z suszonymi pomidorami - 2499 przepisów (strona:103/167)

Mini lazanie z boczkiem 225

Moja propozycja na konkurs "kreatywne gotowanie". Danie efektownie wygląda na stole i ciekawie smakuje z boczkiem :)Składniki na 2 porcje :8 plastrów makaronu lasagna20 dag wędzonego

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowane bakłażany z fetą 204

przygotowania przekąska. Szczególnie, gdy za oknem cieplutko i ne mamy ochoty na ciężkie dania. Grillowane bakłażany z fetą Składniki: 1 bakłażan 10 dag fety 1 pomidor oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz suszone oregano, bazylia Wykonanie: Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, elektrycznego grilla lub zwykłego, co kto ma po ręką :-). Bakłażana smarujemy oliwą(...)żeby się nie przypalił, ale nie smarujmy go zbyt obficie, bakłażan niestety wchłania każdą ilość tłuszczu... Gdy bakłażan już jest miękki kładziemy na niego fetę i pokrojonego w plastry pomidora. Smacznego

Kulinarne przygody Gatity
Leczo 122

się zmieściło:)Dorzucam do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, a po 5 minutach dorzucamy cukinię pociętą w półplasterki.Doprawiamy całość papryką słodką (możecie dodać również suszonej ostrej papryki).Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucamy pomidory i puszkę pomidorów oraz przecier i odrobinę cukru dla osłody :)Solimy, pieprzymy i gotujemy około 15 minut na małym ogniu

Kredowe Menu
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 240

porcji czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie 2 papryki 2 cebule 3-4 pomidory lima 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 2 łyżki suszonego lub świeżego oregano 1/2 pęczka natki pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki, bakłażany, cukinie(...)papryki, cebule i pomidory pokrój na kawałki i włóż do dużej miski.  Do warzyw dodaj rozgnieciony czosnek, miętę, oregano i pietruszkę. Wymieszaj. Koncentrat pomidorowy rozrzedź łyżką wody i wlej do warzyw. Dodaj ok. 4-5 łyżek oliwy i wszystko dobrze wymieszaj, najlepiej rękami. Warzywa przenieś do naczynia do zapiekania (ja używam dużej blachy). Na dno naczynia wlej odrobinę wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa pomidorowa na rosole. Porosołowa błyskawiczna pomidorówka. 205

drobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki śmietany 18 % - bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona - sos sojowy ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się, pomidory miksuję z przecierem pomidorowym i bazylią, dodaję je do gotującego się bulionu. W małym kubeczku odlewam trochę gorącej zupy rozrabiam

Kuchnia z widokiem na ogród
Penne zapiekane 201

upalne dni. [Przepis z Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 34] Składniki: opakowanie makaronu penne 1 kg pomidorów lub 2x pomidory w puszcze cebula 4 ząbki czosnku kilkanaście czarnych oliwek 8 łyżek oliwy suszone oregano sól, pieprz Wykonanie: 1. Makaron gotować krócej o 3 minuty niż podaje przepis na opakowaniu. 2. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki

Pasja Smaku
Farfalle po bolońsku z żurawiną 189

makaronu farfalle #omnomnom * 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej * mała cebula * 2 ząbki czosnku * 3 łyżki oleju rzepakowego * pół puszki pomidorów w zalewie  * pół szklanki wody  * łyżka brązowego cukru trzcinowego  * duża garść suszonej żurawiny * sól, pieprz * bazylia Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać olej, dodać pokrojona w drobną kostkę cebulę oraz posiekany(...)plasterki czosnek. Przesmażyć, dodać mięso pół szklanki wody i dusić całość do miękkości mięsa. Do mięsa dodać pomidory, cukier oraz żurawinę. Sos przyprawić do smaku. Na talerz wyłożyć makaron, dodać sos. Posypać posiekaną bazylią

Magiczne Życie Marty
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 176

podana z innymi dodatkami. Jest to jednak wspaniałe danie na lato, skusicie się? :)Ryba:filety z łososia,sól, pieprz,łyżeczka ziaren pieprzu,łyżka pociętej suszonej trawy cytrynowej - opcjonalnie,cytryna.Salsa:3 duże pomidory,2 średnie czerwone słodkie papryki,główka czosnku,mały pęczek zielonej pietruszki,sól, pieprz,2 łyżki oliwy.Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Parmigiana - zapiekanka we włoskim stylu 187

dużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;)Składniki (na około 4 porcje) : 2  średniej wielkości cukinie5 łyżek oliwy cebulaząbek czosnku800 g pomidorów z puszki2 łyżki octu winnego1/2 łyżki suszonego oregano1/2 pęczka bazylii300 g startego parmezanusól i pieprz do smakuPrzygotowanie :Cukinie umyj i pokrój w cienkie krążki. Na patelnię ( dosyć sporą) wlej 3 łyżki oliwy(...)podsmaż posiekaną cukinię. Na drugiej, mniejszej patelni, podsmaż na reszcie oliwy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w krążki cebulę. Dodaj pomidory, ocet winny i oregano. Duś aż do powstania gęstego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i dodaj pokrojoną bazylię. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami sos, parmezan i cukinię, zwracając uwagę, że ostatnią warstwą powinien być ser. Zapiekaj

Gotowanie to kochanie
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 274

rzepakowego 1 noga z kaczki 1/2 średniej marchewki 1/2 szalotki lub niedużej cebuli 1/2 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora 1 mały,rzymski pomidor 1/2 łyżki listków świeżego tymianku (ewentualnie 1/4 łyżki suszonego) 1 mały listek laurowy 2 ziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto Tawny (dostępne dobrej jakości do 20 zł, np. w Biedronce) 60 ml czerwonego(...)ulubionego wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %)   Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem z porem, selerem naciowym i pomidorem pokroić w kawałki ok. 1 cm. Z nogi kaczki usunąć skórę. Mięso z nogi odkroić. Obie kości przełamać

Moja Delicja
Torcik warzywny z pesto 242

cukinię. Skrapiamy ją olejem podobnie jak bakłażana i solimy oraz pieprzymy. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Po wyjęciu cukinii na blasze układamy plastry pomidorów. Skrapiamy je octem balsamicznym, posypujemy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wstawiamy do piekarnika na 7 minut. W tym czasie na papierze do pieczenia rozsypujemy cienką warstwę parmezanu. Wstawiamy do piekarnika na około 3 minuty(...)się rozpuści i zacznie złocić. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180°C. Składamy torciki w podanej lub dowolnej kolejności np.: bakłażan -> pomidor -> cebula -> cukinia -> mozzarella ->  bakłażan -> pomidor -> cebula -> cukinia -> mozzarella. Powinniśmy otrzymać ok. 8 sztuk. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10-12 minut. Gdy torciki się

Poezja smaku
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WŁOSKA Z SOCZEWICY 370

bardzo zauroczyła smakiem ! :-) Składniki: - 200g zielonej soczewicy - 2 średnie cebule - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego lub 3 łyżki oliwy - puszka (400g) pomidorów - 2-3 liście laurowe - 1/2 -3/4 łyżeczki suszonego tymianku - 2 duże ziemniaki - sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, szczypta chili lub ostrej papryki Soczewicę wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na min.30 minut(...)proces skraca czas gotowania). W dużym garnku rozgrzać oliwę lub olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać zmiażdżony czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać pomidory z puszki , wodę i odcedzoną soczewicę, zamieszać. Do garnka dorzucić liście laurowe, tymianek, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.20 minut.  Następnie dodajemy obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i gotujemy

Smaczne Zdrowe
Jajka w Pomidorach 452

wyrazisty smak! Pycha! Czy trudno zrobić? Wcale nie, do tego krótki czas wykonania podnosi punktacje tego dania.  Składniki dla 2 osób: 2 pomidory 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz szczypta suszonego oregano szczypta chili 2 jajka świeża bazylia 1/2  opakowania makaronu świder Czanieckie Makarony ewentualnie bagietka Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy sparzyć pomidory

Blondynka Gotuje
Ziemniaki na baczność ! 175

ziemniaków obieramy je ze skórki. Następnie przekrawamy na pół i wydrążamy środek (robimy miejsce na farsz). Do ziemniaków nakładamy szpinak, następnie dajemy pomidor z puszki, plaster sera pleśniowego, na wierzch kładziemy grzybek i oliwkę. Posypujemy suszonymi ziołami np. bazylią albo oregano, zioła prowansalskie. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około

Bon Appetit Małgorzaty
Susz warzywny 212

Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb.Do naszego suszu użyliśmy:-6 marchewek-korzeń pietruszki-natkę pietruszki-natkę selera-kilka ząbków czosnku-2 pomidory-paprykę-1/2 pora-2 czerwone cebule   Pokrojone warzywa suszymy w suszarce.   Wysuszone przekładamy do słoików.Możemy dodać odrobinę soli morskiej, która nabierze warzywnego smaku.Smacznego

Maminek kulinarny