złSKŁADNIKI:2 bakłażany100 g startej mozzarelli30 g tartego parmezanuSKŁADNIKI na farsz:500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)1 puszka pomidorów bez skórki3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 cebula czerwonawłoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora)1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej w proszku1/2 łyżeczki cynamonunatka pietruszki1 ząbek czosnkuszczypta peperoncino lub chillisól, pieprzPRZYGOTOWANIE farszu do bakłażana:Włoszczyznę(...)niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.*W między czasie zabieramy się za przygotowanie bakłażana. Myjemy
kulinarnyJaużyłam wieprzowo-wołowego)1 kg ziemniaków1 bakłażan1 cukinia2 papryki czerwone2 cebule4 pomidory3 ząbki czosnkuPasta pomidorowa4 liście lauroweSłodka i ostra papryka w proszku do smakuSól, pieprz do smaku2 łyżki suszonego oreganoOliwa z oliwek do smażeniaJogurtSok z cytryny Pokrojoną w duże plastry cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, słodką i ostrą paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie(...)dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą
Smakowity Blog Kulinarnypuszki czarnej fasoli, 1 puszki czerwonej fasoli, 1 puszki białej fasoli, 1 puszki kukurydzy, 2 puszek pomidorów, 2 średnich cebul, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, pęczka świeżej natki kolendry, 20 gram żółtego sera, soli(...)uzyskać łagodniejszą wersję dania należy posiekać papryczkę chili bez pestek. Kiedy cebula zrobiła się lekko szklista dodałem na patelnię mieloną wołowinę oraz roztarte w moździerzu 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry i 1 łyżeczkę nasion kminu rzymskiego. Doprawiłem mięso niewielką ilością soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem i całość smażyłem przez około 4 minuty. Pod koniec smażenia dodałem do mięsa
Wyprawy kulinarnekurkumy ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki soli 1 liść laurowe ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 marchewka 1 czerwona papryka 150 ml wrzącego bulionu warzywnego (użyłam bulionu z kostki) garść rodzynek garść suszonej żurawiny lub wiśni 3 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji Kuskus(...)smażymy cebulę przez 2–3 minuty, aż się przyrumieni. Dodajemy czosnek, papryczkę oraz imbir i smażymy jeszcze około minuty. Dodajemy wszystkie przyprawy, chwilę podsmażamy aby uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, marchewkę, paprykę i liścia laurowego. Smażymy, cały czas mieszając przez około 2 minuty. Kurczaka przekładamy do garnka. Następnie wlewamy bulion. Wrzucamy rodzynki i wiśnie. Przykrywamy garnek i dusimy
Mania Gotowaniawraz z zalewą)1 puszka fasoli czerwonej (wraz z zalewą)1 puszka fasoli białej (wraz z zalewą)1 puszka pomidorów w kawałkach (wraz z zalewą)1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać więcej)1 łyżeczka papryki słodkiej mielonejświeża lub suszona bazylia do smaku1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka brązowego cukru (może być biały)kawałek papryczki chili(...)wrzuć na patelnię. Mięso będzie pozbijane w większe kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą łopatką (jak do spaghetti). Do garnka przełóż cebulę z czosnkiem, kukurydzę, pomidory, fasolę białą i czerwoną (zawartość wszystkich puszek wlej wraz z zalewami - nie wylewaj ich do zlewu!). Podgrzewaj wszystko razem przez 10 minut.Dodaj mięso do garnka z fasolą, kukurydzą
Słodko-Słony Świat Ilonyjako przystawkę. Składniki:ulubiona sałata - u mnie moja kochana roszponka (może być też np. rukola)kilka suszonych tureckich daktyli (pozbywamy się pestek)kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto garść orzechów włoskich1 duży pomidor albo kilka koktajlowych1 ser z niebieską albo zielona pleśniąsos balsamiczny albo zwyczajny winegret olej do smażeniaZ daktyli usuwamy
Bon Appetit Małgorzatycały placek. Cebule obieramy, kroimy w piórka i rozkładamy tylko na środku pizzy. Pomidora kroimy w plastry, wyjmujemy pestki z pomidorów i rozkładamy na cebule. Paprykę kroimy i też rozkładamy na cieście. Obsypujemy warzywne składniki solą i suszonym oregano. Rozkładamy plasterki salami na zakładkę, po czym posypujemy całość tartym serem. 3. Po obu bokach ciasta nacinamy paski. Zakładamy paski
zjem to blog kulinarnypodpłomyków wystarczy 2/3 szkl. mąki + trochę do podsypania, 1/3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka oleju lub oliwy, szczypta soli, szczypta suszonych drożdży, oraz farsz wg uznania. Dzisiaj wykorzystałam do obłożenia 1 pieczarkę, 1 małą czerwoną cebulę, 1/2 pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępikantnej marynacie, marynata składała się z 3 łyżek mida’s Tandoori Curry Paste, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki tymianku suszonego, odrobiny soli i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, no i do tego sałata z rukolą, pomidory i ogórki. Pasta niestety mi się kończy muszę zajrzeć do Kuchni Świata jak będę w Złotych Tarasach w warszawie. Kurczaka nacieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukruDo obłożenia pizzy:- kulka mozzarelli- 150 g szynki- puszka ananasa- 150 g sera żółtegoSos pomidorowy*:- 2 ząbki czosnku- 1 puszka pomidorów (dobrze odsączonych, masa wyjściowa 400 gram)- 2 łyżki oliwy z oliwek- 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżeczka suszonej bazylii* sos pomidorowy idealnie nadaje się również do spaghettiZ podanych wyżej składników wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy
W mojej holenderskiej kuchniBób myjemy, zalewamy zimną wodą. Wodę solimy, gotujemy do miękkości. Przelewamy zimną wodą, następnie suszymy i obieramy z łupin. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy i studzimy. 3. Pozostałe warzywa myjemy. Ogórki obieramy, kroimy w kosteczkę. 4. Pomidory, paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. 5. Ser feta kroimy. 5. Wszystkie składniki mieszamy, przygotowujemy sos paprykowo
Kuchnia Pełna Pasjiząbki czosnku posiekanego na drobno garść świeżych listków cząbru ( lub innych, które akurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli szczypta słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia (nie jest to konieczne) na wierzch: kulka sera mozarella startej(...)mnie taki dobór ze względu na ich "obecność" w lodówce. Pizzerki można komponować wedle upodobań smakowych, zachęcamy do tworzenia nowych kompilacji smakowych (; Przygotowanie: Mąki oraz ulubione przyprawy suszone wsypujemy do miski. Do ciepłej wody dodajemy drożdże, sól oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do mąki, początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia się mąki
Symfonia Smakówpiersi z kurczaka, pokrojone w kostkę* 1 cebula, drobno posiekana 1 puszka pomidorów w zalewie 125 g serka mascarpone 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka octu balsamico 2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli, pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurczaka, czosnek, tymianek, pieprz i oregano. Smażymy 5-6 minut. Pod koniec doprawiamy solą. 2. Pomidory wlewamy wraz z zalewą na patelnię, rozgniatamy trochę widelcem, dodajemy kilka posiekanych listków bazylii (kilka zostawiamy na później), cukier i ocet. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy mascarpone, dokładnie
My Culinary Artużyć mięsa wołowego)2 małe papryczki chili2 słodkie czerwone papryki2 puszki czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę)100-200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy z oliweksos Tabasco (ewentualnie)Przygotowanie:Oliwę(...)głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić kolejne 20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Gdy papryka już
Food Square