Ciasto to nic innego jak biszkopt, bita śmietana i borówki amerykańskie :)Składniki na biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej5 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejopis biszkoptu:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)biszkopt przestygnie to przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy.Składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 %1 galaretka truskawkowaopakowanie borówek amerykańskichOpis na pierwszy krem różowy:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę i dodajemy do niej galaretkę. Krem różowy wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu oraz przykrywamy drugim płatem biszkoptu.Opis na drugi krem
Bon Appetit Małgorzatyminut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Upieczone i wystudzone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną na wierzchu układamy maliny i przykrywamy drugą częścią ciastka
Smakowite Danialodówki i powyciągałam co mam. Zmiksowałam i oto powstały miętowe serniczki, kremówki miałam mało, więc ubiłam to co mam i udekorowałam wierzch. Ładne, prawda? Eleganckie, smaczne i naprawdę to było kilka minut zachodu, bo robiłam je wieczorem po powrocie z pracy. Rano zajęłam się bitą śmietaną i serniczki były gotowe do jedzenia, w sumie były gotowe po godzinie(...)czekoladowych miseczek, które na końcu wstawiłam do lodówki na noc (masa stężała już po godzinie). Kremówkę ubiłam na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Tu też kierujmy się własnym smakiem, dodajemy cukru w takiej ilości aby uzyskać swój poziom słodkości bitej śmietany. Bitą śmietaną udekorowałam serniczki tak jak to widać na zdjęciach, na końcu umieszczając po jednej czekoladowej gwiazdce
Blondynka Gotujeczekolady 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl kakao cynamon nadzienie: słoiczek wiśni kisiel wiśniowy 1 przyprawa do piernika 400 g śmietany kremówki- 2 opakowania 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: czekoladę posiekać, białka ubić z dwiema łyżkami gorącej wody i połową cukru, dodać żółtka mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)balchę piec w temp 180'C 10-15 minut do wiśni wsypać kisiel oraz przyprawę do piernika, podgrzać i dokładnie wymieszać kremówkę ubić na puszysty krem po upieczeniu przekroić ciasto na dwa, przełożyć wiśniami, wierzch posmarować bitą śmietaną posypać cynamonem Smacznego:) Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka
Luźna KuchniaMałe co nieco , dla milusińskich i nie tylko. Prosty deser z galaretek i owoców z dodatkiem pysznej, domowej, bitej śmietany. Mrożone truskawki szybko zastygają, więc przygotowuję je na końcu. Można oczywiście użyć też świeżych owoców, lecz czas oczekiwania nieco się wydłuży. A już za tydzień super ceny, między innymi blenderów, polecam KLIK(...)jeśli są posklejane to je oddzielam. Zalewam je gorącymi galaretkami truskawkowymi, rozpuszczonymi w 400 ml wrzątku. Mieszam co jakiś czas. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Do pucharków nakładam warstwami zastygnięte galaretki, (wcześnie pokrojone )na spód więcej truskawek. Potem bita śmietana, cytrynowa galaretka , też ja kroję na kawałki, troszkę czerwonej. Na wierzch bita śmietana, kolorowa posypka i biszkopty. Podaję od razu
Takie tam pichcenieszkl* mąka pszenna – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:* jabłka – 1,2 kg* galaretka owocowa np. cytrynowa – 1 op* woda – 1/4 szklBITA ŚMIETANA:* śmietana 36% – 200 ml* galaretka brzoskwiniowa – 0,5 opDODATKOWO:Odrobina kakao do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Biała oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy cukier(...)mieszając gotujemy ok. 5 minut.Odstawiamy do całkowitego! ostygnięcia i tężenia.CAŁOŚĆ:Na wystudzony biszkopt przelewamy naszą masę jabłkową, wygładzamy, wkładamy do lodówki.BITA ŚMIETANA:Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/3 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania całkowicie wystudzoną galaretkę.Miksujemy do całkowitego połączenia składników a następnie wykładamy na schłodzone ciasto.Wkładamy
Ostra na Słodkoprzekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3 łyżki dżemu na górę). Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej spód wyłożyć papierem do pieczenia
Ala piecze i gotujecukru, bo bardziej orzeźwia, ale czasami można pozwolić sobie na bardziej wypasiony napój np. z lodami i bitą śmietaną :) Wczoraj taką właśnie kawką umililiśmy sobie gorące popołudnie. Składniki na 4 porcje: 600 ml zimnego mleka 4 saszetki kawy rozpuszczalnej 250 ml kremówki 4 gałki lodów śmietankowych lub innych wedle uznania wafelki lub czekolada do dekoracji ewentualnie cukier(...)smaku Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubić (ewentualnie dodać troszkę cukru). Do wysokich szklanek wsypać kawę rozpuszczalną. Zalać odrobiną gorącej wody aby się rozpuściła. Jeśli ktoś słodzi to dodać także cukier. Dopełnić mlekiem do 3/4 wysokości szklanek. Do każdej kawy dodać po gałce loda udekorować bitą śmietaną i dowolnymi dodatkami cukierniczymi
Ze smakiem i z pasjąmleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów 150 g herbatników 250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru czekolada do posypania Wykonanie: biszkopt 1/2 kremu 1/2 krakersów 1/2 karmelu pozostałe krakersy pozostały krem herbatniki pozostały karmel bita śmietana wiórki czekolady Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. * możecie użyć tylko krakersów lub tylko
Made By Mom And Sonkostki białej czekolady (potartej do posypania) Przygotowanie: Rodzynki namoczyć w rumie ok godzinę wcześniej. Po tym czasie ubić schłodzoną kremówkę. Na dno pucharków nałożyć po kilka rodzynek i łyżeczkę rumu w którym się moczyły. Przykryć grubą warstwą bitej śmietany, następnie wyłożyć mus owocowy, posypać rodzynkami (zostawić odrobinę do dekoracji). Przykryć cienką warstwą śmietany. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami i startą białą
Ze smakiem i z pasjączekolady łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na dekorację: bita śmietana sos karmelowy (opcjonalnie) czekoladowe wiórki (opcjonalnie) Wykonanie: Łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili dodajemy do niej gorące mleko i rozpuszczamy tak by nie było żadnych grudek. Zostawiamy by ostygła. Serek mascarpone miksujemy razem ze śmietanką kremówką i łyżką cukru pudru. Masa musi stać się(...)dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego i ostatnią część żelatyny*. Nakładamy na masę karmelową i wkładamy do lodówki (na kilka godzin, a nawet na całą noc). Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, karmelem i czekoladą. *Gdyby komuś zdarzyło się, że żelatyna się całkowicie zetnie przed dodaniem można ją na chwilę postawić w garnuszku na gazie i doprowadzić do rozpuszczenia
Mania Wypiekaniarondelka i gotujemy wszystko na małym ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce
Mania Gotowaniadobrze napowietrzony, z wyraźną nutą alkoholu. Świetnie komponuje się z delikatną bitą śmietaną. Jeśli przygotowujemy go z czekoladą mleczną zamiast deserowej warto nieco zmniejszyć ilość cukru. Składniki: 200g czekolady deserowej (opcjonalnie mlecznej) 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 150ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy(...)pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i dołożyć do masy czekoladowej. Na końcu dodać resztę białek i delikatnie połączyć. Przelać do pucharków lub kieliszków. Serwować udekorowane rozetką bitej śmietany
Pyry na Gazbrzoskwiń zagotować, zdjąć z palnika i rozpuścić w nim 2 galaretki brzoskwiniowe. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę przelać do misy miksera zostawiając w kubeczku około 50 ml do wykonania polewy. Śmietankę ubić z 2 łyżkami cukru pudru do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami zmielony ser bądź wiaderkowy (wcześniej dokładnie rozmieszać), krótko zmiksować
Kulinarna (nie)codziennośćWpis pochodzi z www.mgotuje.pl 3 bit to popularne ciasto bez pieczenia, które składa się z herbatników, masy budyniowej, kajmakowej oraz bitej śmietany. Zawsze
Marta Gotujetortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Mus czekoladowy: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i miksować do momentu aż będzie "bita śmietana". Dodawać porcjami krem czekoladowy i miksować na średnich obrotach do momentu aż masą się połączy. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i miksować na wolnych
Ala piecze i gotujemascarpone, 2 łyżki cukru, 200 g kremówki, pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe,rodzynki, 30 g pistacji. Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i serek mascarpone- delikatnie mieszamy łyżką. Następnie bitą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wafle. Pistację obieramy ze skorupek, opłukujemy z soli i rozdrabniamy na małe kawałeczki. Posypujemy nimi
Aga w kuchni