z sodą i maślanką - 500 przepisów (strona:13/34)

Bezglutenowe placki z jabłkami 213

placuszki z jabłkami .  Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kukurydzianą. Placki wyszły naprawdę bardzo smaczne. Składniki: - 350g mąki kukurydzianej - 2 jajka - około 350 ml   maślanki naturalnej - łyżeczka startego cynamonu - płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia  - 5 jabłek  - płaska łyżka (najlepiej) nierafinowanego cukru Sposób przygotowania:   Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Resztę składników

Pan i Pani Smith w kuchni
Szybkie kawowe muffiny 113

doskonale pobudzą nas do pracy i odgonią zmęczenie :) SKŁADNIKI (24 muffiny): 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju 2 jajka Kawę zaparzamy w odrobinie wody, wystarczy tylko tyle, aby się rozpuściła i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy(...)niej resztę sypkich składników, czyli cukier, kakao, sodę i sól. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka. Chodzi jedynie o to, aby żółtko z białkiem stworzyły jednolitą masę. Dodajemy do nich maślankę i olej oraz wystudzoną kawę i mieszamy, aby składniki się ze sobą wymieszały. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i ustawiamy na funkcję góra / dół. Przygotowujemy formy do muffinek. Jeśli

Kuchnia od dwojga
Omlet ze szpinakiem, fetą i orzechami. 115

odżywcze. Gdy zima zaczyna dobiegać końca, brakuje nam  nie tylko słoneczka, ale także witamin, a więc warto sięgnąć po mrożonki. Omlet: 2 jajka 2 łyżki maślanki 3 łyżki otrębów owsianych szczypta sody oczyszczanej sól i pieprz do smaku odrobina oleju Nadzienie: łyżeczka masła szpinak liście Hortex 1/3 łyżeczki suszonego czosnku łyżka skórki otartej z cytryny 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu(...)szpinak ( cztery kulki) . Gdy odparuje i zacznie się rozpadać, doprawiamy, skórką, czosnkiem  i pieprzem. Chwilę smażymy i odstawiamy na bok. Jajka wybijamy do miski,  roztrzepujemy widelce z maślanką i przyprawami. Dużą patelnię przecieramy olejem i dopiero teraz dodajemy do jajek otręby, mieszamy i szybko wylewamy na gorącą patelnię. Przykrywamy pokrywką i podsmażamy na wolnym ogniu. Gdy na górze

Dieta moja pasja
MUFFINKI Z PARÓWKAMI 226

szklanki maślanki naturalnej - 0,5 łyżeczki soli - 8 parówek Sposób przygotowania: W miseczce za pomocą trzepaczki mieszamy masło z cukrem, dodajemy jajka, wlewamy maślankę i dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce dokładnie łączymy sodę oczyszczoną, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą oraz sól. Suchą zawartość drugiej miseczki wsypujemy do pierwszej i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być lekko lejące. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury

Mentor Smaku
Kakaowe gofry z brzoskwiniami i czekoladą 178

czekamy na Wasze stylizacje! Składniki: (15 sztuk) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru trzcinowego, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 1 szklanka maślanki, 75 g roztopionego masła, 2 jajka - białka i żółtka osobno dodatkowo: 1 kg brzoskwiń, sok z cytryny, 1 łyżeczka masła, ew. cukier trzcinowy(...)cytryny, masło i niewielką ilość wody - całość podgotuj. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Natomiast w drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko, maślankę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz roztrzepane żółtka jajek. Połącz zawartości dwóch misek i stopniowo dodawaj wcześniej ubite na sztywno białka jajek. Na dobrze rozgrzane

Plate of Joy
Magiczna babka z budyniem 8230

szklanki mąki (250 g) dwa razy po 3/4 szklanki drobnego cukru (2×160 g) 3/4 szklanki maślanki (ok. 200 ml) 1/2 szklanki oleju (125 ml) 1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy (125 ml) 2 duże jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Magiczna babka z budyniem – budyń (flan): 6 jajek(...)Gorący karmel wlewamy na dno formy. Po tym czasie przygotowujemy ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowe: Dwa jajka ubijamy z 3/4 szklanki cukru. Wlewamy stopniowo olej i maślankę. Dodajemy wcześniej zmieszane, suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. Mieszamy już szpatułką lub łyżką – nie mikserem. Na końcu wlewamy kawę i mieszamy do połączenia – nie dłużej. Ciasto wlewamy na karmel

Poezja smaku
Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką 177

jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru szczypta soli 3/4 szklanki maślanki około 350g umytych śliwek (najlepiej węgierek ) około 3 łyżki płynnego miodu 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami

Mała Cukierenka
Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką 195

jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru szczypta soli 3/4 szklanki maślanki około 350g umytych śliwek (najlepiej węgierek ) około 3 łyżki płynnego miodu 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami

Mała Cukierenka
Keks z migdałami 145

pszennej 1 i 1/5 szkl. mąki żytniej 150g masła 250 g miodu 1 szkl. migdałów (u mnie migdałowe słupki) 3 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. maślanki 3 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Słupki migdałów siekamy na desce, do uzyskania pożądanej przez nas wielkości. Garść odkładamy do dekoracji. Masło z miodem przekładamy do rondelka i ciągle mieszając podgrzewamy(...)się składników. Studzimy. Do miski przesiewamy obie mąki, wraz z sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę (ok 10 minut, do wyraźnego podwojenia objętości i uzyskania bielszego koloru). Ciągle ubijając, lekką strużką wlewamy przestudzony miód z masłem, dodajemy posiekane migdały oraz maślankę. Na koniec wsypujemy mąki wraz z przyprawami, delikatnie mieszając łyżką

Smaki Na Talerzu
Pełnoziarnisty, pomidorowy chleb na sodzie 152

Chleb na sodzie dorobił się miana najprostszego chleba świata – nie wymaga wyrabiania, wyrastania czy nawet szczególnie wprawnej ręki. Tradycyjnie, przygotowany jest na maślance, niemniej równie udanie chleb wyrośnie także z dodatkiem przecieru pomidorowego, zyskując przy tym na smaku i wyrazistości. To niezwykle prosty wypiek, który będzie świetnym dodatkiem do delikatnych zup-kremów czy prostych sałat, choć świeżej kromki zwyczajnie posmarowanej(...)góry dnem. Po upieczeniu pozostawić na kratce do wystudzenia. Smacznego! Zamiast passaty połączonej z wodą do przygotowania chleba można użyć również 350 ml maślanki – wówczas chleb będzie bardziej neutralny smakowo. Pełnoziarnisty chleb na sodzie jest cięższy od tradycyjnych, najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu.   Zapisz

Even Better Food
American Pancakes – Naleśniki amerykańskie 146

zobaczyć wersję z Nutellą w środku Pancake’i z niespodzianką . Składniki: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/4 szklanki oleju Jak zrobić american pancakes? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy maślankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy – drucianą trzepaczką lub mikserem

Ciastkozercy
Czekoladowiec z sosem karmelowym 113

mlekiem skondensowanym smakuje wyśmienicie. Składniki 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 1,2 szklanki wrzącej wody szczypta soli olejek waniliowy Dodatkowo 500 ml śmietany 30 % 1 … Czytaj dalej Czekoladowiec z sosem karmelowym

gotuj ze mną
NAJPROSTSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI 203

śliwki. Nie da się go zepsuć, zawsze się udaje!  Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g truskawek garść płatków migdałowych Wykonanie: W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao, proszek(...)pieczenia oraz sodę. Do drugiej miski rozbijamy jajka i miksujemy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy porcjami maślankę oraz olej. Na końcu dodajemy stopniowo zmieszane składniki suche i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Blaszkę  (ok. 21 x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Corn Dog Muffins (kukurydziane muffinki z parówką) 132

syte. Polecam! (około 18 mini muffinek) 1/4 szklanki rozpuszczonego masła/margaryny (1 szklanka = 250 ml) 2 łyżki cukru ( w oryginale sporo więcej) 1 jajko 1/2 szklanki maślanki (u mnie mleko) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 2-3 parówki (w zależności od ich wielkości)   W pierwszej misce wymieszać rozpuszczone

Di gotuje
PLACUSZKI Z MAŚLANKĄ I ŻÓŁTYM SEREM 172

placuszki na maślance z dodatkiem żółtego sera.Można je jeść ze śmietaną,dżemem lub tak bez niczego jako przekąska.Polecam wypróbować są bardzo smaczne. SKŁADNIKI 250ml maślanki płaska łyżeczka soli pół łyżeczki sody łyżeczka cukru trochę pieprzu 130g sera żółtego startego mąka pszenna olej do smażenia WYKONANIE Z podanych składników wyrabiamy ciasto,będzie się trochę kleić ale prosze się

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania