kaszy to kasza jaglana, kasza gryczana, kasza bulgur, kasza jęczmienna i kasza kukurydziana. Każdy rodzaj kaszy ma swoje unikalne właściwości odżywcze, ale wszystkie są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Korzyści zdrowotne kaszy Kasza jest bogata w błonnik, co przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Spożywanie kaszy może pomóc w zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu zdrowej wagi. Ponadto, kasza(...)kaszy może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu energii i poprawić wydolność fizyczną. Ponadto, kasza zawiera również białko roślinne, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Kasza jest również bogata w witaminy i minerały, takie jak żelazo, magnez, cynk, witamina B i witamina E. Te składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia. Spożywanie kaszy może pomóc
Żyję by jeśćTarty, quiche i inne zapiekanki znajdują wielu swoich zwolenników. Nie inaczej jest w naszym domu. Zobaczcie jak w moim wykonaniu wygląda cebulowa, lekko tymiankowa tarta z czerwoną cebulą na pełnoziarnistym spodzie. Zapiekanki są super. Naszą ulubioną jest lazania z cukinii , ale to totalnie poza konkurencją. Lubimy też różnego rodzaju inne zapiekanki, bo szybko się robią i wyśmienicie smakują(...)masła dałam oliwę, do ciasta dodałam suszony tymianek, a do masy jajeczno-śmietanowej świeży, siekany. Farsz wzbogaciłam o ser pleśniowy i suszoną śliwkę, dzięki czemu moja tarta ma bardzo bogaty smak. Składniki na 6 porcji : Ciasto: 180g mąki pełnoziarnistej pszennej 100 ml oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ok. 4-5 łyżek bardzo zimnej wody Farsz
Dietologktóre możemy kupić teraz na targu lub które zrywamy prosto z domowego ogrodu Pomidory zjadane w sierpniu mają w sobie mnóstwo zdrowotnych właściwości : są bogatym źródłem potasu, zawierają witaminę A, C i B1, są bogate w błonnik, dzięki któremu wspomagają trawienie, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed słońcem, są niskokaloryczne – w 100 g pomidorów znajduje się(...)póki trwa na nie sezon. Pomysłów na pomidory jest mnóstwo. Ja najbardziej lubię je jedzone bez żadnych dodatków, ale doskonale pasują również do lekkich, letnich sałatek, zup, czy też zapiekanek. Przepisów z pomidorami na tym blogu pojawiło się mnóstwo. Dziś wybrałam dla Was te, które wyszukiwaliście najczęściej, które również dla mnie są na samym szczycie listy Pomidorowego Top Mam nadzieję
365 dni dookoła kuchniselera. Pasta selerowa. Mało kto przedkłada liście selera nad korzeń. Często liście zostają wyrzucone po odcięciu korzenia, bo co można robić z tymi liśćmi? A liście selera są bogate w witaminy i sole mineralne. Mają też działanie przeciwzapalne, są moczopędne i redukują poziom złego cholesterolu, oraz obniżają ciśnienie krwi. Seler wspomaga też trawienie, polecany jest w kuracjach odchudzających. Można liście(...)proponuję przygotować pastę selerową ze świeżych liści selera. To świetna przyprawa bez dodatków, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku. Pastę z selera zamknęłam w słoiczku. Może służyć jako dodatek do zup, sosów, zapiekanek, do kanapek. Pasta wymieszana z tartym parmezanem i mielonymi orzechami, czy migdałami będzie doskonałym Pesto do makaronu. Najlepszym momentem na ich zbiór jest lato i wczesna jesień. Dlatego warto zadbać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięArrighi to nie tylko gwarancja wyjątkowego smaku, ale również najwyższej jakości każdego rodzaju makaronu. Wieloletnie doświadczenie, bogata oferta i przystępne ceny to największe atuty oferty tego producenta. Makarony do wszystkich rodzajów dań Jak prawidłowo gotować makaron? Firma Arrighi, dzięki oferowaniu wyrobów najwyższej jakości, w krótkim czasie dołączyła do grona liderów w branży makaronów. Warto więc spróbować(...)rodzajów dań Produkty składające się na ofertę makaronów marki Arrighi.pl umożliwiają przygotowanie praktycznie każdego dania, niezależnie od tego czy będzie to typowa zupa, sałatka, sosy czy zapiekanki. Do każdego z nich można bowiem znaleźć najlepszy makaron, który podkreśli smak potrawy i zarazem wzbogaci jej wygląd. Przykładowo, określany w Polsce mianem kokardek makaron Farfalle
Słodkie okruszkisuperbohatera za każdym razem, gdy zje puszkę szpinaku, który jest bogaty w żelazo. Okazało się jednak, że zawartość pierwiastka w szpinaku została zawyżona, przez błędnie postawiony przecinek w ułamku dziesiętnym. Badania wykazały, że nać pietruszki, buraki, orzechy, rośliny strączkowe, pestki dyni i słonecznika i wiele innych warzyw, są równie bogatym źródłem żelaza co szpinak. W Polsce szpinak znany jest(...)cukrzycy). Wchodzące w skład szpinaku witaminy z grupy B, cynk i selen mają korzystny wpływ na pracę tarczycy. Szpinak wzbogaca smak potraw. To doskonały dodatek do drugiego dania, do zapiekanek, makaronów, naleśników, pierogów, sałatek, rolad, potraw ryżowych, koktajli, a także produkt do smacznej zupy szpinakowej z ziemniakami i jajkiem. Smakuje z owocami i różnymi rodzajami sera. Szpinak to warzywo bardzo
ProstePesto.plkanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków(...)tiramisu, trufle marchewkowe, piernik buraczany i wiele innych pyszności :-) Podsumowując - na pewno warto kupić, świetne przepisy, świetne wydanie, kolorowe, zachęcające do testowania przepisów zdjęcia, potrawy z produktów ogólnodostępnych, zdrowe, bogate w wartości odżywcze. Książka jest świetną propozycją na prezent, bo każdy będzie z takiego prezentu zadowolony, myślę, że wykorzysta wiele przepisów. Ja na pewno :-). Polecam :-) Wydawnictwo: Publicat Okładka: twarda Stron
kruche babeczkiChciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako
Kuchnia Pełna Pasjimogę się oprzeć żeby nie zabrać jej ze sobą do domu. Jest to jednak pozytywny nałóg, bo jak wiele innych warzyw o intensywnym kolorze, także botwina jest bogata w cenne antyoksydanty. Poza tym znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz żelazo. Przez długi czas moją pierwszą myślą na widok cudownie purpurowych pęczków botwiny na straganach był chłodnik z botwiny(...)innym wydaniu. Ja każdego sezonu eksperymentuję z nowymi przepisami z wykorzystaniem botwiny i tak na blogu znajdziecie już przepisy na: Brązowy ryż z botwinką i serem pleśniowym Zapiekanka z botwiną i serem kozim Tym razem wykorzystałam botwinę jaką bazę do przygotowania pesto. Połączyłam je z pełnoziarnistym makaronem, parmezanem i pestkami granatu. Jednak równie dobrze tak przygotowane pesto może posłużyć jako
Healthycreations.plpowstaje kasza manna , zajmuje pierwsze miejsce wśród światowych upraw zbóż. To zboże w porównaniu z innymi ma wysoką wartość odżywczą i zawiera najwięcej białka, glutenu. Pszenica jest też bogata w witaminy np. z grupy B oraz składniki mineralne, w tym: wapń, potas, żelazo i siarka. Pszenica współczesna wywodzi się ze starych odmian takich jak: orkisz, płaskurka i samopsza(...)włączenia kaszy manny do diety jest alergia na pszenicę, nietolerancja glutenu i celiakia, ponieważ pszenica zawiera białko – gluten. Jak gotować kaszkę manną bio? Kasza manna bio jest bogata w gluten i ma doskonałe własności zagęszczające. Kasza manna ma łagodny, delikatny smak, łatwo wchłania wodę i szybko się gotuje. To zalety w kuchni dzięki którym kasza manna ma wiele
ProstePesto.plmogę się oprzeć żeby nie zabrać jej ze sobą do domu. Jest to jednak pozytywny nałóg, bo jak wiele innych warzyw o intensywnym kolorze, także botwina jest bogata w cenne antyoksydanty. Poza tym znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz żelazo. Przez długi czas moją pierwszą myślą na widok cudownie purpurowych pęczków botwiny na straganach był chłodnik z botwiny(...)innym wydaniu. Ja każdego sezonu eksperymentuję z nowymi przepisami z wykorzystaniem botwiny i tak na blogu znajdziecie już przepisy na: Brązowy ryż z botwinką i serem pleśniowym Zapiekanka z botwiną i serem kozim Tym razem wykorzystałam botwinę jaką bazę do przygotowania pesto. Połączyłam je z pełnoziarnistym makaronem, parmezanem i pestkami granatu. Jednak równie dobrze tak przygotowane pesto może posłużyć jako
Healthycreations.plbyły cenione za swój aromat i wartości odżywcze, dlatego dodawano je do zup, pierogów i kapusty. Warzywa były podstawą diety chłopskiej, dlatego wykorzystywano je do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek. Kasze były tanie i sycące, dlatego stanowiły dodatek do wielu dań. W późniejszych wiekach polskie potrawy wigilijne ulegały zmianom i wpływom innych kultur. Na przykład wprowadzono do nich mak, który(...)początku wieczerzy. Z Francji natomiast przyjęto modę na pieczenie ciast francuskich z nadzieniami z owoców i maku. W XIX wieku polskie potrawy wigilijne stały się bardziej zróżnicowane i bogate. Na stołach pojawiły się nowe gatunki ryb, takie jak łosoś, dorsz czy pstrąg. Zaczęto także używać masła roślinnego i oleju do smażenia i pieczenia. Dodano także nowe przyprawy i dodatki, takie
ProstePesto.pljeszcze żyje :) W każdym razie historia dość ciekawa. Mianowicie w 1928 roku Japonia podpisała traktat z Rosją, że będzie mogła łowić ryby wzdłuż jej wybrzeża. Odkryli bardzo bogaty fragment i aby nikt inny tam nie łowił postanowili ukryć go przed światem. Na wszystkich mapach w tym miejscu Morza Bałtyckiego istnieje Finlandia. Nikt normalny przecież nie popłynie tam gdzie jest ląd(...)szybko przez Japończyków, dlatego jest taki podobny. W każdym razie spisek jest tak dobrze dopracowany, że mają tam bardzo ciekawe przepisy. Jednym z nich jest Lanttulaatikko czyli zapiekanka z brukwi. Choć większości z Was brukiew pewnie kojarzy się z nazwiskiem wokalisty Zakopower, mnie kojarzy się z książkami o ciężkich czasach. Przede wszystkim literaturą obozową. Dlatego trafiła idealnie. Choć
Kryzysowa Książka Kucharskawakacji coraz bardziej wietrzeje z pamięci, a do świąt będzie tak daleko, że strach o tym w ogóle myśleć. Czas powoli przestawiać dietę na potrawy bardziej pożywne i sycące, bogate w składniki odżywcze. Mija czas sałatek i lekkich zup, nadchodzi czas dań rozgrzewających i zawisistych zup. My już tak robimy, gotujemy potrawy treściwe, coraz więcej korzystamy z piekarnika. W sobotę(...)pierwszym miejscu. Przed Ewą Wachowicz:) To miłe, ale też musimy przyznać, że przepis naprawdę działa i kurczak jest pyszny. Do kurczaka podaliśmy dwie super rzeczy: ziemniaczany kugel , czyli pyszną zapiekankę z tartych ziemniaków i pieczone, podlane miodem brukselki . Wkrótce wrzucimy na bloga przepisy na obydwa dania, bo naprawdę są warte spróbowania. Eksperymentalna pomidorowa Na przystawkę do sobotniego obiadu była zupa
Niedzielny kucharz