mąki 30 g drożdży 100 ml letniego mleka 1/2 szklani cukru szczypta soli 2 jajka 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej jagody cukier do jagód 1 jajko do pomalowania bułeczek brązowy cukier do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże(...)czasie ciasto przekładamy na omączony blat i formujemy z niego prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Dzielimy na 12 równych kawałków. Na każdym kawału kładziemy 1 łyżkę jagód i posypujemy łyżeczką cukru. Wszystkie cztery rogi ciasta dokładnie sklejamy i formujemy kulkę. Układamy po kolei w formie. Bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni
Kulinarne przygody Gatitymigdałowego. Składniki: 2 szkl jagód 1 litr napoju migdałowego Alpro 3 gałki lodów śmietankowych Przygotowanie: Do naczynia z miksera kielichowego wsypać ,wlać napój migdałowy i zmiksować na najwyższych obrotach. Po zmiksowaniu dodać lody i ponownie zmiksować. Podajemy od razu po przygotowaniu. Do przygotowania szejka najlepiej używać mocno schłodzonego napoju migdałowego i schłodzone jagody
Ala piecze i gotujeSkładniki: 400 g pieczeni wołowej 1 pęczek (tacka) włoszczyzny 1 cebula 200 ml czerwonego wina 250 ml bulionu warzywnego 2 goździki 1 łyżka rodzynek 1 liść laurowy 3 jagody jałowca 1 łyżka(...)masła śmietana (opcjonalnie) Pieczeń najpierw trzeba zamarynować, najlepiej jedną dobę wcześniej. Włoszczyznę i cebulę posiekać na małe kawałki. Do rondelka wlać czerwone wino, bulion, goździki, rodzynki, liść laurowy i jagody jałowca. Marynatę gotować 15 minut. Ostudzić. Mięso pokroić na plastry. Dodać ostudzoną marynatę. Odstawić do lodówki na dobę. W garnku rozgrzać masło. Mięso wyjąć z marynaty i chwilę podsmażyć
Moja Galeria SmakuSkładniki: 1 szklanka mrożonych jagód 1/2 szklanki mrożonych malin 2-3 banany 1 szklanka soku pomarańczowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g) Jagody i maliny rozmrozić. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić
Moja Galeria SmakuSezon na jagody właśnie się rozpoczął, więc nie mogło zabraknąć koktajlu z ich udziałem:) Tym razem wzbogaciłam go o siemię lniane. Wczoraj pisałam Wam o żywności tzw. Superfoods, siemię lniane również zalicza się do tej kategorii. Zawiera ono bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Zawartość tych kwasów w nasionach lnu jest podobna do ich zawartości(...)rybach. Ponadto jest źródłem zdrowego błonnika, wielu minerałów i witamin (w tym wit. E). Same pozytywy, pijmy więc na zdrowie! :) Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka jagód 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150 g) 2 łyżeczki siemienia lnianego 1-2 łyżeczki cukru (lub do smaku) Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować i podawać od razu. Smacznego
Moja Galeria Smakuokresie wytężonej pracy umysłowej/nauki. Polecam:) Składniki na 2 porcje: 2 gruszki 1 jabłko 4 suszone daktyle garść jagód Goji łyżeczka nasion chia 1 szklanka wody Gruszki i jabłko obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera. Dodać daktyle, jagody Goji, chia i wodę. Zmiksować. Przepis pochodzi z książki Anny Lewandowskiej "Żyj zdrowo i aktywnie
Moja Galeria Smakulata za jego słodkie i soczyste plony pełne warzyw i owoców? To czas kiedy każdy sięga myślami po to co najlepsze. Smaki dzieciństwa kojarzą mi się z latem, jagodami, drożdżowym mojej Babci. Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny
ChilliJemyoliwek sól, pieprz do smaku Wegetariański smalec z jaglanki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jabłko 1 średniej wielkości cebula 3-4 listki laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego 4 jagody jałowca 1 łyżeczka cukru trzcinowego oliwa z oliwek 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Skwarki gryczane - jak zrobić? Kaszę gryczaną ugotować, pilnować, by nie rozmiękła (wystarczy jej około(...)laurowe, ziele angielskie, jałowiec, oraz majeranek, całość prażyć około 10 minut, odparować wodę. Ugotowaną kaszę jaglaną zblenduj na gładką masę. Z patelni usuń listki laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca, cebulkę z jabłkiem dodaj do kaszy jaglanej. Dosyp również przygotowane wcześniej skwarki z kaszy gryczanej. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia, smalec
Moje Qulinariagrzybami. Latem babcia gotowała zupę z czereśni, której smak także spróbuję odtworzyć, bo zamroziłam kilka porcji tych pysznych owoców. Z borówek (tak mówi się w moim regionie na popularne jagody) ugotowałam w ubiegłym tygodniu pyszną zupę, choć miała inny smak niż ta babcina, bo doprawiłam ją wanilią, goździkami i cynamonem, a podałam z makaronem w kształcie małych kokardek. Choć(...)ostudzić. Wodę wlać do do garnka, z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić w garnuszku. Włożyć do wody również opróżnioną z nasionek laskę wanilii oraz goździki. Wsypać umyte jagody, dodać sól, cukier i ewentualnie cukier waniliowy. Gotować ok. 10 minut. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać do gotującej się zupy. Mieszając zagotować. Doprawić do smaku cynamonem i ewentualnie cukrem
Czerwień i błękitzależności od tego czy wolimy zjeść ją na ciepło czy na zimno przekładamy do pucharków i spożywamy od razu lub wkładamy do lodówki na noc. Dekorujemy świeżymi jagodami i polewamy syropem klonowym jeśli lubimy bardzo słodkie dania. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasmaku, pod tym względem znacznie przewyższając inne dostępne gatunki zielonych herbat. Co ciekawe zielona herbata matcha zawiera - 6x więcej przeciwutleniaczy niż jagody goji - 17x więcej niż zwykłe jagody - i aż 60x więcej niż szpinak i to w zaledwie jednej łyżeczce ! Jeśli chodzi o inne prozdrowotne właściwości tej herbaty to : 1. Zawiera bardzo duże ilości
zdrowa vege kuchniałyżeczki soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szkl. oleju - 1 jajko - 1/3 szkl. mleka - 1 szkl. Jagód (wedle uznania) Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem , solą i proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, dolać olej i mleko. Wszystko wymieszać. Jeżeli mamy świeże jagody dosypujemy do ciasta i lekko mieszamy. (Można użyć jagód ze słoika, należy nałożyć je łyżeczką na ciasto
The Sweet DamselPrzygotowanie: Jajko roztrzepujemy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz olej. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy do ciasta obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz jagody i delikatnie mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni - ja nie użyłam tłuszczu do smażenia
The Sweet Damselwtedy będą miały posmak goryczy). Patelnia (z roztopionym masłem) musi być bardzo dobrze rozgrzana, aby zapobiec nasiąkaniu tłuszczu przez tosty. Przekładamy na ręcznik papierowy. Dekorujemy łyżką jogurtu, posypujemy jagodami
Jedz zdrowo żyj zdrowo!JAGODOWA 1,5 szklanki jagód 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody PIANKA MALINOWA 2 białka galaretka malinowa Biszkopt Polecam ten biszkopt ale z polowy składników Masa serowo jagodowa Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia. Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zblędowane jagody i przestudzoną żelatynę
RAROSSA