z sodą i maślanką - 500 przepisów (strona:16/34)

Murzynek z mąki pełnoziarnistej i gruszki. 128

mieszania, a takie przepisy to ja naprawdę bardzo, bardzo lubię. :) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej  200 g mąki  pszennej 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 150 g cukru trzcinowego 250 mil maślanki 250 mil wody gazowanej 200 oleju 3 łyżki kakao łyżeczka przyprawy korzennej 1/4 łyżeczki soli 3 gruszki cukier puder Mąki i resztę suchych składników przesiewamy razem

Dieta moja pasja
Pancakes (amerykańskie pankejki) 128

lubię je jeść z dodatkiem jogurtu naturalnego wymieszanego z (sezonowo) malinami lub truskawkami bądź (całorocznie) bananami i kiwi. Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g maślanki 2 jaja 50 g cukru łyżeczka sody oczyszczonej 50 g roztopionego masła klarowane masło do smażenia lub olej dodatki: syrop klonowy, miód, konfitura lub wszystko to na co macie ochotę;D   Jak przygotować

Zasmakuj Kuchni
Tort urodzinowy Świnka Peppa 217

niedużych tortownicach o średnicy 16 cm Składniki na ciasto waniliowe: 200 g mąki 200 g białego cukru 100 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka maślanki 150 g masła 3 jajka Składniki na ciasto muffinkowe Składniki na krem budyniowy Składniki na domową masę cukrową + ulubiony dżem, truskawki, kolorowe koraliki do dekoracji Spody (niezależnie

Ciastkozercy
Pancakes – prosty przepis na amerykańskie naleśniki 152

zwykłe naleśniki z cukrem i proszkiem do pieczenia. Na wielu blogach i stronach internetowych ludzie prześcigają się jak skomplikować przepis na te puszyste naleśniki. Może dodanie maślanki, albo wymieszanie proszku do pieczenia z sodą zmienia ich smak, jednak rzadko jemy je same, najczęściej polewamy je sosami, dodajemy owoce, czy bitą śmietanę, więc te subtelne różnice w smaku pewnie będą niezauważalne

KasiaiKrzysiu.pl
Gofry z sosem truskawkowym 146

misy miksera wlać 1 szklankę maślanki, dodać 3 żółtka. Zmiksować. 2. W miseczce połączyć wszystkie suche składniki tj,  mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia. Dodać do misy miksera. Zmiksować. 3. Dodać 1 szklankę maślanki, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło. Zmiksować. 4. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy. Wymieszać. Odstawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować

Moja Galeria Smaku
Chleb sodowy 132

kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;) Chleb sodowy Składniki: 500 g mąki pszennej plus więcej do podsypania 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 400 ml maślanki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i całość mieszać do połączenia

UgotujmyTo.pl
Bezglutenowe ciasto z czekoladą i nutą kawy 165

czekoladowe z małym owocowym akcentem. Z niewielką ilością cukru i bezglutenowe, polecam :) 180 g mąki gryczanej 40 g cukru dark muskovado 3 łyżki surowego kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko kilka malin (poza sezonem mrożonych) 50 g czekolady kawowej W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy

Mienta blog
Muffinki bananowo czekoladowe 193

ilością czekolady :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 200 g czekolady (ja dałam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej) 1 duże jajko 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju kokosowego (mierzymy po roztopieniu) 1/2 szklanki cukru 2 duże banany lub 3 mniejsze (powinny być mocno(...)przyklei się do blaszki. Czekoladę kroimy na kawałki – nie musi być bardzo drobno. W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i pokrojoną czekoladę. W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy maślankę i jajko (koniecznie w temperaturze pokojowej inaczej olej kokosowy zrobi się twardy), cukier i rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Mieszamy razem

Ciastkozercy
Nie zapomniana W-Z- ka 118

mleka 1 łyżka sody 250 dag masła roślinnego masa 250 dag masła roślinnego 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka maślanki Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę.  Mąkę mieszamy z sodą i kakaem, dodajemy do utartej masy jajecznej  na przemian z mlekiem, na koniec dodajemy dżem. Wykładamy ciasto na blaszkę ,wyłożona papierem(...)około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę. Na koniec ucierania dodajemy stopniowo po łyżce maślanki. Przestudzone ciasto przekrawamy na pół z górnej części ciasta z ścinamy pół centymetrową warstwę, kruszymy i wstawiamy do piekarnika na parę minut do przesuszenia. Z utartego kremu odkładamy trzy łyżki

kgwjanczewo
Gofry na maślance 207

Gofry na maślance - są pyszne! Mocno chrupiące, idealne po prostu ;) Szybkie do zrobienia. Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami a podbiją serce każdego ;) Gdzie to lato? ;) Zdjęcia tych gofrów, robione jeszcze nie tak dawno temu, w gorący, słoneczny dzień w moim ogrodzie. Uwielbiam go! Wiele w nim jeszcze do zrobienia, na co teraz nie ma czasu, ale na wszystko przyjdzie(...)przecudną sofę ogrodową z technorattanu, która jest i wygodnym siedziskiem a także fajną ozdobą ogrodu.  Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki mleka 50 g masła 2 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło rozpuścić, przestudzić. Żółtka oddzielić od białek, odłożyć. Mąkę

Domowa cukiernia Ewy
Chlebek kukurydziany na maślance 133

szklanki mąki pszennej 1 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki soli ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 11/4 szklanki mleka ¾ szklanki oleju 3 jajka ½ szklanki maślanki 1 puszka kukurydzy tłuszcz do formy Wykonanie: Wymieszać wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wlać mleko, maślankę, olej i wbić jajka. Dodać suche składniki i utrzeć mikserem

Tradycyjna Kuchnia
Bajecznie proste ciasto z figami 179

uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej ilości maślanki. Idealne na podwieczorek. Słodkie figi pasują tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość(...)kruszonkę wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Odstawić.Figi pokroić na dość grube plasterki.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem.W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać maślankę, olej i ekstrakt, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.Na wierzchu poukładać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiące bezglutenowe gofry 136

przygotowania: 20 minut Składniki: 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu 160ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) 160g mąki ryżowej 50g mąki z tapioki 40g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli(...)łyżki ksylitolu 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie 1 Jajka roztrzepuję widelcem. 2 Do jajek dodaję maślankę. 3 Mąki przesiewam do osobnej, dużej miski. 4 Do mieszanki mąk dodaję proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol i mieszam dokładnie. 5 Powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki do suchych i mieszam

Book of spells
Muffinki z jagodami 200

Składniki na 14 babeczek: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody skórka otarta z połowy cytryny 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania) niecałe 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki 2 jajka M 1 pełna szklanka jagód mrożonych(...)świeżych) płatki migdałów do posypania przed pieczeniem Przygotowanie: Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy. Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek, dodać skórkę z cytryny i ksylitol bądź cukier. Wymieszać. Wsypać jagody. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej i maślankę. Zawartość obu naczyń wymieszać łyżką. Mieszamy tylko do połączenia składników, możliwie najkrócej. Po długim mieszaniu lub zmiksowaniu muffinki mogą

Ze smakiem i z pasją
Ucierane ciasto z truskawkami 298

mniejsze ) 100 g masła 180 g cukru ( część białego cukru zastąpiłam brązowym ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 400 ml maślanki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 750 g truskawek Kruszonka: 125 g mąki pszennej 100 g masła 160 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) lub 2 łyżeczki ekstraktu(...)Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i bardzo puszystą masę ( zwykłym mikserem ręcznym ucieranie powinno trwać minimum 10 minut ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodawać suche składniki na przemian z maślanką w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania