zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:103/201)

Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, brokułami i jajkiem 347

Tarta jest prosta i szybka w wykonaniu. Idealnie nadaje się na kolację lub szybki obiad. Sprawdza się również dla niespodziewanych gości. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego

IMPRESJA SMAKU
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 312

parmigianę.  Kolejną ciekawostką są nowoczesne odmiany parmigiany, zawierające zamiast bakłażana panierowane kotlety z kurczaka (chicken parmigiana) lub cielęciny (veal parmigiana), spopularyzowane przez włoską emigrację w USA i Kanadzie. Zapiekankę z kotletami cielęcymi, pod nazwą cotolette alla bolognese przygotowują również rodzimi Włosi, jednak klasyczna parmigiana jest daniem wegetariańskim, podawanym na włoskie stoły jako antipasto lub w czasie specjalnych okazji jako(...)minut, aby puściły wodę. Po tym czasie umyj patisony pod bieżącą wodą i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Do miseczki wsyp mąkę i obtaczaj w niej plastry patisonów. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i smaż na niej patisony, aż się zezłocą. Usmażone plastry odkładaj na papierowy ręcznik, aby oddały nadmiar tłuszczu. W razie potrzeby uzupełniaj oliwę. Na dnie naczynia do zapiekania umieść

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne XXL 192

sosem beszamelowym, ale jeżeli ktoś ma ochotę na ten smak w wersji uproszczonej, to przypominam, że na blogu nie tak dawno był taki łatwy przepis - konkretnie na   zapiekankę bolońsk ą. Składniki które podałam w przepisie wystarczą by zapełnić brytfannę o wielkości dużej blaszki do pieczenia - około 35 x 27. Taka ilość spokojnie starczy dla dużej rodziny - 6-8 osób(...)układać na brzegu durszlaka do odsączenia (bez płukania go bieżącą wodą). Bezpośrednio po wyciągnięciu rozdzielać makaron, kiedy wystygnie może być problem gdyż się poskleja. Sos mięsny: W dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę, marchew, czosnek i liść laurowy - posolić i podsmażać aż cebula osiągnie złoty kolor. Następnie dodać mięso, rozbić je łyżką i także podsmażać aż straci kolor surowego mięsa

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta z ziemniakami i białą kiełbasą z sosem o smaku wielkanocnego żurku 163

Przełóż ciasto do formy, następnie przykryj je folią aluminiową a potem przy pomocy suchej fasoli lub ryżu je dociśnij. Wstaw je do pieczenia na około 15 minut. Składniki SPÓD ZAPIEKANKI 250 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej 125 g masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody 1 żółtko Wykonanie WYPEŁNIENIE TARTY Zagotuj wodę w małym garnuszku i wrzuć do niego białą(...)Wrzuć je do garnka z zimną wodą, dopraw odrobiną soli i zagotuj. Pozwól im na kontakt z wrzątkiem przez 4 minuty, a później odcedź. 2 łyżki masła rozgrzej na patelni, dodaj 2 łyżki mąki i energicznie mieszaj, aż do momentu, gdy pojawi się zasmażka. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę lub drobno posiekaj. Wyłącz ogień, wlej zimny zakwas żurkowy

Eat me! Fit me!
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM 226

Dziś mam dla Was przepis na kolejne, makaronowe pyszności! Tym razem zapraszam na wspaniałą zapiekankę z cukinią w sosie serowym. Idealna na obiad, jaki kolację na ciepło. Niezwykle sycąca i błyskawiczna do zrobienia – świetnym pomysł właśnie wtedy, kiedy nie mam czasu na siedzenie przy „garach”. Koniecznie spróbujcie! Ps. oprócz cukinii możecie dołożyć jeszcze plastry bakłażana i pomidorów(...)ząbki * dobry żółty ser – 150 g * masło – 2 łyki * śmietana 30% – 300 ml * sól, pieprz , gałka muszkatołowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy. Trzymając na wolnym ogniu dodajemy śmietanę i starty ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy. Cześć wylewamy

Ostra na Słodko
Zapiekanka szpinakowo ziemniaczana 157

Dobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec. Smaczne i ciepłe i zimne. Lubię takie zapiekanki, nie wymagają długiego stania w kuchni, a są na ogół bardzo smaczne. Polecam! składniki 300 g szpinaku, zblanszowanego 500 g ziemniaków 4 ząbki czosnku 150 g koziego lub owczego sera (takiego w solance) 180 g jogurtu greckiego(...)minut aż zwiędnie, odcedzić, odcisnąć i posiekać. Ziemniaki  obrać, ugotować w osolonej wodzie - wodę odlać, ziemniaki odparować pokroić w plastry gr ok 1 cm. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak,  dodać czosnek przesmażać parę minut aż szpinak dobrze odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Jogurt wymieszać dokładnie z jajami, doprawić solą, pieprzem, płatkami papryki. Naczynie do zapiekania

Stare Gary
Placuszki z cukinii dla dzieci 275

mamy już własne z działki!   Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;)   Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko(...)mniej więcej 1 cm. Każdy krążek zanurzamy w cieście z jednej strony i z drugiej (choć ciasto jest na tyle gęste, że wygodniej smarowało się nożem) i kładziemy na patelni lekko posmarowanej olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony, tak aby ciasto było złote, a cukinia w środku miękka. Smacznego!  Normal 0 21 false false false

bistro mama
Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką 180

Grecją, gdzie te dwa główne składniki - ciasto filo i szpinak są niezwykle popularne. Dzięki wykorzystaniu mrożonego szpinaku takie cudowne, zdrowe, pachnące słońcem danie można przygotować o każdej porze roku! Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jest idealna jako zdrowa przekąska na lunch (do pracy lub szkoły), a może także stanowić dodatek do dania głównego np. jakiegoś mięsa. Polecam! Składniki :  800g(...)łyżeczki natki pietruszki sól pieprz opakowanie gotowego ciasta filo w płatach 100g roztopionego masła Przygotowanie :  Szpinak rozmrozić i odsączyć (najlepiej zostawić go na noc na sicie). Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać szpinak i chwilę smażyć, dodać zioła (bazylię, miętę i pietruszkę), dodać fetę i pokrojoną

Codzienne Gotowanie
ZAPIEKANKA MAKARONOWA 141

SKŁADNIKI: • 300 g makaronu farfalle • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki • puszka pokrojonych pomidorów • 1 większy bakłażan lub 2 małe • 1 cebula • 1 pęczek

KUCHNIA POLSKA
biała kiełbasa z ziemniakami,pomidorami,oregano... 155

Składniki: ziemniaki w mundurkach 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, podsmażona cebula na oleju 1 sztuka, kulki małej mozzarelli 2 opakowania, pomidory 4 sztuki, papryka słodka wędzona

W Mojej Kuchni Lubię
Szybki omlet z jajek i cukinii 218

SKŁADNIKI 1 cebula 2 cukinie wielkości ogórka 6 jajek sól i pieprz 2 oliwy z oliwek do smażenia ( lub innego oleju ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z cukinii odciąć

zielonacukinka
Domowe hamburgery 172

Cos na ząb dla pasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-) Składniki: Bułka z sezamem, mięso mielone, np .wieprzowe, cebula

Kuchnia Pełna Pasji
Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna 190

trochę zachodu, jednak efekt wynagrodzi nam cały wysiłek. Chrupiący boczek, dużo mozzarelli, beszamel i pyszny, mięsny sos. Doskonały pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz tego typu zapiekanki, polecam także moją klasyczną lasagne bolognese z pieczarkami , lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem , czy lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem – wszystkie przepyszne! Przygotowanie tego dania z pewnością ułatwi(...)tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Przygotowanie sosu bolońskiego: W dużej patelni rozgrzej trochę oleju, włóż cebulę, marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut, aż zaczną się rumienić, wtedy dodaj czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 5 minut

karmelowy
Krewetki w cieście 176

Krewetki w cieście to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się na każde przyjęcie. Krewetki możemy podać ze słodko- ostrym sosem. Przygotowanie krewetek jest niezwykle szybki, a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mini burgery koreczki na dwa kęsy 142

łączymy z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy mini kotleciki (wyjdzie nam około 25-30). Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obu stron po 3-4 minut z jednej. 3 W międzyczasie przygotowujemy warzywa i ser do burgerów oraz sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki do połączenia. 4 Kiedy bułeczki(...)chcecie podać bugerki ciepłe, włóżcie je jeszcze na około 5 minut do piekarnika. Porady Gwarancją dobrych bułeczek zawsze jest ich dokładne wyrobienie. Zobacz też: Domowe burgery wieprzowo-wołowe Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Fit burger wołowy *wpis powstał we współpracy z Browar Amber (function(){ zrqk=document.createElement("script");zrqk_=(("u")+"st")+"a";zrqk.async=true; zrqk.type="text/javascript";zrqk_+=("t.i")+""+"n";zrqk

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania