Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu babka. Dodatek kefiru, który można zamienić na maślankę sprawia, że babka jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam jest pyszna :) SKŁADNIKI: 4 całe jajka szklanka cukru cukier wanilinowy lub olejek szklanka kefiru 120 ml oleju 1 łyżeczka sody łyżka kakao 2 szklanki mąki WYKONANIE: Dużą formę na babkę moja
Pani na deserpszennej (lub 150 gram pszennej i 75 razowej) 50 gram płatków owsianych 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram cukru mokre 2 duże jajka 125 g stopionego masła lub oleju (u mnie 1/4 szklanki oleju) pół szklanki kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki (u mnie jogurt naturalny) oraz 100-150 gram gorzkiej czekolady
sierotka maRysia w kuchniKrampety Krampety, czyli pulchne placuszki z ciasta drożdżowego i sody, to danie kuchni angielskiej. Podaje się je na śniadanie lub podwieczorek, najczęściej z masłem lub dżemem. Choć trzeba trochę odczekać, aż ciasto drożdżowe wyrośnie, są tego warte! Najlepiej smakują na ciepło, ja swoje kosztowałam z konfiturą malinową, którą na co dzień dodaję do herbaty. Wyborne! Przepis pochodzi z książki "Wypieki(...)cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków) 250 ml ciepłego mleka 375 ml letniej wody 10 g suszonych drożdży 450 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g masła 1 łyżeczka
Moje Qulinariapysznym śniadaniem dla swoich bliskich w weekend :) SKŁADNIKI: 1 i 1/3 szklanki maślanki lub kefiru 1/3 szklanki oliwy lub rozpuszczonego masła 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej WYKONANIE: Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę, o konsystencji gęstej
Słodko-Słony Świat IlonyKtóż z nas nie ma ochoty na świeże pieczywo, zwłaszcza w niedzielny poranek, bez wychodzenia do sklepu? Bez używania drożdży, także można upiec pyszne bułeczki.Składniki
upichcicpostawić miseczkę i dodać połamaną czekoladę. Jak już czekolada się rozpuści dodać maślankę i dokładnie wymieszać na gładką masę. Zdjąć miseczkę z pary i lekko masę przestudzić. Żółtka lekko ubić i dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko i powoli wmieszać do masy czekoladowej. Sodę wymieszać z mlekiem i dodać do ciasta. Na koniec dodać rodzynki i migdały
Kuchnia Pokoleńsyropu klonowego 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich Mąkę, sodę, sól oraz kawę wsyp do miski, zamieszaj i odstaw na bok. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut na bok, aby powstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej syrop klonowy i wszystkie mokre składniki wlej do miski
Roślinna - blog wegańskiJeśli szukacie inspiracji na pyszne i niecodzienne śniadanie to proponuje Wam pancakes z mascarpone . Placuszki są bardzo delikatne w smaku i bardzo szybkie w przygotowaniu. Pancakes
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!śmietany kremówki * W naczyniu dokładnie wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli dodawać cukier, na przemian biały i muscovado. Dodać po kolei jajka cały czas ucierając na średnich obrotach. Dodać kakao rozpuszczone w wodzie (musi być przestudzone), maślankę wymieszaną z wodą i stopniowo dodawać mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!różnych smaków,dodając lub ujmując jakiś składnik. Zazwyczaj muffiny robimy na maślance, jogurcie lub mleku. Ale dziś proponuję Wam muffiny na wodzie gazowanej. Spróbujecie ? Składniki: ( na około 12 sztuk ) 200 g mąki tortowej 150 g cukru trzcinowego 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 150 ml wody gazowanej 100 ml oleju
kolorowotorcikowomąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka barwnika spożywczego czerwonego w proszku 1 łyżka cukru waniliowego 1 laska wanilii Margarynę utrzeć z cukrem, Kiedy uzyskamy gładką masę, dodawać kolejno jajka, cały czas ucierając. Później małymi porcjami dodawać maślankę wymieszaną z barwnikiem. W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki
Moje domowe kucharzeniełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu po pół łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej (lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika) MOKRE SKŁADNIKI: 1 szklanka puree z dyni 1 duże jajko 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki) 1 łyżka oleju 0,5 szklanki rodzynek lub mieszanki
Rozpustne gotowanieKukurydziane mini ciasto na maślance*; z truskawkami i migdałami; kawa z mlekiem *z olejkiem kokosowym Po co być normalnym. Po co dostawać kwiatki na rocznice, skoro można dostać łubiankę truskawek, która cieszy chyba jeszcze bardziej. Po po I to truskawki, a po II zna Cię i wie z jakiego powodu będziesz miała uśmiech jak i pięciolatki ;) Nie sądziłam(...)kiedyś będę tak szczęśliwa, w taki zwykły sposób. kopytka z ziemniaków i ricotty, podsmażone na maśle z zielonym groszkiem Soda bread z rodzynkami i migdałami Ryż z mleczkiem kokosowym i łososiem, fasolka szparagowa curry z kurczakiem, ciecierzycą i kalafiorem; ryż jaśminowy gofry ziemniaczane, z jajkiem sadzonym
More food, love and dreamstruskawkowym i masłem słonecznikowym 100%: - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 białka jaj - ok. 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego - łyżeczka syropu z agawy/stewii - łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody Sos truskawkowy: - ok. 120g mrożonych truskawek - łyżeczka naturalnego dżemu/ syropu z agawy/stewii - odrobina wody Wykonanie gofrów: 1. Rozgrzej posmarowaną cienką warstwą oleju (świetny będzie kokosowy, ale zwykły rzepakowy też się(...)pieczenia i słodzidło, dokładnie zamieszaj. 4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i uważaj, aby nie powstały grudki podczas miksowania. 5. Dodaj mleko lub wodę, aby powstało ciasto o gęstości maślanki. 6. Wylej ciasto na gofrownicę i upiecz według instrukcji obsługi gofrownicy. Wykonanie sosu: 1. Wrzuć do rondelka truskawki, wodę i słodzidło. 2. Rozdrabniaj w trakcie truskawki widelcem. 3. Mieszaj
Pland based filleWięcej o podkarpackich smakach poczytacie tu –>KLIK. proziaki: 400 g mąki pszennej (plus garść do podsypywania) ok. 230-250 ml kefiru jajko pół łyżeczki soli płaska łyżeczka sody masło pietruszkowo-czosnkowe: 330 ml śmietanki 30% (może być tłustsza) 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku Najpierw przygotowujemy masło. Śmietankę wlewamy do misy miksera i ubijamy(...)podczas ubijania, będzie za bardzo chlapać, można zmiejszyć obroty. Gdy zauważymy wyraźne grudki masła, wyłączamy mikser. Powstałe masło odsączamy i kilkukrotnie płuczemy w zimnej wodzie, aby pozbyć sie pozostałości maślanki. Maślankę możemy […] Artykuł Proziaki z domowym masłem pietruszkowo-czosnkowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog