z rabarbaru - 500 przepisów (strona:20/34)

Crumble z rabarbarem 144

Już miałam napisane "kruszonka z rabarbarem", ale skasowałam i wróciłam do "crumble z rabarbarem".Lepiej brzmi i wszyscy wiedzą o co chodzi :)Wymyśliłam w nocy, zrobiłam z samego rana i czekał na mnie taki pyszny, chrupiący, kiedy wróciłam z przedpołudniowego spaceru :)Czytaj więcej

bistro mama
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 153

świeżych drożdży1/4 łyżeczki soli670 g mąki pszennejdżem:350 g rabarbaru350 g bananów30 ml ginu100 g cukru1 łyżka soku z cytrynylukier:150 g cukru pudru3 łyżki ciepłej wodyNajpierw przygotować dżem:Rabarbar i banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać sokiem z cytryny i zasypać cukrem, odstawić na noc (może być do lodówki).Następnego dnia zagotować i gotować na niewielkim ogniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka letnia 149

połączyć, polać majonezem zmieszanym z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem. Przyprawić pieprzem w razie potrzeby solą. Sałatkę przybrać kaparami i jajkami. Zamiast herbatki proponuję kompot z rabarbaru.Kompot : 3 łodygi rabarbaru obrać z błonki ( uwaga na palec) pokroić na mniejsze części. Zagotować z 3 łyżkami cukru w 1 litrze wody . Wystudzić

pieprzny smaczek
Pychotka rabarbarowo - jabłkowa 313

części (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na blachę (ok.20 x 30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec . Jabłka kroimy w półplasterki, rabarbar w cienkie plasterki, mieszamy z cukrem i sypkim kisielem. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, na sam koniec wsypujemy kisiel i mieszamy do połączenia składników. Na podpieczone ciasto wykładamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto kokosowe z owocami 174

Koniecznie wypróbuj.Składniki; 100 g margaryny, 100 g cukru pudru, 3 jajka, 6 łyżek mleka, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g skrobi kukurydzanej, 250 g rabarbaru, 250 g truskawek, 150 g cukru, 50 g wiórek kokosowych, szczypta soli, Wykonanie;Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.Żółtka stopniowo dodajemy do margaryny(...)oraz połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią kukurydzaną. Całość starannie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.  Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Z truskawek usuwamy szypułki. Kroimy na ćwiartki. Białka ubijamy na pół sztywno ze szczyptą soli. Miksując stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do momentu aż uzyskamy

Anioły w kuchni
Kisiel rabarbarowy 102

Cześć!Wciąż pozostajemy w klimacie rabarbarowym, w końcu sezon w pełni! Dlatego też dzisiaj na blogu przepis na kisiel z rabarbaru, zainspirowany najnowszym numerem Magazynu Smak. Mam nadzieję, że lubicie rabarbar, bo jeszcze Was trochę nim "pomęczę" ;-)A kisiel to chyba każdy lubi, prawda? :-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Lemoniada rabarbarowa 126

Dzień dobry!Sezon rabarbarowy trwa, więc trzeba z niego korzystać ile się tylko da. Ostatnio w mojej kuchni ciągle gości kilka wiązek rabarbaru, idą a to do ciasta, a to do muffinek, a to do napojów.I tak oto powstała bardzo orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Połączenie kwaskowatego rabarbaru i całkiem kwaśnej cytryny, przełamany słodyczą i delikatnością wanilii. Co sądzicie? Ja już

Pora coś zjeść
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 203

bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy: 500 g rabarbaru 250 g truskawek 3 łyżki brązowego cukru pół szklanki wody łyżeczka cynamonu Kruszonka: 50 g mąki 25 g masła 30 g cukru szczypta cynamonu      Drożdże rozpuszczamy(...)wewnątrz i wyrabiamy całość kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.      Rabarbar kroimy w kawałeczki, truskawki oczyszczamy z szypułek. Zagotowujemy na wolnym ogniu razem z wodą, cukrem i cynamonem, dusimy aż do momentu rozpadnięcia się owoców. Przecieramy przez sitko pozbywając się nadmiaru wody

sama złodycz
Dżem truskawkowo - rabarbarowy 165

Kolejny dżemik, który bardzo lubimy mieć w naszej  spiżarni.Składniki:-1,5 kg truskawek-1 kg rabarbaru-1,25 kg cukru   Rabarbar oczyszczamy ze skórki i kroimy na kawałki.   Zasypujemy szklanką cukru a kiedy puści sok wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy.   Dodajemy oczyszczone truskawki.   Dosypujemy resztę cukru.   Gotujemy

Maminek kulinarny
Słodkie maleństwa na jeden kęs 169

pojemniku, w temperaturze pokojowej.Smacznego!Przede mną całe długie, przyjemne popołudnie. C. w domu, ale planów wyjazdowych na dzisiaj nie ma, więc chyba udam się do kuchni w celu przetworzenia rabarbaru. Bo, moi drodzy, kupiłam rabarbar! I to nie byle jaki, ale jędrny i zgrabny, w pełni sił. Nie mogłam się oprzeć... Dżem, krem, ciasto, deser...? Zdecydowanie trzeba się głębiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
na upały mało słodki zaciągnięty kisielem kompot rabarbarowy z bazylią... 157

Składniki: rabarbar 1 kg, woda 5 litrów, cukier 2 szklanki, bazylia świeża - ile potrzeba, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki i wsypać do garnka zalać wodą, wsypać cukier i po zagotowaniu na średnim ogniu gotować z 5 minut kisiel wiśniowy wymieszać w 3/4 szklanki wody, wlać do kompotu i mieszając doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gotowanie

W Mojej Kuchni Lubię
kakaowiec rabarbarowy ze śmietana galaretkową... 144

Składniki: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, kakao 4 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, śmietana kremowa 30% 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, cukier 1 szklanka olej, jajka, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą i wsypać kakao, mąkę, proszek i "byle jak" wymieszać - nie za długo(...)płaskiej formy silikonowej 22cm przełożyć ciasto i dodać pokrojony, obrany rabarbar ciasto piec w 200C około 35 - 40 minut i zostawić w formie do wystudzenia śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i połowę śmietany nanieść na jeden przekrojony blat ciasta i przykryć drugim galaretkę wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić - wlać do reszty bitej śmietany i nanieść

W Mojej Kuchni Lubię
rabarbarowo-papierówkowy kompot.... 105

Składniki: rabarbar 1 kg, jabłka 8 sztuk, woda 6 litrów, cukier 2 szklanki, goździk 4 sztuki jabłka papierówki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić je ósemki rabarbar opłukać obrać i pokroić na 1 cm kostki wszystko zalać wodą, wsypać cukier, goździki i po zagotowaniu gotować z 5 minut na średnim ogniu kompot jest mało słodki i gasi pragnienie w upały

W Mojej Kuchni Lubię
papierówkowo-rabarbowy ucieraniec... 127

Składniki: jabłka 4 sztuki, rabarbar 1,5 szklanki, cynamon Prymat 2 łyżeczki, jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka, miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć mikserem na dość gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem(...)pieczenia a boki posmarować masłem i na dno dać ciasto na wierzch ciasta lekko wciskając położyć cienkie ósemki papierówek, rozsypać ze szklanki rabarbar surowy i posypać cynamonem i można też z 2 łyżeczki cukru jeśli nie lubisz cynamonu to posyp tylko cukrem i np. wanilinowym czy waniliowym.... piec w 200C około 40-45 minut i ciasto wyjąć z blaszki wystudzone

W Mojej Kuchni Lubię
Chutney cebulowo rabarbarowy. 108

rabarbaru1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego50g rodzynek2 łyżki miodu200ml wina białego1 łyżeczka papryki ostrej1 łyżeczka kolendry0,5 łyżeczki świeżego imbiru1 łyżka sosu sojowegoCebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę ,rabarbar w 0,5 cm kawałki. Rodzynki sparzyć i osączyć.Wszystkie składniki wsypać do rondla i dusić , aż sos zgęstnieje.Ostrość i słodkość sosu dopasować wg własnego smaku .Możemy gorący chutney

Kulinarny karnet Christophera
Lody, lody dla ochłody 176

czerwoną porzeczką Domowe lody porzeczkowe Lody morelowe Domowe lody morelowe Lody zurawinowe Domowe lody żurawinowe Lody rabarbarowe Lody rabarbarowe Lody truskawkowo-jogurtowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Lody pomarańczowe Domowe lody pomarańczowe

Kulinarne przygody Gatity
Testowanie produktów producenta Agros Nova 184

Krakus Producentem ich jest Agros Nova, która skupia takie marki jak : Łowicz, Fortuna, DrWitt, Krakus, Kotlin, Garden, Fructo, Pysio, Tarczyn, Demon, Włocławek. Syrop z Cytryny i Bergamotki, syrop Rabarbar i Mirabelka, syrop Limonka i Cytryna (Łowicz) - można sporządzać z nich  napoje orzeźwiające. Producent pisze, że 440 ml syropu starcza po rozcieńczeniu na przygotowanie 17 szklanek napoju. Mnie(...)części syropu i 9 wody jest dla mnie nie trafiona. Wszystkie syropu przygotowane są z soków zagęszczonych. Najbardziej do smaku przypadł mi syrop Cytryna i Bergamotka, w dalszej kolejności Rabarbar i Cytryna, a Limonka i Cytryna  była dla mnie za ostra w smaku, po rozcieńczeniu bardziej czułam w składzie limonkę niż cytrynę, której jestem wielbicielką.Estetyczne butelki szklane posiadają

Proste Potrawy
Rabarbarowiec z kruszonką kokosową 149

szklanka cukru pudru 25 dag masła roślinnego w kostce kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 2- 3 łyżki gęstej śmietany, ja dałam gęsty jogurt 1/2 kg rabarbaru- może być więcej  Składniki na kruszonkę kokosową : 1/3 szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru pudru 10 dag masła Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrami na pulchna masę(...)proszkiem do pieczenia - ucierać, w trakcie dodać po łyżce śmietany, ciągle ucierać Przełożyć do foremki z papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wykładamy na ciasto pokrojony w kostkę rabarbar, posypujemy kruszonką. Mnie z tych składników pozostało jeszcze kruszonki, zamroziłam ją i wykorzystam później Kruszonkę robimy łącząc doskonale wszystkie przeznaczone na nią składniki , jeśli słabo ucierałaby sie między palcami

Proste Potrawy
Kaskada, Smakfonia i pierogi z truskawkami 161

największą, chociaż zaskakującą w smaku furorę zrobiła konfitura bekonowa z cebula i kawą przygotowana przez Piotra vel SAN JACINTO. Pozostałe produkty również były pyszne, w tym mój skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem. W sobotę zjedliśmy śniadanie przygotowane przez właścicielkę hotelu, a potem zajęliśmy się lepieniem pierogów. Ubraliśmy czerwone fartuszki z logo Smakfonia, zakasaliśmy rękawy i ruszyliśmy do boju, tworząc(...)mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry, posiekanych papryczek chili, soku z limonki i pasty TOM KHA . Ja ulepiłam je jak tradycyjne uszka. Niektórzy zrobili jeszcze pierogi na słodko, z rabarbarem. Ja jednak wiedziałam, że to nie jest moja pierogowa bajka, wiec takich nie zrobiłam. Obładowani zrobionymi pierogami  pożegnaliśmy się ze sobą i rozjechaliśmy do  domów. Więcej moich zdjęć można obejrzeć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z owocami letnimi 149

pora na kolejne owoce sezonowe, czerwone mirabelki i brzoskwinie,  o tej porze roku świetnie pasują do placków i ciast z owocami. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swoje przepisy na ciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kompot rabarbarowo - jabłkowo - miętowy 156

prawdę mamy teraz pod dostatkiem, więc dlaczego by z tego nie korzystać maksymalnie. Odżywiamy się zdrowo, pijmy więc swoje soki i kompoty. Do obiadu proponuję przygotować kompot z rabarbaru: 0,5 kg rabarbaru 5 dużych jabłek ok 25 listków mięty 0,5 szklanki cukru 4l wody

Niezły Młynek
Najlepsze kruche ciasto z owocami 244

Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g  mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200  g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców około 5 łyżek cukru 2 łyżki bułki tartej około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki brązowego cukru(...)wylepiamy nim dno blaszki. Podpiekamy w piekarniku, przez około 15 minut aż będzie lekko złociste. Podpieczony spód posypujemy odrobiną bułki tartej. Na cieście układamy wcześniej przygotowane owoce. Ja użyłam rabarbaru oraz truskawek. Aby zabezpieczyć ciasto przez wypływającym z owoców sokiem możecie posypać je odrobiną mąki ziemniaczanej. Pomaga również wcześniejsze podsmażenie używanych owoców. Owoce układamy na cieście i posypujemy cukrem

Mania Gotowania
Owoce z kruszonką z sosem angielskim 161

zapiekane owoce z kruszonką i jestem pewna, że każdy pokocha sos angielski- waniliową rozkosz każdego podniebienia. Zresztą ... wystarczy tylko na to spojrzeć :)Składniki: trzy gruszki dwa jabłka cztery łodygi rabarbaru  laska cynamonu sok z jednej limonki trzy łyżki cukru trzcinowego 50 gram masła  cztery łyżki mąki  cztery łyżki cukru białego  łyżeczka cynamonu 200 ml śmietanki(...)cukier jest gotowy. Nie zdziwcie się zapachem, ponieważ całkowicie odbiega od cukru WANILINOWEGO dostępnego w sklepie, natomiast daje całkiem prawdziwy i ciekawy aromat potrawom.  Jabłka, gruszki i łodygi rabarbaru kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cukier trzcinowy, laskę cynamonu i sok z limonki. Smażymy owoce przez 10-12 minut aż trochę zmiękną. Przekładamy owoce do naczynia

Mango Papaja
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 195

cukru 2-3 żółtka (w zależności od wielkości jajek) spora szczypta soli Do przełożenia: ulubiony dżem (ja użyłam powideł śliwkowych i bardzo prostego dżemu z 3 łodyg rabarbaru i 3 łyżek cukru) Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, cukier, robimy dołek i wbijamy żółtka. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i zaczynamy zagniatać ciasto, początkowo przecierając w palcach mąkę(...)pół dnia.Dlatego takie ciacho powstało tylko jedno, z końcówki ciasta :) Moja pomysłowa i bardzo oryginalna foremka ;) Smacznego!PS. Wspomniany dżem rabarbarowy robi się bardzo szybko i prosto. 3 łodygi rabarbaru wystarczy pokroić na ok. 0,5 cm kawałki (jeśli jest młody, to nie trzeba go wcale obierać) i wraz z 3 łyżkami cukru i ok. 2-3 łyżkami wody umieścić

Ratunku obiad
Zupa z botwinki 140

Zupa z botwinki - najważniejsza zupa wiosną ;) Wiosna nieodłącznie kojarzy mi się z rabarbarem i zupą zwaną "botwinką". Rabarbar mama zawsze miała na działce, a kompot z niego do tej pory mogę pić hektolitrami. Zresztą już wkrótce na blogu pojawi się przepis na kolejny - z dodatkiem jabłek i limonki. "Botwinka" to jednak moje "dorosłe" odkrycie

Kraina Tysiąca Smaków
TARTA 3 owoce z owsianą kruszonką 162

Dziś u mnie tarta z owocami.Wybrałam do niej rabarbar, gruszki i banany na osłodę. Tarta 3 owoce - przepis  ( na tortownicę dużą - 32 cm średnicy )Składniki na ciasto:2,5 szkl. mąki200 g masła4 łyżki cukru pudru1 jajko + 1 żółtkoew. 1-2 łyżki wody1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać masło pokrojone

kolorowotorcikowo
Kompot truskawkowo-śliwkowy 198

truskawek.składniki:500 g truskawek500 g mrożonych śliwek (ja miałam węgierki)1 łodyga rabarbaru3/4 szklanki cukru2 litry wodyTruskawki oszyścić z szypułek i opłukać. Do garnka włożyć mrożone śliwki, pokrojony rabarbar i przygotowane truskawki. Owoce zalać wodą, dodać cukier i wszystko zagotować. Gotować ok 5 minut. Następnie kompot przecedzić i wystudzić. Kompocik wyszedł mocny więc dolałam jeszcze przgotowanej wody

Monia miesza i gotuje
Marcepanowo orzechowe z śliwkami 208

jajka. Dodawać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia, na przemian z jogurtem. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 100 g masy marcepanowej 500 g rabarbaru 200 g miękkiego masła 2 opakowania cukru waniliowego 200 g cukru 4 jajka 275g mąki 100 g mielonych migdałów Pół opakowania proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego Czytaj więcej(...)kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 100 g masy marcepanowej 500 g rabarbaru 200 g miękkiego masła 2 opakowania cukru waniliowego 200 g cukru 4 jajka 275g mąki 100 g mielonych migdałów Pół opakowania proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Ala piecze i gotuje
Truskawkowy crumble z orzechami – murowany sukces 181

Powiem szczerze, że do zrobienia tego wybornego deseru natchnęło mnie zdjęcie Dusi i Jej crumble z rabarbarem. Ja i rabarbar nie lubimy się zbytnio, wiec użyłam samych truskawek, a do kruszonki dodałam zmielone orzechy laskowe. Deser wyszedł super truper! Dla mnie najlepszy na ciepło. Z reguły dodaję jeszcze sos waniliowy, ale tym razem nie zrobiłam bo chęć spałaszowania truskawek wzięła

Mia Cucina Sofieta
Ciasto na sobote 175

Poki jeszcze jest rabarbar polecam Wam pyszne ciasto na maslance. Przepis prezentowalam tu juz dosc dawno, wtedy ze sliwkami, a dzis go odkurzam i pieke z rabarbarem wlasnie.Slodkiego i udanego weekendu wszystkim zycze

Przysmaki Karolki
Rabarbarowy kompot z nutką wanilii 179

Sezon na rabarbar w pełni . Za oknem co raz cieplej. Co prawda kompotów nie lubię, ale jak już rabarbar w domu jest to grzechem by było go nie wykorzystać. Akurat się przydał przy chorobie. Gotuję . Przecedzam. Piję letni bo przy choróbsku lepiej nie studzić. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni