Składniki: 2 porcje 100 makaronu spaghetti, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 100 g polędwiczki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki, 2 łyżki sosu worcetershire, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, świeża kolendra, 2 łyżki oleju rzepakowego, 10 oliwek zielonych z papryką, 2 plasterki sera żółtego, 4 mini suszone papryczki chili (do smaku) 2 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie(...)czosnku, patelnia a następnie sos, przejdą czosnkowym smakiem, a sam czosnek będzie delikatny w smaku). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chili i mięso, podsmażamy często mieszając. Dodajemy pomidory w kostce, czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i podgrzewamy. Doprawiamy szczyptą cukru, sosem worcetershire, pieprzem i dodajemy kilka listków kolendry drobno posiekanych. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykikapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać
Kulinarny karnet Christopherabanany, pokrojone w plasterki 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 małe suszone papryczki chilli lub 1 duża imbir wielkości kciuka, starty 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 pomidor, bez skórki pokrojony w kostkę 1 łyżka oleju 1/2 limonki mango w puszce (opcjonalnie) szalotka, pokrojona
Tajskie smakimniej zajęty poranek z dużą wybrednością kulinarną, powstała odchudzona pizza. Na cieniutki cieście z minimalną ilością odtłuszczonego żółtego sera, a zamiast sosu jogurt naturalny. Składniki:50 g mąki1/4 łyżeczki suszonych drożdży1/4 łyżeczki cukru1/4 łyżeczki soli1/2 łyżki oliwyok 5-6 łyżek wodyjogurt naturalnyketchupząbek czosnkuser żółty (odtłuszczony)szynka (wędlina)pomidororegano Łączymy wszystkie składniki (pomijając na początku wodę). Wodę dolewamy po łyżeczce(...)ketchupy i czosnku (proporcje dowolne zależnie od preferencji). Nakładamy ulubione składniki u mnie: odtłuszczony ser żółty, 2 plasterki porwanej szynki (bądź jakiejkolwiek wędliny, którą znajdziecie w lodówce), 2 plastry pomidora. Całość posypuję oregano.Wstawiam do piekarnika na 180st i obserwuję pizzę (ciasto bardzo szybko się piecze), więc pozostawiamy w piekarniku w zależności od tego jak przypieczona ma być pizza. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiprzygotowania dania użyłem: 400 gram piersi z kurczaka, 4 płatów pełnoziarnistej tortilli, puszki krojonych pomidorów, pęczka natki kolendry, 1 dużego mango, 200 ml octu winnego białego, 30 gram brązowego cukru, 5 ząbków czosnku, 1 papryczki chili, 1 limonki, niewielkiej ilości oliwy, szczypty suszonej trawy cytrynowej, 2 goździków, szczypty cynamonu, 3 łyżeczek curry, szczypta pieprzu cayene, czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)niej zamarynowane wcześniej mięso z kurczaka - bezpośrednio po jego wyjęciu z lodówki i smażyłem przez około 7 minut. Po tym czasie dodałem na patelnię zawartość jednej puszki z krojonymi pomidorami i całość gotowałem na dużym ogniu przez około 5 minut - aż do niemal całkowitego odparowania wody zawartej w pomidorach i uzyskania gęstej konsystencji - takiej jak na zdjęciu. Po odparowaniu wody
Wyprawy kulinarnerisotto z grzybami, z pomidorami czy alla milanese są one niezmienne. Wiedza ta pozwala mi ponadto komponować własne wersje risotto. Jak przygotować idealne risotto?Przygotowując risotto trzymajcie się poniższych kroków (koniecznie w takiej kolejności): Baza smakowa. Bazą smakową risotto są twardsze składniki o intensywnym smaku, takie jak cebula, por, koper włoski, suszone grzyby, twardolistne zioła. Kroimy(...)stania przy kuchence i pilnowania garnków, ale jest to jednocześnie bardzo relaksujące zajęcie (w duchu slow food). Dodajemy delikatne składniki. Jeżeli robimy risotto z delikatnymi warzywami, np. pomidorami, groszkiem, czy dynią, to dodajemy je na ostatnie 10-5 minut gotowania risotto. Masło i parmezan. Na sam koniec dodajemy do risotto kawałeczki masła i starty ser Parmezan. Chodzi
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 3 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 cytryny, 1 bakłażana, 4 placków tortilli, 200 gram płatków kukurydzianych, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki mielonej suszonej(...)się przepiekło, dlatego też przy grubszym końcu przekroiłem piersi na pół. W moździerzu roztarłem 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczkę suszonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonej suszonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę kurkumy, do uzyskania jednolitego proszku. Do przypraw dodałem łyżkę oliwy, łyżkę białego octu winnego i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę otartą
Wyprawy kulinarnePatrząc na piękne pomidory rosnące w ilościach przekraczających możliwości ich jedzenia, zastanowiłam się jak można by było je wykorzystać. Chodziło mi o to, co zrobić innego niż przecier, keczup, pasty, suszone... więc nie byłabym sobą, gdybym nie "pojechała po bandzie". Jak to zazwyczaj mówię: "Ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia", a gotowanie to jedna wielka przygoda, której
Malinowe PocałunkiOstatnio przygotowałam domową panchettę, czyli rolowany surowy suszony boczek. Postanowiłam wykorzystać panchette do przygotowania przystawki na Sylwestra. Sylwestrowa przystawka Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) są
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej (u mnie chlebowa Melvit) Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju łyżką otrębów pszennych Sos: Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Zioła włoskie Szczypta
Fabryka pomysłówsmaku) 8 szklanek wody lub wywar warzywny/mięsny 2 kostki rosołowe warzywne ekologiczne (jeżeli nie używasz bulionu) 1 cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka fasoli białej 200 g drobnego makaronu – u mnie małe kolanka snabbmakaroner parmezan do podania opcjonalnie: poszarpane listki bazylii Przygotowanie: Selera i marchewki obierz i pokrój na nieduże kawałki(...)kilka gałązek świeżego tymianku i suszony liść laurowy. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka wlej 8 szklanek wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, aby zupa lekko się gotowała. Jeżeli używasz wody, teraz jest czas na dodanie kostek rosołowych. Do zupy dodaj pomidory z puszki, oraz ziemniaki
Chilli Czosnek i Oliwasię w końcu dostać świeżą bazylię. Suszona też jest dobra, ale niestety bez porównania ze świeżą. Uwielbiam jej zapach :) Wieczorkiem bądź też jutro rano wrzucę foteczki z mojej sałatki ala caprese. caprese Składniki: mozzarella pomidor
Amatorka kuchennaDjaj Matisha Mesla, czyli kurczak z pomidorami i miodem to tradycyjna marokańska potrawa, kojarzona szczególnie z miastem Fez. Jest to rodzaj prostego tażinu. Kurczak gotowany jest w soku z pomidorów, który po odparowaniu pozostawia gęsty, słodki, skarmelizowany sos. Posypka z uprażonych migdałów i nasion sezamu wieńczy danie dodając mu fajnej chrupkości.Jak pisze Claudia Roden w książce, z której pochodzi(...)zapraszam do zajrzenia do przepisu na tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami. W przyszłym tygodniu planuję przygotować tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami, bowiem moje kiszone cytryny są już prawie gotowe:) Sporo tych tażinów, ale uważam, że są doskonałymi potrawami na jesień. Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla przepis z książki Łatwa kuchni śródziemnomorska Claudia
Chilli Czosnek i Oliwadorsza 250 g krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych)2 czerwone cebule1 czerwona paryka1 puszka pomidorów w kawałkach7 łyżek oliwy z oliwek3 ząbki czosnku2 średnie marchewki1 pietruszka0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego0,5 łyżeczki płatków chili2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku1,5 łyżeczki suszonego tymianku3 łyżeczki masłasólświeżo zmielony pieprz5 ziarenek ziela angielskiego3 liście laurowe2,5 l wodyWYKONANIE:Zamrożone(...)oliwek, wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją.Paprykę pokrój w większą kostkę i podsmaż ją lekko z cebulą. Gdy papryka trochę zmięknie, dodaj pomidory z puszki, drobniutko posiekany czosnek, paprykę w proszku, płatki chili i tymianek. Dosól i dopieprz do smaku. Podgrzewaj "sos' pomidorowy przez kolejne 5 minut.Po tym czasie przelej go do bulionu
Słodko-Słony Świat Ilony