z jagodami - 7023 przepisów (strona:143/469)

Ciasto jogurtowe z jagodami 271

miski z sypkimi składnikami i bardzo delikatnie, nie za długo mieszamy łopatką (nie miksujemy!) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy jagodami. Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 45-50 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał. Po 35-40 min polecam aby ciasto

Kolejny blog o gotowaniu
JAGODZIANKI 168

ustach. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny, ok 10 dag drożdży, opakowanie cukru waniliowego, pół szklanki cukru, szklanka ciepłego mleka Nadzienie: 1/2 litra jagód, pół szklanki cukru,  Rozczyn: 5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło r ozpuścić(...)miski. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować  jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut

RAROSSA
Jagodzianki z kruszonką 163

świeżych drożdży 50 g cukru 100 ml ciepłego mleka 150 g roztopionego masła 3 jajka  szczypta soli 1 roztrzepane jajko do posmarowania jagodzianek Nadzienie: 200-250 g jagód 4-5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Kruszonka:  50 g masła 50 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie:  Przygotować rozczyn - mleko wlać(...)zacznie odchodzić od miski i od ręki.  Posypać ciasto odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią.  Ciasto ponownie krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Podczas wałkowania ciasto trzeba podsypać mąką, żeby się nie kleiło

Kulinarne Inspiracje
Babeczki z jagodami w kubeczkach 210

cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki śmietany kremówki, sól, Wykonanie; Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy foremki żaroodporne albo kubki. Jagody płuczemy.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą(...)masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewamy i partiami dodajemy do ucieranej masy. Na koniec dodajemy śmietanę i 300 g jagód. Mieszamy. Ciasto przekładamy do kubków. Do dużej brytfanki wlewamy zagotowaną wodę. Ustawiamy  w niej kubki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Resztę jagód ucieramy z cukrem i podajemy

Anioły w kuchni
Batony: truskawka i wanilia/ figa i goji z miodem gryczanym/ sport - Baton Warszawski 163

źródlana, sól himalajska. (wegański) Figa i goji z miodem gryczanym: BIO mąka gryczana, BIO słonecznik, BIO siemię lniane, figa suszona, BIO olej kokosowy, BIO sezam, ksylitol, naturalny miód gryczany, jagody goji, woda źródlana, sól himalajska. (wegetariański) Sport- ziarna kakaowca i żurawina: daktyle, BIO słonecznik, BIO mąka gryczana, BIO siemię lniane, serwatkowy koncentrat białkowy , BIO olej kokosowy, BIO sezam, ziarna(...)niej słodycz, która według nas bardziej pochodzi od suszonych fig niż od miodu gryczanego (ma on specyficzny aromat, którego tutaj nie za bardzo czujemy). Wyczuć można także sezam ale jagody goji chyba odpuściły walkę o smak, jest tłem podobnie jak len. Bardzo delikatnie słodki co nas cieszy. Sport: Skoro poprzednie wersje były dość zbite i suche to wersja serwatkowa

Candy Pandas
KOKTAJL JAGODOWO-BANANOWY Z SYROPEM Z PIGWOWCA 128

nutę słodyczy z syropu pigwowca od  Eterno , który doskonale nadaje się jako dodatek do soków, napojów, deserów. Składniki: * 400 g jagód * 2 banany * 2-3 łyżki syropu z pigwowca Wykonanie: W wysokim naczyniu umieścić umyte jagody, banany obrane ze skórki i syrop z pigwowca. Wszystko razem zmiksować za pomocą blendera i gotowe. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony

Zrób to smacznie
Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem 191

Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny Kiwi Orzechy Rzepa Melony Koper włoski Pasternak Rzodkiewka Morele Kukurydza Pietruszka(...)Borówki , Czarny bez , Czereśnie , Fasolkę szparagową , Figi , Kapustę pekińską , Karczochy , Maliny , Melony , Ogórka, Paprykę , Pomidory , Porzeczki , Śliwki i Wiśnie .   Na mojej sezonowej letniej liście jest jeszcze niezjedzona: Boćwina, Jagody, Koper Włoski, Morele i Morwa. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Truskawkowe smoothie bowl z płatkami 184

łyżki jagód lub borówek kiwi łyżeczka chia łyżeczka sezamu garść malin 2 garści płatków kukurydzianych, np. kakaowych Truskawki umyć, osuszyć i obrać. Banany obrać i pokroić w plastry. Zmiksować razem z truskawkami (kilka odłożyć do dekoracji). Kiwi obrać, razem z brzoskwinią i odłożonymi truskawkami pokroić w półplasterki. Mus owocowy przelać do miseczek, na wierzchu ułożyć plasterki owoców, maliny, jagody

Smakołyki Asi
Jagodowa owsianka z chia na mleku kokosowym 182

świeżych jagód lub borówek (zmiksuj na gładka masę) szklanka mleka kokosowego 4 łyżki płatek owsianych 1 łyżka nasion chia  1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka syropu z agawy  Przygotowanie: w garnku zagotuj mleko dodaj syrop z agawy, nasiona chia, płatki owsiane i siemię lniane. Wszystko gotuj ok 2 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaj zmiksowane jagody

Niezły Młynek
Ciasto z jagodami i malinami. 127

pracy w ogródku no i jak jest ładna pogoda to szkoda siedzieć w domu z laptopem :) Przepis dodaję do akcji  Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do wypróbowania :) 1 kopiasta szklanka jagód mogą być mrożone 1/2 szklanki malin 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 ml wody mineralnej 200 ml oleju 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i wodę mineralną.Mąkę mieszamy z proszkiem i partiami dodajemy do jajek delikatnie mieszając. Jagody dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje ciasto piekło się

Sama słodycz i szczypta chili
Muffinki zapiekane w sosie waniliowym 235

wanilią, wlewamy do pozostałego gotującego się z ziarnami wanilii mleka i mieszamy do zgęstnienia. Ugotowany makaron łączymy z pokrojonymi drobniej truskawkami (jeśli duże, mniejsze można zostawić w całości), jagodami oraz roztrzepanymi jajkami. Formę na muffinki wykładamy foremkami, napełniamy 8 i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut. Gotowe przekładamy od razu do naczynia żaroodpornego

Kuchnia w czekoladzie
Jagodowy omlet śniadaniowy (z owocami lata) 212

ulubionymi (dowolnymi) owocami lata i… zacząć przyjemnie i pysznie swój dzień Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy Użyty w przepisie sok z jagód polecam Wam również na letnich lemoniad . Pysznie i zdrowo! Czy wiedzieliście, że owoce czarnej jagody zawierają witaminy A, C, B1 i B2, PP, karoten, mangan, magnez i wapń oraz żelazo, potas, miedź, siarkę, fosfor, chrom(...)cynk. To wspaniałe źródło błonnika, pektyny, kwasów organicznych, przeciwutleniaczy.  Składniki: 3 łyżki 100% soku z jagód Premium Rosa 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cukru odrobina oleju do smażenia do podania: owoce lata (u mnie maliny, truskawki i czereśnie), odrobina cukru pudru Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka

Słodkie okruszki
ciasto z owocami na maślance 158

łyżeczki 226 g masła, temperatura pokojowa 200 - 250 g, cukier 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy 310 ml maślanki  wypełnienie: 140 g, drobno posiekanej truskawki 85 g, jagody 50 g cukier Skórka z 1 cytryny 60 ml wody 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Szczypta soli bita śmietana 500 ml kremówki 50 g cukier 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy(...)przygotowanej tortownicy- (wysmarowanej masłem ) piec do złotego koloru,około 35-40 minut (czas pieczenia zależny od piekarnika) nadzienie: Gdy ciasto jest w piekarniku zrobić nadzienie owocowe. Dodać truskawki, jagody, cukier, skórkę z cytryny, wodę, mąkę kukurydzianą i sól w rondelku. Gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, owoce zmiękną i całość zacznie gęstnieć, około 5-6 minut. Zdjąć

w mojej kuchni
Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką 180

mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 250g jagód (mogą być mrożone) 250g twarogu 1 żółtko 3 łyżki cukru  Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła 1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy(...)około 30 minut.  3. Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem. 4. W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy łyżkę twarogu, posypujemy garstką jagód. Posypujemy kruszonką. 5. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni

Szefowa kuchni
Mufinki jagodowe 158

Mufinkowy szał ciąg dalszy.Tym razem z pysznymi leśnymi jagodami i chrupiącą kruszonką.Mniej słodkie niż mufinki z krówką.Mniej ulubione przez moje dzieci,ale i tak zjedzone w całości.Ja uwielbiam je pod każdą postacią. CIASTO(...)mąki 115 g brązowego cukru 2 jaja 125 g stopionego masła łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g świeżych lub mrożonych jagód 250 ml mleka Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia ,dodać sól,cukier, owoce* i zrobić w środku dołek.W dzbanku ubić jaja z wanilią i mlekiem. Do dołka

Anielskie wypieki