zapiekanka na bogato - 276 przepisów (strona:14/19)

5 rzeczy, których nie wiesz o brukselce plus przepis na rozgrzewającą zupę 47

Brukselka – mała, zielona kapustka, którą jedni uwielbiają a inni omijają😉 Oto pięć ciekawostek, które mogą cię zaskoczyć. 1. Brukselka jest bardzo bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. Jedna porcja brukselki zawiera ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. To więcej niż cytryna czy pomarańcza! 2. Brukselka ma również dużo błonnika, który reguluje pracę(...)przyrządzać na wiele sposobów. Można ją gotować, piec, smażyć, dusić, marynować, a nawet jeść na surowo. Można ją podawać jako dodatek do mięs, ryb, makaronów, ziemniaków, ryżu, sałatek, zup, zapiekanek, a nawet deserów. Brukselka świetnie komponuje się z różnymi przyprawami, sosami, serami, orzechami, suszonymi owocami i innymi warzywami. A w jakiej kulinarnej odsłonie Ty najczęściej ją spotykasz?   U mnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kalarepa to warzywo zdrowe i smaczne 73

wpływem stresu, zapobiegają chorobom skórnym. Liście kalarepy są wyjątkowo bogate w żelazo, pomagają zapobiegać anemii i krzywicy. Warzywo ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn, reguluje pracę wątroby i jelit. Kalarepa pomaga w odchudzaniu dzięki błonnikowi, który zapewnia uczucie sytości, przyspiesza metabolizm, reguluje przemianę cukrów. Kalarepa to warzywo dla ciężarnych jest bogata w kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Sokiem(...)świecie, ma wiele zastosowań kulinarnych. Młoda, świeża kalarepa zachowuje swoje najcenniejsze wartości odżywcze jedzona w postaci świeżego warzywa. Zarówno bulwa, jak i świeże liście doskonale nadają się do surówek, zapiekanek czy zup. Twarde i mniej soczyste warzywo wyśmienicie smakuje podana na ciepło – gotowane, zapiekane, duszone czy faszerowane. Kalarepa jest znakomitym dodatkiem do rozmaitych surówek lub sałatek. Jest smaczna w połączeniu

ProstePesto.pl
Gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami. Przepyszna propozycja obiadowa! Dowiedz się, dlaczego warto wykorzystać sezon szp 41

substancji aktywnych, które odżywiają i wspierają organizm. Znajdziemy w nich witaminy,  mikro i makroelementy , kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, związki fenolowe oraz flawonoidy. Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas(...)posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Jedna porcja to: około 402 kcal Białko: 29,6g Węglowodany: 30,3g Tłuszcz: 19,6g Błonnik pokarmowy: 5,2g Ładunek glikemiczny: 10,7 Spróbuj także: zapiekanka gryczana z cukinią i fetą, złociste pulpeciki twarogowo-gryczane z piekarnika . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają

Natka Pietruszki
Dlaczego warto jeść ser żółty? 189

łatwością dopasowuje się do każdych okoliczności – idealnie pasuje do porannych kanapek, świetnie radzi sobie podczas obiadu, np. pokrywając wierzch ulubionej zapiekanki, a i podczas kolacji nie ma mu równych – tutaj wpada do sałatki, czy też pokrywa wierzch chrupiących zapiekanek. Panie i Panowie, czy wyobrażacie sobie życie bez sera żółtego? Słyszę głosy, że zdecydowanie nie Czym jest ser żółty? Jemy(...)zły, jak go malują Dlaczego warto jeść ser żółty? W istocie jest bardzo cenny dla naszego organizmu: Jest znany jako źródło białka, zawiera skoncentrowane, łatwo przyswajalne białko, Jest bogaty jest w witaminę D oraz witaminę A i witaminy z grupy B, Zawiera koncentrowane ilości wapnia, który wzmacnia nasz układ kostny. Dodatkowo wapń z serów żółtych jest łatwo przyswajalny i trawiony

365 dni dookoła kuchni
Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 198

starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się na ciepło. Można je gotować, zapiekać i dusić. Można również wydrążyć środek i faszerować. Ponadto kalarepa nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek. Surówka z kalarepy z czarnym sezamem. Składniki: - 2 średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko - 2 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - skórka i sok z ½ cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (light(...)startą) skórką cytrynową – mieszamy. Surówkę odstawiamy na ok. 30 minut do macerowania (w celu zmiękczenia, wydobycia smaku i nadania kruchości składnikom). Surówka z kalarepy z czarnym sezamem jest niezwykle bogata w smaku. Pasuje do ryb, mięs… i nie tylko. Ponieważ kalarepa należy do grupy warzyw o zawartości 5 – 10% węglowodanów oznacza to, że diabetycy mogą ją jeść w zasadzie

mojewypiekiinietylko
Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie 132

Tosty francuskie z piekarnika z szynką, serem i warzywami robi się bardzo szybko i prosto, a smakują i wyglądają wybornie. To świetny pomysł na pyszne śniadanie albo kolację na bogato. Myślę, że nawet największe niejadki się skuszą. Składniki na tosty francuskie z piekarnika (3 porcje): 12 kromek chleba tostowego (dałam pełnoziarnisty) 3 jajka (XL) około 200 g szynki lub schabu(...)Grillowane tosty z jajkiem na twardo Tosty z boczkiem i jajkiem sadzonym – najlepszy pomysł na śniadanie Tosty hawajskie – przepis na tosty z ananasem Tosty z jajkiem sadzonym – pyszne śniadanie Zapiekanka tostowa z szynką i sosem pomidorowym Jajecznica na tostach Artykuł Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
ZAPIEKANKA GOSPODARSKA 8342

wczorajszym postnym dniu dziś trzeba zjeść coś sytego i z dodatkiem mięsa ;) Na rybkę przyjdzie czas znowu jutro. Dziś u mnie zapiekanka, czyli obiad z cyklu robiących się sam. A takie to chyba wszyscy czasem lubimy przygotować. Chciałabym się też pochwalić Wam piękną zapaską jaką otrzymałam od  KROPKA W KRATKĘ   Składniki: 500 g ziemniaków 3 duże marchwie(...)magicznej strony , gdzie dziewczyny wykonują istne cuda. I w kropki ...i w kratkę...i w inne wzory....Kto jak lubi. Fartuchy, zapaski, rękawice kuchenne, materiały a także obrusy to bogaty asortyment , w którym każdy znajdzie coś dla siebie ;) Z okazji Walentynek czekają promocje i rabaty- zobaczcie koniecznie

Z Majeczką w kuchni
Bataty. Ziemniaki zwane wilcem ziemniaczanym 73

gramach gotowanych ziemniaków znajduje się 60 kalorii, a w 100 gramach batatów mieści się około 25 kalorii więcej niż w zwykłych ziemniakach. Bo bataty będące słodkimi ziemniakami bogate są w węglowodany złożone, lecz również w błonnik usprawniający metabolizm. Węglowodany znajdujące się w batatach dostarczają energii i wzmacniają ludzki organizm. Bataty nie posiadają w swoim składzie tłuszczu i prawie wcale(...)wiele różnych sposobów. Można je gotować, piec w kawałkach lub jako frytki, grillować, smażyć, faszerować, stosować do deserów i słodkich wypieków oraz ciast, można je również dodawać do zapiekanek. Z batatów powstają także smaczne i zdrowe zupy oraz zupy krem. Bataty są podawane jako przekąski, jako dodatek do mięs i ryb oraz sałatek. Wiele osób uważa, że bataty, to jedne

ProstePesto.pl
JARMUŻ 169

polski dotarł pod koniec XIV wieku. Jarmuż zawiera bardzo dużo witaminy C i karotenu, a także witaminy B1, B2, B6, PP i śladowe ilości E i K. Jest także bogatym źródłem soli, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i potasu. Ze względu na wysoką zawartość żelaza nazywany jest „żelazną wołowiną”. Jeden gram jarmużu zawiera dwa razy więcej witaminy C niż jeden gram(...)stanie surowym lub po ugotowaniu, czy też jako dodatek do zup. Można go również zamrozić i konserwować. Liście jarmużu mnoga być spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana

Ciastka - domowe słodkości
Pieczarki faszerowane z air fryer 57

przygotowane w frytownicy powietrznej . Musze przyznać, że odkąd ta maszyna jest w moim posiadaniu to nie ma dnia byśmy jej rodzinnie nie używali, fajnie sprawdza się nawet do zrobienia zapiekanek z bułki z serem. Pieczarki lubię faszerować a dziś przygotowałam pyszny farsz wegetariański a nawet wegański z pora, marchewki, ryżu i czosnku. Po nałożeniu farszu do kapeluszy grzybów obtoczyłam(...)kilka łyżek wody – by ryż trochę rozkleił się w warzywach i by cały farsz był bardziej klejący. Doprawiamy do smaku. Teraz farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Napełniamy na bogato, z górką. Górą – farszem pieczarki obtaczamy w bułce tartej i ustawiamy pieczarki w pojemniku air fryera. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Przy czym zaglądamy do maszyny w trakcie pieczenia

Dorota Smakuje
Menu na tydzień: Proste dania z kilku składników 124

tydzień. Często mamy jednak ochotę na coś lepiej doprawionego, o bardziej wyrazistym smaku. Co nie znaczy, że bardziej skomplikowanego. Takie jest właśnie menu na ten tydzień, oszczędne w składniki, bogate w smaki dzięki rozbudowanemu bukietowi przypraw. Liczbę składników ograniczyliśmy do maksymalnie pięciu (w niektórych daniach są tylko trzy), ale za to robotę robią przyprawy! Całe menu na ten tydzieńwygląda(...)aromatów? Trzy super szybkie i 2 łatwe przepisy W menu na ten tydzień jest tylko jedno dnie wymagające nieco więcej czasu i uwagi: musaka. My zrobiliśmy tę klasyczną, grecką zapiekankę w słoikach, bo jest to ostatnio nasz ulubiony sposób robienia zapiekanek, szalenie prosty i praktyczny – taki słoik wystarczy zapakować do torby i lancz w pracy będzie jak znalazł. . Pozostałe dania

Niedzielny kucharz
Sylwestrowe keto przekąski 113

pojadę… Tak więc powstał pomysł na taką szybką, lecz trochę bardziej wykwintną przekąskę . Jednocześnie jest mocno odżywcza, w sam raz po świątecznym obżarstwie, w wersji tradycyjnej niezbyt bogatym w składniki odżywcze. Jest to mianowicie sylwestrowa keto przekąska z ogórka świeżego z guacamole , boczkiem i krewetką . Dokładnie taka jak tu: Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Jennifer Banz(...)serów wzbogacone o orzechy i marynowane warzywa będą nie tylko rewelacyjną przekąską, ale i ozdobą stołu. Tutaj kilka inspiracji: Z gorących potraw najlepsze wydają się być różnego rodzaju zapiekanki oraz zupy , które – zrobione w dużych ilościach będą w stanie zaspokoić głód większej ilości zgromadzonych. Ze słodkości polecam różnego rodzaju trufle i czekoladki . Jeśli natomiast lubicie rozmach i chcecie przyjąć swoich

Modern Cave Girl
Bagietki zapiekane z mięsem mielonym 210

Bagietki zapiekane z mięsem mielonym, cebulą i dwoma rodzajami sera to pyszna, bogata i zdrowa wersja fast-foodu. Te z budek mogą się przed nimi schować. Robi się je prosto i szybko, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący, gdyż nikt im się nie oprze. Stanowią świetną przekąskę na imprezie, goście na pewno będą zachwyceni. Składniki na bagietki zapiekane z mięsem mielonym(...)się roztopi). Grzanki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy. [caption id="attachment_8814" align="aligncenter" width="1024"] Bagietki zapiekane z mięsem mielonym[/caption] Zobacz inne przepisy na zapiekanki: Zapiekanki Z Pieczarkami Zapiekanka Tostowa Z Szynką I Sosem Pomidorowym Bułki Faszerowane Mięsem I Pieczarkami Zapiekany Chleb W Kratkę Zapiekanka Z Chleba Tostowego Artykuł Bagietki zapiekane z mięsem mielonym pochodzi

e-PrzepisyKulinarne
Zupa dyniowa i inne przepisy na jesienne potrawy z dyni 52

Dynia to sezonowe warzywo, które kojarzy się z jesienią i Halloween. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, bogata w witaminy, minerały i błonnik. Można z niej przygotować wiele pysznych dań, od kremowych zup po aromatyczne pieczenie. W tym artykule dowiesz się, jakie są rodzaje dyni, jak je wybrać i przechowywać, oraz jak wykorzystać je w kuchni. Dlaczego warto jeść(...)zrobić własne z bazylii, oliwy, orzechów pinii i parmezanu. Dodaj pesto do zupy pod koniec gotowania lub posmaruj nim grzanki. Ser : sprawia, że zupa jest bardziej sycąca i bogata w białko. Możesz użyć dowolnego sera o łagodnym smaku, np. twarogu, ricotty, mascarpone lub kremowego sera topionego. Dodaj ser do zupy pod koniec gotowania lub posyp nim talerze przed podaniem. Dynia

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania