z sodą i maślanką - 500 przepisów (strona:20/34)

Muffiny z budyniem i nutką pomarańczy. 167

odrobina budyniu plus porcja masy śmietanowej skutecznie odmieniła mój obraz muffinki. Składniki: 2 szklanki (340g ) mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki (160g) cukru 1 szklanka kefiru (lub maślanki) 2 jajka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z wyparzonej pomarańczy Opakowanie budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka  2 łyżki cukru

Malinowa Kawiarenka
Potrawy z dyni: Chleb dyniowy 205

pełnoziarnistej1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki solistarta dynia – 120 g30 g nasion dyni300 ml maślankiW misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona i wszystko mieszam.Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki.Formuję ciasto w kształt

UgotujmyTo.pl
CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI I Z KRUSZONKĄ, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 487

ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)- 2 duże jajka (ja dałam 2 jajka i 1 żółtko, gdyż moje były średniej wielkości)- 1 szklanka maślanki naturalnej- 1 mały proszek do pieczenia- szczypta soli- szczypta sody spożywczej (ok.1/4 łyżeczki)- 0,5 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)- ok.500g sezonowych owoców (u mnie truskawki)Kruszonka:- 150 g mąki orkiszowej (u mnie typ750

Smaczne Zdrowe
Muffinki Reniferki 208

rogiodrobina gorzkiej lub mlecznej czekolady na kropeczki na oczy Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną z garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut

Czerwona Porzeczka
Czekoladowe ciasto z cukinią 176

małe sztuki) 1 szklanka cukru pudru 2 i 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g posiekanej ciemnej czekolady (opcjonalnie) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1/2 szklanki maślanki Cukinie zetrzeć na tarce o małych oczkach i odmierzyć 2 szklanki. Jajka i masło wyjąć z lodówki, aby ociepliły się(...)temp. pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia do miski, dodać sól, posiekaną czekoladę i dobrze wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę ( około 5 minut). Następnie dodać olej i ucierać dokładnie na jednolitą masę (1 minutę). Kolejno dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować 2 minuty. Na najmniejszych obrotach

talerz przyjemności
Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” 173

kolekcji Kilburn .     Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” Składniki: Ciasto: 140g masła 100ml oleju roślinnego 140g maślanki 100ml zaparzonej kawy 2 duże jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 170g jasnego brązowego cukru 80g ciemnego cukru dark muscovado 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g kakao bez cukru szczypta soli Krem: 200g jasnego brązowego cukru(...)tortownice o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Kolejno dodać do niego olej, maślankę, kawę, aromat i jajka, cały czas mieszając mikserem. 6. Do drugiej miski przesiać mąkę i kakao. Dodać proszek, sodę, oba cukry, sól i wymieszać. 7. Do suchych składników dodać mokre i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto przelać do przygotowanych

Mała Cukierenka
Proste, ucierane ciasto z truskawkami 206

kolejnych dniach. Spróbujcie koniecznie! Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczka soli 320 g cukru 230 g miękkiego masła 4 jaja 300 ml maślanki (ok.280 g) skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 750 g truskawek(...)wymiarach ok. 24 cm x 28 cm smarujemy masłem w kilku miejscach i wykładamy papierem do pieczenia (masło przyklei nam papier do formy). Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. Przesiewamy do miski. Mieszamy z solą. Miękkie masło pokrojone w kostkę ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Następnie stopniowo dodajemy cukier , ucierając na białą, puszystą masę. Dodajemy skórkę otartą z cytryny

Moja Delicja
Piernik przekładany powidłami 207

szklanki mąki pszennej tortowej 120 g masła 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka miodu, płynnego 1 szklanka kefiru lub maślanki 1/4 szklanki kakao 1,5 łyżki przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli   Ponadto: około 450 g powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki   Wykonanie: Wszystkie(...)składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika oraz sól, wymieszać. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem do otrzymania bardzo jasnej i bardzo puszystej masy ( należy ubijać minimum 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Następnie wlewać miód, cały czas ubijając. Cienką

Opowieści z piekarnika
Czekoladowy tort z malinami 146

malin. Naprawdę nie jadłam lepszego. Składniki na biszkopt czekoladowy: 110g miękkiej margaryny 1,5 szklanki maślanki naturalnej 2 duże jaja 60g gorzkiej stopionej czekolady 1 płaska łyżeczka soli 1 niepełna szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczka sody Składniki na warstwę malinową: 500g świeżych lub mrożonych malin 0,5 szklanki wody 2 łyżki cukru(...)wodą tak, aby miseczka dnem nie dotykała lustra wody. Cały czas mieszając czekamy, aż się rozpuści. Lekko studzimy. Margarynę, maślankę, jaja, cukier, sól i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę łączymy i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy obie mąki i sodę. Miksujemy delikatnie, a następnie przelewamy do formy o średnicy 20cm. Piec 40-50 minut w 180st C.  Warstwa

Słodki Zakątek
Tort marchewkowy z orzechowym kremem 324

średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.W miseczce połączyć składniki suche, tj. - mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, przyprawy.W drugim naczyniu za pomocą miksera wymieszać jajka z olejem i maślanką.Do składników mokrych, wsypać suche składniki - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą marchew - wymieszać za pomocą łyżki.Ciasto marchewkowe przełożyć do tortownicy

kolorowotorcikowo
Proste ciasto z bananami 528

skórki) 2 łyżki soku z cytryny 3 duże jajka 140 g cukru trzcinowego 120 ml oleju rzepakowego 125 ml maślanki lub 125 ml mleka + 1 łyżka soku z cytryny 370 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Wykonanie: Przesianą mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia

Słodki Pomysł
Proste placuszki z jagodami 147

placuszki, tym razem wzbogacony o ulubione owoce, czyli jagody. Danie idealne na weekendowe śniadanie lub słodki podwieczorek :) szklanka mąki pszennej lub orkiszowej szklanka maślanki 2 jajka łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki sody 3 łyżki jagód (poza sezonem mrożonych) odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia patelni sos: jogurt naturalny pół szklanki jagód Wszystkie składniki, poza jagodami, miksujemy. Dodajemy jagody

Mienta blog
Kefirowe babeczki cytrynowe 170

ryżowej – 50 g i kukurydzianej – 50 g) 100 g ksylitolu 30 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 75 g masła 1 jajko 300 ml kefiru lub maślanki 2 łyżki soku z cytryny lub aromat cytrynowy Łączymy ze sobą suche składniki. Masło roztapiamy, mieszamy z jajkiem i kefirem lub maślanką. Łączymy suche

Kucharzyca
Placuszki bananowe i recenzja "Trufla, same dobre rzeczy" Patrycji Doleckiej 225

jajko  1/2 szklanki maślanki lub kefiru    1/3 ł yżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 szczypta cynamonu 1 szczypta imbiru 1 szczypta soli 8 łyżek mąki (mieszanej pełnoziarnistej i jasnej) 1 dojrzały banan pokrojony w kostkę 1 łyżka oleju  do podania: posiekane orzechy ulubiony syrop (u mnie klonowy) PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką

Moje Kuchenne Rewelacje
Placuszki z makiem, cynamonem i pomarańczą Agnieszki Maciąg 197

ekologiczne. Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki suche: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: 1 szklanka maślanki lub kefiru (u mnie maślanka) skórka otarta ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (u mnie z pomarańczy

kruche babeczki