mają u siebie kurki. Na jednym ze stoisk sprzedawali śliczne okrągłe cukinie, idealne do faszerowania. Nie brakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz, bardzo popularny również w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Po prawej stoisko z serami i wędlinami - sprzedawali
Chilli Czosnek i Oliwaszynki 2 średnie cebule 2 papryki 1/2 papryczki chili * 3 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ) 1 puszka czerwonej fasoli (560 g) 150 ml wody 1 łyżeczka chili 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oleju rzepakowy * Jeśli nie lubicie lub nie możecie spożywać(...)chili), wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać mięso mielone. Smażyć z 5 minut, aż zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać wodę oraz dodać pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut (w tym czasie warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody) . Zmniejszyć
Moja Delicjawitamin i dodatkowo bardzo pożywna. Kto chce?Składniki :pomidor - dużymała sałata lodowasałata czerwonapapryka czerwona3 łyżki kukurydzy gotowanej - lub z puszki4 kromki pieczywa razowego + sólgarstka pestek słonecznika i pestek z dyniMięso:3 kotlety z piersi z indykałyżeczka słodkiej paprykipół łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki tymianku, bazylii, oregano1/2 łyżeczki suszonego czosnku, soli, świeżo mielonego pieprzuNa dresing oliwa orzechowa(...)łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku sól i pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, Pomidory kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy. Pestki z dyni i pestki słonecznika wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor.Pokrojone
Słodkie PrzyjemnościKiedyś nawet nie wyobrażałam sobie śniadania bez porządnej jajecznicy z pomidorem czy szynką i cebulą albo grzanek francuskich. I cały czas mam na to ochotę, ale tylko w weekendy ;) Od pewnego czasu śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zazwyczaj składa się z owsianki, której kiedyś nienawidziłam. Taaak, może niektórym z Was wydawać się, że wieje nudą(...)wieje, gdy jesteśmy kreatywni, wykorzystujemy sezonowe owoce i bawimy się smakami ;) Dziś gwoździem programu jest... suszone mango, które zdecydowanie stało się moją ukochaną przekąską i dodatkiem. Smak dojrzałego owocu nie ma nic wspólnego z jego suszoną alternatywą, która jest dość słodka, ale po przegryzieniu miesza się to z bliżej niezidentyfikowanym, kwaśnym smakiem. Pyszności! Zapraszam na owsiankę
Kitchens Alphabetdorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony pieprz(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki lub kartonika. Mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone na plasterki oliwki. Przyprawiamy sos cukrem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i chili w płatkach (sos można
Poezja smakudodatkiem suszonych papryczek chilli , ponieważ uwielbiamy ostrą kuchnię. Musze się Wam przyznać, że był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii. A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie(...)ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem oraz czarnym pieprzem to najciekawsza z proponowanych mieszanek. Grzyby są nośnikiem smaku umami, który dodaje potrawom smakowitości. Myślę, że tą mieszanką można przyprawić bardzo wiele
Chilli Czosnek i Oliwadodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek. Co więcej jadali warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone(...)mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara. Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów, podobnie jak robili to z warzywami. Kuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie
Chilli Czosnek i Oliwasylwestrowych imprez w domu :) polecam :)Składniki:pełnoziarnisty chleb tostowy,twarożek śmietankowy,roszponka,pomidor,sól do smaku,grubo mielony pieprz do smaku.Ryba:około pół kg filetów z łososia,3 łyżki soku z cytryny,sól do smaku,pół łyżeczki słodkiej papryki,duża szczypta ostrej papryki,1/3 łyżeczki suszonej mięty,1/3 łyżeczki suszonego oregano,4 łyżki oleju.Dodatkowo: olej do przesmarowania(...)lodówki przynajmniej na pół godziny.Twarożek rozetrzeć z solą i pieprzem, powinien wyjść dość pikantny. Jeśli jest zbyt gęsty, można dodać trochę śmietany. Roszponkę wypłukać i osuszyć na ręczniku. Pomidor opłukać i pokroić w plastry.Patelnię grillową rozgrzać, przesmarować lekko olejem i zgrillować filety łososiowe, mniej więcej 5 minut z każdej strony.Chleb tostowy podpiec na tej samej patelni.Jedną kromkę
Codzienna kuchnia niecodziennaciepła przegotowana woda 3-4 łyżki Składniki na farsz: 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 10 czarnych oliwek 200 ml śmietany 18% 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 jajka 1 duża kulka sera mozarella 10 dkg ostrego żółtego sera sól, pieprz do smaku łyżeczka suszonego tymianku listki świezej bazyli 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypać mąkę(...)wlać śmietanę, dodać przecier, starty ser żółty, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.Na masę ułożyć pokrojone obrane ze skórki pomidory, wstążki cukini, ja użyłam obieraczki do warzyw, pokruszoną mozarellę, pokrojone w plasterki oliwki i listki bazyli. Wszystko opruszyć delikatnie solą i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni na około
Gosia gotujestartej na dużych oczkach 1/2 szklanki passaty pomidorowej ( pure z pomidorów, najlepiej z puszki; można kupić pomidory w puszce w całości i później zmiksować w blenderze, przelać przez sitko, aby pozbyć się pestek) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Passatę pomidorową przelewamy do małego garnka, dodajemy posiekany
Moja smaczna kuchniamuszli Conchiglioni150 g serka mascarpone2 kulki mozzarelli170 g sera camembertsólSKŁADNIKI na sos pomidorowy:1 puszka pomidorów w kawałkach2 ząbki czosnku0,5 cebuli5 łyżek oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli (lub więcej wg uznania)2 łyżeczki brązowego cukru 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1 łyżeczko suszonej bazyliiWYKONANIE:MAKARONOWE MUSZLE: Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź.Mozzarellę poszarp na małe(...)Cebulę posiekaj w drobną kostkę.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią cebulę. Podsmaż krótko cebulę.Czosnek przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli.Dołóż pomidory z puszki, sól, cukier, pieprz i bazylię. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj sos, aż zgęstnieje.POŁĄCZENIE:Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż sos pomidorowy
Słodko-Słony Świat Ilonynadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne(...)będzie wychodzić ciasto dodać jej trochę mniej (lub więcej). Ja osobiście wolę nawet jeśli ciasto jest trochę klejące i przy wałkowaniu podsypać je mąką niż kiedy wychodzi za twarde. Użyłam suszonego tymianku,świeży dopiero dorasta na parapecie :.Jadzia =ps.farsz według uznania,nie każdy lubi baraninę..lub taki
w mojej kuchniproste! :) Chaczapuri ze szpinakiem Ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny - papryka -żółta ostra papryczka - ząbek czosnku - oregano - sól, pieprz - oliwa Sos czosnkowy: - jogurt naturalny
Sajkofanka smakupyszne :) Składniki (3 - 4 porcje): - 500 g mięsa mielonego - 2 duże cebule - 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki) - 2 - 3 ząbki czosnku - 100 ml białego wytrawnego wina* - 100 ml wody - 2 - 3 łyżki oleju - 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilkanaście posiekanych listków świeżej) - 1 łyżeczka suszonego oregano (lub garstka posiekanych gałązek(...)chwilę ręką, dopóki mięso nie wchłonie płynów. Odstawiamy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy mięso i smażymy co jakiś czas mieszając. 3. Pomidory kroimy na mniejsze części. Jeśli są mocno soczyste lepiej użyć samego miąższu, bez gniazd nasiennych. Dodajemy je kiedy mięso jest już usmażone i prawie cała woda odparowała. 4. Smażymy, rozgniatamy
Kraina Tysiąca SmakówKilkanaście pomidorów koktajlowych Ser mozzarella 1 kulka Słonecznik łuskany Kostka rosołowa grzybowa Oliwa z oliwek Sól Pieprz czarny Zioła prowansalskie (ilość składników zależy od półmiska na którym będziemy wydawać sałatkę, Mój nie był duży) Sos czosnkowy Jogurt grecki (może być jogurt naturalny) 2 ząbki czosnku Przyprawa Tzatziki Zioła prowansalskie Przeprawa curry Koperek (suszony, lub świeży) Pieprz(...)zioła prowansalskie (można dodać inne zioła). Pieczarki duszę aż będą miękkie. Różyczki brokuła gotuję w osolonej wodzie ok. 5min. (nie mogą być rozgotowane). Pomidory koktajlowe myję i kroję na połówki. Ugotowane jajka na twardo obieram i również kroję na połówki. Z sera mozzarella wylewam zalewę, kroję go na plasterki. Słonecznik prażę na patelni
Zdrowo i kolorowo