z suszonymi pomidorami - 2499 przepisów (strona:100/167)

Pomidory faszerowane fetą 327

miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok. Fetę mieszamy z odrobiną jogurtu, ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka można podać krążki pumpernikla, chętni mogą sobie tym serkiem smarować chlebki. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sylwestrowe menu – top lista 971

miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok. Fetę mieszamy z odrobiną jogurtu, ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka można podać krążki pumpernikla, chętni mogą sobie tym serkiem smarować chlebki.Ogórki faszerowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
LECZO Z KURCZAKIEM 374

dodatkiem bazylii i marchewki. Jest bardzo syte i pyszne. Składniki: 2 cukinie dość spore 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 3-4 papryki kolorowe puszka pomidorów 3 marchewki 2 łyżki bazyli suszonej sól, pieprz 1 kostka rosołowa. pierś z kurczaka Wykonanie: Cebulę siekamy, dusimy na oliwie na małym ogniu, dodajemy czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię(...)marchewkę. Jak warzywa się uduszą, podlewamy około 3/4 szklanki wody, dodajemy rosołek, następnie pomidory i przyprawy do smaku. Pierś z kurczaka grillujemy lub podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek

SMYKWKUCHNI
Wątróbki w cieście francuskim 274

francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu(...)lekkim zarumienieniu się dodałem wątróbki. Całość przyprawiłem 2 łyżeczkami suszonego oregano, łyżeczką suszonego rozmarynu oraz łyżeczką suszonego tymianku i smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego

Wyprawy kulinarne
Tarta z pieczonymi pomidorami 160

smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza ! Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek pieczonych pomidorów 15 dag startego żółtego sera suszone oregano suszona bazylia suszone płatki chili sól oliwa z oliwek Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy straty żółty ser a na nim upieczone pomidory. Wszystko posypujemy przyprawami i delikatnie skrapiamy oliwą. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach 221

Składniki:  butelka passaty rustico Cirio  duża cukinia  czerwona papryka  150 g żółtej fasolki szparagowej wcześniej ugotowanej al dente  duży pomidor malinowy  3 duże ząbki czosnku  suszone oregano  pieprz cayenne  sól do smaku  oliwa z pierwszego tłoczenia  garść siekanej natki  Przygotowanie:  Do garnka z grubym dnem wlewamy(...)oliwę z pierwszego tłoczenia i wrzucamy posiekane ząbki czosnku, gdy czosnek zacznie pachnieć, wrzucamy umyte i osuszone warzywa, (pomidor obrany ze skóry, a papryka oczyszczona z gniazd nasiennych) pokrojone na podobnej wielkości kawałki. Gdy będą al dente wlewamy 3/4 butelki passaty rustica, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut.  Po tym czasie wrzucamy fasolkę al dente, dodajemy

Moja smaczna kuchnia
Nietypowo. I kurczak. 305

pierś kurczaka średnia cebula 200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym,  oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam(...)zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby.  Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam do mięsa. Pomidory  zmiażdżyłam w puszce widelcem i całą zawartość wlałam na patelnię. Dolałam sok pomidorowy i całość dusiłam chwilę

W kuchni Karmel-itki
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 176

łyżki mąki,Skórka otarta z jednej cytryny,½ łyżeczki kurkumy,gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku,Oliwa do smażenia.SOS:4 dojrzałe pomidory,2 czerwone papryki,2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył,4 ząbki czosnku w łupinkach,10 małych cebulek,Garść oliwek2 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki oliwy,1 łyżeczka cukru,½ łyżeczki Hot Madras Curry(...)Kilka gałązek tymianku,Sól i pieprz Cayenne do smaku.      Przygotowanie:Warzywa przekroić na pół. Z pomidorów wyciąć zdrewniałe środki, z papryki gniazda nasienne. Położyć na blachę skórą do góry, razem z cebulkami i czosnkiem w łupinkach, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 30 minut.Czosnek

SzczyptaSmaQ
Ratatouille 181

Składniki: bakłażan cukinia czerwona papryka żółta papryka 3 pomidory cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielone 2 łyżki ziół prowansalskich tymianek świeży lub suszony oliwa z oliwek Bakłażana, cukinię, papryki i pomidory pokroić w większą kostkę, cebulę w mniejsza kostkę, a czosnek w plasterki.  Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Wrzucić

wyzwania kuchenne
Ratatouille i Rachel Khoo 172

jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie. Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 6 pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka cukru sól Sposób przygotowania: Bakłażan, cukinię i papryki kroimy w cienkie plasterki. Pomidory na ćwiartki. Pokrojone warzywa (oprócz bakłażana) umieszczamy w dużym

W kuchni wieczorem
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem 257

warzywnego1 papryka czerwona2 pomidory400 ml mleka kokosowego5 suszonych liści limonki2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum1 limonkatrawa cytrynowaświeży imbirkolendra świeżamakaron ryżowysól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu

kulinarnyJa
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 138

POMIDORAMI  /na 2 porcje/ 500 g ricotty 2 białka oliwa z oliwek masło do wysmarowania formy sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku świeże lub suszone zioła (oregano, bazylia, tymianek) 3-4 pomidory Ricottę przełożyć do sitka, wstawić go do miski, nakryć i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, żeby odciekła.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni

KUCHARNIA
Przepis na ekspresowe gazpacho czyli jak przetrwać upały w mieście 194

chilli (opcjonalnie) sól, pieprz, suszona bazylia - do smaku Przygotowanie: Wlej sok pomidorowy do miski i wymieszaj z oliwą, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, suszoną bazylią i płatkami chilli (jeżeli używasz). Ogórek, paprykę i pomidora pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. A jak wy radziliście sobie z weekendowym upałem? Macie jakieś

Chilli Czosnek i Oliwa
Szpinakowa z botwiną, kozim serem i kaparami 134

szpinaku100 - 150 g ulubionego koziego seragarść kaparówpęczek botwinki1 duży pomidor (u mnie malinówka z działki)sos wnegert albo sos balsamiczny Szpinak myjemy i suszymy. Botwinkę myjemy i porywamy. Ser kroimy w kostkę, Pomidor pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Na półmisku wykładamy szpinak, botwinę, pomidory, ser, kapary i polewamy swoim ulubionym sosem.sałatka szpinakowa z botwinka, kozim

Bon Appetit Małgorzaty
Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach 184

marchewką i czosnkiem w pomidorach  Składniki:  1 mała polędwiczka wieprzowa  1 mała marchewka  4 ząbki czosnku  3 duże, czerwone pomidory  2 łyżki oliwy  3 łyżeczki suszonego cząbru  2 łyżeczki suszonego oregano  3 szczypty ostrej papryki w proszku  sól do smaku  Przygotowanie:  Dwa ząbki czosnku siekamy, marchewkę(...)grubości plastry polędwiczki, posypujemy cząbrem i oregano oraz ostrą papryką.  Obsmażamy, a następnie dodajemy dwa całe i nieobrane ząbki czosnku oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory wraz z ich sokiem, a przy pomocy drewnianej łyżki lekko "zgniatamy" kawałki pomidorów.  Całość dusimy na najmniejszym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos stanie się gęsty. Na koniec

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania