relish z cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą
Słodkie Przyjemnościstarej książeczki (z „Biedronki”), otrzymanej od mojej Mamy. Trochę go zmodyfikowałam, dopasowując do potrzeb ilość składników oraz zmieniając gatunek ryby. Składniki:- ok. 1kg filetów z dorsza i łososia - ok. 2 l wywaru rybno warzywnego (szkielety i głowy ryb, warzywa)- 1 czerwona papryka- 500g pomidorów- 140g przecieru pomidorowego- 1 puszka pomidorów- 3 łyżki oleju- 3 cebule- biała część pora
mojewypiekiinietylkotych na zbliżającą się Wielkanoc.Każdy przepis prezentowany w książce, opatrzony został dodatkowymi informacjami, dzięki którym wiemy, jaki wpływ na nasz organizm wywiera danie, np.: "Tatar z łososia z awokado i limonką"* posiłek poprawia myślenie, korzystnie oddziałuje na układ nerwowy* danie korzystnie wpływa na układ krwionośny* składniki zawarte w posiłku poprawiają odporność* pomoc w regeneracji mięśni,oraz wartością kaloryczną
kolorowotorcikowoWróciłam, zmęczona i wypoczęta zarazem. Dzisiaj tylko zapowiadam pysznego łososia z grilla i PRZYPOMINAM O CANDY (klik na link )!!! zapisy tylko do jutra do południa!!!miłego weekendu
Dzieje kuchennej Wiewióryblenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki. Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.zupa cytrynowo - chrzanowa
Bon Appetit Małgorzatynatomiast z bloga White on a Rice Couple .Awokado po upieczeniu super rozsmarowuje się jak pasta. Do tego zaserwowałam sobie tost ze szpinakiem i łososiem.Składniki na 1 porcje:1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki2 małe jajka kilka plasterków szynki (można pominąć)sól, pieprzsok z cytrynyszczypiorekAwokado wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Bon Appetit Małgorzatytemat gustów i smaków się nie dyskutuje. W moim przypadku wygląda to tak: siostra nie przepada za rybami (acz miała już swoją pierwszą przygodę z łososiem!), Luby z kolei nie za bardzo lubi grzyby (acz kapusta z suszonymi podgrzybkami przypadła mu do gustu). Wymyśliłam więc pyszną zapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były
Kitchens Alphabetjuż nieraz Wam mówiłam uwielbiam specjały z dodatkiem ciasta francuskiego( łosoś chodzi za mną już chyba od miesiąca! ). Dlatego też wykorzystuję je bardzo często w moich kuchennych podbojach! A to na słodko … a to na ostro …. Dziś mam dla Was przepis na pyszne rogale z dodatkiem pieczarek … jajka … i pachnącego szczypiorku! Na zimno i na ciepło
Ostra na Słodkocynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu)IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia)V. 1/2 melona (brak zdjęcia)VI. Sałatka ( brokuły, makaron, wędzony łosoś, kukurydza)VII. Maca czosnkowa z sałatą, wędliną i pomidorem (brak zdjęcia)Pomiędzy tym wpadł jakiś tam skrawek chlebka watykańskiego, po siostrze ciotecznej której wczoraj pilnowałam
More food, love and dreamsowsiany omlet(placek?) cukiniowy z wędzonym łososiem i ricottą, pomidorki koktajlowe, kawa marcepanowa z mlekiemWeekend... czemu się nie cieszę? Multum lekcji, kartkówki, sprawdziany, przygotowanie do bierzmowania, osiemnastka siostry, przygotowania... mogłabym wymieniać i wymieniać, no cóż przynajmniej pogoda jest ładna :3Znalazłam w moim mieście sklep herbaciany, młahahahah
More food, love and dreamskawioru czerwonego plasterek cytryny lub łyżeczka sosu czosnkowego. 2.Układamy w górę warstwami:. łyżka twarożku zmieszana z bazylią i zielonym ogórkiem plasterki łososia posypane koperkiem cząstki limonki, pieprz młotkowany. 3.Układamy w górę warstwami: Łyżka serka Tartare orzechowe łyżka posiekanych pomidorków, sól, pieprz
Kulinarny karnet ChristopheraKlarowanie wywaru po ugotowanych rybach - karp, łosoś, itd. Jak zrobić galaretę do ryby, żeby była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu. Do zimnego
Kulinarny karnet Christopheraąć z zalewy ,pokroić wg potrzeby czy upodobania, ułożyć na talerzu i polać oliwką z limonką.Marynowane śledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni.W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia.2 filety matiasów w marynacie1 jabłko100ml kremówki50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu2 łyżeczki soku z cytrynysól
Kulinarny karnet Christopherasię udało, skorzystałam z podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :)Składniki; ja miałam tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego mały ziemniak - gdybym miała więcej ryby, nie dodawałabym
Proste PotrawyNaleśniki wytrawne… idealne na śniadanie… idealne, jako przekąska na imprezę. Obok naleśnikowych roladek z łososiem doskonale sprawdzą się na imprezie Sylwestrowej, czy karnawałowej. Rolowane, krojone, mini przekąski, tzw. finger food, na jeden kęs.Polecam! Poza tym dzisiaj cala Polska smaży naleśniki, wiec i ja przyłączyłam się do tej akcji, postanowiłam przygotować naleśniki wytrawne : naleśniki koperkowe z jajkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię