Jagoda kamczacka to inaczej wiciokrzew kamczacki a jej owoce są przepyszne. Smakują trochę między jagodą czarną a borówką amerykańską. Mają mnóstwo zdrowia w sobie, witaminy C, więc warto je zajadać, choćby w owsiance tak jak my. Wiśniowa owsianka z jagodą kamczacką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemąki pszennej • 250 ml letniego mleka • 100 g masła • 2 kopiate łyżki serka mascarpone • 2 jajka • 7 łyżek cukru • 25 g świeżych drożdży • 1 szczypta soli ponadto: • ok.750 ml jagód + ok 2,5 łyżki cukru pudru • 1 szklanka cukru pudru • 1-2 łyżki ciepłej wody • 1 roztrzepane jajko do posmarowania Drożdże rozmieszać dokładnie z cukrem i połową mleka i odstawić(...)można podsypać mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze jagodzianki. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Jagody wymieszać z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na placuszek. Na środek każdego z nich nałożyć ok 1,5 łyżki jagód i bardzo
KUCHNIA POLSKALCHF. Ciasto kokosowe z truskawkami przypomina ciasto biszkoptowe z owocami, jakie gościło zapewne w domach wielu z Was. Poza truskawkami można je przygotować z dowolnymi owocami niskowęglowodanowymi jak jagody, maliny, porzeczki, rabarbar itp. Jest to propozycja idealna nie tylko dla osób na LCHF, ale i alergików ponieważ nie zawiera glutenu i laktozy. Składniki na ciasto kokosowe z truskawkami (forma(...)łyżeczka proszku do pieczenia lub sody szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej 8-12 łyżek (50-75 ml) zimnej wody 300 g truskawek lub innych owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki, rabarbar opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol , erytrytol, stewia Przygotować formę silikonową lub posmarować tłuszczem metalową blaszkę czy tortownicę.Ja używam tortownicy o średnicy 20-22 cm. Wbić
Ola la LCHFletnie, upalne dni. Jagodowa zupa na zimno świetnie chłodzi i gasi pragnienie gdy żar leje się z nieba. Składniki: 500ml kefiru 200g jagód 100ml śmietany 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 200g makaronu kolanka sól Wykonanie: 1. Jagody umyć, zblendować do postaci musu. 2. Następnie dodać kefir, śmietanę oraz cukier puder. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki żeby
Szalona Kuchnia Ewelinyjest ale smak wynagradza wszystko ;) Składniki: 1 duży jogurt naturalny gęsty lub grecki 300 ml jagody (minimum 300, czym więcej tym lepiej) 6 łyżek cukru, chyba że jagoda okaże się słodka Przygotowanie: Jagodę myjemy dokładnie i osuszamy. Wrzucamy do miksera, dodajemy jogurt naturalny lub grecki i cukier, miksujemy kilka chwil w celu lekkiego podbicia jogurtu. Możemy
Życie zaczyna się w kuchnitruskawkami idealnie nadaje się jako deser do popołudniowej kawy w leniwe niedzielne popołudnie. Jako, że sezon w pełni do ciasta dodałam truskawki, ale mogą to być dowolne inne owoce: jagody, rabarbar, jabłka śliwki, to co akurat mamy pod ręką. Można również wykorzystać owoce mrożone. Przepis otrzymałam od mojej mamy, która wielokrotnie go używała, zwłaszcza latem, kiedy mamy pod dostatkiem(...)350g) szklanka cukru szklanka kwaśnej śmietany 18% (330 g) 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli około 200 g truskawek lub innych owoców świeżych albo mrożonych (maliny, jagody, śliwki, wiśnie) cukier puder do posypania [sm-youtube-subscribe] Przygotowanie Biała oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier
e-PrzepisyKulinarneZnacie jagody kamczackie? W Polsce mało znana. Jeszcze. Skarbnica antyoksydantów. Jagoda kamczacka może chronić przed promieniami UV. Naturalny filtr na tak wspaniały, słoneczny dzień jak dziś. Mam je pierwszy raz. Przygotowałam na jej bazie koktajl. jogurt naturalny 400 ml pół szklanki jagód kamczackich Składniki miksujemy
AZgotuj!razem najprostszy sernik na zimno. Pysznie kremowy i na dodatek z jagodami. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniebyć też wspaniałą propozycją na przyjęcie urodzinowe, a włożony przed podaniem na pół godziny do zamrażarki zmieni się w pyszny tort lodowy. Ja udekorowałam mój tort malinami i jagodami. Pojedyncze blaty bezowe mają u mnie 16 cm średnicy, urosną nieco przy pieczeniu, dlatego średnica tortu będzie większa. Składniki: 3 duże białka 180 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciastkozercysłońca. Wspaniale orzeźwia i syci. Jest bogaty w antyoksydanty, pochodzące z jagód i borówek oraz bakterie probiotyczne z kefiru. Na dodatek deser pozbawiony jest białego rafinowanego cukru, a mimo to jest słodki. Aby przygotować błyskawiczne lody jagodowe potrzebny jest mrożony, dojrzały (ale nie przejrzały) banan oraz mrożone jagody. Przemrożony banan traci swój charakterystyczny, intesywny bananowy smak oraz nadaje lodom/shakowi
Moja Delicjapoczekamy bo dopiero te najlepsze i najsmaczniejsze truskawki to będą w czerwcu, a potem w lecie będziemy mogli się objadać wiśniami, agrestem, porzeczką czerwoną czy czarną no i jagodami! O losie zapomniałam o czereśniach w czerwcu(...)cieknie ślinka. Ja, jak co roku mrożę bardzo dużo świeżych owoców, tak aby starczyły na całą długą zimę i właśnie na wiosnę. Zazwyczaj zamrażam olbrzymie ilości borówki amerykańskiej, porzeczek, jagód i co raz mniej truskawek, niestety te tracą na smaku. Ostatnio mroziłam też wiśnie i to był strzał w dziesiątkę, smak smoothie z wiśniami jest fenomenalny! Warto zamrozić też jeżyny
SMYKWKUCHNIlaktozy cukier z prawdziwą wanilią kilka łyżek jogurtu Mlekovita bez laktozy jagody mrożone ( w sezonie świeże) ok 1/2 szklanki 1 łyżka cukru lub ksylitolu. Twaróg i jagody blendujemy. Będzie dość ciężko dlatego dodajemy już na tym etapie 3 łyżki jogurtu. Dodaj cukier waniliowy i cukier. Następnie dodaj jeszcze ze 2 -3 łyżki jogurtu tak aż będzie
AZgotuj!każdej szalce parowałam po 3 pyzy. Parowałam bułeczki przez około 15 minut, po czym wyjmowałam je na talerz, polewałam sosem i zajadaliśmy się z przyjemnością. Sos jagodowy: 900 ml jagód w słodkim syropie 330 ml śmietanki 30% Do przygotowania sosu posłużył mi mój niezawodny pomocnik Blender Vintage Cuisine w różowym kolorze (tak! Podkreślam to, bo bardzo lubię ten kolor, choć(...)Cuisine są warte uwagi). Dodatkowo możecie go u mnie wygrać! Wystarczy, że zajrzysz tutaj , spełnisz warunki konkursowe i masz dużą szansę stać się posiadaczem nowiutkiego różowego cacka! :) Do rzeczy. Jagody w syropie gotujemy ze śmietanką około 20 minut, aby płyn nieco zmniejszył swoją objętość i zgęstniał. Po tym czasie w obroty bierzemy nasz różowy blender, który kolorystyką pasuje idealnie
MamaOskarkaserka homogenizowanego lub jogurtu gęstego typu Greckiego 270 g jagód (mogą być mrożone) 9 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 1 bita śmietana Śnieżka PRZYGOTOWANIE: 1.Blaszkę o wymiarach 26x21 wykładamy folią aluminiową, a na dnie układamy podłużne biszkopty. 2. Rozmrożone jagody miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. 3. Żelatynę wsypujemy do ½ szkl
Marcepanowa kuchniadzielę na dwie części (jedna na wyłożenie tortownicy, druga na kruszonkę). Wykładam tortownice ciastem, na ciasto wykładam gotowe jabłka, na jabłka kruszę ciasto na kruszonkę. Całość posypuję mrożonymi jagodami. Szarlotkę należy piec ok. 45 minut przy 180 stopniach. (termoobieg włączyłam na ostatnie 10 minut). Gotowe:) Smacznego! Pozdrawiam, Adrianna
Pause Gotowanie!