z sodą i maślanką - 500 przepisów (strona:30/34)

Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 159

się w wodzie, ale pęcznieje sprawiając, że ciasto staje się „gumowate” i elastyczne. Dzięki temu zatrzymuje wewnątrz ciasta pęchęrzyki gazu - dwutlenku węgla wytwarzanego  przez drożdże lub powstającego z sody / proszku do pieczenia.   Zapewnia to doskonałe rośnięcie, odpowiednią wilgotność, pulchność i sprężystość ciasta pszennego.  Gluten sprawdza się w tej roli tak dobrze, że obecnie większość supermarketowego pieczywa(...)Jednak nawet w przypadku zastosowania wieloskładnikowej mieszanki, zwykle konieczny jest dodatek  zastępujących gluten „polepszaczy”. Najlepiej poprawiają strukturę ciasta klasyczne składniki czyli jajka i mleko (jogurt, maślanka, śmietana, mleko w proszku). Jeśli jednak alergia nie pozwala nam na zastosowanie nabiału, pozostaje nam do wyboru któryś z bardziej oryginalnych dodatków: Żelatyna – dodajemy do ciasta zmieloną na pylisty proszek

głodny alergik
Wegańskie czekoladowe muffiny 146

deser łączy w sobie i jedno, i drugie. Ciasto jest wyjątkowo czekoladowe, a to zasługa dwóch składników: kakao i kawałków dobrej gorzkiej czekolady. Dodatek roślinnego jogurtu lub maślanki sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Jeżeli masz aspiracje artystyczne, samodzielne wykonanie papilotek do muffinek być może będzie dla Ciebie niezłą frajdą. Doskonale do tego sprawdzi się(...)laski wanilii ¼ szklanki oleju arachidowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj formę na muffinki, której wgłębienia powykładaj papilotkami.  Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, ¼ odłóż do posypania babeczek, resztę dosyp do suchych składników i zamieszaj. Do drugiej miski wlej wszystkie mokre składniki: mleko, jogurt, nasiona z ½ laski wanilii, olej

Roślinna - blog wegański
Muffiny z lentilkami 212

jogurtu greckiego;75 ml oleju;1 łyżeczka aromatu śmietankowego;2 jaja.Sposób przygotowania:Przygotować 2 miseczki. W jednej wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i lentilki.W drugiej miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki mokre: jaja, jogurt, olej i aromat śmietankowy.Do miseczki z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać, tylko(...)gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Lentilki można zastąpić cukierkami M&M's, a jogurt grecki kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub maślanką.Aromat śmietankowy można zastąpić łyżeczką ekstraktu waniliowego.Upieczone i wystudzone muffiny można dodatkowo polać lukrem i udekorować lentilkami.Źródło przepisu: Śladami Słodkiej Babeczki

Gospodyni Miejska
Czekoladowe pankakes 158

Czekoladowe pankakes to propozycja śniadań na słodko. Gdy kanapki już się nudzą warto spróbować czegoś innego. Czekoladowym naleśnikiem można przekonać niemalże każde dziecko. Ponadto nie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kakao-obowiązkowy punkt w naszej diecie 150

praktycznie w każdym sklepie. Teraz przejdzmy do ogólnych właściwości kakao dla zdrowia. ⇨ Skarbnica minerałów i witamin takich jak: magnez, chrom, potas, siarka, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, fosfor i sód. A surowe dodatkowo witaminę C i kwasy tłuszczowe omega-6.  ⇨ Poprawia pamięć i koncentrację. Włoscy uczeni odkryli, że kakao może wspomagać pamięć i inne zdolności poznawcze. Wszystko(...)Omlet czekoladowy z borówkami Krem czekoladowy z daktyli Ciastka kaszaki Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej Sernik waniliowo kakaowy w 10 minut Kawowe naleśniki z kremem mascarpone Szybki murzynek na maślance Domowe markizy Sernik zebra Omletowy naleśnik z serem Babeczki w 5 minut Kule mocy Czekoladowiec na maślance Omlet kakaowy z orzechami Jaglanka czekoladowo orzechowa z bananem Murzynek z twarogiem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kilka słów o mleku... 176

względu na właściwości i jego skład  Możemy także w łatwy sposób zastąpić mleko innymi produktami: szklanka mleka to 125 g jogurtu naturalnego 125 g kefiru 250 g maślanki 350g twarogu 40 g żółtego sera. Wyróżniamy mleko krowie, kozie, owcze. Także mleko uzyskane z orzechów makadamia, z łuskanych ziaren owsa, mleko sojowe, migdałowe, kokosowe, owsiane, czy ryżowe. Często te ostatnie(...)Jest źródłem łatwo przyswajalnego tłuszczu, wysokowartościowych białek, witamin A, C, D, E, K oraz B2 i B12 rozpuszczalnych w wodzie. Zawiera kwas foliowy, jest bogate w wapń, fosfor, potas, sód, magnez, chlor oraz siarkę. Zawiera najważniejszy cukier - laktozę, która czasem jest nietolerowana przez ludzi, powoduje ona zaburzenia jelitowe. Mleko kozie Zawiera więcej od mleka krowiego wapnia, fosforu i potasu

Zasmakuj Kuchni
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 114

się na "m" więc jaki to problem, na pewno zapamiętam! Jednak, gdy weszłam do sklepu okazało się, że  zaczęły się schody, bo w przecież w sklepie była także maślanka, miód, makaron, migdały! O, nie! Oczy w iście wróciłam do domu z niepotrzebnym makaronem i musiałam iść jeszcze raz dokupić brakujące produkty. Czyli może jednak warto zapisywać nawet krótkie listy(...)nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz częściej) T - tarta bułka - nie tylko do wysypania formy, ale także jako dodatek do ciast U - uuuuuuzupełnić może

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania