z rabarbaru - 500 przepisów (strona:9/34)

Placuszki z rabarbarem 153

lato, to koniecznie rabarbar a wraz z nim placuszki. Niestety wszystko co dobre, szybko się kończy i tak właśnie jest z rabarbarem. Może jeszcze Wam się uda zdobyć ten oto skarb.Mnie się powiodło. Nie wiem jak jest z zamrożonym  czy w ogóle istnieje?? Muszę to sprawdzić. Ten przepis jest tak prosty i tak przyjemny w przygotowaniu a do tego

pieprzny smaczek
Kompot z Rabarbaru 110

Orzeźwiający słodko- kwaśny rabarbarowy kompot.Poznaj sekret doskonałego kompotu z rabarbaru;)Składniki; rabarbar  cukier  woda przegotowana - wystudzona Wykonanie;Rabarbar umyć, pokroić w kawałki napełnić 0,4 l słoiki. Do 3/4 wysokości do każdego słoika dolać wodę, dodać 3 łyżki cukru. Pasteryzować 15 min od zagotowania wody

Anioły w kuchni
Babeczki z Rabarbarem 164

Zaczynamy sezon na rabarbar:) Składniki na 12 porcji; 256g mąki 1 laska wanilii 120g rabarbaru 50g migdałów w płatkach 10g proszku do pieczenia 1g soli 50g cukru 160ml mleka 45ml oleju 1 jajko Wykonanie;W Misce 4,5l utrzeć jajko z cukrem i nasionami wanilii wydobytymi po rozcięciu laski wanilii. Następnie dodać sól, mleko, olej i przesianą wraz z proszkiem(...)pieczenia mąkę. Następnie dodać migdały. Rabarbar obrać Obieraczką , pokroić w kostkę nożem i dodać do ciasta.Całość delikatnie wymieszać, wlać do Silikonowych Babeczek, wypełniając każdy otwór do ok. 1/2 objętości. Piec w nagrzanym do 195 st.C piekarniku przez 15 minut. Gotowe babeczki ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. SOS DO BABECZEK:)Składniki; 120ml śmietany 36% 2g żelatyny Wykonanie;100ml śmietany ubić

Anioły w kuchni
Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem 295

piec jeszcze ok. 13 minut. Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe  3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 200 g masła Dodatkowo:  5 łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru brązowego 2 galaretki truskawkowe WINIARY Zagotować mleko z cukrem, dodać budyń, wystudzić najlepiej całą noc.  Następnego dnia zmiksować masło na puszystą masę i dodawać powoli po łyżce(...)ciasto odstawić do lodówki  na ok. 3 godziny. 2 galaretki WINIARY przyrządzić zgodnie z tym co pisze na opakowaniu (dodać jedynie trochę mniej wody). Odstawić aby troszkę ostygła. Rabarbar wrzucić na patelnie, dodać 4 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego i karmelizować. Przekłożyć na talerzyk do ostygnięcia. Ułożyć na masie i zalać galaretką, odstawić aby galaretka stężała.  Delikatne

Czarnawisienka
Muffiny z rabarbarem 152

znowu będzie rabarbar w roli głównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka. Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe... Muffiny z rabarbarem Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka  mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu natutalnego 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki(...)cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 1/4 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru Wykonanie: W jednej misce mieszamy mąki i przyprawy, oprócz aromatu . W drugiej misce mieszamy cukier, jakjo, jogurt, olej i aromat. Następnie łączymy wszystkie składniki razem i krótko mieszamy łyżką. Dodajemy rabar i jeszcze raz mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do silikonowej formy na muffiny lub do papilotków papierowych. Pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą 204

bardzo prosty przepis, ale też  dlatego, że możemy do nich dać co nam się tylko podoba, a i tak zawsze będą pyszne :-) Dziś boski tercet: truskawki, rabarbar i czekolada ! Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą Składniki na około 15 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cuku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 tabliczki mlecznej(...)czekolady 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w plasterki 15 truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko wciskamy jedną truskawkę. Muffiny

Kulinarne przygody Gatity
Sezon na... #2 Rabarbar. Tarta z ostatniego toczenia 181

Szaleństwa nie będzie. Wiosenny MUST HAVE raczej nie inaczej. Z resztą na niewiele mnie teraz stać, mentalnie i fizycznie. Ledwo dotoczyłam się na ryneczek LIDLa po rabarbar. Miało być na krucho, ostatecznie zdecydowałam się na szybkiego francuza. Ale było warto. Pępuszkowi chyba też smakowało. Swoją drogą, już wiem czemu z niego taki byczek rośnie ;) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g(...)ricotta (250g) 1 kg rabarbarucukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto rozwinęłam. Na każdym boku zrobiłam ok. 2cm zakładkę. Ricottę wymieszałam z cukrem waniliowym i rozsmarowałam w środku ciasta. Rabarbar umyłam, posypałam cukrem trzcinowym i podpiekłam ok. 15- 20min./200st. Następnie wystudzony pokroiłam na kawałki o szerokości ciasta. Ułożyłam na serowym spodzie, otoczyłam zakładkami i całość zapiekłam w 200st. przez

bastalena
Tarta z rabarbarem i jabłkami 148

Sezon rabarbarowy trwa..a ja jakoś w tym roku coś słabo "działam" z rabarbarem..był tylko parę razy kompot...i dopiero pierwsze ciasto.. Ciasto: 30 dkg mąki 4-5 łyżek cukru pudru 20 dkg margaryny 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka wody szczypta soli Nadzienie: 2-3 jabłka 5 łodyg rabarbaru 1/2 szkl.wody 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier(...)smaku Zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Jabłka i rabarbar obrac i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę , dodać cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut

Moje domowe kucharzenie
Ciasto kruche z rabarbarem 343

cukrem :)  Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru  3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę o wymiarach 20 x 30 wysmarować masłem. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć(...)wyrobić. Ciasto jest dosyć miękkie i nie nadaje się do rozwałkowania więc należy nim wylepić przygotowaną foremkę ( może wydawać się go mało jednak w czasie pieczenia ładnie urośnie) Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście. Posypać łyżką cukru i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Gdy ciasto przestygnie posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zabawa smakiem
Drożdżówki z rabarbarem i razową kruszonką 143

Witam Was! Bzy już zakwitły i pięknie pachną. Konwalie powoli je doganiają i już otwierają swoje piękne białe kwiaty. W warzywniakach botwinka, szpinak, szparagi i ... rabarbar! Rabarbar, który kojarzymy z dzieciństwem, z wizytami u babci, która robiła pyszne ciasto drożdżowe, właśnie z jego dodatkiem oraz z kruszonką, która jako pierwsza znikała z ciasta. Pamiętam jak ją skubałam, jak wybierałam kawałki(...)ciasta z jej największą ilością. Dzisiaj zapraszam Was na podróż do dzieciństwa, zróbcie te pyszne drożdżówki i rozkoszujcie się kwaskowym rabarbarem, w końcu trwa sezon na niego!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Muffinki z rabarbarem i czekoladą 127

Witam!Tak tak, znów rabarbar... ile jeszcze można?! ;-) Chyba długo, a przynajmniej tak długo jak będzie dostępny, a nawet i dłużej, bo zamierzam go wsadzić w słoiki i w zamrażalnik ;-).Dzisiaj jako dodatek do babeczek, w połączeniu z czekoladą! To jest strzał w dziesiątkę, jeśli nie wierzycie, sprawdźcie sami! W przepisie wykorzystałam też kropelki czekoladowe. Doskonale sprawdziły się w wypieku(...)nieznacznie się rozpuściły, po upieczeniu dalej tworzą malutki kawałeczek twardej czekolady, która rozpuszcza się w ustach i doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru.  Małą uwaga - im więcej rabarbaru, tym babeczki mogą być bardziej wilgotne i mniej urośnięte. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Placek owsiany z truskawkami i rabarbarem 262

Zapraszam Was na mega zdrowy placek- bez mleka, bez mąki, na samych płatkach owsianych, z dodatkiem zmiksowanych truskawek i rabarbarem na górze.Może i apetycznie nie wygląda, ale za to nadrabia smakiem, a przy tym tak cudnie pachnie truskawkami!!! Placek nie kruszy się przy krojeniu, jest zwarty i wilgotny.Och, koniecznie musicie przekonać się sami, jak wyśmienicie smakuje :)* płatki owsiane(...)szklanki* zmiksowane truskawki- 1 szklanka* jajko- 1 szt.* cukier waniliowy- 2 płaskie łyżki** rabarbar- 4 szt.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Do miski wsypać płatki owsiane, wbić jajko, dodać cukier waniliowy oraz wlać zmiksowane truskawki.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na około 10 minut do napęcznienia.Przelać do prostokątnej foremki silikonowej o wymiarach 22 x 11 cm (bądź innej wyłożonej

Kraina Miodem Płynąca
Kompot rabarbar, truskawka z lekką nutą wanili. 136

Powiem szczerze, że nie należę do fanów rabarbaru.  Chyba jednak tylko krowa poglądów nie zmienia ;).  Coś co zawsze kojarzyło mi się z czymś mega kwaśnym, cierpkim  i całkowicie niejadalnym, zmieniło swój obraz po tym właśnie kompocie. Składniki: ok 1 kg rabarbaru 200 g truskawek (u mnie mrożone) cukier z wanilią Kamis cukier Wykonanie:Rabarbar obieramy ze skórki

Malinowe Pocałunki
jabłkowy rabarbar w cieście ucieranym... 166

Składniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 kg rabarbar, 1 litr jabłka prażone, 1 opakowanie kisiel truskawkowy, 1/2 szklanki woda, 2 łyżki cukier ,- do posypania cukier puder miałam porcje rabarbaru zamrożone i taki użyłam jak również litrowy słoik prażonych(...)jabłek rabarbar zamrożony opłukać ciepłą wodą i dodać do garnka razem z jabłkami wsypać cukier i wlać wodę - zagotować gotować z 5 minut na mniejszym ogniu mieszając kisiel wymieszać z ciut wodą i zagęścić owoce - odstawić do wystudzenia jajka, cukier, miękka palma, cukier waniliowy wszystko utrzeć mikserem do białości wsypać mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
banan z rabarbarem w cieście kakaowym... 195

sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 4 łyżki, banan 4 nieduże, rabarbar 2 szklanki, cukier 3 łyżki jajka "L", olej, mleko, cukier dobrze rózga roztrzepać wsypać mąkę z proszkiem, kakao i rózgą wymieszać tylko do połączenia składników /nie za długo mieszać/ - ciasto(...)nałożyć trochę ciasta i położyć 2 obrane banany znowu nałożyć ciasta tyle aby przykryły banany i dać 2 nowe obrane banany nałożyć resztę ciasta, nałożyć rabarbar i posypać cukrem ciasto piec w 200C około 45-50 minut i z formy wyjąć jak będzie zimne rabarbar przełamuje słodycz bananów i oba owoce doskonale smakują w kakaowym cieście............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z rabarbarem 127

oleju, u mnie kukurydziany 1 i 1/2 szklanki mąki, ja dałam szklankę mąki zwykłej pszennej , a 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru - u mnie 4 łodygi, umyte i pokrojone w drobne kawałki cukier puder do posypania,  można popudrować  ciasto obficie, bo nie jest zbyt słodkie Przygotowanie: Białka ubić na pianę(...)cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka, potem olej i miksujemy Wsypujemy stopniowo mąkę  zmieszanym z proszkiem do pieczenia Dokładamy pokrojony rabarbar i mieszamy ostrożnie łyżką Wykładamy do foremki  (24 cm średnica) posmarowanej tłuszczem, piekłam w prodiżu około 55 min. W piekarniku ( z termoobiegiem) pieczemy w 170 stopni C przez godzinę. Dziękuję za przepis, okazało się, że oryginalny

Proste Potrawy
Tarta z rabarbarem z kruszonką owsiano-migdałową! 130

Składniki:5 gałązek rabarbaru2 szklanki mąki200g margaryny1 torebkę cukru waniliowego1 jajko1 szklankę cukru2 łyżki płatków owsianych1 łyżka płatków migdałowych1 łyżka wiórek kokosowych2 łyżki cukru pudruPrzepis:Rabarbar obieramy i kroimy. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinkę (mieszamy co jakiś czas). Margarynę, jajko, cukier waniliowy, zwykły cukier mieszamy i ugniatamy ciasto. Od ciasta odrywamy 1/4 i zostawiamy w misce(...)formy (wysmarowanej margaryną i obsypanej otrębami pszennymi mielonymi) i ugniatamy tak aby ładnie przylegało. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu układamy rabarbar (bez soku). Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę - dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Możemy dorzucić jeszcze trochę mąki i rozdrobnić. Ciacho obsypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika

Emcia Pichci
Ciasto ucierane z rabarbarem 157

błonnika owsianego1 op. budyniu śmietankowego3 jajka2 łyżki serka homo 0%Kruszonka:2 łyżki oleju z orzechów włoskich2 łyżki mąki2 łyżki wiórek kokosowych2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie)Przepis:Rabarbar obieramy i kroimy na malutkie cząstki, posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę(...)koniec dodajemy do ciasta serek homogenizowany, mieszamy i wykładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste i dobrze jest je wyrównać. Pokrojony i odsączony rabarbar wysypujemy na ciasto równomiernie go układając. W osobnym kubeczku wymieszać składniki na kruszonkę i posypać obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).Smacznego

Emcia Pichci
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 178

kruszonką. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o cieście drożdżowym i skorzystać z moich wskazówek odsyłam do posta z poradnikiem: http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/poradnik-seret-idealnego-ciasta.html     Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką               Składniki:     Ciasto: 450 g mąki + 50 g do podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę i rabarbar. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Rabarbar obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe słupki. Przekładamy do miski. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę z cukrem i ucieramy drewnianą

Mania Gotowania
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 191

podzielić się z wami właśnie takimi łakociami jak drożdżówki z owocami. W miarę możliwości, postaram się regularnie dodawać coś nowego;)  Drożdżóweczki są bardzo pyszne, a połączenie truskawek i rabarbaru, mmmm, genialne! Spróbujcie sami, gorąco polecam!;) Znalezione tutaj. Składniki na rozczyn:-30g drożdzy-1 łyżka letniego mleka-0.5 łyżki mąki orkiszowej-1/2 łyżeczki cukru trzcinowegoSkładniki na ciasto(...)szklanki letniego mleka-4 żółtka-100g masła-1/4 łyżeczki soliKruszonka:-100g mąki orkiszowej-70g ksylitolu(lub cukru trzcinowego)-60g masłaDodatkowo:-300g truskawek-2 łodygi rabarbaru malinowego-1 białko rozmącone(do posmarowania)Lukier marcepanowy: -puder trzcinowy+kremówka+olejek migdałowy Drożdże rozkruszyć, dodać cukier trzcinowy, mleko i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z ksylitolem

Smaczne Zdrowe
CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 215

ciasto :1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej2 łyżki ksylitolu1/2 kostki zimnego masłaSkładniki na nadzienie rabarbarowo-truskawkowe:1 szkl ksylitolu1/4 szkl mąki orkiszowejszczypta soli6 żółtek1 szkl kremówki4 szkl pokrojonego drobno rabarbaru (ok.0,5kg)1 szkl pokrojonych truskawekSkładniki pianki:6 białek1/2 szkl cukru trzcinowegoPiekarnik rozgrzać do 180*C. W misce zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim dokładnie dno blaszki ( wyłożone wcześniej papierem(...)minut , do lekkiego zrumienienia. W dużej misce wymieszać mąkę , ksylitol i sól. Żółtka rozbełtać, dodać do nich śmietanę i następnie wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Do tego dodać pokrojony rabarbar z truskawkami ( ja dałam więcej truskawek, a trochę mniej rabarbaru). Zamieszać razem i wylać całość na podpieczony wcześniej spód. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, ok.1h ( termoobieg). Białka ubić

Smaczne Zdrowe
CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 403

mają duuużo owoców i kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco zachęcam.Składniki ciasta: - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub pszennej (można dać pół na pół(...)masła- 20g oleju kokosowego- 1 łyżeczka cukru trzcinowego- 50g świeżych drożdży- 1 łyżka spirytusu (nie trzeba)- szczypta soliSkładniki kruszonki:- ok.160g mąki orkiszowej- ok.80g masła- ok.100g ksylitolu (lub cukru)Dodatkowo:- rabarbar i truskawki (ok.600-800g)- płatki migdałów (nie trzeba)- 2 łyżki cukru trzcinowego (nie trzeba)Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać cukier trzcinowy, 1/2 szklanki ciepłego mleka i kilka łyżek mąki, dokładnie zamieszać

Smaczne Zdrowe
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 226

Bardzo delikatna i bardzo smaczna rolada biszkoptowa z truskawkami i rabarbarem- połączenie wprost idealne. Tradycyjnie bez cukru z dodatkiem ksylitolu i bez pszenicy, na mące orkiszowej. Powstała na bazie rolady jabłkowej, która jest równie smaczna i delikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce(...)godne polecenia. :-)Składniki na biszkopt:- 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka- 150g ksylitolu (lub cukru)- 120g mąki orkiszowej (lub odrobinę mniej pszennej)+ dodatkowo:- ok.600g pokrojonych owoców (łącznie rabarbaru i truskawek)- mielony ksylitol do oprószenia rolady lub puder trzcinowy do przygotowania lukruRabarbar umyć i obrać. Truskawki umyć i odszypułkować. Owoce pokroić na małe kawałki i wymieszać delikatnie w misce.W

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 146

Pachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szk mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru(...)podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka.Odłożyć wykrojone kółka a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier

Ala piecze i gotuje
Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami 430

już wspominałam uwielbiam rabarbar a że jest na niego sezon więc korzystam. Przez przypadek powstało ciasto dwukolorowe. Chciałam zrobić z połowy porcji ale ciasta było bardzo malutko. Musiałam dorobić i wtedy wpadłam na pomysł żeby dodać kakao. No i wyszło pysznie. Piekłam w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło i muszę i jestem z niej bardzo(...)szkl cukru 4 jajka 7 łyżek mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 łyżek kokosu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki Przygotowanie:Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać dodać kokos i wymieszać. Dodawać stopniowo

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 227

upiec drożdżowego ciasta jeśli możemy kupić rabarbar i truskawki. Taki wypiek w sezonie jest obowiązkowy. Na górze chrupiąca kruszonka, pachnąca kawa latte i tylko słoneczka brakuje żeby sobie usiąść w altance. Składniki: Ciasto drożdżowe 350 szkl mąki pszennej 100 g cukru 0,5 szkl mleka 50 g margaryny lub masła 2 jajka 30 g drożdży sól szczypta Kruszonka(...)mąki pszennej 75 g cukru 90 g margaryny lub masła 2 łodygi rabarbaru truskawki Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odłożyć do poruszania. Mąkę przesiać dodać cukier, roztopioną margarynę, jajka, zaczyn drożdżowy, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną przełożyć

Ala piecze i gotuje
Mufiny z rabarbarem i kruszonką 159

smak. Zaczynamy: Składniki na mufiny:3 jajka120 ml maślanki120 ml oliwy375 g self-raising mąki*1 łyżeczka proszku do pieczenia200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar 3 łodyżki rabarbaru*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie:Rabarbar płuczemy, kroimy wzdłuż , a póżniej na centymetrowe kostki. Wkładamy do miski zasypujemy

Smaki Edyty
Młoda kapusta zakwaszana rabarbarem 167

Gotowałam kapustę na jarzynkę do obiadu i jednocześnie rozgotowywałam trochę rabarbaru na chetney. I tak jakoś wyszło , że dodałam trochę tego kwaśnego ( jeszcze nic do niego nie dodawałam) rabarbaru do kapusty by ją zakwasić. Moim zdaniem super jarzynka - naturalny kwas z rabarbaru i koperek i kapusta jest doprawiona tak jak trzeba. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni