Witam Dziś pyszne chlebki,robi się je ekspresowo ,są pulchniutkie ,nadziewane p pysznym farszem serowym-polecam SKŁADNIKI CIASTO 400ml zsiadłego mleka lub maślanki łyżeczka soli (płaska) łyżeczka sody mąka pszenna tortowa (ile zabierze ciasto) FARSZ 250g sera białego 1 jajko sól pieprz do smaku posiekany koperek DODATKOWO olej do smażenia Do mleka dodajemy sodę-mieszamy dokładnie. Dodajemy sól
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku200g mąki pszennej 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 40g kakao 40g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250g masła 100ml maślanki 4 jajka 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady 100g migdałów 300g wydrylowanych wiśni cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielamy
DefinicjaSmakuSkładniki na 12 sztuk: 175 g cukru kryształu 175 g rabarbaru 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 ml maślanki 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na bok. Olej, jajko, maślankę i ekstrakt z wanilii
Made By Mom And SonPrzygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy maślankę cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać nieco maślanki. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta na pizzę Następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Placki pieczemy
Moniki Smakołykijedliśmy. *tortownica 18 cm lub trochę większa Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g kakao 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej na krem: 200 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g drobnego kokosu(...)koronka z czekolady perełki i serduszko z czekolady z napisem (można je kupić w sklepie Słodki Świat- klik ) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakcji sody z kwaśnym składnikiem , która wpływa na wyrastanie. Składniki na 1 mały bochenek: 250g mąki pszennej 200-220ml maślanki - w oryginale była cała szklanka, ale to za dużo, chleb wychodził zbyt luźny 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu - w oryginale była 1/4 łyżeczki, ale ja uwielbiam cynamon ;) 1/4 łyżeczki kardamonu - mój dodatek 1/4 łyżeczki gałki(...)przelewałam ich wrzątkiem, jak to było w oryginalnym przepisie. Do dużej miski przesiać przez sito m ąkę i wymieszać z sodą, solą, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową i rozmarynem. Do składników suchych dodawać na raty maślankę, stopniowo zagniatając ciasto - płyn należy tu dodawać na wyczucie, aby ciasto nie okazało się zbyt luźne . Ja dla ułatw ienia wyra białam ciasto
Grunt to przepis!filiżanki kakao 1/4 filiżanki czekolady na gorąco w proszku 1/4 łyżeczki chilli (dałam więcej) 1/ 2 łyżeczki cynamonu (dałam więcej) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 filiżanka maślanki 2 jajka 1 1/4 łyżki ekstraktu waniliowego 1/2 filiżanki oleju 1 filiżanka mocnego espresso 2 filiżanki bitej śmietany cynamonowej (podczas ubijania dodałam(...)niej łyżeczkę cynamonu - pycha) ajerkoniak Piekarnik rozgrzać do temperatury 145 stopni. W misce połączyć mąką, cukier, kakao, czekoladę w proszku, przyprawy, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić jajka z maślanką, dodać ekstrakt waniliowy, olej i kawę. Gdy się połączą stopniowo dosypywać suche składniki. Przygotować słoiki i ułożyć je na blasze lub w naczyniu żaroodpornym
KUCHARNIAsoli75g masła w temperaturze pokojowejziarenka z jednej laski wanilii125ml maślanki (1/2 szklanki)+ łyżka oleju rzepakowego25g cukru trzcinowego nierafinowanegopłaska łyżeczka cynamonuMąkę przesiewamy, dodajemy cynamon, sodę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy masło, miód, ziarenka wanilii i stopniowo maślankę tak, aby powstało plastyczna masa. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Nożykiem wykrawamy małe kwadraciki i układamy
Kuchenny Skrawek Niebaimbirem i melasą Składniki: (na keksówkę 30x11 cm) 125 g masła 175 g ciemnego cukru muscovado 150 ml melasy 250 ml maślanki (ylette) 2 jajka 175 g mąki orkiszowej 75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Masło, cukier i melasę podgrzewać w garnuszku, aż wszystko się rozpuści i dobrze połączy. Przestudzić. Jasną mąkę przesiać, wymieszać z pełnoziarnistą, sodą, proszkiem, przyprawami solą. Jajka lekko ubić, dodać maślankę, połączyć. Wlać melasę, dokładnie wymieszać. W 2 partiach dodać mąkę, dobrze połączyć. Gęste ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Piec w 170 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzemniejsze jajka · 2 płaskie łyżki cukru (najlepiej drobnego) · 1 szklanka maślanki · 1 czubata szklanka mąki pszennej · łyżeczka proszku do pieczenia · szczypta sody oczyszczonej · szczypta soli · duża garść truskawek(...)zdjąć szypułki. Pokroić na plasterki i odstawić. Za pomocą miksera ubić jajka przez ok. 2 minuty na puszystą masę razem z cukrem. Dodać maślankę oraz mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wszystko razem zmiksować na najmniejszych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie. Trzeba je odstawić na chwilę, by odpoczęło. Patelnię nagrzać i rozpuścić olej. Większą
Calzonella.comźno ile nie zjedzonych babeczek straciłam ... Składniki na 12 babeczek : 210 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanka cukru 1 duże jajko 45 g masła 250 ml maślanki (użyłam mojej ulubionej o smaku pieczonego jabłka) masa krówkowa z puszki Wykonanie : Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce mieszamy mąkę(...)proszek, sodę i cukier. W drugiej misce wbijamy jajko, miksujemy z stopionym i przestudzonym masłem oraz maślanką. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy . Do foremek wyściełanych mankiecikami dajemy ciasto do wysokości 1/3 formy, następnie kładziemy 1 łyżeczkę masy krówkowej i dopełniamy ciastem do wysokości 2/3 foremek. Pieczemy 20 minut. Smacznego:) Zapraszam do zapoznania się
cucinareorzechy, rodzynki, ja lubię go z kminkiem :-) Polecam! Składniki: Na 1 spory chlebek: 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 500 ml maślanki lub kefiru 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 25 g masła Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Obie mąki wsypać do dużej(...)miski, dodać sól, sodę i płatki owsiane. Wymieszać. Masło pokroić na małe kawałeczki, dodać do sypkich składników rozcierając je palcami. Wlać maślankę. Szybko wymieszać składniki dużą łyżką, aż powstanie w miarę jednolita masa. Ręce i blat oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z miski, uformować z niego około 20 cm okrągły bochenek. Przełożyć chleb na przygotowaną blachę. Ostry nóż oprószyć mąką
maniapieczeniazłotego lnuWykonanie:Ciasto:Piekarnik nastawić na 180 stopni.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dać stopniowo jajka i przesianą mąkę z kakao. Wymieszać.Następnie dodać maślankę i znów wszystko dokładnie wymieszać.Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy.Na spód małej tortownicy wyłożyć papier a boki posmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić.Piec ok. 40-50 minut.Nast
Moje pyszne gotowaniemąki pszennej 100 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 360 ml maślanki 120 ml mocnej, gorącej kawy 230 g miękkiego masła 250 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jajka 75 g majonezu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki białego octu winnego mus owocowy: 250 g rabarbaru 300 g truskawek 4 listki żelatyny(...)Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć. Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, mieszając łyżką. Na końcu dodać majonez, połączyć. Sodę wymieszać z octem, wlać do ciasta, szybko wymieszać. Ciasto rozłożyć równomiernie do dwóch form wysmarowanych masłem. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Wystudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzejesień. Źródło: Śladami Słodkiej Babeczki. Składniki: 280 g mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 2 jabłka 100 g cukru 200 g maślanki 80 ml oleju 125 ml soku jabłkowego Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W jednej misce wymieszać suche składniki, tj.: mąkę, cynamon(...)proszek do pieczenia, cukier, sodę i sól. W drugim naczyniu umieścić składniki "mokre": jajko, olej, sok jabłkowy i maślankę. Składniki w obu naczyniach wymieszać i połączyć ze sobą. Na koniec dodać jabłka i wymieszać z resztą ciasta. W formie do muffinek ułożyć papilotki i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym do 180 st.C. piekarniku przez 20-25 minut
Pasja Smaku