czerwoną porzeczką Domowe lody porzeczkowe Lody morelowe Domowe lody morelowe Lody zurawinowe Domowe lody żurawinowe Lody rabarbarowe Lody rabarbarowe Lody truskawkowo-jogurtowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Lody pomarańczowe Domowe lody pomarańczowe
Kulinarne przygody GatityKrakus Producentem ich jest Agros Nova, która skupia takie marki jak : Łowicz, Fortuna, DrWitt, Krakus, Kotlin, Garden, Fructo, Pysio, Tarczyn, Demon, Włocławek. Syrop z Cytryny i Bergamotki, syrop Rabarbar i Mirabelka, syrop Limonka i Cytryna (Łowicz) - można sporządzać z nich napoje orzeźwiające. Producent pisze, że 440 ml syropu starcza po rozcieńczeniu na przygotowanie 17 szklanek napoju. Mnie(...)części syropu i 9 wody jest dla mnie nie trafiona. Wszystkie syropu przygotowane są z soków zagęszczonych. Najbardziej do smaku przypadł mi syrop Cytryna i Bergamotka, w dalszej kolejności Rabarbar i Cytryna, a Limonka i Cytryna była dla mnie za ostra w smaku, po rozcieńczeniu bardziej czułam w składzie limonkę niż cytrynę, której jestem wielbicielką.Estetyczne butelki szklane posiadają
Proste Potrawyszklanka cukru pudru 25 dag masła roślinnego w kostce kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 2- 3 łyżki gęstej śmietany, ja dałam gęsty jogurt 1/2 kg rabarbaru- może być więcej Składniki na kruszonkę kokosową : 1/3 szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru pudru 10 dag masła Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrami na pulchna masę(...)proszkiem do pieczenia - ucierać, w trakcie dodać po łyżce śmietany, ciągle ucierać Przełożyć do foremki z papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wykładamy na ciasto pokrojony w kostkę rabarbar, posypujemy kruszonką. Mnie z tych składników pozostało jeszcze kruszonki, zamroziłam ją i wykorzystam później Kruszonkę robimy łącząc doskonale wszystkie przeznaczone na nią składniki , jeśli słabo ucierałaby sie między palcami
Proste Potrawynajwiększą, chociaż zaskakującą w smaku furorę zrobiła konfitura bekonowa z cebula i kawą przygotowana przez Piotra vel SAN JACINTO. Pozostałe produkty również były pyszne, w tym mój skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem. W sobotę zjedliśmy śniadanie przygotowane przez właścicielkę hotelu, a potem zajęliśmy się lepieniem pierogów. Ubraliśmy czerwone fartuszki z logo Smakfonia, zakasaliśmy rękawy i ruszyliśmy do boju, tworząc(...)mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry, posiekanych papryczek chili, soku z limonki i pasty TOM KHA . Ja ulepiłam je jak tradycyjne uszka. Niektórzy zrobili jeszcze pierogi na słodko, z rabarbarem. Ja jednak wiedziałam, że to nie jest moja pierogowa bajka, wiec takich nie zrobiłam. Obładowani zrobionymi pierogami pożegnaliśmy się ze sobą i rozjechaliśmy do domów. Więcej moich zdjęć można obejrzeć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępora na kolejne owoce sezonowe, czerwone mirabelki i brzoskwinie, o tej porze roku świetnie pasują do placków i ciast z owocami. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swoje przepisy na ciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprawdę mamy teraz pod dostatkiem, więc dlaczego by z tego nie korzystać maksymalnie. Odżywiamy się zdrowo, pijmy więc swoje soki i kompoty. Do obiadu proponuję przygotować kompot z rabarbaru: 0,5 kg rabarbaru 5 dużych jabłek ok 25 listków mięty 0,5 szklanki cukru 4l wody
Niezły MłynekNajlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200 g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców około 5 łyżek cukru 2 łyżki bułki tartej około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki brązowego cukru(...)wylepiamy nim dno blaszki. Podpiekamy w piekarniku, przez około 15 minut aż będzie lekko złociste. Podpieczony spód posypujemy odrobiną bułki tartej. Na cieście układamy wcześniej przygotowane owoce. Ja użyłam rabarbaru oraz truskawek. Aby zabezpieczyć ciasto przez wypływającym z owoców sokiem możecie posypać je odrobiną mąki ziemniaczanej. Pomaga również wcześniejsze podsmażenie używanych owoców. Owoce układamy na cieście i posypujemy cukrem
Mania Gotowaniazapiekane owoce z kruszonką i jestem pewna, że każdy pokocha sos angielski- waniliową rozkosz każdego podniebienia. Zresztą ... wystarczy tylko na to spojrzeć :)Składniki: trzy gruszki dwa jabłka cztery łodygi rabarbaru laska cynamonu sok z jednej limonki trzy łyżki cukru trzcinowego 50 gram masła cztery łyżki mąki cztery łyżki cukru białego łyżeczka cynamonu 200 ml śmietanki(...)cukier jest gotowy. Nie zdziwcie się zapachem, ponieważ całkowicie odbiega od cukru WANILINOWEGO dostępnego w sklepie, natomiast daje całkiem prawdziwy i ciekawy aromat potrawom. Jabłka, gruszki i łodygi rabarbaru kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cukier trzcinowy, laskę cynamonu i sok z limonki. Smażymy owoce przez 10-12 minut aż trochę zmiękną. Przekładamy owoce do naczynia
Mango Papajacukru 2-3 żółtka (w zależności od wielkości jajek) spora szczypta soli Do przełożenia: ulubiony dżem (ja użyłam powideł śliwkowych i bardzo prostego dżemu z 3 łodyg rabarbaru i 3 łyżek cukru) Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, cukier, robimy dołek i wbijamy żółtka. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i zaczynamy zagniatać ciasto, początkowo przecierając w palcach mąkę(...)pół dnia.Dlatego takie ciacho powstało tylko jedno, z końcówki ciasta :) Moja pomysłowa i bardzo oryginalna foremka ;) Smacznego!PS. Wspomniany dżem rabarbarowy robi się bardzo szybko i prosto. 3 łodygi rabarbaru wystarczy pokroić na ok. 0,5 cm kawałki (jeśli jest młody, to nie trzeba go wcale obierać) i wraz z 3 łyżkami cukru i ok. 2-3 łyżkami wody umieścić
Ratunku obiadZupa z botwinki - najważniejsza zupa wiosną ;) Wiosna nieodłącznie kojarzy mi się z rabarbarem i zupą zwaną "botwinką". Rabarbar mama zawsze miała na działce, a kompot z niego do tej pory mogę pić hektolitrami. Zresztą już wkrótce na blogu pojawi się przepis na kolejny - z dodatkiem jabłek i limonki. "Botwinka" to jednak moje "dorosłe" odkrycie
Kraina Tysiąca SmakówDziś u mnie tarta z owocami.Wybrałam do niej rabarbar, gruszki i banany na osłodę. Tarta 3 owoce - przepis ( na tortownicę dużą - 32 cm średnicy )Składniki na ciasto:2,5 szkl. mąki200 g masła4 łyżki cukru pudru1 jajko + 1 żółtkoew. 1-2 łyżki wody1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać masło pokrojone
kolorowotorcikowotruskawek.składniki:500 g truskawek500 g mrożonych śliwek (ja miałam węgierki)1 łodyga rabarbaru3/4 szklanki cukru2 litry wodyTruskawki oszyścić z szypułek i opłukać. Do garnka włożyć mrożone śliwki, pokrojony rabarbar i przygotowane truskawki. Owoce zalać wodą, dodać cukier i wszystko zagotować. Gotować ok 5 minut. Następnie kompot przecedzić i wystudzić. Kompocik wyszedł mocny więc dolałam jeszcze przgotowanej wody
Monia miesza i gotujejajka. Dodawać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia, na przemian z jogurtem. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 100 g masy marcepanowej 500 g rabarbaru 200 g miękkiego masła 2 opakowania cukru waniliowego 200 g cukru 4 jajka 275g mąki 100 g mielonych migdałów Pół opakowania proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego Czytaj więcej(...)kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 100 g masy marcepanowej 500 g rabarbaru 200 g miękkiego masła 2 opakowania cukru waniliowego 200 g cukru 4 jajka 275g mąki 100 g mielonych migdałów Pół opakowania proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Ala piecze i gotujePowiem szczerze, że do zrobienia tego wybornego deseru natchnęło mnie zdjęcie Dusi i Jej crumble z rabarbarem. Ja i rabarbar nie lubimy się zbytnio, wiec użyłam samych truskawek, a do kruszonki dodałam zmielone orzechy laskowe. Deser wyszedł super truper! Dla mnie najlepszy na ciepło. Z reguły dodaję jeszcze sos waniliowy, ale tym razem nie zrobiłam bo chęć spałaszowania truskawek wzięła
Mia Cucina SofietaPoki jeszcze jest rabarbar polecam Wam pyszne ciasto na maslance. Przepis prezentowalam tu juz dosc dawno, wtedy ze sliwkami, a dzis go odkurzam i pieke z rabarbarem wlasnie.Slodkiego i udanego weekendu wszystkim zycze
Przysmaki Karolki