termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przecinamy na dwa blaty. składniki na masę z białą czekoladą: 100 g białej czekolady 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 250 ml śmietanki kremówki 30% wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę umieszczamy w misce nad gotującą się wodą). Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej śmietany
Domowy Smak Jedzeniajeszcze więcej smaku zwieńczyłam ją bitą śmietaną i pysznymi, sezonowymi jagodami. Czy można odmówić takie kawy? Ja nie potrafię. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na jeden duży pucharek) 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka kawy (u mnie rozpuszczalnej) szczypta przypraw do kawy i herbaty firmy Rafex 4 gałki lodów waniliowo-czekoladowych gotowa bita śmietana lub dobrze schłodzona śmietanka 30% 2 łyżeczki mrożonych(...)waniliowo-czekoladowych lodów, miksujemy tylko do połączenia składników (powinny zostać grudki nie rozbitych lodów). Naszą mrożoną kawę natychmiast przelewamy do wybranej szklanki. Na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany (gotowej lub ubitej, dobrze schłodzonej kremówki wyciśniętej np. przez rękaw cukierniczy) i jagody. Ja użyłam mrożonych owoców, bo przy tych temperaturach są wspaniałym uzupełnieniem do mrożonej kawy. Tak przygotowaną mrożoną kawę podajemy
Słodkie okruszkiBardzo smaczny i bardzo szybki deser. Zachciało nam się z Patryczkiem lodów z bitą śmietaną, ale w domu nie mieliśmy śmietany kremówki, za to miałyśmy z mamą serek mascarpone. Składniki : 3 jajka 5 łyżek cukru 250 g serka mascarpone 250 g świeżych truskawek lody śmietankowo - truskawkowe garść zmielonych orzechów garść zmielonych migdałów Przygotowanie: Żółtka oddzielamy
Lili w kuchniłyżka kakao 1 łyżka cukru pudru Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 180 g cukru 6 łyżek kremówki 3 szklanki wydrylowanych czereśni Dodatkowo bita śmietana czereśnie Sposób Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy kakao, cukier puder, oraz roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm porządnie dociskając(...)szklanki wrzątku, tortownicę z sernikiem szybko wstawiamy do piekarnika, zamykamy, pie4czemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy do temperatury otoczenia i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i czereśniami
Kuchenne aromatydeser przepisu nie ma :)Wszystko zależy od tego ile mamy w domowych zapasach kolorowych galaretek. Do tego potrzebujemy tylko bitą śmietanę, bezkonkurencyjna jest prawdziwa, ubita z kremówki, ale jak jej nie ma pod ręką - można się poratować taką 'doktoroetkerowską" z torebki.Czytaj więcej
bistro mamanóż z ostrym końcem wbijamy pod skosem w babeczkę i okręcamy. Powinien wyjść wierzch babeczki wraz z nieco stożkowatym zakończeniem. Górę muffiny kruszymy na talerzyku. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na bitą pianę. Nakładamy do muffinek. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Ozdabiamy nasionami granatu i na chwilkę wkładamy do lodówki. Smacznego
Kolizje Smakówblaty tortu. Na jedną z warstw dodałam również dżem jagodowy.Smacznego!!! Świetna również do rolady :) Oooo!!! Ale się rozmarzyłam... Rolada mojej siostry... Mniam!!! Masa z bitej śmietany i serka mascarpone:400 ml śmietany kremówki;125 g serka mascarpone;2 - 3 łyżki cukru pudru;3 łyżki soku z cytryny.Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i sok. Dodajemy serek mascarpone
Miksturowniksztuczny twór za nic nie dorównywał prawdziwej śmietance kremówce. Nie dawał tej kremowej rozkoszy na podniebienie. A przecież ubicie prawdziwej śmietanki 30% lub 36% z dodatkiem cukru pudru to nic trudnego. Zachęcam do przygotowywania własnej bitej śmietany. W poniższym przepisie idziemy o krok dalej. Pokaże Wam jak zrobić czekoladową bitą śmietanę. Coś pysznego :) Znam dwa sposoby na uzyskanie takiego
Pyza i Surówkadodając cukier i rozpuszczoną żelatynę. Do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką na 1 cm tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym. Mega boski sos karmelowy - 125 g cukru można użyć brązowego- 2 łyżki wody- 75 ml śmietany kremówki - 25 g masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do garnka wsypać cukier i wlać(...)palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.(...) * w oryginalnym przepisie jest, aby kawałki snikersa wmieszać do ciasta. Jednak ja miałam problem aby w każdej babeczce była ta sama ilość batonów. Więc kolejne robiłam tym sposobem. ** Dorotka nie używa żelatyny do bitej śmietany. Ja i owszem
Malinowe Pocałunkimiód sztuczny -1 słoik woda gotowana -1 szkl mąka -3 szkl olej -1 szkl esencja z herbaty- 2 saszetki tłuszcz do formy KREM ŚMIETANKOWY śmietana 30% - 400 ml bita śmietana - 2 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier - 3 łyżki margaryna -0,5 kost PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki(...)tłuszczem, wylać ciasto. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części. KREM ŚMIETANKOWY Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę rozpuścić w garnuszku Do miski wybić jajko, dodać kakao i cukier, utrzeć. Następnie wlewać stopniowo gorącą margarynę
Kuchnia DanusiWszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo tuczące... No i znów inspiracja przepisem Garego Mehigan'a prowadzącego master klasę dla uczestników trzeciego sezonu MC Australia. Zrobiony
Magiczna kuchnia Dariigmasło - 2/3 kostPRZYGOTOWANIE:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Budynie ugotować w pół litra mleka, ostudzić. Ostudzone budynie utrzeć z masłem na krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę, ubić. Następnie ubić z bitą śmietaną. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, wylać masę budyniową. Na masie budyniowej ułożyć herbatniki i wyłożyć masę kajmakową. Przykryć herbatnikami i wyłożyć, krem
Kuchnia Danusiłyżeczka soli 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka lub 4 małe 1/4 szklanki tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru na polewę: szklanka śmietany kremówki 140g gorzkiej czekolady 30 g masła do dekoracji: cukier puder ozdoby z masy cukrowej na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru(...)pieczenia. W razie potrzeby wyrównać brzegi. Zrolować ciasto razem z ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia. Ubić kremówkę z cukrem na sztywna masę. Rozwinąć ciasto i posmarować je bitą śmietaną. Pozostawić brzegi około 2cm. Ponownie zwinąć ciasto. Umieścić na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu. Polewa:W rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać
Pyry na Gazjajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g śmietany kremówki 300 g mlecznej czekolady (u mnie Milka ;) ) 2 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia na polewę(...)dekoracji Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Moje biszkopty upiekłam w dwóch foremkach. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca
CiastkozercyPrzygotowanie: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i rozgnieść widelcem. W szklanych przeźroczystych szklankach lub pucharkach układać warstwami pokruszone bezy, bita śmietana, rozgniecione truskawki. Deser podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. *Do kremówki nie dodajemy cukru pudru ponieważ bezy są słodkie
Ala piecze i gotujeCóruś- wszystkiego najlepszego!!!! Składniki: biszkopt biały z 6 jaj Masa: 3 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka szklanka cukru 2 śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram 4 śmietan-fix 2 kostki margaryny 2 łyżeczki kakao 2 opakowania cukru waniliowego 20 dag orzechów laskowych sok z 1/2 cytryny Wykonanie. W tortownicy piekę biszkopt i odstawiam by ostygł. Zimny(...)będzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puszysty krem dodając do niego zimny budyń i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Obie kremówki ubijam na sztywno i ok połowę bitej śmietany dodaję do masy budyniowej. Schładzam w lodówce. Zimną masą przekładam krążki tworząc tort, smaruję boki ciasta. 2/3 bitej śmietany smaruję na wierzchu, a do reszty dodaję kakao
Ciasteczkowy Potwórjeśli śmietanka kokosowa stworzyła grudki, nie przejmujmy się – po zastygnięciu w lodówce scalą się z zresztą masy. W drugiej misce śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy obie masy szpatułką (nie mikserem) dodając po trochu bitej śmietany do pierwszej masy. Chowamy do lodówki. Nasączenie: Do wody kokosowej dodajemy malibu i sok z limonki. Uzupełniamy wodą tak, aby otrzymać szklankę płynu
Poezja smakuCoś dla fanów mocno czekoladowych smaków! Czekoladowy sernik z bitą śmietaną oraz dekoracją cukrową z pistacjami. Świetne połączenie gorzkiej czekolady, bitej śmietany i karmelu. Zapraszam :) Składniki: 120 g ciasteczek kakaowych, 30 g roztopionego masła Ciasteczka zmielić blenderem na pył, w miseczce wymieszać z masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać(...)nagrzanego do 170 stopni na 7 minut. 500 g twarogu, 250 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 200 g roztopionej, gorzkiej czekolady, 225 g cukru, 20 g kakao, 2 jajka Do miski włożyć twaróg i mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia, następnie dodać śmietanę kremówkę na dwa razy, po połowie. Dalej miksując dodać przestudzoną i roztopioną czekoladę, po chwili cukier
Plate of Joy