wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu2 duże cebule1 łyżka słodkiej papryki w proszku2 świeże żółte lub zielone papryki1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów)1–2 ząbki czosnku3 marchewki2 pietruszki600 g ziemniaków1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka1 łyżeczka kminkusólświeżo zmielony czarny pieprznatka pietruszkidodatkowo można wsypać trochę (2 -3 łyżki ) drobnego makaronuprzygotowanieW rondlu z grubym dnem wytopić(...)drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego drobno pomidora , wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się
Stare Garyskładniki* 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej* 3 średnie papryki* 1 malutka ostra papryczka* 1 marchewka* 1/2 niedużej młodej cukinii* 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy* 1 kostka bulionowa* sól* pieprz cayenne* bazylia suszona * czosnek granulowany* cebulka granulowana* 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć(...)bulionową, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na delikatnym ogniu ok. 20 minW tym czasie oczyścić paprykę z nasion i pokroić w paseczki, a ostrą papryczkę w drobne paseczki, pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona i zmiksować.Do mięsa dodać pokrojoną paprykę, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego i 1 łyżeczkę cebuli granulowanej.Uzupełnić wodę dolewając ok.1/2 szklanki, doprowadzić do wrzenia
Mix smakuszafranu 250 ml wrzątku 1 łyżka oleju 4 ząbki czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 dymek, posiekanych w plastreki wraz ze szczypiorem ½ łyżeczki suszonego estragonu 125 ml białego wytrawnego wina 200 g (1/2 puszki) krojonych pomidorów 400 g mrożonych mieszanych owoców morza sól, pieprz i cukier do smaku świeże zioła do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: Zalej szafran wrzątkiem. W szerokiej
karmelowySkładniki na dwie duże porcje. Składniki:250 g makaronu typu spaghetti250 g mięsa mielonego wołowego1 szt. cebuli6 szt. pieczarek1 puszka pomidorów krojonych2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki startego żółtego sera1 łyżeczka oregano (suszone)1 łyżeczka bazylii (otarta)Sól, pieprz do smakuOlej do smażeniaPrzepis:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie(...)kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki.3. Po ich zarumienieniu, dodajemy mięso. Całość smażymy ok. 15 minut. 4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 minut.5. Do sosu dodajemy ulubione przyprawy i doprawiamy go do smaku. 6. Po odcedzeniu makaronu nakładamy
Emcia Pichcioliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, do którego(...)ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej
Kolorowy Przepisownikporcje 200g czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz(...)czosnkiem na oleju z pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną i odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki, potraktowane widelcem na papkę ** takie to czary znalazłam
W kuchni Karmel-itkiporcje): - pół opakowania makaronu do lasagne - 200g puree z dyni (jak zrobić puree z dyni - tutaj ) - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 opakowanie mrożonego szpinaku - 1 cebula - 3-4 ząbki czosnku - 100g fety - parmezan opcjonalnie - suszona bazylia, oregano - sól, pieprz Cebulę drobno posiekać i razem z czosnkiem podsmażyć na złoto. Dodać szpinak i przyprawić solą i pieprzem(...)Dokładnie przesmażyć. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, tak aby był elastyczny. Do naczynia żaroodpornego wlać pomidory z puszki, posypać oregano, bazylią, solą i pieprzem. Wymieszać. Ugotowane płaty makaronu smarować warstwą puree z dyni, na to po 1-2 łyżki szpinaku. Następnie pokruszyć fetę i zrolować. Ruloniki przeciąć na pół i układać na sos pomidorowy. Wierzch posypać parmezanem/cheddarem/żółtym serem
CookYourselfpokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka cukru sól do smaku Wykonanie:Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie
Czerwona PorzeczkaKiedy warzyw pod dostatkiem warto przygotować ratatouile ( ratatuj) Coś jak leczo,ale bez mięska i pełne aromatycznych przypraw.Składniki:2 cukinie1 bakłażan1 puszka pomidorów krojonych1 czerwona cebula1 paprykasól, pieprz ziołowa Kamis2 liście laurowe Kamistymianek suszony Kamisniewielka ilość oleju do podsmażeniaWykonanie:Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej.Bakłażana kroimy wkostkę,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy ok 5 minut(...)Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinię.Obficie posypujemy tymiankiem, wkruszamy liście laurowe, oprószamy solą i pieprzem.Dusimy 10 minut.Dodajemy pomidory z puszki, próbujemy, doprawiamy wg uznania. Dusimy ok 5 minut. Podajemy z pieczywem
Z Majeczką w kuchniZapiekanka z bakłażana to pomysł dla wielbicieli dań bezmięsnych ale też może być świetnym dodatkiem dla mięsożerców. Można to danie przygotować dwa dni wcześniej i tylko
UgotujmyTo.plpamiętam..niestety. Ale są smaczne, grillowane lub w sosach pomidorowych. Różnego rodzaju koktajle z owoców morza, z krewetkami, ostrygami, kalmarami w pomidorach czy sosach własnych z limonką i wszędobylską kolendrą. W górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych lub bez. Są i banany w cieście i ciasteczka(...)samo mango czy pomelo. Można też zjeść sałatkę warzywną, która nie wiadomo kiedy została na świecie nazwana "ruską". Tu zjesz smaczne zupy, świetnie doprawione na bazie pomidorów z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem. Z warzywami, chilli, kukurydzą i wreszcie z kukurydzy. Gdy już trafisz do Meksyku, nigdy nie unikaj zup!!! Nachos podają do wszystkiego, podobnie tortille, z dodatkami ...fasola, guacamole
Pasje Jolkirzeczy lubię. Składniki: 1 niewielka pierś z kurczaka 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 1 marchew 1 duży pomidor 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki, czosnek mielony Sposób przygotowania: Pierś kurczaka: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Między
Truskawkowa Fiestabakłażan 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml wina białego półwytrawnego 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1-2 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz kajeński świeżo zmielony, szczypta cukru, bazylia - najlepiej świeża ( u mnie natka i bazylia suszona ) Przygotowanie: Cukinie i bakłażana oczyścić i pokroić w pół krążki, cebulę drobniej Warzywa przesmażyć na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy(...)zalać białym winem i wlać pomidory z puszki Doprawić octem balsamicznym, solą, pieprzem, bazylią i cukrem, gotować na niewielkim ogniu 8-10 min. Podawać na gorąco, posypać świeżą bazylią lub natką. Przepis pochodzi z pozycji "Przekąski i przystawki"Trochę go zmodyfikowałam dla własnych potrzeb
Proste Potrawykostkę 1,5 szklanki bulionu z warzyw 1 puszka białej fasoli, wypłukanej 2 duże garści szpinaku 6 papryk - przekrajamy na pół 2 pomidory, drobno pokrojone 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz ulubione zioła do posypania opcjonalnie ser do zapieczenia (np. mozzarella, parmezan) 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. 2. Na patelni
Powiedz dietom nieoregano, tymianek)dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia:Szynka parmeńskaRukolaKrewetki Pomidorki koktajloweOliwkiPaprykaMozzarellaBazylia, oregano, tymianekZąbek czosnku,Sól, pieprz, cukierWcześniej przygotowujemy sos: 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy z oliwek,suszone oregano i bazylia, sól, pieprz, cukier. Wszystko razem mieszamy.Krewetki wcześniej smażymy na oliwie z oliwek z czosnkiem z dodatkiem soli i pieprzu
Bon Appetit Małgorzatyjednolitą masę, gotujesz makaron, łączysz i gotowe. W ciągu kilkunastu minut przygotujesz szybki i bardzo smaczny obiad. Ja zdecydowałam się na użycie świeżych pomidorów, w końcu teraz są najsmaczniejsze, ale z powodzeniem można użyć również suszonych, w zalewie z oliwy. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść