mini tart. W końcu je wykorzystałam i zrobiłam pyszne tarty z malinami i kremem na bazie śmietany i białej czekolady. W połączeniu z malinami które są lekko kwaśne było pysznie. Co do kremu to spotykałam się z proporcjami 1:1 czyli 200 ml kremówki i 200 g czekolady ale to musi być słodki ulepek, nie dla mnie. Dżem malinowy możemy(...)ogniu ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić i zimną włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zimną kremówkę mikserem ubić na sztywno. Spody do tart wysmarować w środku dżemem i ułożyć maliny. Na górze udekorować bitą śmietaną za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki. Odłożyć do schłodzenia
Ala piecze i gotujeMalinowa rozkosz bez pieczenia, czyli pyszne ciasto w kilka minut ;) Malinowa rozkosz bez pieczenia – Składniki: ok. 120g herbatników 400g malin mrożonych 100ml syropu malinowego 1
Kulinarne Przebojemasła frużelina: 375 g truskawek 75 g cukru 1,5 łyżki wody różanej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 1 listek żelatyny krem: 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru kilka świeżych truskawek suszone pączki róży Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać. Masło rozpuścić i przestudzić. 4 jajka utrzeć(...)syropu, dodać mąkę rozrobioną w 1 łyżce zimnej wody. Wymieszać, chwilę pogotować, zdjąć z palnika. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem wniliowym. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na nim połowę frużeliny i połowę bitej śmietany. Następnie znów blat ciasta, frużelina i śmietana. Przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem, udekorować truskawkami i pączkami róż. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia szczypta soli na krem: 300 ml śmietanki kremówki 36% 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 4 łyżki kwaśnego dżemu wiśniowego 500 g truskawek 1/2 szklanki poziomek 1/2 szklanki jagód kilka moreli szklanka lekko posłodzonej herbaty z cytryną na dekorację: duża paczka podłużnych biszkoptów (około 23 sztuki) krem maślany lub bita śmietana perełki cukrowe kwiatuszki z masy cukrowej Biszkopt upiec dzień(...)miski. W rondelku zagotować wodę, zdjąć z ognia. Na garnku umieścić miskę z czekoladą tak, żeby dno miseczki nie dotykały wody. Zostawić na chwilę aby czekolada się rozpuściła. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wlać czekoladę. Dokładnie zmiksować. Połowę kremu wyłożyć na owoce i przykryć biszkoptem. Drugą warstwę przygotować tak samo. Biszkopt-poncz- dżem-owoce-krem. Przykryć trzecim blatem biszkopta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao Dodatkowe składniki: 3-4 łyżki masła orzechowego 1 puszka masy krówkowej (kajmaku) ok. 500 g 500-600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 3 saszetki Śmietan Fix 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej orzeszki ziemne Biszkopty (można upiec je dzień wcześniej) przygotowujemy według przepisu . Można upiec jeden biszkopt od razu z 8 jajek(...)temu nie mam już potem problemu z przekrawaniem. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wody. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i Śmietan Fixem. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Masło orzechowe mieszamy z mlekiem lub śmietaną kremówką (mnie zostało nieco z poprzedniego ciasta) do uzyskania gładkiej konsystencji. Powinno dać je się łatwo rozsmarować na biszkopcie
Ciastkozercyspód: 100 g herbatników 50 g masła Ser i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy cukier z cukrem waniliowym, wlewamy śmietanę kremówkę i żółtka. Miskę umieszczamy nad kąpielą wodną i mieszamy aż cały cukier dobrze się rozpuści, a jajka dosyć mocno podgrzeją. Żelatynę zalewamy w tym czasie wodą (tyle, żeby cała była(...)godzinę. Po stężeniu zamknięte słoiczki można bardzo łatwo spakować i zabrać na piknik :) Dodatkowo można dołożyć bitą śmietanę w spray’u i świeże owoce do dekoracji. Ja podawałam swoje serniczki w domu, dlatego ubiłam dodatkowo 200 g śmietany kremówki do dekoracji. Gotowe serniczki przybrałam borówkami i miętą Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyłyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 330 ml śmietany kremowej 30% 250 g serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić(...)minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami czekoladowymi oraz cytrynową melisą. Wstawić na całą noc do lodówki. Przepis bierze udział w zabawie
Wanilia i KardamonSłodko kwaśna masa serowa ze śliwek węgierek, złagodzona bitą śmietaną z dodatkiem wiórek kokosowych. Masa śliwkowa 20 sztuk śliwek 250 g sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku(...)białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać cały czas mieszając dodawać żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić masę śmietanową do lodówki. masa
RAROSSADzisiaj swoje święto obchodzą nasze Mamy! Ja w tym roku, dla swojej Mamy, upiekłam tort, który zawiera jej ulubione smaki: bitą śmietanę, truskawki i co ważne, jest na jasnym cieście (Mama nie przepada za czekoladowymi słodkościami ;)). Pierwsza degustacja już się odbyła i powiem Wam, że tort Mamie bardzo zasmakował. A przepis jest naprawdę prosty(...)łyżki cukru waniliowego 3 jajka 100 ml mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 280 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 400 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny+ 4 łyżki zimnej wody Dodatkowo: 400 g truskawek cukier puder do oprószenia Przygotowanie
Nastoletnie Wypiekanieśrednio sztywną pianę i połączyć z chłodną masą czekoladową. Tężący mus wylać na wystudzony sernik. Wstawić do lodówki. Wierzch udekorować bitą śmietaną. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z warzywami , Serniki pieczone , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , dynia , kremówka , twaróg , żelatyna
https:KKuchniaMniamRozpuścić żelatynę 3. Połączyć kawę z żelatyną 4. Zmiksować ser mascarpone z kawą 5. Ubić śmietanę kremówkę 6. Do masy dodać ubitą śmietanę i połączyć ze sobą, następnie przełożyć do szklanek 7. Ubić bitą śmietanę i udekorować mus Pobierz wersję do druku: Pobierz Mus kawowy Artykuł Mus kawowy pochodzi z serwisu
KuchniaWeDwoje.plTortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta odcinamy jego wierzch i kruszymy. Kremówkę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy śmietan- fixy z cukrem waniliowym. Na grubszą część tortu nakładamy bitą śmietanę, którą posypujemy pokruszonym wierzchem. Tort dekorujemy mandarynkami. Porada: Bardzo efektownie wygląda tort, który zamiast mandarynek ma np. pestki granatu. Smacznego
paapilotkaaŚmietana kremówka 30% tł. 330mlCukier trzcinowy ok 2 płaskie łyżkiMąka kokosowa 4 łyżkiWiórki kokosowe 3 łyżeczkiOdrobina soku z cytrynyPrzygotowanie:1/ Ubijamy kremówkę mikserem, gdy śmietana jest już prawie ubita dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy aż się wchłonie. Gdy bita śmietana jest juz gotowa dodajemy mąkę i chwile jeszcze miksujemy. Do gotowej masy dodajemy wiórki oraz sok z cytryny i mieszamy
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo proste i lekkie ciasto z nutą czekoladową. Krem na bazie bitej śmietany i wilgotny biszkopt tworzą wspaniałe połączenie- nie zamulające choć dość kaloryczne. Doskonałe na lato ale należy pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce, w innym razie się roztopi. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru(...)następnie przekroić na cztery blaty. Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki, rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć a resztę wymieszać z czekoladą. Masę czekoladową podzielić na trzy części, przełożyć nią blaty biszkopta. Na wierzchu rozsmarować odłożoną bitą śmietanę i posypać przez sitko kakao. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamałym kleksikiem bitej śmietany. Ciasto wyszło wilgotne , smak po dodaniu olejku waniliowego pysznie waniliowy z dodatkiem jedwabistej bitej śmietany.... i co tu dużo pisac....naprawdę wielka pychota :)Składniki150 g jogurtu naturalnego2/3 szkl. oleju2 szkl. mąki1 szkl. cukru4 jajkaproszek do pieczeniasólPonadto200 g śmietany kremówki ( dodatkowo na wierzch , ale nie obowiązkowo )puszka brzoskwińgalaretka pomarańczowaklika kropelek olejku waniliowego Sposób przygotowania Rozpuszczamy galaretkę według(...)piec ok. 40 minut .Brzoskwinie pokroic na małe kawałki i poukładac na wierzchu ostudzonego ciasta .Polac tężejącą galaretką.Można na końcu na każdym kawałeczku ciasta zrobic wzorek z bitej śmietany , tak jak ja to uczyniłam.:)Ciasto to również bardzo dobrze smakuje bez galaretki i posypane tylko cukrem pudrem.Smacznego
Słodkości i nie tylko