Muffinki Jagodowe - Blueberry Muffins 155szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 50g roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowej otarta skórka z cytryny 1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka(...)przelewamy mokre i LEKKO mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby wszystko tylko się przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolory
Nie na ten poranek. 217Cukiniowo-kokosowe placki* z daktylami i jagodami goji, ze śliwkami i posypane wiórkami *z mąki kokosowej, mleczka kokosowego Eksperymenty z mąki kokosowej są zdecydowanie na jakiś wolny poranek, ale mimo wszystko jakoś wyszło, pomimo, że już się zastanawiałam nad jakimś ratunkowym śniadaniem, gdy one były na patelni, ale jakoś się poprzewracały, jakoś wyrosły i w sumie
More food, love and dreams
Dynia uzależnia. 158Dyniowa nocna owsianka*; z jagodami i borówkami, oraz tahini *z odrobiną chia Tak sobie siedzę z rana, piję tą kawę, i z jednej strony nie czuję jeszcze tej szkoły w ogóle, a z drugiej czuje jakąś dziwną presję i wielką niewiadomą, którą niesie przyszłość, boję się tej całej dorosłości i boje się końca tego roku
More food, love and dreams
Współpraca z Sibeco - poznaj odżywczą moc rokitnika :) 183Sibeco , ja postaram się wybrać to, co wydaję mi się za najistotniejsze. Owoce rokitnika to jagody - małe, pomarańczowe kuleczki. Nazywane w innych krajach "cytryną północy" czy "ananasem syberyjskim". Jagody są niezwykle cenne, bowiem zawierają kopalnie witamin i ponad 190 substancji biologicznie czynnych. Używane są w przemysłach: spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. W dawnej Europie wyczerpani wojnami żołnierze, podpatrując swoje
Zdrowie na języku :P
Tarta z owocami na kremie panna cotta 261już ostatni tydzień kawacji. Niedługo i lato się skończy, więc to ostatni moment na zrobienie tarty ze świeżymi owocami - malinami, porzeczkami i jagodami. Do owoców będzie pasował krem panna cotta przygotowany z gotowanej śmietany. Składniki (na formę średnicy 30 cm): 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc
W SMAK
Tort Jagodowo – Cytrynowy 170jagód + garść do dekoracji 1 łyżka mąki pszennej Masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii. Ucieramy ponownie około 2 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Wsypujemy partiami do utartego masła i ponownie ucieramy do połączenia. Delikatnie wlewamy maślankę, sok i skórkę z cytryn i ucieramy na niskich obrotach miksera. Jagody obtaczamy
Made By Mom And Son
Beza Pavlovej w przaśniej letniej sukience 219maliny, jagody. Niezła zabawa i powiem szczerze i nieskromnie - smak obłędny! Składniki: Mango Śmietanka kremówka 30% - 300ml Serek mascarpone - 125g Napój kokosowy z cząstkami kokosa - 50ml Maliny, wiśnie, jagody Kilka liści mięty Przygotowanie: Mango obrać i wypestkować, a następnie zblenderować razem z napojem kokosowym. Śmietankę ubić, pamiętając by była mocno schłodzona, bo inaczej może być ciężko. Dodać
Karczma Honorietty
Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 264były by idealną przekąską własnie do naszych śniadaniówek. Jest to zdrowa, bez mleczna i bez jajeczna wersja drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe Ślimaczki ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, u mnie pól na pół pszenna(...)minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę by wyrosło. nadzienie: kilka garści owoców, jagód, malin czy porzeczek (w oryginale 400 g) cukier puder i posiekane pistacje do posypania ew. cynamon, i cukier trzcinowy jako nadzienie Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, każda rozwałkowujemy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śmietanową 195zmielonego - 10 mililitrów ekstraktu z wanilii - 270 g drobnego cukru - 5 jajek - 3 łyżki mąki - 1 i 1/3 łyżka soku z cytryny - po 150 gram owoców do każdej warstwy: jagody lub borówki, brzoskwinie lub banany, maliny lub truskawki Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki masy serowej poza jajkami miksujemy(...)razem na gładką masę. Jajka dodajemy jako ostatnie i mieszamy całość tylko chwilę dla ujednolicenia. Następnie dzielimy masę na trzy części (np. za pomocą łyżki wazowej). Do jednej wrzucamy jagody lub borówki, do drugiej brzoskwinie lub banany do trzecie maliny lub truskawki. Widelcem rozdrabniamy część owoców, żeby zabarwić masę (ja użyłam też odrobiny barwnika spożywczego, ale nie jest
Życie zamknięte w smaku
Sernik z jagodami i mascarpone 235Kremowy sernik z dużą ilością jagód i spodem z dodatkiem orzeszków pistacjowych - idealny sernik na lato. Cudownie kremową konsystencję zawdzięcza dodatkowi serka mascarpone. Wyjątkowo krótki czas pieczenia jak na sernik, bo tylko 30 minut zachęca do wypróbowania. Przepis bardzo prosty, na pewno Cię nie zawiedzie. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki na spód: 80 g obranych orzeszków pistacjowych(...)masła Składniki na masę serową: 500 g sera twarogowego 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki ksylitolu 2 łyżki mączki kukurydzianej/ Mondaminy 2 jajka esencja waniliowa Dodatkowo: 2 szklanki jagód Wykonanie: obrane ze skorupek orzeszki, sucharki i zimne masło umieścić w kielichu blendera i zmiksować do dowolnej konsystencji. Zmielilam dość grubo. Masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
zupa jagodowa mojej babci 152zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól(...)kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy
Miód i pieprz
Koktajl jagodowo-bananowy 206Składniki: 0,4 kg jagód, 1 banan, 0,5 l kefiru lub jogurtu naturalnego, 100 ml mleka, 3 łyżki cukru, Wykonanie: Banana kroimy w plasterki. Razem z jagodami przekładamy do wysokiej miski, dodajemy jogurt, mleko i cukier. Za pomocą blendera dokładnie miksujemy. Jeżeli będzie mało słodkie dodajemy więcej cukru. Przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki
Passion of Cooking
Nalewka z jagód 245Sezon na jagody zbliża się ku końcowi, ale zdążycie jeszcze się zaopatrzyć w pyszną nalewkę(...)Potrzeba do niej zaledwie 500g owoców. Szybko się ją robi a smakuje wybornie! Delikatnie słodka, nie za mocna i ma piękny kolor... Składniki: 400ml wódki, 500g jagód, 250g cukru. Wykonanie Owoce opłukać, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Po tym czasie przefiltrować. Powstały płyn szczelnie zakręcić, zaś
Z miłości do słodkości
Ciasteczka owsiane z jagodami goji i likierem 226pieczenia 50 ml likieru kawowego CANARI 50 g jagód goi W misie miksera ucieramy miękką margarynę z cukrem na gładką masę. Kolejno dodajemy żółtka jajek. Dosypujemy płatki owsiane oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i podlewamy likierem. Na samym końcu wsypujemy suszone jagody goji. Z gotowej masy formujemy kuleczki i spłaszczamy je ręką
VioletoweKucharzenie
CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI 211cukru 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 60 g masła (roztopić) dodatkowo na nadzienie 60 g masła (roztopić) 2 łyżki drobnego cukru brązowego jagody A jak to zrobić : Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru, trzema łyżkami letniego mleka i trzema łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodać pozostałe(...)odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt 30 x 60 cm. Wysmarować roztopionym masłem, posypać cukrem. Na środkową część wysypać połowę jagód i przykryć jednym bokiem ciasta, który również wysmarować masłem i wysypać resztę jagód, przykryć drugim bokiem ciasta. Złożyć jeszcze raz na pół i przełożyć do keksówki. Odstawić na 20 minut
Kuchnia w opałach