z bitą śmietaną kremówką - 1000 przepisów (strona:23/67)

Pianka truskawkowa 160

wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy.   Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy ok. 2-3 godziny w lodówce.  Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami lub kleksem bitej śmietany.  Pianka truskawkowa to idealny leciutki deser, doskonały na przerwę

Mia Cucina Sofieta
TORT KAWOWY I MOJE URODZINY :) 181

drogą, to ostatnio cały czas wypróbowuję przepisy moich ciotek ;)). Do bitej śmietany dodałyśmy śmietan fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki po nich pozostaje). Bałam się, że bez usztywniacza kremówka mi się rozpuści. Krem można przygotować też z żelatyną bądź

Przepisy Aleksandry
Wuzetka 399

Wuzetka jest bardzo popularnym, polskim ciastkiem składającym się z kakaowego biszkoptu, bitej śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci(...)swojej atrakcyjności. Wuzetka - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki tortowej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao50 g startej czekoladycukier waniliowyMasa:600 ml śmietany kremówki fix do ubijania śmietany3 łyżki cukru pudruPolewa czekoladowa:60 g czekolady (lub na pół z mleczną)40 g masłakonfitura wiśniowa (ewentualnie dżem)mleko do naponczowania (w wersji

Słodka Strona
Tort z czereśniami 158

poncz łatwiej wsiąknie w ciasto. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ŚmietanFix i miksujemy, tak żeby wymieszał się dokładnie z całym kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się

Ciastkozercy
Sernik śmietankowo-maślany 225

pieczenia (36x26). Odstawić w chłodne miejsce.   Masa serowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka z 10 jajek ubić na sztywno, a  12 Żółtek utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wan. do momentu kiedy powstanie gęsta masa, następnie dodawać w trakcie ucierania ser i budynie oraz bitą śmietanę i tutaj już mieszać delikatnie na sam koniec dodać pianę

Kubki smaku
Deser „Truskawkowa Pokusa” 104

łyżka soku z cytryny około 150 g świeżych truskawek Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i serek mascarpone, dobrze zmiksować. Truskawki pokroić w plasterki (zostawiając kilka do dekoracji) Umieścić je w dwóch kieliszkach/ pucharkach. Na truskawki wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone. Deserki udekorować świeżymi truskawkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami 230

Pyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka(...)silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni. NADZIENIE: Kremówkę ubić. Można dodać podczas ubijania śmietan-fix żeby była bardziej sztywna. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, na warstwie dżemu rozsmarować bitą śmietanę. WIERZCH: Owoce umyć i osuszyć, wiśnie wydrylować i przekroić na połówki. Na bitą śmietanę wyłożyć owoce

Ze smakiem i z pasją
Tort tęczowy 207

łyżeczka proszku do pieczenia barwniki spożywcze w proszku: czerwony, żółty, zielony i niebieski SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone śmietan-fix [op. 9 g.] opcjonalnie ( pozwala zachować właściwą konsystencję bitej śmietany. Dzięki niemu kremowe zdobienia nie ‘przyklapną’ nawet po upływie czasu lub pod wpływem wyższej temperatury- gdy tort będzie

Domowe Torty
King 120

mleko w proszku, serek waniliowy i zmielone orzechy. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na masę wafelkową. 100 g wafelków bardzo drobno kruszymy i posypujemy nimi bitą śmietanę. Startą czekoladą posypujemy wierzch ciasta. (Ja wafelki i czekoladę pokruszyłam za pomocą rozdrabniacza). Smacznego

paapilotkaa
Ptyś z bitą śmietaną i truskawkami 189

Ogromny ptyś, bita śmietana....i świeże truskawki:) Zapraszamy:)Składaniki; 4 jajka, szklanka mąki, szczypta soli, 12 dkg masła 450 ml śmietanki kremówki, laska wanili, truskawki, Wykonanie;Na początek ciasto. Szklankę wody gotujemy z masłem i solą. Zdjemujemy z ognia i stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Znowu podgrzewamy stale mieszając. Lekko studzimy. Dodajemy po jednym jajku mieszając aż całkowicie się

Anioły w kuchni
Sernik na zimno z musem truskawkowym 406

następny będzie z borówką amerykańską, która dojrzewa na krzaczkach w przydomowym ogródku.  Sernik na zimno z musem truskawkowym Składniki na masę serową:800 g waniliowego serka Danio250 ml kremówki 30%4 łyżki cukru pudru2 czubate łyżki żelatyny1/2 szklanki wrzątku1 opakowanie okrągłych biszkoptówSkładniki na mus:2 szklanki zmiksowanych truskawek3 łyżeczki żelatyny2-3 łyżki cukru, w zależności od naturalnej słodyczy(...)biszkoptami.Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, czekamy aż lekko przestygnie.Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do miski przekładamy serki Danio, dodajemy po łyżce bitej śmietany delikatnie mieszając ją z serkami. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy bardzo dokładnie.Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki.Wykonanie musu truskawkowego:Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku

Kulinarne przygody Gatity
Biszkopt kakaowy z masą kokosową 814

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową

Smakołyki Bereniki
Mus czekoladowy 89

lekki jak chmurka mus z dodatkiem bitej śmietany zawładnie Waszymi kubkami smakowymi i zabierze prosto do nieba :) Przepis pochodzi z mojewypieki.com Składniki: 225 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki Cointreau, brandy lub Grand Marnier (opcjonalnie) 4 łyżki wody 30 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 duże jajka 50 g cukru 125 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Wykonanie: W miseczce(...)białek (dla rozluźnienia konsystencji). Ubić schłodzoną kremówkę. Ubitą dodać do czekolady i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i wymieszać, uważając, aby piana nie opadła. Tak przygotowany mus przełożyć do kokilek, szklanek lub pucharków i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed samym podaniem mus czekoladowy można udekorować bitą śmietaną i czereśnią koktajlową. Smacznego

MyCookBook.pl
Egzotyczna kopuła 169

stole. Gorąco polecam, świetne, wilgotne, nie za słodkie. Składniki: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 śmietany kremówki 1 opakowanie galaretki cytrynowej 2 opakowania cukru waniliowego Dodatki: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu(...)Wyjmuję, studzę i kroję na pół. Górny blat ciasta wkładam do głębokiej miski. Dolny odstawiam na bok. Kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody, studzę i dodaję po jednej łyżeczce do masy śmietankowej, by nie naruszyć konsystencji bitej śmietany. Dwie łyżeczki kakao mieszam z dwiema łyżeczkami cukru pudru i posypuję tym środek mojego blatu w misce

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną 1513

Przepis na ciasto, czy raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy

e-PrzepisyKulinarne