z sodą i maślanką - 500 przepisów (strona:16/34)

Chleb sodowy 151

kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;) Chleb sodowy Składniki: 500 g mąki pszennej plus więcej do podsypania 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 400 ml maślanki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i całość mieszać do połączenia

UgotujmyTo.pl
Bezglutenowe ciasto z czekoladą i nutą kawy 186

czekoladowe z małym owocowym akcentem. Z niewielką ilością cukru i bezglutenowe, polecam :) 180 g mąki gryczanej 40 g cukru dark muskovado 3 łyżki surowego kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko kilka malin (poza sezonem mrożonych) 50 g czekolady kawowej W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy

Mienta blog
Muffinki bananowo czekoladowe 218

ilością czekolady :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 200 g czekolady (ja dałam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej) 1 duże jajko 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju kokosowego (mierzymy po roztopieniu) 1/2 szklanki cukru 2 duże banany lub 3 mniejsze (powinny być mocno(...)przyklei się do blaszki. Czekoladę kroimy na kawałki – nie musi być bardzo drobno. W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i pokrojoną czekoladę. W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy maślankę i jajko (koniecznie w temperaturze pokojowej inaczej olej kokosowy zrobi się twardy), cukier i rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Mieszamy razem

Ciastkozercy
Nie zapomniana W-Z- ka 135

mleka 1 łyżka sody 250 dag masła roślinnego masa 250 dag masła roślinnego 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka maślanki Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę.  Mąkę mieszamy z sodą i kakaem, dodajemy do utartej masy jajecznej  na przemian z mlekiem, na koniec dodajemy dżem. Wykładamy ciasto na blaszkę ,wyłożona papierem(...)około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę. Na koniec ucierania dodajemy stopniowo po łyżce maślanki. Przestudzone ciasto przekrawamy na pół z górnej części ciasta z ścinamy pół centymetrową warstwę, kruszymy i wstawiamy do piekarnika na parę minut do przesuszenia. Z utartego kremu odkładamy trzy łyżki

kgwjanczewo
Chlebek kukurydziany na maślance 157

szklanki mąki pszennej 1 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki soli ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 11/4 szklanki mleka ¾ szklanki oleju 3 jajka ½ szklanki maślanki 1 puszka kukurydzy tłuszcz do formy Wykonanie: Wymieszać wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wlać mleko, maślankę, olej i wbić jajka. Dodać suche składniki i utrzeć mikserem

Tradycyjna Kuchnia
Bajecznie proste ciasto z figami 202

uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej ilości maślanki. Idealne na podwieczorek. Słodkie figi pasują tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość(...)kruszonkę wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Odstawić.Figi pokroić na dość grube plasterki.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem.W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać maślankę, olej i ekstrakt, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.Na wierzchu poukładać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiące bezglutenowe gofry 164

przygotowania: 20 minut Składniki: 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu 160ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) 160g mąki ryżowej 50g mąki z tapioki 40g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli(...)łyżki ksylitolu 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie 1 Jajka roztrzepuję widelcem. 2 Do jajek dodaję maślankę. 3 Mąki przesiewam do osobnej, dużej miski. 4 Do mieszanki mąk dodaję proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol i mieszam dokładnie. 5 Powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki do suchych i mieszam

Book of spells
Muffinki z jagodami 219

Składniki na 14 babeczek: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody skórka otarta z połowy cytryny 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania) niecałe 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki 2 jajka M 1 pełna szklanka jagód mrożonych(...)świeżych) płatki migdałów do posypania przed pieczeniem Przygotowanie: Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy. Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek, dodać skórkę z cytryny i ksylitol bądź cukier. Wymieszać. Wsypać jagody. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej i maślankę. Zawartość obu naczyń wymieszać łyżką. Mieszamy tylko do połączenia składników, możliwie najkrócej. Po długim mieszaniu lub zmiksowaniu muffinki mogą

Ze smakiem i z pasją
Ucierane ciasto z truskawkami 316

mniejsze ) 100 g masła 180 g cukru ( część białego cukru zastąpiłam brązowym ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 400 ml maślanki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 750 g truskawek Kruszonka: 125 g mąki pszennej 100 g masła 160 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) lub 2 łyżeczki ekstraktu(...)Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i bardzo puszystą masę ( zwykłym mikserem ręcznym ucieranie powinno trwać minimum 10 minut ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodawać suche składniki na przemian z maślanką w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką

Opowieści z piekarnika
Puszyste pancakes pełne zdrowia 164

chrupaniu trudno się jest oprzeć. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 30 g cukru trzcinowego 250 g twarogu 350 ml maślanki 4 łyżki masła 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody 30 g płatków Lubella corn flakes kakao i miód do podania: miód + płatki Lubella corn flakes kakao i miód(...)zostawić do ostudzenia. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i krótko ubić. Następnie dodać ostudzone masło, twaróg i maślankę. Zmiksować do połączenia składników. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do składników mokrych wsypać suche, zmiksować, następnie wsypać płatki Lubella i wymieszać łyżką.  Na rozgrzaną patelnię nakładać po dwie łyżki

Passions hobbies life
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 338

średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu w temperaturze pokojowej 180ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) w temperaturze pokojowej 160g mąki ryżowej 50g mąki z tapioki 40g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki(...)ksylitolu (20g) 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie 1 Jajka roztrzepuję widelcem. 2 Do jajek dodaję maślankę. 3 Mąki przesiewam do osobnej, dużej miski. 4 Do mieszanki mąk dodaję proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol i mieszam dokładnie. 5 Powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki do suchych i mieszam

Book of spells
Wytrawne muffiny z bekonem, karmelem i popcornem 201

Paleta Smaku '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 muffinów: 250 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu do smaku 1 jajko 1 1/3 szklanki mleka lub maślanki 50 g roztopionego smalcu + 1 łyżka 100 g boczku wędzonego w plastrach, drobno pokrojonego(...)wody 1/3 szklanki śmietany 36% 50 g gotowego popcornu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i szczyptę pieprzu; w drugiej jajko, mleko (lub maślankę) i roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszając drewnianą łyżką, odstawiamy na bok. 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek

My Culinary Art
Mufinki marchewkowo - morelowe halloweenowe 174

szklanki cukru 1/4 szklanki oliwy z oliwek1 duże jajko1/2 szklanki posiekanych drobno moreli Sposób przyrządzenia:Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon,kardamon i imbir w dużym naczyniu. Następnie dodać maślankę, cukier, oliwę i jajko. Dokładnie wszystko wymieszać, lekko wyrobić. Dodać pestki słonecznika, wcześniej uprażone na suchej patelni, utartą marchew na dużych oczkach, sezam oraz morele

pieprzny smaczek
MUFFINY PIERNIKOWE Z KREMEM MASCARPONE 159

przyprawy do piernika, łyżeczka cynamonu, 1/2 opakowania cukru wanilinowego, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 75 ml mleka, 1 i 1/2 łyżki miodu (płynnego), 125 ml oleju, 150 ml maślanki lub kefiru, 2 nieduże jajka. Składniki na krem: 200 g mascarpone, 150 g śmietany 30%, łyżeczka cynamonu, cukier puder. Dodatkowo: srebrne perełki(...)dwóch wielkościach do dekoracji. Przygotowanie: Do miski wsypuję mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszam. W rondelku mieszam mleko z miodem i podgrzewam do momentu rozpuszczenia. Do drugiej miski wlewam maślankę i olej, wbijam jajka oraz dodaję mieszankę mleka z miodem, miksuję. Przelewam mokre składniki do miski z mąką

JejKuchnia