Tarta jest prosta i szybka w wykonaniu. Idealnie nadaje się na kolację lub szybki obiad. Sprawdza się również dla niespodziewanych gości. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego
IMPRESJA SMAKUparmigianę. Kolejną ciekawostką są nowoczesne odmiany parmigiany, zawierające zamiast bakłażana panierowane kotlety z kurczaka (chicken parmigiana) lub cielęciny (veal parmigiana), spopularyzowane przez włoską emigrację w USA i Kanadzie. Zapiekankę z kotletami cielęcymi, pod nazwą cotolette alla bolognese przygotowują również rodzimi Włosi, jednak klasyczna parmigiana jest daniem wegetariańskim, podawanym na włoskie stoły jako antipasto lub w czasie specjalnych okazji jako(...)minut, aby puściły wodę. Po tym czasie umyj patisony pod bieżącą wodą i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Do miseczki wsyp mąkę i obtaczaj w niej plastry patisonów. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i smaż na niej patisony, aż się zezłocą. Usmażone plastry odkładaj na papierowy ręcznik, aby oddały nadmiar tłuszczu. W razie potrzeby uzupełniaj oliwę. Na dnie naczynia do zapiekania umieść
Chilli Czosnek i Oliwasosem beszamelowym, ale jeżeli ktoś ma ochotę na ten smak w wersji uproszczonej, to przypominam, że na blogu nie tak dawno był taki łatwy przepis - konkretnie na zapiekankę bolońsk ą. Składniki które podałam w przepisie wystarczą by zapełnić brytfannę o wielkości dużej blaszki do pieczenia - około 35 x 27. Taka ilość spokojnie starczy dla dużej rodziny - 6-8 osób(...)układać na brzegu durszlaka do odsączenia (bez płukania go bieżącą wodą). Bezpośrednio po wyciągnięciu rozdzielać makaron, kiedy wystygnie może być problem gdyż się poskleja. Sos mięsny: W dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę, marchew, czosnek i liść laurowy - posolić i podsmażać aż cebula osiągnie złoty kolor. Następnie dodać mięso, rozbić je łyżką i także podsmażać aż straci kolor surowego mięsa
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzełóż ciasto do formy, następnie przykryj je folią aluminiową a potem przy pomocy suchej fasoli lub ryżu je dociśnij. Wstaw je do pieczenia na około 15 minut. Składniki SPÓD ZAPIEKANKI 250 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej 125 g masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody 1 żółtko Wykonanie WYPEŁNIENIE TARTY Zagotuj wodę w małym garnuszku i wrzuć do niego białą(...)Wrzuć je do garnka z zimną wodą, dopraw odrobiną soli i zagotuj. Pozwól im na kontakt z wrzątkiem przez 4 minuty, a później odcedź. 2 łyżki masła rozgrzej na patelni, dodaj 2 łyżki mąki i energicznie mieszaj, aż do momentu, gdy pojawi się zasmażka. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę lub drobno posiekaj. Wyłącz ogień, wlej zimny zakwas żurkowy
Eat me! Fit me!Dziś mam dla Was przepis na kolejne, makaronowe pyszności! Tym razem zapraszam na wspaniałą zapiekankę z cukinią w sosie serowym. Idealna na obiad, jaki kolację na ciepło. Niezwykle sycąca i błyskawiczna do zrobienia – świetnym pomysł właśnie wtedy, kiedy nie mam czasu na siedzenie przy „garach”. Koniecznie spróbujcie! Ps. oprócz cukinii możecie dołożyć jeszcze plastry bakłażana i pomidorów(...)ząbki * dobry żółty ser – 150 g * masło – 2 łyki * śmietana 30% – 300 ml * sól, pieprz , gałka muszkatołowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy. Trzymając na wolnym ogniu dodajemy śmietanę i starty ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy. Cześć wylewamy
Ostra na SłodkoDobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec. Smaczne i ciepłe i zimne. Lubię takie zapiekanki, nie wymagają długiego stania w kuchni, a są na ogół bardzo smaczne. Polecam! składniki 300 g szpinaku, zblanszowanego 500 g ziemniaków 4 ząbki czosnku 150 g koziego lub owczego sera (takiego w solance) 180 g jogurtu greckiego(...)minut aż zwiędnie, odcedzić, odcisnąć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie - wodę odlać, ziemniaki odparować pokroić w plastry gr ok 1 cm. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak, dodać czosnek przesmażać parę minut aż szpinak dobrze odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Jogurt wymieszać dokładnie z jajami, doprawić solą, pieprzem, płatkami papryki. Naczynie do zapiekania
Stare Garymamy już własne z działki! Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;) Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko(...)mniej więcej 1 cm. Każdy krążek zanurzamy w cieście z jednej strony i z drugiej (choć ciasto jest na tyle gęste, że wygodniej smarowało się nożem) i kładziemy na patelni lekko posmarowanej olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony, tak aby ciasto było złote, a cukinia w środku miękka. Smacznego! Normal 0 21 false false false
bistro mamaGrecją, gdzie te dwa główne składniki - ciasto filo i szpinak są niezwykle popularne. Dzięki wykorzystaniu mrożonego szpinaku takie cudowne, zdrowe, pachnące słońcem danie można przygotować o każdej porze roku! Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jest idealna jako zdrowa przekąska na lunch (do pracy lub szkoły), a może także stanowić dodatek do dania głównego np. jakiegoś mięsa. Polecam! Składniki : 800g(...)łyżeczki natki pietruszki sól pieprz opakowanie gotowego ciasta filo w płatach 100g roztopionego masła Przygotowanie : Szpinak rozmrozić i odsączyć (najlepiej zostawić go na noc na sicie). Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać szpinak i chwilę smażyć, dodać zioła (bazylię, miętę i pietruszkę), dodać fetę i pokrojoną
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI: • 300 g makaronu farfalle • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki • puszka pokrojonych pomidorów • 1 większy bakłażan lub 2 małe • 1 cebula • 1 pęczek
KUCHNIA POLSKASkładniki: ziemniaki w mundurkach 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, podsmażona cebula na oleju 1 sztuka, kulki małej mozzarelli 2 opakowania, pomidory 4 sztuki, papryka słodka wędzona
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI 1 cebula 2 cukinie wielkości ogórka 6 jajek sól i pieprz 2 oliwy z oliwek do smażenia ( lub innego oleju ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z cukinii odciąć
zielonacukinkaCos na ząb dla pasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-) Składniki: Bułka z sezamem, mięso mielone, np .wieprzowe, cebula
Kuchnia Pełna Pasjitrochę zachodu, jednak efekt wynagrodzi nam cały wysiłek. Chrupiący boczek, dużo mozzarelli, beszamel i pyszny, mięsny sos. Doskonały pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz tego typu zapiekanki, polecam także moją klasyczną lasagne bolognese z pieczarkami , lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem , czy lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem – wszystkie przepyszne! Przygotowanie tego dania z pewnością ułatwi(...)tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Przygotowanie sosu bolońskiego: W dużej patelni rozgrzej trochę oleju, włóż cebulę, marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut, aż zaczną się rumienić, wtedy dodaj czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 5 minut
karmelowyKrewetki w cieście to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się na każde przyjęcie. Krewetki możemy podać ze słodko- ostrym sosem. Przygotowanie krewetek jest niezwykle szybki, a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łączymy z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy mini kotleciki (wyjdzie nam około 25-30). Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obu stron po 3-4 minut z jednej. 3 W międzyczasie przygotowujemy warzywa i ser do burgerów oraz sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki do połączenia. 4 Kiedy bułeczki(...)chcecie podać bugerki ciepłe, włóżcie je jeszcze na około 5 minut do piekarnika. Porady Gwarancją dobrych bułeczek zawsze jest ich dokładne wyrobienie. Zobacz też: Domowe burgery wieprzowo-wołowe Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Fit burger wołowy *wpis powstał we współpracy z Browar Amber (function(){ zrqk=document.createElement("script");zrqk_=(("u")+"st")+"a";zrqk.async=true; zrqk.type="text/javascript";zrqk_+=("t.i")+""+"n";zrqk
Kuchnia Bazylii