truskawkowa fantazja'. Gdy chodzi o te właśnie owoce nie trzeba im wyszukanego towarzystwa, dlatego u mnie jest tylko bita śmietana i niezastąpiony serek mascarpone. Truskawkowa fantazja składniki: 500 g truskawek 1 łyżka miodu 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder - opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy z 1 łyżką miodu. Pozostawiamy(...)dekoracji. Kremówkę ubijamy mikserem. W połowie ubijania dodajemy mascarpone i jeśli jest taka konieczność cukier puder. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wlewamy 1/3 zmiksowanych truskawek oraz dodajemy kilka kropel soku cytrynowego do smaku. Na dno kieliszka lub szklanki kładziemy zmiksowane truskawki. Następnie na truskawki kładziemy różowa masę, a na to białą z bitej śmietany
Przysmaki KarolkiPuszysty biszkopt, kwaskowaty krem na bazie bitej śmietany z mascarpone i Lemom Curd, a to wszystko zawinięte w smakowitą roladę, obsypaną dookoła startą, białą czekoladą. Rolada nie jest trudna w przygotowaniu, a na pewno bardzo efektowna. Najważniejszy jest biszkopt. Musi być puszysty i odpowiednio upieczony, dzięki czemu podczas zwijania w roladę nie popęka. Składniki: (na blaszkę o wymiarach 40x25(...)łyżki soku z cytryny 2/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 2 cytryn Poncz: woda z sokiem z cytryny Krem cytrynowy: 100 g śmietany kremówki 36% 200 g serka mascarpone 150 g Lemon curdu z tego przepisu 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1/4 tabliczki białej czekolady do dekoracji Przygotowanie: 1. Cytrynowy biszkopt: Wszystkie składniki
Nastoletnie Wypiekaniewstawiłam do lodówki, po tym czasie zrobiłam polewę czekoladowo - kawową, ozdobiłam bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami. Polewa Czekoladowo - Kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Dekoracja: 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru wiśnie kandyzowane Śmietankę wlałam do rondelka(...)gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Lekko przestudzoną polewą polałam sernik. Tak jak już wspomniałam udekorowałam bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeserową: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki 30% 100 g czekolady deserowej 25 g czekolady gorzkiej ziarenka z 1/2 laski wanilli 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: bita śmietana do dekoracji płatki czekoladowe do dekoracji wykonanie: Czekoladę deserową i gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Serek mascarpone miksujemy(...)ziarenkami wanilii, dodajemy wystudzoną czekoladę, miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy. Gotową masę serową przekładamy do szklaneczek. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Podajemy z bitą śmietaną i płatkami czekolady. Masę serową możemy urozmaicić mocnym i przestudzonym naparem z kawy lub likierem amaretto
Domowy Smak Jedzeniaskórką cytrynową.Na koniec dodać wystudzoną galaretkę , zmiksować.Gotową masę wylać do pucharków( do 3/4 wysokosci) i schłodzić w lodówce przez godzinę.Resztę kremówki ubić na sztywno, przełożyć do rękawa i wycisnąć porcję bitej śmietany na deser.Posypać lekko całość kakao.Smacznego!.Dla lepszego smaku galaretki możemy trochę jej zostawić ,pokroić i posypać deser przed nałożeniem bitej śmietany
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWalentynki przywędrowały do Polski w latach 90. ubiegłego wieku. Głównym elementem tego święta jest obdarowywanie się kartkami zawierającymi często wyznania miłosne. Oprócz tego zakochani wręczają sobie
Smakołyki BerenikiMoje ciasto imieninowe to kremówka . Bardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest dośc dużo , aby zaspokoic ochotę na coś słodkiego:)Trzeba też uważac przy pieczeniu ciasta fransuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkowac na blaszce tak aby był większy niż blaszka i ponakuwac widelcem , żeby
Słodkości i nie tylkojest zbyt mocna ani intensywna. Ale wolę taką z mlekiem i cukrem. Mlekiem najlepiej spienionym - mmm... Rozkosz. Bardzo lubię kawy na zimno, takie bardziej desery - z bitą śmietaną, syropami, lodami. I tutaj właśnie przechodzimy do sedna, czyli kawowych deserów właśnie. Nie potrafię się takim słodyczom oprzeć - kawowy sernik, beza, czy kawowy mus pochłonę bez wahania i wyrzutów sumienia.Po(...)grudek nie będzie nigdy). Wyszło bosko! Naprawdę. Mus jest lekki, delikatny, mocno kawowy, mało słodki. Bita śmietana i truskawka wieńczą dzieło. Nie można się oprzeć. Mmm...Mus kawowySkładniki:(na 4 porcje)3 żółtka3 łyżki cukru3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej75 ml wrzątku2 listki żelatyny300 ml śmietany kremówki1,5 łyżki kakao4 truskawkiŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić.Żółtka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNastępnie dodać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Składniki na masę: 4 galaretki niebieskie, ½ litra śmietanki kremówki, 3 łyżki żelatyny, kwasek cytrynowy, 2 łyżki cukru pudru, 2 szklanki mleka 3 bite śmietany „ śnieżki”. Wykonanie masy: Dwie galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody i po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Jedną galaretkę rozpuścić
Tradycyjna Kuchnialodówce, wylać go na ciasto. Zostawić w lodówce do całkowitego zgęstnienia musu rabarbarowego (ja zostawiłam na całą noc). Śmietanę kremówkę ubijać na wysokich obrotach, aż zgęstnieje. Dodać cukier puder i ubijać jeszcze 2-3 minuty, aż powstanie gęsty krem. Wyłożyć bitą śmietanę na schłodzone ciasto i posypać posiekanymi pistacjami
Kulinarne Inspiracjepszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 20 truskawek 3 łyżki cukru pudru 500 g śmietany kremówki 30 % przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy zimne mleko,wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier, wsypujemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na rozgrzaną(...)pieczemy około 3 do 5 minut. Umyte i osuszone truskawki przekrawamy wzdłuż na połówki. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Na lekko wystudzone lub zimne gofry nakładamy porcję bitej śmietany oraz truskawki i od razu podajemy
Smakowite DaniaOdbiegając trochę od świątecznych wypieków dziś prezentuję ciasto w słonecznym klimacie. Blaty mają konsystencję cytrynowego ciasta babkowego a w środku bita śmietana, galaretka i cytrynowe ptasie mleczko. Nie jest może zbyt wykwintne ale amatorom cytrynowych smaków na pewno przypadnie do gustu. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 szklanki oleju(...)pół godziny w 180*C, wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić razem w 3 szklankach wody i odstawić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować z bitą śmietaną. Wyłożyć na dolny blat ciasta. Na bitej śmietanie ułożyć ptasie mleczko i zalać tężejącą galaretką, przykryć drugą częścią ciasta. Czekoladę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakorzennych przypraw, i wyszło mi cudowne, jesiennie ciasto.Kruchy spód, kremowa masa dyniowa, która rozpływa się w ustach, a na wierzchu góra bitej śmietany, która nadaje całości niesamowitej lekkości. Tarta wyszła korzenna, dość intensywna w smaku, ale delikatna kremówka idealnie ją łagodzi i równoważy.Myślę, że to idealny przepis na rozpoczęcie dyniowego festiwalu.Korzenna tarta dyniowa na kakaowym spodzieSkładniki:(na prostokątną formę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewierzchu bita śmietana. Celowo napisałam, żeby jej nie słodzić podczas ubijania. Połączenie gorącej czekolady i zimnej śmietany rewelacja ! Smaki idealnie się komponują. składniki na 2 małe filiżanki 1 tabliczka gorzkiej czekolady mały kawałeczek imbiru ( wielkość kciuka) 0,5 szklanki mleka 1 łyżka śmietanki kremówki 36% 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu dodatkowo ubita śmietana kremówka 36% ( do dekoracji na wierzch(...)roztapiamy w kąpieli wodnej dodając mleko. Następnie ścieramy imbir na tarce i dodajemy do czekolady, następnie przyprawy i łyżkę śmietanki kremówki. Mieszamy i gotujemy przez chwilę. Gorącą czekoladę przelewamy do małych filiżanek lub szklaneczek i dekorujemy obficie bitą śmietaną , posypujemy cynamonem
noteskulinarnyfigatuż przed konsumpcją, bo wtedy są najsmaczniejsze: ciepłe, chrupiące i nieziemsko pachnące wanilią :) A co do dodatków to ogranicza Was tylko wyobraźnia. Ja przygotowałam gofry klasyczne, czyli z bitą śmietaną i frużeliną (użyłam gotowej – truskawkowej), ale będą równie pyszne ze świeżymi owocami, serkiem mascarpone, dżemem, kolorowymi posypkami do ciast i deserów, czy po prostu oprószone tylko cukrem pudrem. Skusicie(...)gofrownicę wlewamy porcje ciasta (kilka łyżek) i pieczemy według instrukcji naszego urządzenia. Upieczone gofry odstawiamy do lekkiego przestudzenia w pozycji pionowej. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Na gofrach układamy porcje bitej śmietany, na nią kładziemy po 2-3 łyżki frużeliny i zajadamy :) Smacznego
MyCookBook.pl