lodów na stałe utknie już w zamrażarce. W zeszłym roku ani razu nie kupiłam gotowych lodów, domowa produkcja szła pełną parą ! Sezon zaczynam od domowych lodów truskawkowych z karmelizowanym rabarbarem. Duet idealny ! Oto moje inne propozycje lodowe: Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody(...)kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Składniki: 3 żółtka330 ml śmietany 30% 400 ml mleka80 g cukru Mieszanka owocowa 350 g rabarbaru 200 g truskawki kaszubskiej 100 g cukru 2 łyżki
Kulinarne przygody Gatityrazem zrobiłam risotto na słodko... Mój synek uwielbia ryż na mleku, najchętniej jadł by go codziennie:) dlatego postanowiłam troszkę go udoskonalić:) W ogrodzie mam sporo rabarbaru, więc żal byłoby go zmarnować. połączyłam ryż na mleku z rabarbarem i powstało danie idealne na podwieczorek, jak i na śniadanie... Składniki:100g ryżu, 1 l mleka, 100g cukru, 4 łyżki(...)masła, 4 łyżki śmietanki 30%, 250g rabarbaru, 100g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny.Przygotowanie W garnku stopić masło, dodać zwykły cukier, stale mieszając, podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodać ryż i powoli bardzo wlewać mleko. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, często mieszając. Gotowy ryż wymieszać ze śmietanką i rozłożyć do pucharków. Rabarbar oczyścić
Z miłości do słodkościbardzo dużo rabarbaru, dlatego wciąż szukam nowych pomysłów na jego wykotzystanie. Tym razem inspirację znalazłam u Doroty . Babeczki są fantastyczne, słodki krem przełamuje kwaśność rabarbaru. Poza tym babeczki bardzo ładnie się prezentują, więc sprawdzą się w każdej sytuacji:) Ciasto: 55g masła lub margaryny, jajko, 120g cukru drobnego do wypieków, bardzo czubata szkl. mąki pszennej, 180 ml śmietany(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 duże łodygi rabarbaru. Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch, dodać jajko. Następnie powoli dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Na sam koniec wmieszać pokrojony w kosteczkę rabarbar. Foremki na babeczki (12 szt) napełnić ciastem
Z miłości do słodkościKruche ciasto, soczysty rabarbar i pyszny budyń... Takie właśnie ciasto piecze moja mama, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie w sezonie rabarbarowym. Ja uwielbiam ten kremowy budyń, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe... Możecie użyć dowolnych owoców;) Składniki:200g masła lub margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, jajko + 2 żółtka, 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, łyżeczka(...)proszku do pieczenia, cukier waniliowy,4 łyżki śmietany 12%, 400g rabarbaru, 2 budynie waniliowe z cukrem, 3 szklanki mleka. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, dodać jajko i żółtka, wsypać cukry. Dodać posiekane masło oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią
Z miłości do słodkościOstatnio sporo potraw robiłam z truskawkami, a mam przecież jeszcze mnóstwo pysznego rabarbaru... Tym razem przygotowałam tartę z przepisu Kasi . Doskonałe połączenie jabłek, rabarbaru i kruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto:jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru(...)lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st. Masa owocowa: 1/2 kg jabłek, 1/2 kg rabarbaru, 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków, czubata łyżka mąki pszennej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, rabarbar oczyścić. Pokroić w kostkę. Zmieszać
Z miłości do słodkościŁatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem 5 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 10 dag masła 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem. Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka(...)następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu układać rabarbar. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. po upieczeniu posypać cukrem pudrem. \ rrarossa@gmail.com
RAROSSARabarbar - teraz to się zaczyna :) idąc po straganach na pobliskim bazarku nie mogę się oprzeć kupowania wszystkiego i u wszystkich :) owoce, warzywa to teraz tak wygląda, że zjadam je oczami. Przygotujmy więc ciasto z rabarbarem i kruszonką, idealne wieczorem do mleka i dobrego filmu. Jakich składników potrzebujemy Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukry 0,5 szklanki mleka(...)jajko 5 deg. drożdży (pół kostki) 63 g masła 0,5 kg rabarbaru Kruszonka: 0,5 szklanki maki 6 łyżek dużych cukru 70g masła Masło roztapiamy na patelence i przestudzamy, w misce drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem (nie może być za gorące) przykrywamy ściereczką na 15 min. Następnie dodajemy resztę składników i mieszam mikserem. Jak ciasto ma już
Niezły MłynekKompot z rabarbarem ;-) Smak dzieciństwa, na poprawę nastroju! Niewątpliwie jest to powrót do smaku dzieciństwa. Jedyny taki w swoim rodzaju, bardzo orzeźwiający i smakowity. Do przygotowania kompotu użyłam rabarbaru, jabłek, gruszek i truskawek, dzięki czemu smak i aromat tego napoju bardzo mnie ujął. Sczerze polecam! SKŁADNIKI: - 2 litry wody - 2 małe jabłka - 1 gruszka - 10 truskawek(...)sztuki rabarbaru - słodzik lub cukier Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłka, gruszkę, całe truskawki i pokrojony rabarbar. Słodzimy i gotujemy conajmniej 30 minut na małym ogniu. Kompot smakuje najlepiej na drugi dzień. Pozdrawiam
SMYKWKUCHNIBardzo prosta w wykonaniu, smaczna i słodko-kwaśna tarta z przepysznym rabarbarem. SKŁADNIKI: NA CIASTO: -1,5 szklanki mąki - 1 jajo - 12 dag masła -12 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - łyżka jogurtu NA KRUSZONKĘ: - 2 łyżki masła - 2,5 łyżki cukru - 3,5 łyżki mąki NADZIENIE: - 6 łodyg rabarbaru - 6 łyżek cukru brązowego BUDYŃ: - budyń(...)mieszając wlewamy zawartość kubka. Masą po chwili zgęstnieje tworząc budyń. Rondelek stawiamy z powrotem na ogniu i zagotowujemy budyń. W osobnym rondelku zagotowujemy obrany i pokrojony w kostkę rabarbar, z cukrem i 2 łyżkami wody. Gotujemy około 7 minut tak aby rabarbar zmiękł i troszeczkę się rozpadł. Konsystencją będzie przypominał dżem. Formę wylepioną ciastem wstawiamy do pieca
SMYKWKUCHNICiasto to upiekłam w ramach V już edycji "Lubelskiego kociołka".Tym razem tematem był, jak się zapewne domyślacie - RABARBAR !Co przygotowały inne dziewczyny? - zobaczcie:Edyta - http://www.pasjasmaku.com/Marlena - http://smerfetka79.blogspot.com/Wiosenka - http://www.eksplozjasmaku.blox.pl/ Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/htmlDorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/Gosia - http://jedzismakuj.blogspot.com/Zapraszam po przepis na pyszne ciasto !Składniki ( na małą(...)mielonych migdałów* otarta skórka z 1/2 cytryny* 2 łyżki soku z cytryny* 2 łyżki mlekaponadto:3-4 szt. rabarbaru2 połówki brzoskwini z syropucukier puder do posypaniaWYKONANIE: Rabarbar umyć, nie obierać ze skórki. Pokroić w kawałki grubości około 2 cm. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej masy marcepanowej dodać masło oraz cukier puder - utrzeć na gładką
kolorowotorcikowoRabarbar odkryłam właściwie dopiero w tamtym roku, wcześniej jakoś mnie nie interesował. Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu na jakieś ciasto, i tak trafiłam na TEN. Bardzo podobało mi się to ciastko na zdjęciu, ale jak widać u mnie tak pięknie niestety nie wyrosło. Chociaż i tak było bardzo dobre :) Składniki (tortownica 22cm): 250 g rabarbaru 150 g mąki(...)jogurtu naturalnego 2 dodatkowe łyżki jogurtu lub 2 łyżki amaretto otarta skórka z 1 cytryny 1 cukier wanilinowy płatki migdałów i cukier trzcinowy Wykonanie: 1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Przesmażyć na patelni. 2. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. 3. W misie robota utrzeć masło z cukrem, dodawać po jednym jajku i miksować
Pasja SmakuSezon na rabarbar w pełni, nie może więc zabraknąć go i u mnie;)) W tym roku sezon rabarbarowy rozpoczęłam od przygotowania ciasta serowego z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i masy jajeczno-śmietanowej. Połączenie okazało się naprawdę trafne, a ciasto wyszło pyszne! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 200g serka kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń) laska wanilii, szczypta soli(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 400g rabarbaru, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżki cukru. Ser utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli, nasionami wanilii, mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę, zasypać dwiema łyżkami
Z miłości do słodkościSezon na rabarbar wciąż trwa, warto wiec korzystać z tego pysznego warzywa;)) U nas najbardziej sprawdzają się kruche i ucierane ciasta z dodatkiem rabarbaru. Oto kolejna moja propozycja:) Tym razem jest to ucierane ciasto z dodatkiem oleju i jogurtu, ja dałam jogurt wieloowocowy dlatego ciasto ma nieco ciemniejszy odcień;) Ale nic mu to nie ujmuje w smaku! Składniki(...)szklanki cukru, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka jogurtu naturalnego lub owocowego, szklanka oleju rzepakowego, skórka z 1/2 cytryny, laska wanilii, 500g rabarbaru, 2 łyżki cukru, łyżeczka przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis). Wykonanie Jajka zmiksować z cukrem, jogurtem ( u mnie wieloowocowy) i olejem. Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę
Z miłości do słodkościdelektujemy sie pysznymi daniami.Tego dnia na stole zagoscil deser dla dwojda. Slodki i kwasny zarazem, pyszny.Rabarbar z serowo-waniliowym krememskladniki500g rabarbaru50g cukru2 serki waniliowe200ml kremowkicukier waniliowy100g ciasteczek amarettiwykonanie:Rabarbar po umyciu kroimy na kawalki okolo 1,5 cm. Wkladamy do rondelka razem z cukrem i dusimy do chwili az cukier sie roztopi, a rabarbar stanie sie miekki. Odsaczamy z powstalego
Przysmaki Karolki