oliwek sól, pieprz do smaku Wegetariański smalec z jaglanki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jabłko 1 średniej wielkości cebula 3-4 listki laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego 4 jagody jałowca 1 łyżeczka cukru trzcinowego oliwa z oliwek 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Skwarki gryczane - jak zrobić? Kaszę gryczaną ugotować, pilnować, by nie rozmiękła (wystarczy jej około(...)laurowe, ziele angielskie, jałowiec, oraz majeranek, całość prażyć około 10 minut, odparować wodę. Ugotowaną kaszę jaglaną zblenduj na gładką masę. Z patelni usuń listki laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca, cebulkę z jabłkiem dodaj do kaszy jaglanej. Dosyp również przygotowane wcześniej skwarki z kaszy gryczanej. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia, smalec
Moje Qulinariazależności od tego czy wolimy zjeść ją na ciepło czy na zimno przekładamy do pucharków i spożywamy od razu lub wkładamy do lodówki na noc. Dekorujemy świeżymi jagodami i polewamy syropem klonowym jeśli lubimy bardzo słodkie dania. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasmaku, pod tym względem znacznie przewyższając inne dostępne gatunki zielonych herbat. Co ciekawe zielona herbata matcha zawiera - 6x więcej przeciwutleniaczy niż jagody goji - 17x więcej niż zwykłe jagody - i aż 60x więcej niż szpinak i to w zaledwie jednej łyżeczce ! Jeśli chodzi o inne prozdrowotne właściwości tej herbaty to : 1. Zawiera bardzo duże ilości
zdrowa vege kuchniałyżeczki soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szkl. oleju - 1 jajko - 1/3 szkl. mleka - 1 szkl. Jagód (wedle uznania) Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem , solą i proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, dolać olej i mleko. Wszystko wymieszać. Jeżeli mamy świeże jagody dosypujemy do ciasta i lekko mieszamy. (Można użyć jagód ze słoika, należy nałożyć je łyżeczką na ciasto
The Sweet DamselPrzygotowanie: Jajko roztrzepujemy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz olej. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy do ciasta obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz jagody i delikatnie mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni - ja nie użyłam tłuszczu do smażenia
The Sweet Damselwtedy będą miały posmak goryczy). Patelnia (z roztopionym masłem) musi być bardzo dobrze rozgrzana, aby zapobiec nasiąkaniu tłuszczu przez tosty. Przekładamy na ręcznik papierowy. Dekorujemy łyżką jogurtu, posypujemy jagodami
Jedz zdrowo żyj zdrowo!JAGODOWA 1,5 szklanki jagód 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody PIANKA MALINOWA 2 białka galaretka malinowa Biszkopt Polecam ten biszkopt ale z polowy składników Masa serowo jagodowa Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia. Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zblędowane jagody i przestudzoną żelatynę
RAROSSAJagody przywiozłam sobie(...)siostry. Przejechały wiele kilometrów bp aż z Zaklikowa. Jeśli nie wiecie gdzie to jest to podpowiem Wam, że to w okolicach Stalowej Woli, Sandomierza. Mimo dużej odległości jaką pokonaliśmy jagody nie ucierpiały. Zrobiłam je na szybko z niezawodnym konfitur fixem Diamant. Jagódki będą idealne na zimę, mam też trochę zamrożonych. No i upiekłam ciacho ale o nim w innym
Ewa w kuchnipełne łyżki mascarpone-ok.120-140g 4 jajka 12 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 2 szczypty soli 1,5 litra jagód 4-6 łyzki cukru pudru Lukier: 1 pełna szklanka cukru pudru 2-3 łyzki soku z cytryny Wykonanie Z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 28 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Zlepiamy mocno bułeczki i odkładamy łączeniem do dołu na około 16-20 minut do ponownego wyrośnięcia Jagodzianki pieczemy w 200° C przez
w mojej kuchnikokosowe* serniczki z patelni nadziane jagodami~ *z mąki kokosowej Ostatnia partia jagód :( Sporo zamroziłam, będzie na zimę! :) Może jeszcze się skuszę i kupię słoiczek...? Mam też dzisiaj dla Was przepis na szybki obiad - ostatnio zrobiłam to danie dla Mamy :) Zapracowana nie miała czasu wstać od biurka i sama przygotować sobie obiad więc postanowiłam ją wyręczyć. Przygotowałam makaron razowy
breakfast of dreamssobie na włączenie na chwilę piekarnika. I tego dnia własnie tak było. Świetnie się złożyło, bo w lodówce miałam porzeczki, agrest i wiśnie z działki. Z zamrażarki wyciągnęłam jeszcze jagody, jeżyny, maliny i kilka truskawek.Upiekłam sobie takie śniadanie. Kurcze, nigdy nie jadam porzeczek na surowo, tak prosto z miski, a to było takie smaczne i co mnie zdziwiło(...)Oczywiście najsmaczniejsze było ciepłe, ale i po ostygnięciu smakowało świetnie. Oczywiście możecie zapiec inne owoce, które lubicie. Źródło: Kwestia Smaku Składniki: 300 g owoców (u mnie to były truskawki, jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny
Blondynka Gotujezimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty - krem będzie puszysty a jego konsystencja będzie podobna do znanego wszystkim pieczonego sernika. Podawać z orzechami, malinami i jagodami Smacznego
Chocolate Muffin Blogtakim jak ten. Cudownie jest móc się wieczorem schłodzić wypijając pyszne mohito. Ale dzisiaj przedstawiam wam inną jego wersję, którą znalazłam buszując po necie. Jest to mianowicie z jagodami i powiem wam ze to fajna odmiana. Polecam poeksperymentować. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklody czekoladowe! Składniki 300 g jagód 400 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 200 ml mleka szczypta soli 3 łyżki ksylitolu lub cukru (do smaku, tyle ile lubimy) Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Jagody opłukać, przełożyć na patelnię, smażyć na małym ogniu ok 5 minut
Stare Garyjadać z owocami pół kwaśnymi. Jogurt można spożywać z dojrzałymi owocami pół kwaśnymi, warzywami liściastymi i kiełkującymi nasionami, ziarnami. Owoce kwaśne to: grejpfruty, cytryny,pomarańcze, ananasy, porzeczki, truskawki, czarne jagody, granaty. Owoce pół kwaśne : jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, mandarynki, wiśnie kwaśne, mango. Owoce słodkie : banany, daktyle, figi, winogrona, śliwki, owoce suszone. Całe życie człowiek(...)się uczy. Dobrze, że wiedzę można ciągle zdobywać... A Wy jak dobieracie owoce, czy w ogóle warto zwracać na to uwagę, jakie jest Wasze zdanie ? Ja połączyłam tu granat, jagody, grejpfrut i ananasa, polałam to lekko sokiem z cytryny
Proste Potrawy