z rabarbaru - 500 przepisów (strona:15/34)

Rabarbarowy deser na otwarcie sezonu. I wakacje 219

Biskupina, Myślęcinka, Ostromecka... Trzy tygodnie to przecież szmat czasu!Jeszcze jedna rzecz cieszy mnie ogromnie - będę w Polsce w lipcu. Co oznacza, że najem się truskawek, czereśni, porzeczek, agrestu, rabarbaru, malin i wszelkich innych dobroci za wszystkie te lata, kiedy nie mogłam ich sobie kupić. Mmm... Aż się rozmarzyłam...Wracając do deseru - właśnie nim postanowiłam otworzyć sezon rabarbarowy(...)tylko zobaczyłam różowe łodygi na półce w sklepie, nabyłam bez wahania. Do tego truskawki, jogurt grecki, i jest deser pierwsza klasa. Dietetyczny wręcz! Z subtelną nutą pomarańczy, kwaśnym rabarbarem, słodkimi truskawkami i delikatnym jogurtem. Do tego chrupiące płatki migdałów. Szybko, prosto, bezproblemowo. A efekt zachwyca.Deser rabarbarowo-truskawkowy z jogurtemSkładniki:(na 4 spore porcje)350 g rabarbarusok z 1 pomarańczy50

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na Dzień Dziecka - lody truskawkowo-rabarbarowe 112

być lepszego na Dzień Dziecka niż lody...? No nic. Przynajmniej moim zdaniem.Przygotowałam więc wyjątkowo łatwe i niesamowicie pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe. Świeży smak truskawek miesza się z kwaśnym rabarbarem, a dzięki dodatkowi skondensowanego, słodkiego mleka nie trzeba zawracać sobie głowy robieniem kremu z żółtek i innymi skomplikowany sprawami. Wystarczy podgotować rabarbar, zmiksować z resztą składników, zamrozić - i gotowe. Lody(...)truskawek250 g rabarbaru1 łyżka cukru3 łyżki wody250 ml śmietany kremówki (38%)350 g słodzonego skondensowanego mlekaRabarbar pokroić na niewielkie kawałki. W garnku skarmelizować cukier z wodą, dodać kawałki rabarbaru. Dusić pod przykryciem, aż zupełnie zmięknie i się rozpadnie. Ostudzić.Rabarbar zmiksować blenderem z truskawkami na gładką masę, można przetrzeć przez sitko.Schłodzone w lodówce mleko wymieszać z owocami, dodać kremówkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus rabarbarowy 154

Została mi nadwyżka rabarbaru po upieczeniu ciasta i zastanawiałam się co z nim zrobić... ? Dżem z samego rabarbaru, nie bardzo... Postanowiłam więc go udusić z niewielką ilością cukru. Jestem zadowolona z efektu końcowego. Dodałam go np. do koktajlu truskawowego, mąż smarował nim ciasto z truskawkami... Już kupiłam kolejne 2 kilogramy rabarabaru :-))) Mus rabarbarowy Składniki: 1 kg rabarbaru 5 łyżek(...)cukru Wykonanie: Rabarbar kroimy w plasterki, przekładamy do płaskiego garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 godziny, żeby rabarbar puścił trochę soku. Następnie powoli doprowadzamy go do wrzenia (jeśli jest taka potrzeba podlewamy go niewielką ilością wody) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. U mnie trwało to około godziny. Rabarbar przecieramy lub blendujemy

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem 178

Rabarbar i truskawki to hit sezonu. Wszyscy chcą przygotować jakiś swój autorski przepis z ich udziałem. W zeszłym tygodniu na śniadaniu przed warsztatami pierogowymi Dorota poczęstowała nas pyszną konfiturą z nutą piernikową. Urzekł mnie jej piękny intensywny kolor czerwieni i świetny smak. Widziałam, że Margarytka, która też jadła konfiturę też ją sobie przygotowała. No a dzisiaj Piotrek przywiózł piękne truskawki(...)więc pozazdrościłam dziewczynom. Rabarbar przyniesiony z działki był w lodówce. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną konfiturę a’la Dorota. Cukier trzcinowy zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Przyprawę do pierników zastąpiłam przyprawą do deserów. Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem i anyżem, 5 słoiczków różnej wielkości: Składniki: 70 dag rabarbaru 1 kg truskawek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rabarbarowa niespodzianka ;) 136

Jeszcze kilka dni temu bylam pewna, ze rabarbaru za nic w swiecie nie kupie o tej porze. Pamietam jak rok temu usilnie szukalam go po sklepach i dostalam dopiero w polowie maja. Nie wiem jak to sie stalo, ale chyba wszystko za sprawa "Weekendu rabarbarowego" i jakims cudem go dostalam. Nawet nie szukalam go jakos specjalnie. Robiac zakupy w dziale(...)warzywnym wypatrzylam rabarbar posrod zielonych lisci szpinaku, tuz obok pieknych kalafiorow. Bylam mile zaskoczona tym faktem :)Tak wiec zakupiwszy kilka tych czerwono-zielonych lodyg wrocilam do domu i powstal problem. Co ja takiego moglabym przygotowac tak na szybko? Przeciez nawet sie nie przygotowywalam na ta okazje, bylam pewna, ze rabarbar to dopiero w polowie maja.W sumie z braku czasu

Przysmaki Karolki
Na upalne dni 143

Ostatnie cieple dni i chwile blogiego lenistwa na lonie natury przywolaly wspomnienia z dziecinstwa. Wakacje spedzane na wsi i babciny kompot z rabarbaru, ktory rosl w ogrodzie. W upalne dni smakowal wspaniale choc poza woda, cukrem i lodygami rabarbaru nie zawieral nic wiecej. Od lat nie pilam domowego kompotu. Odkad sklepowe polki uginaja sie od sokow i wody wszelkiego rodzaju(...)nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby gotowac go w domu. Ale tesknota za smakiem dziecinstwa zrobila swoje i dzis od rana popijam pyszny kompot z rabarbaru. Zwylky cukier zastapilam brazowym, a oprocz tego w garnku wyladowala jeszcze laska wanilii i skorka z cytryny tworzac w ten sposob orzezwiajacy napoj. Kompot z rabarbaru z nuta waniliiskladniki:500g rabarbaru1 laska wanilii4

Przysmaki Karolki
rabarbarowiec z chrupiącą kokosową kruszonką... 110

Składniki: CIASTO:jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki DODATKI:rabarbar 1 kg, gorąca woda 2 litry, cukier 3/4 szklanki Lubię, budyń śmietankowy 1 opakowanie KRUSZONKA KOKOSOWA:masło lub margaryna 120 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram, wiórki kokosowe(...)łyżki rabarbar obrać, pokroić na kawałeczki i zalać gotowaną gorącą wodą, zostawić na 20 minut wylać na sito aby dobrze odciekła woda - wodę, która odciekła i sok który puścił po cukrzeniu wykorzystuję do picia np. z sokiem malinowym - rabarbar z sita wsypać do miski i posypać cukrem, odstawić na 30 minut - odlać sok jaki jest w misce i rabarbar wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
NALEŚNIKI z rabarbarowym musem 164

Jako, że sezon na rabarbar trwa - dziś u mnie naleśniki z rabarbarem. Naleśniki - ciastoSkładniki:* 1 jajko* 1 szkl. mąki pszennej* 0,5 l mleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażeniaZmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Mus rabarbarowy:0,5 kg rabarbaru1 szkl. cukrucukier waniliowyodrobina wodyRabarbar(...)umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.Do rondelka wlać 2-3 łyżki wody, wrzucić rabarbar. Smażyć, aż rabarbar się rozpadnie. Wsypać cukier, smażyć na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar płynu.Przestygniętym musem smarować naleśniki. Posypać cukrem pudrem

kolorowotorcikowo
Rabarbarowe muffiny pod bezą 201

Jako, że dostałam wczoraj jakieś 15 kg rabarbaru, to teraz zasypię Was przepisami  z jego wykorzystaniem :) Rabarbarowe muffiny pod bezą  - przepisRabarbar:2-3 łodygi rabarbaru1/2 szkl. wody2/3 szkl. cukruRabarbar pokroić w kostkę.Wodę zagotować z cukrem - wrzucić rabarbar. Gotować 2-3 minuty.Odcedzić.Ciasto:1,5 szkl. mąki3/4 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/3 szkl. oleju1(...)szkl. maślanki naturalnej1 jajko W osobnych naczyniach połączyć składniki suche i składniki mokre.Wymieszać energicznie i szybko razem - niezbyt dokładnie.Foremki do muffinek, ewentualnie papilotki wypełnić ciastem, położyć rabarbar, przykryć pianą z białek.Beza:2 białka2/3 szkl. cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę.Piec w 180 stopniach, 20-25 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 106

Sezon na rabarbar jest więc trzeba z niego korzystać.Zrobiłam już pyszne Drożdżówki z budyniem i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej kruszonki!U mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto ;)Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste(...)świeże drożdże – 30 g- mąka pszenna – 2,5 szklankiKRUSZONKA:- mąka pszenna – 50 g- mąka ziemniaczana – 50 g- cukier – 50 g- masło – 80 gDODATKOWO :- rabarbar – 400 g- cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mleko podgrzewamy w garnku razem z pokrojonym  masłem i cukrem – do momentu aż składniki się połączą.Przestudzone miksujemy

Ostra na Słodko
BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 360

Bitwy na Smaki” nie dałam odpocząć piekarnikowi!Ciasto powstało zupełnie spontanicznie … można powiedzieć , że przy sprzątaniu lodówki ;)A , że słodkości nigdy za wiele , to resztki rabarbaru postanowiłam wykorzystać do zrobienia przepysznego kruchego ciasta budyniowego.To był strzał w dziesiątkę , gdyż mimo tego , że wszyscy byli objedzeni ciasto zniknęło w mgnieniu oka!Jak je zrobić?Zobaczcie!SKŁADNIKI: – masło(...)jajko – 1 szt – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – cukier wanilinowy – 2 łyżki – śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki – rabarbar – 350 g – budyń waniliowy – 2 szt – mleko – 700 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).Siekamy

Ostra na Słodko
Po sezonie 167

tamto woła, że musi być pierwsze, i tak mi jakoś czas ucieka...Dzisiaj więc będzie krótki wpis i przepis na błyskawiczne, wyjątkowo pyszne babeczki.I tak, wiem, że sezon na rabarbar skończył się dawno, dawno temu. Mi udało się dorwać ostatnie łodygi kilka tygodni temu, i szczerze mówiąc, byłam w ciężkim szoku, że dokonałam takiego wyczynu. Cieszyłam się jak dziecko(...)gazetki Pieczenie jest proste, nr 3/2009. Mi odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.Polecam - albo w następnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 143

Zuzi, i nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie przygotować. Te z poniższego zdjęcia to pierwsza próba - upiekłam je w formie sztabek złota, czyli w tradycyjnej formie. Dodatek rabarbaru sprawdził się znakomicie - jego kwaskowy smak przełamał obłędną słodycz babeczek (a i tak zmniejszyłam ilość cukru o połowę). Biała czekolada w połączeniu z palonym masłem nadała babeczkom orzechowo-karmelowego smaku - coś(...)śniadanie, podzieliłam się z koleżanką, która natychmiast zażądała przepisu - tak jej zasmakowały. Na brunch przygotowałam je w formie na muffiny (bardziej podzielna - wyszło 12 sztuk) i z jagodami zamiast rabarbaru - bo tego ostatniego nie mogłam nigdzie dostać. I muszę przyznać, że obie wersje smakują obłędnie - gwarantuję, że się zakochacie. Finansjerki są bardzo proste do przygotowania - trzeba tylko uważać na masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto rabarbarowo - jabłkowe 185

Połączenie jabłek i rabarbaru to jest strzał w dziesiątkę. Ciasto w oryginale nazywa się Placek Rabarbarowy ze Szpitala i pochodzi z WŻ .Czas pieczenia:  około 60 min                    Temperatura pieczenia:  175 °C          Wielkość formy :  Ciasto:kostka margaryny do pieczenia 250g2 łyżki(...)smalcu2 łyżki śmietany3/4 szklanki cukru5 żółtek3 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowyOwocowe nadzienie:75dag rabarbaru i jabłek1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody)3 łyżki cukruPiana:5 białekszklanka cukru1 opakowanie jasnego kisieluKruszonka:100g mąki  wymieszanej z siekanymi migdałami100g masła50g cukruWykonanie:Najpierw przygotowujemy rabarbar.Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżówki [ z olejem rzepakowym] z masą rabarbarowo-truskawkową 179

Zachciało mi się bułeczek drożdżowych..i oto są..pyszne ...z truskawkami, rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do ciasta drożdżowego dodałam olej rzepakowy który  jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. Przydałoby się trochę głosików na te pyszne bułeczki..każda zalogowana osoba może codziennie oddać trzy głosy..tak więc do dzieła..Zapraszam(...)www.facebook.com/DrozdzeBabuni/app_467939593270340 50 dkg mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru  30 dkg truskawek 1 jabłko  1 opakowanie budyniu malinowego  2 łyżeczki cukru waniliowego  100ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru  Mąkę przesiać do miski.Zrobi

Moje domowe kucharzenie