z rabarbaru - 500 przepisów (strona:7/34)

OTRĘBOWY CHELBEK BANANOWY Z RABARBAREM. 170

chaosu za oknem.Burza skłoniła mnie do upieczenia czegoś lekkiego, kontrastującego z groźną i ciężką jak torba gwoździ atmosferą. Zero cukru, dużo błonnika, wyśmienity smak i nuta majowa w postaci rabarbaru. OTRĘBOWY CHLEBEK BANANOWY Z RABARBAREM. /całkiem własny;/ 2 przejrzałe banany 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 i 1/3 szklanki otrębów orkiszowych 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej(...)szklanki mleka 1/3 szklanki oleju ryżowego 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Banany rozgniatam widelcem i mieszam ze sodą oczyszczoną. Zostawiam. Jajka ucieram na jasną masę. Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 216

pieczenia 100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Składniki na kruszonkę:1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki Dodatkowo:500 g rabarbaru kilka truskawek cukier puder do posypaniaSezon rabarbarowy w pełni. Więc nie mogłam oprzeć się pokusie upieczenia ciasta z rabarbarem. Najbardziej miałam ochotę na taki najzwyklejszy, pyszny placek. Idealny przepis znalazłam(...)blogu Moje kucharzenie - wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany. Przygotować wszystkie składniki (fot.1). Rabarbar obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na cząstki. Całe jajka wbić do miski utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do naszego kogla mogla. Pod koniec ubijania dodać stopioną, przestudzoną margarynę (fot.2) i ekstrakt

Świat Ciasta
Ciasto z rabarbarem 120

składników zagniatamy ciasto.   Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.    Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.   Wrzucamy na 3 minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,jednej szklanki cukru i pół łyżeczki(...)kwasku cytrynowego.    Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy.   Kruche ciasto rozwałkowujemyi wykładamy nim formę.Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu.   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier i miksujemy.Dodajemy żółtka i miksujemy.Dodajemy przesiane mąki i mieszamy łyżką.Ciasto biszkoptowe wylewamy do formy.W cieście umieszczamy pionowo kawałki

Maminek kulinarny
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 135

Ciasto z truskawkami i rabarbarem to kolejna podpowiedź Tereni.Składniki:-3 szklanki mąki-1 szklanka cukru-ponad 1/2 szklanki mleka-1/2 szklanki oleju-sok z jednej cytryny-15 dkg twarogu-mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki )-aromat-truskawki i rabarbarNa kruszonkę:-10 dkg cukru-20 dkg mąki-10 dkg masłaW składnikach nie należy szukać jajek, ponieważ(...)cieście nie ma.   Zaczynamy od przygotowania kruszonki.Wszystkie jej składniki ścieramy palcami, aż powstanie kruszonka.Następnie obieramy i kroimy rabarbar oraz myjemy i osuszamy truskawki.   Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy dość luźne ciasto.Wykładamy nim blaszkę.   Na cieście dowolnie układamy truskawki i rabarbar.   Przykrywamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 141

misce przykrytej ściereczką na około 30 minut. Ciasto powinno zwiększyć nieco swoją objętość. Wierzch ciasta:5-6 łodyg rabarbarusok z połowy cytryny3 jabłka2-3 łyżki prawdziwego mioduPrzygotowanie:Rabarbar obieramy i myjemy. Wkładamy do garnuszka i dodajemy miód. Podgotowujemy do czasu rozpuszczenia się miodu (użyłam tego w formie stałej, najlepszy) i aż rabarbar puści soki. Zostawiamy, by dalej lekko się(...)grzało.Obieramy jabłka. Wykrawamy gniazdka. Jedno z nich kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy trochę soku z cytryny i zostawiamy do grzania razem z rabarbarem. Opcjonalnie można dodać cynamon.UWAGA! Jeżeli do ciasta drożdżowego używasz aromatu - to upewnij się, że nie będzie on kolidował z zapachem cynamonu.Pozostałe dwa jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy

Eat Shrimps
łatwe,tanie ciasto z galaretką jogurtową i rabarbarem w galaretce... 189

łyżki, mleko 100 ml, olej rzepakowy 100 ml, jajka 3 sztuki DODATKI:jogurt bałkański 380 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka, gorąca woda 300 ml DODATKI:rabarbar 60 dag, galaretka wiśniowa 2 opakowania, woda 4 szklanki jajka, mleko, olej dobrze rózgą roztrzepać wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem, kakao i rózgą wymieszać niezbyt dokładnie ciasto tortownica 24cm - wyłożyć blaszkę(...)cytrynową, żelatynę wymieszać w gorącej wodzie i ostudzić wymieszać z jogurtem bałkańskim i do lodówki - prawie stężały jogurt wyłożyć na biszkopt i do lodówki do stężenia obrany i pokrojony rabarbar zalać woda i gotować z 5 minut mieszając do gorącego rabarbaru wsypać 2 galaretki i wymieszać dobrze wstawić garnuszek do zimnej wody i prawie do stężenia zostawić rabarbar wyłożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. 124

Rhubarb soup with almond ice cream. Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami. Majowy przebój - rabarbar. Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji, a może z Tybetu. W Chinach jest znany od 2700 lat i stąd zawędrował nad Wołgę, dalej do Grecji i Rzymu. Z greki "rhabarbaros" tłumaczymy: "obcy znad Wołgi ".W Europie jako warzywo zaczęto(...)uprawiać w XVIII w. Staropolski rzewień, to właśnie rabarbar. Jego ogonki liściowe zbiera się od maja, aż do zimy. Kolor ma od zielonego, poprzez różowy do krwistoczerwonego. A smak kwaśny, orzeźwiający. Jako dziecko lubiłem chrupać kawałki rabarbaru maczane w cukrze. Rabarbar zazwyczaj obiera się ze skórki i przyrządza i się z niego smaczne kompoty, zupy, kisiele, galaretki, marmolady i piecze

Kulinarny karnet Christophera
Budyniowiec z rabarbarem 357

Przepis mam od znajomej. Bardzo lubię piec ciasta i patrzeć jak moi domownicy się nim zajadają.Przygotowanie tego ciasta to sama przyjemnośćBudyniowiec z rabarbarem SKŁADNIKI:Ciastożółtka jaj -5 sztcukier puder -3 łyżkimąka -500 gmargaryna -1 kostkakao - 3 łyżkiproszek do pieczenia - 2 łyżeczkitłuszcz do formyMASA BUDYNIOWAbudynie śmietankowe - 2 opakolej rzepakowy -0,5 szklbiałka jaj -5 sztcukier -250 gcukier waniliowy(...)posypania ciastaDODATKOWOrabarbar - 350 gcukier -4 łyżeczkiPRZYGOTOWANIE:Ciasto Z przygotowanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalki na 30 minut. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać 4 łyżeczkami cukru, odstawić na kilka minut. MASA BUDYNIOWA Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Następnie dodać budyń, wymieszać

Kuchnia Danusi
Rustykalna tarta z rabarbarem 158

Bardzo prosta do wykonania krucha rabarbarowa tarta z rustykalnym wykończeniem. Sezon na rabarbar w pełni, więc zachęcam do wypróbowania... Składniki: szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 4 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody na nadzienie: 4 łodygi rabarbaru                    2 łyżki brązowego cukru(...)dodać masło pokrojone w kostkę. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania wodę. Ciasto zagnieść w kulę , zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Rabarbar pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok.  Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia

wyzwania kuchenne
Ciasto z rabarbarem 193

Lato daje nam niezwykle wiele możliwości na tworzenie przeróżnych przysmaków . Dzisiaj ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną . Jest to ciasto 3xN Niezwykle proste , Niezwykle tanie i Niezwykle dobre :) *** Ciasto z rabarbarem *** 0,5 kostki masła  1 szklanka cukru  2 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany  2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka sody(...)szczypta soli  2 szklanki rabarbaru :)  1. Masło i cukier utrzeć z jajkami .2. Dodać śmietane i dobrze wymieszać 3.Następnie dodać mąkę , sodę , proszek i sól i dokładnie połączyć składniki .4. Wysmarować tortownicę 21 cm masłem i nałożyć połowe ciasta . Ułożyć rabarbar i przykryć go pozostałą częścią ciasta 5. Piec w temp. 180 stopni przez

ciemna strona patelni
Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem 147

Dodatek cukru różanego do ciasta to był fajny pomysł. Co prawda w smaku nie jest to bardzo wyczuwalne ale jak pachnie podczas pieczenia! Warto wypróbować :) A połączenie rabarbaru z marcepanem jest jednym z moich ulubionych, polecam :) 250 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru różanego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju(...)łodygi rabarbaru 100 g masy marcepanowej Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na całość wysypujemy pokrojony, umyty i obrany rabarbar oraz

Mienta blog
Kompot z jabłek i rabarbaru 121

Kompot jabłkowo-rabarbarowy z nutą limonki Nie wyobrażam sobie wiosennych, ciepłych dni bez kwaskowatego kompotu z rabarbarem. Połączenie słodkich jabłek i kwaśnego rabarbaru jest absolutnie idealne. Sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni. Rabarbar jest źródłem witamin A, C i E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Podobno nie powinno się go jednak jeść w nadmiarze, gdyż zawiera też kwas szczawiowy(...)sezonie lubię używać go do ciast, np. do tego ciasta jogurtowego z rabarbarem i jabłkami. W tym roku zamierzam też zrobić syrop w słoikach na zimę.Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Panierowany rabarbar 125

Lubicie desery? Oto nowa propozycja... Panierowany rabarbar - przepisSkładniki:2 rabarbary3 łyżki otrębów owsianych Sante 1,5 łyżki cukru brązowego1 jajo1 łyżka miodu lipowego, np. Sądecki Bartnikmasło klarowane do smażeniadeser waniliowy Apro na syrop:1 szkl. wody1/2 szkl cukruWodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na duże kawałki. Wrzucić do gotującego się syropu na 2 minuty - wyjąć ostudzić.Otręby wymieszać(...)cukrem brązowym.Jajko roztrzepać z miodem.Rozgrzać masło na patelni. Rabarbar zmoczyć w jajku i panierować w otrębach. Smażyć.Ostrożnie zdejmować z patelni, żeby nie uszkodzić panierki.Podawać z deserkiem waniliowym Alpro. Smacznego

kolorowotorcikowo
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 209

Sezon rabarbarowy już się zaczął.Polecam Wam pyszne muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką.Po prostu są pyszne. Składniki: 2,5 szk mąka pszenna 3/4 szk cukier 2 szt jajka 0,5 szk olej 1 szk  mleko 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencja waniliowa 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 szk rabarbar krojony 2 łyżki cukier Kruszonka kokosowa(...)masło, 100 gr cukier 100 gr kokos Przygotowanie: Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki , zasypać 2 łyżkami cukru i odłożyć. W jednym naczyniu połączyć wszystkie suche składniki. Do drugiego naczynia wkładamy mleko,olej ,jajka i esencję waniliową i za pomocą miksera zmiksować na gładką masę. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.Na końcu dodać

Ala piecze i gotuje
Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową 346

Sezon rabarbarowy nadal trwa.Dzisiaj zagościł u mnie jogurtowiec z rabarbarem z pyszną migdałową kruszonką.Ciasto jest wilgotne ale też i bardzo lekkie.Rabarbar nadaje kwaskowatego smaku.Oczywiście  ciasto można zrobić z dowolnym owocami i bardzo zachęcam do wypróbowania.Bardzo łatwo się je robi. Składniki: 250 ml jogurtu naturalnego 160 ml oleju 4 szt jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)mąki pszennej 1 szk cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru Kruszonka 1,5 łyżki zimnego masła 1,5 łyżki cukru 6 łyżek mielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Rabarbar umyć ,pokroić i zasypać dwoma łyżkami cukru. Do jednego naczynia włożyć jogurt naturalny,olej,jajka oraz esencje waniliową i za pomocą metalowe

Ala piecze i gotuje