cukinię. Skrapiamy ją olejem podobnie jak bakłażana i solimy oraz pieprzymy. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Po wyjęciu cukinii na blasze układamy plastry pomidorów. Skrapiamy je octem balsamicznym, posypujemy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wstawiamy do piekarnika na 7 minut. W tym czasie na papierze do pieczenia rozsypujemy cienką warstwę parmezanu. Wstawiamy do piekarnika na około 3 minuty(...)się rozpuści i zacznie złocić. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180°C. Składamy torciki w podanej lub dowolnej kolejności np.: bakłażan -> pomidor -> cebula -> cukinia -> mozzarella -> bakłażan -> pomidor -> cebula -> cukinia -> mozzarella. Powinniśmy otrzymać ok. 8 sztuk. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10-12 minut. Gdy torciki się
Poezja smakubardzo zauroczyła smakiem ! :-) Składniki: - 200g zielonej soczewicy - 2 średnie cebule - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego lub 3 łyżki oliwy - puszka (400g) pomidorów - 2-3 liście laurowe - 1/2 -3/4 łyżeczki suszonego tymianku - 2 duże ziemniaki - sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, szczypta chili lub ostrej papryki Soczewicę wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na min.30 minut(...)proces skraca czas gotowania). W dużym garnku rozgrzać oliwę lub olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać zmiażdżony czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać pomidory z puszki , wodę i odcedzoną soczewicę, zamieszać. Do garnka dorzucić liście laurowe, tymianek, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.20 minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i gotujemy
Smaczne Zdrowewyrazisty smak! Pycha! Czy trudno zrobić? Wcale nie, do tego krótki czas wykonania podnosi punktacje tego dania. Składniki dla 2 osób: 2 pomidory 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz szczypta suszonego oregano szczypta chili 2 jajka świeża bazylia 1/2 opakowania makaronu świder Czanieckie Makarony ewentualnie bagietka Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy sparzyć pomidory
Blondynka Gotujeziemniaków obieramy je ze skórki. Następnie przekrawamy na pół i wydrążamy środek (robimy miejsce na farsz). Do ziemniaków nakładamy szpinak, następnie dajemy pomidor z puszki, plaster sera pleśniowego, na wierzch kładziemy grzybek i oliwkę. Posypujemy suszonymi ziołami np. bazylią albo oregano, zioła prowansalskie. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około
Bon Appetit MałgorzatyIlość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb.Do naszego suszu użyliśmy:-6 marchewek-korzeń pietruszki-natkę pietruszki-natkę selera-kilka ząbków czosnku-2 pomidory-paprykę-1/2 pora-2 czerwone cebule Pokrojone warzywa suszymy w suszarce. Wysuszone przekładamy do słoików.Możemy dodać odrobinę soli morskiej, która nabierze warzywnego smaku.Smacznego
Maminek kulinarnyKolejna odsłona domowego kurczaka. Przepis dla wszystkich którym znudził się tradycyjnie pieczony kurczak. Składniki: 4-6 udek z kurczaka 2 puszki pomidorów 100 ml. białego wina (półsłodkiego) 3-4 łyżki octu balsamicznego 3 ząbki czosnku suszony tymianek sól, pieprz chili (opcjonalnie) 1 szklanka soczewicy (zielonej lub czerwonej) - opcjonalnie Wykonanie: Do głębokiej patelni wrzucamy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę
IMPRESJA SMAKUwarzyw, do pizzy... Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki:500 g pieczonych pomidorów2 cebule3 ząbki czosnkusólświeżo zmielony pieprz1 łyżeczka suszonego oregano2 - 3 łyżki oliwy z oliwekWykonanie:Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka
Kulinarne przygody Gatityprzygotowywane każdego dnia. Na zimę jednak przetwarzam pomidory, przygotowuję pieczone pomidory, no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). Kolejnym pomysłem na wykorzystanie pomidorów jest gęsty sos pomidorowy na zimę, pełen ziół prowansalskich (mieszanka suszonego rozmarynu, tymianku, bazylii i estragonu), cząbru oraz chili. Dzięki tym dodatkom sos jest bardzo aromatyczny, o charakterystycznym smaku, nie trzeba go już będzie doprawiać(...)podłużnych pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 1 łyżka ziół prowansalskich Kotanyi 2 szczypty cząbru Kotanyi 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy chili w młynku do smaku Przygotowując sos pomidorowy na zimę, podobnie jak w przecierze nie bawiłam się w parzenie pomidorów, obieranie ich i zdejmowaniem skórki , zmiksowałam pokrojone w ćwiartki pomidory Lima wraz ze skórką i pestkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo prosty i jeszcze bardziej smakowity. Koniecznie spróbujcie. Składniki (porcja 3 osoby) : niewielka pierś z kurczaka średnia cebula 1 ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów opakowanie serka mascarpone (użyłam 250g) bazylia najlepiej świeża, ale i suszona spełni swoją rolę mąka do oprószenia kurczaka sól, pieprz, szczypta cukru oliwa z oliwek do smażenia makaron Sposób przygotowania: Wstawić wodę na makaron. Kiedy(...)dobrze zrumienić. Kiedy kurczak będzie rumiany dodać pomidory z puszki. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu 3 minuty. Dodać serek mascarpone. Mieszać aż się rozpuści. Spróbować sos i w razie konieczności doprawić. Do roztopionego sosu dodać dużą garść świeżej bazylii lub 1,5 łyżki suszonej. Dusić na małym ogniu jeszcze 5 minut
W kuchni wieczoremłyżeczka- cukier puder – 1 szczyptaFARSZ:- czerwona papryka – 1 szt- wędlina – 150 g- kukurydza – 150 g- cebula – 2 szt- suszone oregano – 1 szczypta- olej – 2 łyżkiSOS:- pomidory w puszce – 1 op- oliwa – 2 łyżki- czosnek – 1 ząbek- bazylia – 1 łyżeczka- sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Na patelnię
Ostra na SłodkoTost(y?)* z żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiemkeczup, ogórek, pomidor, sałata*z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną(nasza miłość z mamą, żurawina musi być obowiązkowo *.* )(chleb opieczony, a następnie usmażony z serem na patelni )** z płynnym żółtkiemMatko, ale duszno :OCzasami sama jestem na siebie zła, za.. za wszystko, własną głupotę przede wszystkim
More food, love and dreamsmąki 30 ml oleju 3 jajka sól 200 g szpinaku mrożonego ( z firmy Iglotex ) opakowanie sera ricotta 50 g tartego sera parmezan łyżka tymianku suszonego łyżka naci selera pieprz czarny mielony 3 pomidory 50 g masła 100 g pesto Sposób przygotowania : Mąkę przesiać , dodać olej , jajka , szczyptę soli i zagnieść ciasto . Tyle czasu zagniatac , aby uzyskać gładkie
Słodkości i nie tylkochlebkami z patelni. Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską Składniki:500 g filetów z podudzia kurczaka2 cebule1 marchewka200 g zielonej fasolki szparagowej150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórkiok. 200 ml bulionusóloliwa do smażenia Marynata do mięsa:1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonego
Kulinarne przygody Gatityświeżej cukinii , pokrojonej w kostkę łyżka posiekanego pora - jasna część łyżka posiekanej białej cebuli łyżka posiekanego koperku suszone oregano sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do talerza. Fasolki kroimy w ukośne plastry i dodajemy do pomidorów wraz z resztą warzyw. Dodajemy kolejno cebulę, por, oregano
Moja smaczna kuchniaPost Greckie gołąbki z kaszą jęczmienną i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje