwą i szybką w przygotowaniu zapiekankę makaronową z kurczakiem, papryką, cebulą i pieczarkami. Całość dopełnia aromatyczny sos pomidorowy i warstwa żółtego sera. Chwila pracy i gotowe, sami spróbujcie :) Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie zapiekanki krok po kroku --> kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego(...)puszka pulpy pomidorowej * sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, pierś kurczaka w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju usmażyć pierś z kurczaka, dodając sól i pieprz. Dodać pozostałe warzywa, wszystko dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i pulpę pomidorową, doprawić do smaku
Zrób to smacznieLasagne z indykiem i warzywami Zapiekanka, której nikt się nie oprze. Delikatne mięso z indyka z warzywami w sosie. Składniki: · ½ kg fileta z indyka · Cebula · 20 dag pieczarek · 2 papryki ( żółta, czerwona(...)szklanka mleka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju 2. Doprawiamy sola oraz przyprawą do indyka. 3. Na drugiej patelni prużymy pokrojoną w kostkę cebulę. 4. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. 5. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 6. Następnie dodajemy obrane z nasion i pokrojone w paseczki papryki
Kulinarna ChwilaNiektórym szaszłyki kojarzą się z ciepłą, letnią pogodą i grillowaniem na świeżym powietrzu. Jednak pogoda lubi płatać figle, a też nie wszyscy posiadają ogródek, aby móc
Danka Pichcirobię babkę w duecie z czerwonym barszczem ale bywa tak jak dzisiaj, że znika zwyczajnie krojona w plastry z ogórkiem kiszonym do przegryzania lub świeżym pomidorem. Jedna z najprostszych zapiekanek, tylko kilka składników i to naszych Polaków ulubionych, bo boczek i ziemniaki towarzyszą nam od zawsze w kuchni. Moja zaprzyjaźniona firma Hańderek zadbała o to, żebym mogła użyć(...)cebule - 3 jajka - 6 łyżek mąki pszennej - sól i pieprz 1. Ziemniaki ścieramy na tarce i odstawiamy na 15-20 minut aby puściły soki. W tym czasie na patelni obsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy się zarumieni przekładamy go do miseczki, a na wytopionym tłuszczy smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę. 2. Starte ziemniaki lekko odciskamy z soków, dodajemy
Apetyczna babeczkaPyszne danie na obiad, polecam. Pierś z indyka pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i odsączyć. Mięso
Kuchnia PokoleńTakie zapiekanki mogą stanowić pyszną przekąskę na domowych imprezach. W smaku są dość ostre za sprawą ajwaru i ostrej czerwonej papryki. Podane na cieście francuskim wyglądają smacznie! 300 g ciasta francuskiego (1 arkusz) 100 g ostrego ajwaru 4 duże pieczarki 60 g camemberta z ziołami 150 g żółtego sera 250 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz(...)Ostra czerwona papryka Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Żółty ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Każdy smarujemy ostrym ajwarem
VioletoweKucharzenieOstatnio były tylko przetwory, więc dzisiaj dla odmiany chcialam zaproponować pyszną rybkę w warzywach. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 4 filety
kuchnia doskizapiekanka z boczkiem i kalafiorem Zapieczone warzywa, pod kołderką z sera, połączone z przesmażonym boczkiem. To propozycja posiłku, który świetnie się sprawdzi w te deszczowe dni. składniki dla czterech osób 200 g podwędzanego boczku 1 papryka żółta 1 kalafior 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g miękkiego żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)łyżki oliwy sól, pieprz sposób wykonania Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kalafiora gotujemy na parze ( na pół miękko). Boczek kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażany go na patelni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem Ugotowane ziemniaki obieramy z łupin, dzielimy na ćwiartki i wkładamy do żaroodpornego naczynia, dokładany cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekamy czosnek
Miód i pieprz