jadłam. Osobiście najbardziej lubię pierogi na słodko i na takie dziś zapraszam. Składniki: 300 g mąki 250 ml gorącej wody 30 ml oleju szczypta soli 1,5 szklanki jagód świeżych lub mrożonych 2-3 łyżki cukru masło do polania Mąkę, wodę, sól i olej wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ponieważ mąka różnie może wchłaniać wodę, możemy potrzebować odrobinę mniej(...)więcej wody. Kiedy ciasto będzie gotowe rozwałkować je i dużą szklanką wycinać koła. Na każdym ułożyć po łyżce jagód wymieszanych z cukrem. Jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich. Każde koło złożyć na połowę i skleić brzegi nadając im dowolny kształt. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Podawać polane stopionym masłem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDodać proszek do pieczenia, cukier, kefir, olej i jajka. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi i przelać do foremki wyłożonej wysoko papierem do pieczenia. Brzoskwinie pokroić i razem z jagodami wyłożyć na ciasto. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki na 2 porcje: 6 łyżek granoli 2 jogurty naturalne 120 g mrożonych jagód 1 pomarańcza 1 banan 1 szklanka mleka Do słoika wsypać 3 łyżki granoli, zalać 1 jogurtem. Do blendera wlać mleko, dodać jagody oraz banana. Wycisnąć sok z pomarańczy*. Wlać do pozostałych składników. Zmiksować. Wyłożyć na jogurt. W ten sam sposób przygotować drugi słoik. Śniadanie
Moja Galeria Smakulaskowe) 100 ml dość grubo zmielonych ziaren słonecznika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki orkiszowej 1 pełna łyżeczka cynamonu (do smaku) 60 g sparzonych rodzynek 4 łyżki jagód goi 200 g posiekanej czekolady (u mnie jedna z orzechami, druga z wiórkami kokosowymi) 2 duże jabłka (obrane i starte na tarce o grubych oczkach) Jajka wbijamy(...)dokładnie miksując). Do puszystej masy nie przerywając miksowania dodajemy olej, mleko, zmielone (np. w blenderze) płatki, orzechy, słonecznik, a następnie wymieszany z mąką i cynamonem proszek do pieczenia, rodzynki, jagody, czekoladę i jabłka. Gotowe ciasto zostawiamy w misie na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175-180 stopni C. Po 15 minutach trzepaczką mieszamy ciasto
Rozpustne gotowaniepęczak 1 duży dojrzały pomidor kawałek pora (ok. 5 centymetrów) 1 cienka i krótka łodyżka selera naciowego kawałek żółtego sera (według upodobań) 2 spore ząbki czosnku kilkanaście sztuk suszonych jagód goji odrobina soli sok z cytryny natka pietruszki Dynię pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Gdy zmięknie, przy pomocy widelca wyskrobujemy z niej miąższ w postaci makaronu(...)seler i por zmiękną. Pomidora parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy w niezbyt dużą kostkę i dorzucamy razem z ugotowanym pęczakiem i startym serem na patelnię. Suszone jagody goji zalewamy na dosłownie kilkanaście sekund gorącą wodą, po czym odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Całość doprawiamy delikatnie solą, smażymy na małym ogniu aż ser się rozpuści. Makaroszotto
Kuchenna KontrrewolucyaOwsianka w 15 minut Na zdjęciu owsianka dodatkowo z łyżką dżemu, obsypana sieminiem lnianym, pestkami dyni i jagodami goji. A nie w 45? To z płatków błyskawicznych pewnie. A nie. Z górskich, pełnoziarnistych, pełnowartościowych. Płatków owsianych naprawdę nie trzeba gotować 40 minut. A piersi z kurczaka smażyć 15, ale o tym kiedy indziej ;) Owsiankę wystarczy wstawić, poczekać chwilę(...)Wartość kaloryczna: 300 kcal Składniki: 6 łyżek płatków owsianych* kilka łyżek wody 1 i ½ szklanki mleka** 1 banan garść malin, borówek, jagód lub innych ulubionych owoców Przygotuj: półlitrowy garnuszek Podaj z: ulubionymi orzechami czy ziarnami Jak już wspomniałam, owsianka robi się praktycznie sama. Czyli płatki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą do ich powierzchni i wstawiamy na mocny ogień
Bazując na smakułyżka stewii lub ksylolitu 1 laska wanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego Olejowy Raj 3,4 łyżki śmietanki 12 % 1 szklanka jagód Posypka : 1 szklanka mąki kokosowej 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka stewii lub dowolnego zdrowego słodziku Wykonanie : Jajka ubijamy ze stewią lub ksylolitem na gęsty kogel mogel , dodajemy(...)śmietankę , delikatnie mieszamy , następnie dodajemy mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia . Delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 25 wykładamy papierem do pieczenia . Wykładamy ciasto i delikatnie ugniatamy . Na wierzch układamy jagody . Z jednej szklanki mąki , oleju kokosowego i dowolnego słodzika robimy taką kruszonkę . Posypujemy ciasto . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut ciasto ma być z wierzchu rumiane.Wierzch można
Sama słodycz i szczypta chiliprzepiórki, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2-3 jagody jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, 200 ml bulionu, tłuszcz do smażenia Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Cebule(...)pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, włożyć cebulę, przepiórki i podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion, dodać rozgniecione jagody jałowca, pieprz, ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać wodę lub bulion. zastawa
królestwo garówrano wyciągnąć. 6. Przykrywamy, wkładamy na całą noc do lodówki. RANO: 1. Wyciągamy owsiankę, pozbywamy się goździków i zachwycamy jej aromatem. 2. Truskawki razem z wodą i jagodami wrzucamy do rondelka. 3. Dodajemy rozkruszoną stewię (lub inne słodzidło) i podgrzewamy wszystko na małym ogniu. 4. Rozdrabniamy wszystko widelcem na papkę i mieszamy. 5. Podgrzewamy, ciągle mieszając
Pland based fillegrzybobranie i na kasztanki, wtedy będę już całkowicie spełniona. Dzisiaj chciałabym zaproponować wyśmienity deser. Konieczne do tego będą nie tylko jeżynki, ale każde inne fioletowe owoce. Mogą być to jagody, borówki, czarna porzeczka. Jakiekolwiek, które dorwiecie na straganie, bądź u siebie w ogródku, działeczce. Najważniejszy jest tutaj ten piękny kolor! Aczkolwiek sądzę, że maliny i inne owoce smakowo również(...)smakuje niebiańsko. Przepis na 5 porcji, jedna ok. 141kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona dzień wcześniej do lodówki - chodzi o krem kokosowy) - 200ml mleka np. sojowego - 150g jeżyn, jagód, borówek itp. - 150g jogurtu naturalnego (u mnie sojowy) - 30g nasion chia - 2 łyżki wody różanej - 2 figi Jeżyny lub inne owoce miksujemy wraz z mlekiem do całkowitego połączenia
Be Fit Be Strongkilka godzin do napęcznienia. Po tym czasie dodać do napęczniałych nasionek 2 łyżki wiórków kokosowych, wymieszać. Całość przełożyć do pucharka lub ładnej szklanki, posypać resztą wiórków kokosowych, jagodami goji, na wierzchu ułożyć trufelkę. Można całość dosłodzić miodem, cukrem, ksylitolem lub stevią. Ja tego nie robiłam, mój deser nie był bardzo słodki, ale za to bardzo smaczny
Cakes By Kejtdodatkiem pysznego, delikatnego sera tworzą przepyszną słodką przekąskę, której nie sposób się oprzeć. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Najlepsze Domowe Jagodzianki(...)pół łyżeczki soli Twaróg: 400 g tłustego lub półtłustego twarogu 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżka masła ok. 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy ok. 400 g jagód cukier puder Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru
Słodka Stronakokosowej mąki ½ łyżeczki oczyszczonej sody szczypta soli 3 łyżki mleka pochodzenia roślinnego, u mnie kokosowe 100 g jagód, u mnie zamrożone do środku borówka i syrop klonowy do podania W osobnej misce wymieszaj suche i mokre składniki. Na koniec dodaj zamrożone jagody i wszystko lekko wymieszaj. Piecz gofry w nagrzanej gofrownicy. Nie nakładaj zbyt dużo, bo wypłyną. Podałam gofry
codojedzeniasamej kaszy manny i podać z jogurtem naturalnym i owocami, a można pokusić się o szaleństwo i do wody dodać różnokolorowe dżemy, zrobić dzień kostek fioletowych (z jagodami albo konfiturą z czarnej porzeczki) i dzień kostek różowych (z malinami), dzień kostek żółtych (z jabłkiem), a nawet kostek zielonych (z kiwi czy bananem i pietruszką albo jarmużem :D ). Tęczowe
Przepysznik - BLW i nie tylkojest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól(...)kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy
Miód i pieprz